Jadranske trupe i oslobođenje Crne Gore 1918.

1

Jadranske trupe i oslobođenje Crne Gore 1918.

offline
  • Pridružio: 16 Mar 2018
  • Poruke: 173

Да ли на форуму можда има историчара или познавалаца ове материје који би могли да дају релевантне податке или да укажу на неке веродостојне изворе који се о овоме могу наћи на нету?(књигу ако постоји)

Бројност и састав Јадранских трупа?
Који југословенски добровољци су чинили југословенски пук? Да ли су то били само Срби са територија под аустроугарском окупацијом или је било и Словенаца, Хрвата, муслимана?
Да ли је било и других Словена-Чеха, Пољака?
Да ли су у њиховом саставу били и црногорски војници?
Да ли је и колико било Француза?

Да ли су Црну Гору ослободиле Јадранске трупе самостално или заједно са црногорским комитама? Или су црногорске комите већ ослободиле Црну Гору а тек онда Јадранске трупе ушле у њу?
Да ли постоје подаци о конкретним биткама које су вођене и губицима непријатеља али и губицима Јадранских трупа?

На интернету се налази доста текстова са потпуно опречним информацијама на ову тему а гортово нигде се не цитирају извори(понегде се помиње Живојиновићева књига Пад Краљевине Црне Горе).



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 01 Avg 2018
  • Poruke: 158

Crnu Goru su oslobodile odnosno zaposele nakon odlaska Austro Ugara - najvećim delom domaće komite, koje su nakon toga istakle zahtev za ujedinjenje sa Srbijom. Srpska vojska, kao i francuska, bila je u Crnoj Gori u simboličnom broju. Ne radi se ni o kakvoj okupaciji, kako danas pokušavaju da predstave političari i kvaziistoričari iz Crne Gore. Bio je to sukob dve međusobno suprostavljene crnogosrke opcije: većinske, koja je bila za zbacivanje kralja Nikole i ujedinjene sa Srbijom i stupanje u Jugoslaviju i druge, manjinske, u kojoj je većina takođe smatrala kralju Nikolu za izdajnika ali je cenila da Crna Gora u Jugoslaviju treba da uđe kao samostalna država, a ne ujedinjena sa Srbijom.



offline
  • Pridružio: 25 Nov 2015
  • Poruke: 9
  • Gde živiš: Beograd

Пошто је Војводина објавила уједињење са Србијом па са њом заједно уједињење у СХС тако су и Црногорски Парламентарци објавили да се забрањује повратак краља НИколе Патровића Његоша , УЈедињење са Србијим па заједно са њом уједињење са СХС. тако да Црно Горци могу сад само да причају да су били окупирани итд. које све не приче причали они су се УЈЕДИНИЛИ са Србијом а не са СХС

offline
  • Pridružio: 01 Avg 2018
  • Poruke: 158

Tačka 2 iz Odluka sa Velike Skupštine Srpskog naroda u Crnoj Gori, poznatijom kao Podgprička skupština:
"Да се Црна Гора са братском Србијом уједини у једну једину државу под династијом Карађорђевића, те тако уједињене ступе у заједничку Отаџбину нашег троименог народа Срба, Хрвата и Словенаца."
Dakle, Crna Gora se ujedinila sa Srbijom u državu kojoj nije određeno ime ali jeste suveren, odnosno dinastija, pa je kao budući odložni uslov ujedinjenja sa Srbijom u neimenovanu državu bilo propisano da "tako ujedinjenjene" obe treba da stupe u zajednicu troimenog naroda: Srba, Hrvata i Slovenaca. Dakle, nema nikavog prisajedinjenja, kako ponavljaju današnji istoričari u Crnoj Gori, koji očito nisu ni jednom pročitali odluke te Skupštine. Takođe, da nije stvorena zajednica troimenog naroda, samo po sebi ujedinjenje sa Srbijom ne bi proizvelo prevno dejstvo. Ali troimena zajednica je proglašena par dana nakon tzv Podgoričke skupštine, tako da je uslov ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom prema odlukama te Skupštine - postao ispunjen.

offline
  • Boter 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 31 Avg 2014
  • Poruke: 360

Проблем је што су Црногорци на солунском фронту третирани као добровољци и укључивани су у јединице краљевине Србије као да краљевина Црна Гора није постојала! Да је 18те била нека формација под крсташ барјаком не би се причало о "окупацији" ал то је катастрофална одлука владе Србије по мени тада јер опет би била подгоричка скупштина... Пашић је многе прљаве ствари радио ал ово ми је најниже.

