Kursk - misterija pod morem

3

Kursk - misterija pod morem

offline
 • istina 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 29

na ovoj strani je trazeni dokumentarac koji je prikazan na franzuskoj televiziji o potonucu kurska global-hero.eu/videos.htmlRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 19 Maj 2005
 • Poruke: 316
 • Gde živiš: KG

istina ::na ovoj strani je trazeni dokumentarac koji je prikazan na franzuskoj televiziji o potonucu kurska http://www.global-hero.eu/videos.html
Kako bese ide ona fora da se sacuva taj video sa neta na disc?
Hvala za link.offline
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 813
 • Gde živiš: 42.47°N 19.28°E

Osam godina od tragedije.... Sad


offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 19759
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Opis akcije izvlačenja Kurska na obalu

Nuclear submarine Kursk salvage operation

na sajtu opcija : Projects - Submarines - Operation "Kursk"

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2008
 • Poruke: 380

Да ли смо у августу 2000-те били на корак од светског нуклеарног сукоба?

Како је потопљен Курск?

У свом тексту новинар Ивона Живковић објашњава шта се 12. августа 2000. догодило са Руском подморницом Курск али отвара и неке друге димензије овог тешког инцидента па је „Српска политика“ замоли господина Звонимира Трајковића, политичког аналитичара да овом догађају да и свој коментар.

Пише: Ивона Живковић"Курск" је био модерна атомска подморница типа 949а "Антеy" класе, за НАТО кодираног имена Осцар ИИ. Потонуо је 12. августа 2000. у Баренцовом мору 135 км од обале, након експлозије у предњем делу подморнице где су била смештена торпеда. Као разлог експлозије западни медији су одмах навели застарело гориво којим су пуњене ракете, док је руска страна једно време шпекулисала са постојањем другог пловила са којим се "Курск" сударио идентификујући то као неку америчку подморницу.О удесу је јавност обавештена тек 14. августа. Председник Владимир Путин се поводом ове трагедије огласио тек након седам дана.

У то време Путин је тек четири месеца био председник Русије и потапање познате подморнице, која је била понос руске Северне флоте, био је први велики инцидент са којим се као политичар суочио. Због закаснелог реаговања добио је и прве критике у домаћој јавности. Западна штампа је касније то приписала његовој неспособности да се суочи са несрећама (тероризмом, инцидентима, убиствима), односно свим оним што је заиста и обележило његов први и други председнички мандат.

Ипак, коначна истина о удесу "Курска" никада није утврђена, бар не званично. И након седам година и даље је све у претпоставкама и нејасноћама.

Сви чланови посаде "Курска" као и неки гости на подморници (за које се касније сазнало да су тамо били) погинули су. То је укупно 118 људи. Мртва уста не говоре, па су тиме нагађања о томе шта се стварно догодило и даље актуелна.Најзанимљивију тврдњу о томе изнео је 2005. године бивши британски високи војни официр, инжењер и стручњак за торпеда, Морис Стардлинг.

Иако је и сам 2001. године за један ББЦ-ијев документарац изјавио како верује да је узрок хаварије експлозија торопеда које је "Курск" носио, он је своје мишљење након четири године променио и ову тврдњу назвао бесмислицом.

Разлог за то су два детаља која су му до тада била непозната и која су у медијима упорно прећуткивана, а могла би представљати кључ решења мистерије.ДЕТАЉИ КОЈЕ СУ МЕДИЈИ ИЗОСТАВИЛИ

Први детаљ је присуство неких људи на подморници који нису били чланови посаде. Курск је тада био ангажован у великој војној вежби која је, између осталог, требало да демонстрира једној високој кинеској војној делегацији дејство најновијег руског подводног крстарећег пројектила ВА-111 Схквал. Овај пројектил у стању је да путује 300 километара на сат под водом тик уз површину. Таква брзина је за амерички војни арсенал била недостижна, па је то у Пентагону изазвало велику позорност. Тим пре што су Кинези намеравали да купе овај пројектил па су кински војни експерти вероватно зато били на подморници.ВА-111 Схквал је намењен потапању носача авиона. Уколико би Кинези дошли у посед оваквог оружија америчка војна супремација би била озбиљно нарушена. Посебно ако се има у виду да је Кина највећи економски ривал САД у овом тренутку и да САД грозничаво покушавају да контролишу све нафтне путеве ка Кини, како због самог енергента, тако и због нафтног долара.


