Najveća ABHO operacija ikad izvedena

13

Najveća ABHO operacija ikad izvedena

offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 2204
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Posledice i broj umrlih direktno i indirektno u katastrofi u Černobilu i dalje su predmet oštre debate. Niko sa sigurnošću ne može dati brojku onih koji su umrli od posledica a raspon u procenama je od 4 do 100 hiljada ljudi. Neki tvrde da povećanje broja kancerogenih oboljenja nije tako veliko kako se spekuliše. Po okolnim selima i dan danas žive starci koji su doživeli 80 godina a bukvalno su se vratili u svoje kuće mimo dozvole države još osamdesetih. Piju tu vodu i jedu hranu koju sami proizvode na kontaminiranoj zemlji. Biljni i životinjski svet buja u celoj kontaminiranoj zoni više nego bilo gde u Evropi. Očigledno su drugi štetni uticaji civilizacije na prirodu drastično gori od povišene radijacije.
Poenta je da se kroz Černobil stigmatizuje atomska energija, a ona je jedini način da se spreče ozbiljne posledice po planetarnu klimu. U priči o Černobilu treba targetirati loš dizajn reaktora i greške u upravljanju i doneti pravila da se takve stvari nikada više ne ponove a donositi moratorijume o izgradnji elektrana.

RBMK reaktor je imao jako puno projektantskih "kompromisa" koji su i doprineli da se desi nesreća i da ima tako velike posledice. Grafit kao moderator, nepostojanje jače zaštitne konstrukcije oko jezgra da bi se brže i jeftinije gradilo i da bi mogli da menjaju gorivo bez gašenja reaktora, kršenje gomile pravila prilikom izvođenja kobnog testa. U pitanju je bukvalno serija grešaka i besmislenih odluka od projektovanja do upravljanja reaktorom koji su doveli do ovoga.
PWR reaktori poput VVER-1200 su mnogo pouzdaniji i mogu značajno smanjiti emisiju CO2. Moramo biti svesni kakva je npr. katastrofa TENT svakodnevno. Ne treba ti nesreća. Pogledajte kako izgledaju kopovi, koje količine čađi i otrova idu u vazduh koji dišemo, koliko ljudi umre od respiratornih problema godišnje i sve to pomnožite sa brojem termo-elektrana u svetu koje proizvode preko 50% električne energije. Saberite svo to zagađenje i sve te mrtve duše, zatrovanu vodu i vazduh i podelite sa proizvedenim mWh energije, pa onda uradite sve to isto za nuklearnu energiju, i to uzmite najpesimističnije procene uticaja Černobila, pa ćete videti da je ista drastično bolja i u smislu zagađenja i broja havarija i žrtava istih.
Čak i sami RBMK reaktori kojih još uvek ima desetak aktivnih od 86.-e rade bez ikakvih većih incidenata a drastično su rizičniji od nekih drugih tipova reaktora.
Torijumski reaktor, a koji je još šezdesetih bio funkcionalan, bi mogućnost kontaminacije i štetnost istrošenog goriva sveo na minimum ali u to niko ne ulaže jer ne "zvuči" zeleno i održivo već se ulupavaju novci u tehnologije koje u najboljem slučaju mogu da umanje ekološki Armagedon za 10-15%.

I za kraj podatak da si tokom leta avionom izložen istoj količini zračenja kao da današ stojiš u Pripjatu u blizini reaktora. Najveća katastrofa je što nije bilo jake konstrukcije koja bi zadržala jezgro izolovanim od okoline pa su radioaktivne čestice dospele u vazduh i zemljište a samo jezgro čak i ako je istopljeno (što se desilo bukvalno tri puta u istoriji) kad je propisno zatvoreno ne može značajno da ugrozi životnu sredinu.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Apok  Male
 • Elitni građanin
 • Izrada proPotipova
 • Pridružio: 27 Apr 2013
 • Poruke: 1667
 • Gde živiš: Beograd

Измене на РБМК реакторима после Чернобиља:

"Post accident changes to the RBMK After the accident at Chernobyl, several measures were taken to improve the safety of RBMK plants. All operating RBMK reactors in the former Soviet Union had the following changes implemented to improve operating safety:
- Reduction of the void coefficient of reactivity.
- Improvement of the response efficiency of the emergency protection system.
- Introduction of calculation programs to provide an indication of the value of the operating reactivity
margin (ORM, i.e. the effective number of control rods remaining in the core) in the control room.
- Prevention of the emergency safety systems from being bypassed while the reactor is operating.
- In order to ensure adequate subcooling at the core inlet, the avoidance of modes of operation that
cause a reduction in the departure from nuclear boiling (DNB) ratio of the coolant at the reactor
inlet.