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Zaboravio si samo jednu "sitnicu" a to je da je legalna crnogorska vlast praktično kapitulirala, prekinula ratna dejstva i raspustila vojsku. Po tada važećem međunarodnom (ratnom) pravu Srbija nije mogla da formira crnogorske jedinice a i da je htela saveznici to ne bi dopustili. Pored toga, pripadnike takvih "crnogorskih" jedinica ne bi štitilo međunarodno ratno pravo tj ne bi mogli da imaju status ratnih zarobljenika. I Bugari i Austro-ugari bi mogli da ih streljaju bez pardona.

offline
  • Boter 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 31 Avg 2014
  • Poruke: 360

ltcolonel ::Zaboravio si samo jednu "sitnicu" a to je da je legalna crnogorska vlast praktično kapitulirala, prekinula ratna dejstva i raspustila vojsku. Po tada važećem međunarodnom (ratnom) pravu Srbija nije mogla da formira crnogorske jedinice a i da je htela saveznici to ne bi dopustili. Pored toga, pripadnike takvih "crnogorskih" jedinica ne bi štitilo međunarodno ratno pravo tj ne bi mogli da imaju status ratnih zarobljenika. I Bugari i Austro-ugari bi mogli da ih streljaju bez pardona.

Јел ти уопште читаш шта ја пишем када коментаришеш мој текст или закључујеш шта ја мислим па на основу тога одговараш? Ја сад могу да кренем да одговарам као ти са "ситницама" ал нећу. Ја нисам рекао да влада краљевине Србија треба да формира црногорске јединице али мислим да није требала да спречава њихово формирање нити да црногорске војнике третира као добровољце које треба асимиловати у "србијанске" јединице. Прије двадесетак година сам читао књигу "Добровољци на солунском фронту" заборавих аутора како се зове и искрено сам био шокиран како се прљаво односила влада Србије према њима... Ево ти ово читај ако оћеш слична је прича као из горепоменуте књиге па сам пресуди

http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/.....frontu.htm

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 03 Dec 2018 21:47

Ti nećeš da slušaš. Nikakve crnogorske jedinice 1918. godine pod krstaš barjakom nisu bile moguće po tada važećem međunarodnom pravu. Tako nešto je bilo moguće tek sa izmenama u međunarodnom ratnom pravu posle Drugog svetskog rata (mislim 1948, mrzi me sada da gledam). Crnogorci su na Solunu mogli samo da budu dobrovoljci u sastavu neke savezničke armije - bilo ih je i u francuskoj i ruskoj armiji a ne samo u srpskoj. A o tome da su loše postupali - pa oni su svim crnogorskim oficirima priznali činove premda mnogi od ovih nisu imali završene vojne akademije.
Podatke sa vebsajta montenegrina neću uopšte da komentarišem.

Dopuna: 03 Dec 2018 21:55

Nakon kapitulacije Crne Gore saveznici više nisu priznavali crknogorsku vladu a ni kralja Nikolu tako da su svi crnogorski dobrovoljci i u Rusiji i u Francuskoj (gde ih je bio pozamašan broj) su od strane francuskih vlasti bili upućeni na srpske vlasti jer im je rečeno da Francuska više ne priznaje crnogorske vlasti. Isto su uradili i Rusi a i Amerikanci kad je reč o vrbovanju dobrovoljaca u SAD. Dakle, savezničke vlasti su na svoju ruku prekinule bilo kakve odnose sa kraljom Nikolom i predstavnicima njegove vlade i to nema nikakve veze sa srpskom vladom. Sudbina Crne Gore je bila odlučena nakon kapitulacije sa stanovišta saveznika ona više nije postojala kao država a to što Montenegrini to prećutkuju to je njihov problem.

Dopuna: 03 Dec 2018 22:00

Još tokom rata su crnogorski ratni krediti uzeti kod zapadnih saveznika (relativno skromna suma) preabačeni većim delom na račun Rusije a manjim deloma na račun Srbije ali nakon izlaska Rusije iz rata kompletno zaduženje Crne Gore je početkom 1918. godine prebačeno na konto Srbije. Znači već tada saveznici nisu imali u planu obnovu Crne Gore .