Скица показује могуће правце судара.

"Курск" није био предвиђен да носи балистичке ракете, али је могао да носи управо такве супер брзе пројектиле који би лако разорили сваки носач авиона.

Зато су Американци морали што боље да "сниме" нови пројектил и прецизно измере његову брзину и разорне ефекте.

У рејон вежбе у Баренцовом мору послате су најмање две америчке подморнице: " Мемфис " и "Толедо" тип 688, класе Лос Анђелес, као и посебно опремљен брод широке палубе са специјалном мерном опремом и сензорима - Сурвеилленце Тоwед Арраy Сенсор Схип (СУРТАСС) . Био је то брод УСНС Лоyал, Вицториус класе.

Олупина подморнице Курск после вађења из Баренцовог мора
и са обележеним местом торпедног удара

Резултат је, изгледа, био судар "Толеда" и "Курска".

"Толедо" је био много мањи, али су обе подморнице претрпеле тешка оштећења. На основу анализа које су рађене касније, верује се да су се подморнице тешко "очешале" једна о другу, при чему је "Курск" тада претрпео и оштећење дуж великог дела горње стране корита. Ту је могло да настане и оштећење улазних врата коморе за спасавање која се налази у крменом делу, и коју руски спасиоци наводно нису могли да отворе.Одмах након удеса руска морнарица је известила да је њихов сонар детектор лоцирао где лежи "Курск" на дну мора, али дајући сигнал да су у питању две подморнице. Док су се Руси бавили трагањем за "Курском", друга подморница је полако нестала.Норвешки радио аматери ухватили су тог 12. августа 2000. комуникацију америчке подморнице која је тражила дозволу да уђе хитно у неку норвешку луку због оштећења која нису спецификована.Други детаљ је у јавност доспео тек када је олупина "Курска" извучена из мора, после пет година.На једном снимку олупине јасно се види рупа од удара пројектила споља, при чему је на кориту направљено удубљење због деловања механичке силе. Да је експлозија била изнутра, материјал корита би био деформисан ка споља.Правилна кружна рупа на десној страни корита подморнице за Стардлинга је типична ознака како дејствује амерички торпедо МК-48, који је направљен да глатко топи челик бродског корита захваљујући механизму на врху торпеда који сагорева бакар.Стардлинг зато претпоставља да су се приликом судара подморница на "Курску" отвориле цеви за избацивање торпеда и тада је друга подморница "Мемфис", која је пратила оштећени "Толедо", вероватно превентивно испалила свој торпедо МК-48. У силовитој експлозији потпуно је уништен предњи део "Курска" у коме су биле смештене и бојеве главе његових торпеда.Ови детаљи први пут су јавности приказани у француском документарном филму "Курск, подморница у узбурканим водама", Жан Мишел Кера. ББЦ је одбио да прикаже овај документарац иако је он приликом првог приказивања у Француској имао преко 4 милиона гледалаца. Разлог за неприказивање није наведен, па се претпоставља да је британска влада вршила притисак на ББЦ. У филму се јасно сугерише да су Американци торпедовали "Курск", али да је на највишем државном врху постигнут политички договор. Нагодба је, наводно, укључила отпис 12.4 милијарди долара руског дуга америчким повериоцима и нови повољнији кредит од 10 милијарди, тврди се у поменутом француском филму.СЕНЗОРИ СУ СВЕ ЗАБЕЛЕЖИЛИ

Вода је изузетан проводник звучне енергије па се сваки догађај под водом сензорски може регистровати и на веома удаљеним местима. Тако су сеизмографи у Норвешкој одмах регистровали подводни инцидент и не знајући о чему се ради то одмах објавили.На овом запису регистрована су два звучна догађаја: први слабији у 7.28, а други, 40 до 50 пута јачи, само два минута касније. Први догађај заправо више личи на развучено силовито стругање или млевење, а други на експолозију.

