Sistem za spašavanje "Fulton"

Sistem za spašavanje "Fulton"

offline
  • Pridružio: 12 Mar 2009
  • Poruke: 442
  • Gde živiš: U kolima...

„Fulton“ sistem za spašavanje zemlja-vazduh„Fulton“ sistem za spašavanje zemlja-vazduh ((surface-to-air recovery system (STARS)) je sistem korišćen od strane USAF-a i USN-a za kupljenje osoba sa zemlje korišćenjem aviona MC-130E Combat Talon I. Sa zemaljske strane koristi se „am“ i samonaduvavajući balon sa kanapom za podizanje.
MC-130E uzima kanap pomoću hvatača u obliku slova V i osoba se povlači prema avionu. Crvene zastavice na kanapu navode pilota tokom dnevnih operacija a svetla tokom noćnih. Sistem je dizajniran u varijantama za jednu i dve osobe.

Istorijat

Sistem je razvio pronalazač Robert Edison Fulton, Jr. Za potrebe CIA-e ranih 50-ih godina prošlog veka. Sam sistem je evolucija sličnog sistema korišćenog tokom drugog svetskog rata od strane Britanaca i Amerikanaca. Rani sistem je podrazumevao upotrebu para vertikalnih stubova sa kanapom između. C-47 Skytrain (DC-3) je vukao kuku za hvatanje i tako „hvatao“ osobu.


Sistem „Skyhook“

Eksperimenti su počeli 1950. godine. Fulton je u ranoj fazi testiranja koristio meteorološki balon, najlonski kanap i tegove od 4,5 do 7 kg. Izvršeno je više pokušaja hvatanja da bi se razvila pouzdana procedura. Ubrzo potom Fulton dobija zeleno svetlo za dalji razvoj od strane CIA-e i ONR-a (Office of Naval Research).

Tokom sledećih nekoliko godina, Fulton usavršava opremu za hvatanje. Postepenim povećanjem mase tereta došlo se do rezultata da je za hvatanje čoveka potrebno upleteno najlonsko uže koje može da izdrži 1,8 t! Takođe su rešeni problemi sa uređajem za „zaključavanje“ i vazdušnog sidra koje pričvršćuje uže za avion.

1958. sistem je uobličen u celinu koja sadrži neophodnu zemaljsku i vazdušnu opremu za hvatanje.
Zemaljski paket je sadržao „am“ za teret ili osobu, 150 m pleteno najlonsko uže velike snage, balon u obliku dirižabla i bocu sa helijumom.

Procedura hvatanja:

Na nos aviona za hvatanje su montirane dve čelične cevi - „rogovi“dužine 10 m pod uglom od 70 stepeni. Avion bi naleteo na uže ciljajući na folijski marker postavljen na 130-om metru. Prilikom hvatanja užeta balon se otpušta i u isto vreme sistem vazdušnog sidra pričvršćuje uže za avion. Posada hvata uže koje se pruža ispod aviona upotrebom kuka. Sistem za namotavanje uvlači uže u avion i time je hvatanje završeno. Avion je bio opremljen i kablovima od nosa do vrhova krila radi zaštite propelera u slučaju neuspešnog hvatanja .

Test lutke opremljene instrumentima su korišćene na početku ispitivanja a kasnije za potrebe „živih“ testova i svinju jer svinje imaju sličan nervni sistem. Nakon podizanja sa zemlje svinja je počela da se okreću u vazduhu pri brzini 200 km/h. Svinja je stigla u avion nepovređena ali potpuno dezorijentisana. Nakon hvatanja i ubacivanja u avion napala je posadu.


Prva hvatanja ljudi

CIA je tajno obučavala paravojno osoblje za upotrebu sistema još od 1952. godine. Prvi operativni pokušaj hvatanja čoveka se odigrao 29.novembra 1952. Piloti aviona C-47 koji je bio u vlasništvu CIA-e su u pokušaju da pokupe kurira u Mandžuriji oboreni od strane kineskih snaga vatrom iz pešadijskog naoružanja.

Prvo uspešno hvatanje izvedeno je 1958. godine kada je narednik Woods, USMC, uhvaćen avionom P2V . Osoba koja se hvata ima utisam da je šok hvatanja manji nego prilikom otvaranja padobrana. Nakon početnog kontakta, opisanog kao „udarac u zadnjicu“, osoba se lagano uzdiže do 30-ak metara visine i počinje da visi iza aviona. Širenjem ruku i nogu smanjuje se okretanje prilikom namotavanja užeta. Proces traje oko 6 minuta.

U avgustu 1960. izvedeno je uspešno bacanje zemaljskog paketa pored ledolomca USS Burton Island.
Nakon što je brodski čamac pokupio paket, balon je naduvan i izvršeno je uspešno hvatanje tereta sa ledolomca.

Operacija „Coldfeet“

Operacija „Coldfeet“ otpočela je u maju 1962. kada je mornarički avion spazio napuštenu Sovjetsku plutajuću stanicu u blizini Arktika. Nekoliko dana kasnije Sovjeti su izdali obaveštenje da je stanica NP 9 napuštena nakon što je ledena pista korišćena za snabdevanje popustila.
Uzimajući u obzir da je stanica bila nedostupna ledolmicima i helikoptera, ONR angažuje Fultonov sistem za spuštanje ljudi kod stanice i njihovo hvatanje nakon završetka istrage.

Dva visoko-kvalifikovana istražitelja iskočila su iz modifikovanog B-17. Nakon 72 sata, istim avionom, izvršeno je hvatanje oba istražitelja i sakupljenog materijala.

Kraj upotrebe

Fulton sistem je korišćen od 1965. do 1996. godine na nekoliko varijanti C-130 Hercules-a uključujući i MC-130 i HC-130. Uprkos elementu visokog rizika upotrebe dogodila se samo jedna fatalna nezgoda za 17 godina upotrebe. Upotrebom helikoptera velikog dometa MH-53 Pawe Low, HH-60 Pave Hawk i MH-47 Chinook sa dopunjavanjem u vazduhu, potreba za Fulton sistemom je opadala i 1996. Sistem je penzionisan.


Linkovi :

- video

http://www.youtube.com/watch?v=7dU9JntKuh0
http://www.youtube.com/watch?v=t5GJ4cu311o
http://www.youtube.com/watch?v=PErEsNhDmo8

- wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/Fulton_surface-to-air_recovery_system

- dodaci
http://8thattacksqdnassoc.tripod.com/AfterVietnam.html
http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=102009
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • RJ 
  • SuperModerator
  • Gavrilo Milentijević
  • Komandir stanice milicije Gornje Polje
  • Pridružio: 12 Feb 2005
  • Poruke: 31425
  • Gde živiš: ovalni kabinet

"Rogovi" ili hvataljke u sklopljenom položajuKo je trenutno na forumu
 

Ukupno su 686 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 3 sakrivenih i 644 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aerofreak, amonsrb, Apok, boolero, BWG, Chainsaw, Cirkon, darkstar101, DENIRO, draggan, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, ivica976, kljift, Kožedub, L3g1oN, liman, MarKhan, marsovac 2, Milos ZA, nenad81, ostoja, powSrb, Ratnik84, ruma, S-lash, S2M, sabros, Sale.S, Snorks, sosko, Srki94, stug, Toni, VJ, Vlada1389, vladas87, vlvl