Dopuna: 03 Dec 2018 22:07

I ono što nećeš naći na Montenegrini to je da su Francuzi (i Ameri) sve zelenaše koji su pobegli kod njih ladno izručili Srbima a Francuzi ih nisu povešali kao bandite, što su prvobitno nameravali, samo zato da bi omogućili srpskih vlastima da tokom ispitivanja pohapšenih mogu da pohvataj sve konce pobune.

offline
  • Pridružio: 01 Avg 2018
  • Poruke: 158

Prisustvo srpske ili srbijanske vojske u Crnoj Gori je u novembru 1918 bilo simbolično, kao ustalom i po Dalmaciji. Gde su god došli - stigli su u simboličnom broju i od stanovništva krajnje prijateljski dočekani. Nakon odlaska Austro Ugara iz Crne Gore, taj prostor su zaposele tamošnje komite, od kojih se 80 posto u podelama koje su ubrzo stigle opredelilo za ujedinjenje odnosno postalo Bjelaši. U uniformama vojske Srbije se u Crnu Goru 1918 vratio jedan broj ljudi, recimo u Budvi njih preko 300: Paštrovići su 1915 masovno stupili u crnogorsku vojsku i time pravno postali izdajnici krune čiji su bili podanici. Kada se AU vojska vratila u Budvu, njima nije sledovala internacija i status ratnog zarobljenika, nego konopac. Glave su spasavali priključujući se srbijanskoj vojsci preko Albanije. Đuro Zenović, koji je valjda bio guverner Budve i pod AU i kad su došli Crnogorci, imao je preko osamdeset godina pa je spasavajući glavu pobegao u Crmnicu, u Crnu Goru dakle i tamo je bio odšpijan od Crnogoraca AU okupacionim vlastima, odveden u Herceg Novi i streljan na Španjoli - zajedno sa još desetak Paštrovića koji su svi spas bili potražili u Crnoj Gori, a tamo od Crnogoraca bili odšpijani Austro Ugarima za nagradu. Na novac su Crnogorci, kao što znamo, svakom padu skloni.

offline
  • Boter 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 31 Avg 2014
  • Poruke: 360

Napisano: 04 Dec 2018 2:54

"ltcolonel"

Ti nećeš da slušaš.
Ево слушам.

Nikakve crnogorske jedinice 1918. godine pod krstaš barjakom nisu bile moguće po tada važećem međunarodnom pravu. Tako nešto je bilo moguće tek sa izmenama u međunarodnom ratnom pravu posle Drugog svetskog rata (mislim 1948, mrzi me sada da gledam).
Је ли француска капитулирала у другом свјетском рату? Одакле се појави Де Гол и је ли ратовао под француском заставом или су његови војници били распоређени у савезничке јединице?

Crnogorci su na Solunu mogli samo da budu dobrovoljci u sastavu neke savezničke armije - bilo ih je i u francuskoj i ruskoj armiji a ne samo u srpskoj. A o tome da su loše postupali - pa oni su svim crnogorskim oficirima priznali činove premda mnogi od ovih nisu imali završene vojne akademije.
Било их је у саставу савезничких јединица јер нису имали личност попут Де Гола и није их било много а хтјели су да се боре. На примјер случај из већ поменуте књиге када је једном одреду наређено да макну крсташ барјак па су их опколили јер су то одбили па после преговора речено им је могу да носе барјак у јединици Војводе Вука. Већина их је погинула на Кајмакчалану колико знам под тим барјаком. Чуди ме да су им признавали чинове, хвала за информацију нисам знао.

Podatke sa vebsajta montenegrina neću uopšte da komentarišem.
Може ти бити.