Measures to reduce the void coefficient of reactivity were carried out by:

- The installation of 80-90 additional fixed absorbers in the core to inhibit operation at low power.
- Increasing the ORM from 26-30 rods (in steady state operational mode) to 43-48.
- An increase in fuel enrichment from 2% to 2.4%.

The increase in the number of fixed absorbers and the ORM reduced the value of the void coefficient of reactivity to +ß (where ß is the effective delayed neutron fraction). The additional absorbers require the use of higher fuel enrichment to compensate for the increased neutron absorption.The efficiency and speed of the emergency protection system was improved by implementing three independent retrofitting operations:

- Retrofitting of control rods with a design that does not give rise to water columns at the bottom of
the channels.
- Scram (shut down) rod insertion time cut from 18 to 12 seconds.
- The installation of a fast-acting emergency protection (FAEP) system.

One of the most important post-accident changes to the RBMK was the retrofitting of the control rods. A graphite 'displacer' is attached to each end of the length of absorber of each rod (except for 12 rods used in automatic control). The lower displacer prevents coolant water from entering the space vacated as the rod is withdrawn, thus augmenting the reactivity worth of the rod. However, the dimensions of the rod and displacers were such that, with the rod fully withdrawn, the 4.5 m displacer sat centrally within the fuelled region of the core with 1.25 m of water at either end. On a scram signal, as the rod falls, the water at the lower part of the channel is replaced by the bottom of the graphite displacer, thus initially adding reactivity to the bottom part of the core. Following the Chernobyl accident, this 'positive scram' effect was mitigated by retrofitting the control rods so that, with the rods fully retracted, there would not be a region containing water at the bottom of the core.The FAEP system was designed so that 24 emergency protection control rods would insert negative reactivity of at least 2ß in under 2.5 seconds. Tests in 1987-'88 at the Ignalina and Leningrad plants (the first RBMKs to be fitted with the new FAEP system) confirmed these characteristics.In addition to the above changes, several further modifications have been implemented at RBMK plants. These measures consist of:

- Replacement of the fuel channels at all units (except Smolensk 3).
- Replacement of the group distribution headers and addition of check valves.
- Improvements to the emergency core cooling systems.
- Improvements of the reactor cavity over-pressure protection systems.
- Replacement of the SKALA process computer."

www.world-nuclear.org rbmk-reactorsoffline
 • Pridružio: 21 Maj 2012
 • Poruke: 2191

bojank ::Dotrajala formalno americka fabrika, koju su odrzavali Indijci, u njoj radili iskljucivo Indijci i na kraju katastrofu (uz neke rezerve) izazvali sami Indijci. Stradali, sto direktno, sto indirektno Indijci.

U stvari slucaj Bopal je klasican primer instituta forum non conveniens odnosno sam sud odlucuje da li je on najpogodniji da odlucuje o datoj stvari.

Zrtve su tuzile americku komaniju Union Carbide Corporation pred Njujorskim sudom ali je ovaj odlucio da odbije tuzbu po osnovu ovog gore instituta jer je UCC imala svoju filijalu u Indiji a ne ogranak (predstavnistvo). Razlika je sto filijala ima svoj pravni subjektivitet dok ga ogranak nema, pa je formalno gledano to bila indijska kompanija i zbog nacela proksimiteta (bliske veze) nadlezan je indijski sud pa je trebalo da tuze pred njim.