Исти тајминг догађања је касније потврђен и у Пентагону.Руси су брзо идентификовали и другу подморницу као америчку подморницу "Мемфис". Одмах су тражили од норвешке амбасаде у Москви информације о подморници која је затражила хитно упловљавање у једну норвешку луку која уопште није и предвиђена за пристајање подморница.КРЕЋУ ПОЛИТИЧКЕ СМИЦАЛИЦЕ

Норвешка амбасада у Москви одмах је признала да је примила захтев од америчке подморнице "Толедо" да уђе у норвешку луку, али наводно Норвежани нису знали разлог хитног упловљавања. Одмах затим су због притиска Русије признали да је у питању био захтев за поправком подморнице. Али, убрзо Норвешка мења став, опет ваљда због притиска САД, и у амбасади изјављују да су погрешно растумачили захтев, јер у норвешкој амбасади у Москви немају људе који добро говоре руски (!) па су побркали речи "поправка" и " храна". Тако је издато саопштење да је америчка подморница упловила хитно у норвешку луку само због хране(!)
Америчка подморница Лос Анђелес класе на хитној репарацији у норвешкој луци. На снимку који је направио руски сателит види се тешко оштећење на прамцу подморнице. Вероватно је у питању "Толедо".

Када су ваља опет притешњени сателитским снимцима где се види оштећена америчка подморница, ревидирали су свој став и признали да је у питању био захтев за поправком. Тврдили су и да су норвешки новинари упознати са штетом. Русија је, међутим, тражила од Норвешке тачан извештај о штети.

Ипак, рационалан политички дил на највишем нивоу САД и Русије читаву ову причу је релативно брзо смирио и трагедија "Курска" је престала да се помиње у медијима.

Требало је још само смирити страсти у руској армији због евентуалног сазнања да су им Американци потопили популарну атомску подморницу и убили 118 војника. Зато су ваљда у јавност полако кренуле руске измишљотине.ЗАШТО РУСИ ИЗМИШЉАЈУ?

Једна таква лажно контруисана прича је објављена у Немачкој, а пренео је и британски Индепендент Неwс. То је, наводно, прича извесног Сергеја Жикова, бившег подморничара, који је изјавио да је "Курск" потопљен пројектилом који је грешком испаљен са руске крстарице "Петар Велики", која је такође 12. августа учествовала на вежби."Петар Велики" је на вежби имао улогу "непријатеља" и подморница је очекивала напад са тог брода.
"Петар Велики" је испалио пет противподморничких пројектила на "Курск", али су након истраге пронађена само четири (!?)"Чини се да је 'Курск' погођен са оним недостајућим пројектилом", изјавио је Жиков агенцији Интерфаx. Курск је затим покушао да изрони на површину, али је ударио у дно "Петра Великог".Тврдња Жикова је идентична извештају Берлинер Зеитунг-а, који је објавио да је трагом руског Федералног безбедносног сервиса (бивши КГБ) закључено да је "Курск" потопљен ударом "Гранит" пројектила који је испаљен са "Петра Великог".

Дакле, скована је и "тајна " верзија за оне знатижељнике у Русији који у званичне извештаје своје владе не верују, па се информишу у страним медијима где као из рукава "цуре" подаци из ФСБ. (Данас са Интернетом службе за дезинформисање морају да лажу на све стране и на свим интелектуалним нивоима).Берлинер Зеитунг пише да је пројектил "Гранит" путовао чак 12 миља под водом пре него што је експлодирао у близини "Курска". Како је онда "Курск" приликом израњања могао да удари о овај брод (како тврди Жиков) ако је био удаљен 12 миља? И конструкција као да се приликом вежбе гађа стварно, иако се само врши навођење ракете, изгледа да је промакло маштовитим дезинформаторима.
Други руски официри демантовали су да је то могло тако да се деси, али и даље немају објашњења за стварни разлог потапања "Курска".