Nakon kapitulacije Crne Gore saveznici više nisu priznavali crknogorsku vladu a ni kralja Nikolu tako da su svi crnogorski dobrovoljci i u Rusiji i u Francuskoj (gde ih je bio pozamašan broj) su od strane francuskih vlasti bili upućeni na srpske vlasti jer im je rečeno da Francuska više ne priznaje crnogorske vlasti. Isto su uradili i Rusi a i Amerikanci kad je reč o vrbovanju dobrovoljaca u SAD. Dakle, savezničke vlasti su na svoju ruku prekinule bilo kakve odnose sa kraljom Nikolom i predstavnicima njegove vlade i to nema nikakve veze sa srpskom vladom.
И сада си потврдио оно што сам ја тврдио - да су сви црногорски добровољци а и из Црне Горе који су стигли у Грчку упућивани на власти краљевине Србије. Мене за савезнике баш брига ал зар ти није љигаво што та власт Србије чију су војску ти Црногорци спашавали и који су јој били први савезници као крпу одбацује њихову припадност краљевини Црној Гори и присваја их у истом рангу као добровољце из Босне на примјер. И те како има то везе са владом Србине конкретно са Пашићем. И Черчилу су говорили да прекине односе са Де Голом ал је он то одбио иако је француска капитулирала ал сад ћеш ти речи није то исто итд. Што су упућивани на власт Србије ако нема та власт везе с њима уосталом...

Sudbina Crne Gore je bila odlučena nakon kapitulacije sa stanovišta saveznika ona više nije postojala kao država a to što Montenegrini to prećutkuju to je njihov problem.
Са становишта владе Србије, судбина Црне Горе је била одлучена још 1914 тако мени изгледа са ове дистанце.

Još tokom rata su crnogorski ratni krediti uzeti kod zapadnih saveznika (relativno skromna suma) preabačeni većim delom na račun Rusije a manjim deloma na račun Srbije ali nakon izlaska Rusije iz rata kompletno zaduženje Crne Gore je početkom 1918. godine prebačeno na konto Srbije. Znači već tada saveznici nisu imali u planu obnovu Crne Gore .
Ма да... Савезници.

I ono što nećeš naći na Montenegrini to je da su Francuzi (i Ameri) sve zelenaše koji su pobegli kod njih ladno izručili Srbima a Francuzi ih nisu povešali kao bandite, što su prvobitno nameravali, samo zato da bi omogućili srpskih vlastima da tokom ispitivanja pohapšenih mogu da pohvataj sve konce pobune.
Не знам какве ово везе има са темом нити о ком периоду говориш ни којим Србима су их изручили. Ово је као твоје понављање "српска влада". Тада су постојале двије српске владе, прва је издала своју земљу и своју војску и народ а друга је издала прву. Тако ја то гледам а ти као објективни историчар наравно треба да наставиш да гледаш краљевину Црну Гору као да је нека земља у скандинавији а не на Балкану најближа тада савезница краљевини Србији.

Dopuna: 04 Dec 2018 3:03

saputnik plavetnila ::Prisustvo srpske ili srbijanske vojske u Crnoj Gori je u novembru 1918 bilo simbolično, kao ustalom i po Dalmaciji. Gde su god došli - stigli su u simboličnom broju i od stanovništva krajnje prijateljski dočekani. Nakon odlaska Austro Ugara iz Crne Gore, taj prostor su zaposele tamošnje komite, od kojih se 80 posto u podelama koje su ubrzo stigle opredelilo za ujedinjenje odnosno postalo Bjelaši. U uniformama vojske Srbije se u Crnu Goru 1918 vratio jedan broj ljudi, recimo u Budvi njih preko 300: Paštrovići su 1915 masovno stupili u crnogorsku vojsku i time pravno postali izdajnici krune čiji su bili podanici. Kada se AU vojska vratila u Budvu, njima nije sledovala internacija i status ratnog zarobljenika, nego konopac. Glave su spasavali priključujući se srbijanskoj vojsci preko Albanije. Đuro Zenović, koji je valjda bio guverner Budve i pod AU i kad su došli Crnogorci, imao je preko osamdeset godina pa je spasavajući glavu pobegao u Crmnicu, u Crnu Goru dakle i tamo je bio odšpijan od Crnogoraca AU okupacionim vlastima, odveden u Herceg Novi i streljan na Španjoli - zajedno sa još desetak Paštrovića koji su svi spas bili potražili u Crnoj Gori, a tamo od Crnogoraca bili odšpijani Austro Ugarima za nagradu. Na novac su Crnogorci, kao što znamo, svakom padu skloni.

То је брука Црмничана ако је тачно то што пишеш. А колико је ко паду склон више то не знам знам само да приморци посебно Паштровићи много цијене своју ђедовину и да нису лакоми за новац кад им се нуди за ђедовину то су посебно показали у задњих дваес година у ту исту Будву.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 551 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 0 sakrivenih i 542 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, bobomicek, ikan, mrav pesadinac, oldtimer, sombrero, Srle993, stegonosa, zeo