Oprosti na ovom detaljnom objasnjenju, ali si me podsetio koliko sam morao uciti slucajeve iz Medjunarodnog privatnog prava a Bopal je jedan od njih. Ziveli

offline
 • Apok  Male
 • Elitni građanin
 • Izrada proPotipova
 • Pridružio: 27 Apr 2013
 • Poruke: 1667
 • Gde živiš: Beograd

Пре неки дан сам причао са сестром која је иначе студирала нуклеарну медицину на ЕТФ о серији. И на питање како су она тројца остала дуго жива после уласка у поплављене просторије испод реактора добио сам одговор да их је заправо спасило што је било све поплављено. Вода иако контаминирана добро апсорбује зрачење упроштено речено.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 17278

Da, voda je odlicna za zaustavljanje zracenja. Ima i faktor sto su koristili arkticka "suva" odela za ronjenje koja su zadrzala alfa i beta zracenje cestica u samoj vodi, kao sto su i sprecila direktan kontakt koze sa tom vodom.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24859

Jedna od prvih lekcija iz ABHO za vojnike a pogotovo za starešine je bila baš u izboru sredstava za Dekontaminaciju gde se posle izviđanja i utvrđivanja/dozimetrije prilazilo dekontaminaciji .
Gro alfa i beta zračenja se u Radiološkoj dekontaminaciji spira vodom uz beše dodatak deterdženta na četnim/bataljonskim stanicama za dekontaminaciju ili pak sa korištenjem PDVa!
Mi smo na ratištu ovo iskorištavali da okupamo i relaksiramo ljude sa kompletom KDOJ ili PDV za tušmiranje pod izgovorom da vežbamo radiološku dekontaminaciju...Parola snađi SE !!!

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15260

Jurij Parfenjevic Sarajev (83), prvi vršilac dužnosti direktora nuklearne elektrane "Lenjin" nakon teške havarije na 4. bloku 1986. koja je, po mnogima, mogla da promeni istoriju covecanstva

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/akt.....ad-na-Ruse

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 3697

Napisano: 10 Avg 2019 0:27

Još jedna nuklearna katastrofa?

Experimental ‘isotope & liquid-propellant’ engine blast kills 5 Russian nuclear experts – Rosatom

https://www.rt.com/russia/466194-rosatom-killed-arkhangelsk-blast/

vozila hitne pomoći "zapečaćena"

https://twitter.com/ConflictsW/status/1159814591788003328

Dopuna: 10 Avg 2019 16:45

‘They were thrown into sea as it blew up’: Rosatom gives details of deadly nuke-powered engine blast

https://www.rt.com/russia/466238-russian-rocket-blast-sea-rosatom/

offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 2204
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Ovo su neke poprilično egzotične tehnologije. Ja verujem da je ovde više namera da se sakrije šta je testirano i šta je "fejlovalo" nego da je u pitanju nekakva ozbiljna kontaminacija. Očigledno je u pitanju nekakav nuklearni raketni motor. Iskreno nemam ni predstavu kakva je to tehnologija. Znam za koncept "zagrevanja" Vodonika toplotom nuklearnog reaktora i da je bilo istraživanja na tu temu, e sad da li je to ili nešto novo ne znam. Sve u svemu malo mi je verovatno da su tako blizu naseljenog mesta ispitivali nešto što može da ima ozbiljne posledice po širu okolinu mada nije da to nisu ranije radili ali se nekako nadam da su naučili lekciju.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 17278

Ideja je jos iz '50ih:
https://en.wikipedia.org/wiki/Supersonic_Low_Altitude_Missile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 787 korisnika na forumu :: 59 registrovanih, 6 sakrivenih i 722 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., ALBION101, babaroga, blackjack, bladesu, bojcistv, Boskovic, Brana01, Bubimir, cinoeye, Darko8, debeli, dekir, doklevise, dragon986, Fog of War, goxin, ikan, ILGromovnik, Još malo pa deda, Karla, Klecaviks, Koridor, Kristian_KG, krlebgd77, kybonacci, loon123, Makarid, MarKhan, Milan A. Nikolic, mkukoleca, mocnijogurt, mrvica78, Nemanja.M, Neutral-M, nick79, operniki, opt1, pera bager, Petarvu, privremeno, royst33, ruso, Slingshot, stagezin, Stoilkovic, tmanda323, Trpe Grozni, vathra, wolf431, x9, YugoSlav, zillbg, zixmix, zmajbre, Zoca, zogi036, |_MeD_|