Евидентно је постојала драматична борба неких морнара да преживе. Али, руски спасиоци су максимално били "неспособни"

ДА ЛИ СУ СВИ МОРНАРИ МОРАЛИ ДА УМРУ?

Наравно, да су бар неки руски морнари спасени они би изнели праву истину, а то је да је САД извршила тежак инцидент и безразложно потапање руске атомске подморнице и убијање 118 руских војника.Да ли су зато чланови посаде са "Курска" који су преживели експлозију намерно остављени да умру како се исти&

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 19759
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

kondorrs ::Ови детаљи први пут су јавности приказани у француском документарном филму "Курск, подморница у узбурканим водама", Жан Мишел Кера. ББЦ је одбио да прикаже овај документарац иако је он приликом првог приказивања у Француској имао преко 4 милиона гледалаца. Разлог за неприказивање није наведен, па се претпоставља да је британска влада вршила притисак на ББЦ.

Dokumentarac traje 1h 13min, težak 192 MB, fransuski jezik sa ruskim titlom.

offline
 • Jester  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Feb 2008
 • Poruke: 6324
 • Gde živiš: Srbija

Blage veze ova gospođa-gospođica nema. Ako je već htela da piše o ovoj nesreći, onda je bar mogla da se informiše o nekim osnovnim stvarima.

Podmornica "Kursk" ima zvaničnu rusku oznaku K-141 a nastala je iz projekta 949a Antei. NATO oznaka nije "Oscar ii" već Oscar II (2).

Američke podmornice koje se spominju u ovom incidentu su obe klase "Los Angeles" a ne nekakav "tip 688" kako to novinarka navodi. USS Toledo ima ozaku SSN-769, a USS Memphis ima oznaku SSN-691. Brojevi u njihovim nazivima predstavljaju identifikacione brojeve. Tako prva u seriji podmornica iz klase "Los Angeles" nosi oznaku SSN-688 i kao prvo plovilo ove klase nosi naziv USS Los Angeles.

Inače je sam tekst stvoren za novine tipa "Treće Oko" ili "Zona Sumraka" a mogao bi da prođe u "Kuriru" i sličnim novinama za zamajavanje širokih narodnih masa.

offline
 • Pridružio: 18 Jun 2005
 • Poruke: 1188
 • Gde živiš: Springfild

Za pocetak se treba zapitati koje izvor informacija.
Koliko vas zna ko je pomenuti Trajkovic i cime se on bavio ? Ili preciznije, ciji je savetnik bio i u koje vreme ?
Ja toj personi ne verujem ni rec - makar sve ovo sto je rekao bila istina.
Pitam se samo za koga sada radi....

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2008
 • Poruke: 380

Otidji na sajt srpske politike,pod ariva nadji temu,tu je potkrepljena i fotografijama.Ko je da je vise zna,a sigurno je vise informisan od bilo koga na ovom forumu.

offline
 • Pridružio: 18 Jun 2005
 • Poruke: 1188
 • Gde živiš: Springfild

kondorrs ::Otidji na sajt srpske politike,pod ariva nadji temu,tu je potkrepljena i fotografijama.Ko je da je vise zna,a sigurno je vise informisan od bilo koga na ovom forumu.

Prijatelju, tip je "Trojanski konj". Problem je u nacinu tumacenja informacija koje su mu bile dostupne i manipulisanje tim istim informacijama. Ne zelim da obrazlazem jer nije tema a i na svu srecu '90.-te su iza nas i nadam se da nam nikad vise takvi ljudi iz senke nece krojiti kapu - svima nama.
I ponavljam pitanje - za koga li sada radi ?.....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 506 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 5 sakrivenih i 471 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Bane san, Belac91, bojank, cenejac111, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, Gama, ivan979, Joja, kybonacci, ladro, Lep1na, leptirleptir, Lieutenant, MarKhan, MB120mm, Milos ZA, pavlest1906, raketaš, repac, robertino, rovac, royst33, suton, TangoSix, vathra, VJ, zillbg, zixmix