Novi grb Srbije

129

Novi grb Srbije

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Bellum Magnum Patrium ::Kada je promenjen blazon grba SHS/Jugoslavije?! Ni u jednom srpskom niti jugoslovenskom ustavu nije definisan metal ocila, a pošto su blazoni identični (izuzev krinova i hrvatskih i slovenačkih polja) ne vidim kako je moglo doći do promene metala.

Izvornik grba Jugoslavije prema Vidovdanskom ustavu (tzv. slika grba u originalu) objavljen je u "Službenim novinama Kraljevstva SHS", broj 229-XXXI/1922 od 14. oktobra 1922. godine i to u verziji heraldičke šrafure uz ono čuveno "dok poručeni crtež u boji ne bude gotov".

Što se Grujićevog rešenja tiče, moj stav znate odranije, no evo kakvo mišljenje koje je prema članu 80. stav 2. Zakona o državnoj upravi nije obavezujuće, daje RSZ.

Mišljenje Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, br. 017-00-5/2010-01 od 23.11.2010. godine:
"Uredbom o utvrđivanju izvornika Velikog i Malog grba, izvornika zastave i notnog zapisa himne Republike Srbije nije određen rok za zamenu državnih simbola (grbova i zastava) koji se sada koriste.
S obzirom na navedeno, zamena državnih simbola (grbova i zastava) koji se sada koriste treba da se odvija kao kontinuirani proces u kojem bi oni bili postepeno zamenjivani, prvenstveno u slučaju oštećenja ili dotrajalosti državnih simbola koji se sada koriste, prilikom obrazovanja novih državnih organa, eventualno promene sedišta državnih organa i dr., uzimajući u obzir finansijske mogućnosti, odnosno raspoloživa sredstva za te namene."
Tačno! Tinktura ognjila nije definisana Ustavima KSHS/KJ! Sasvim sam smetnuo s uma date metale u blazonima i ovu nedorečenost gledajući emblazone u kojima se, ako su dati u boji, najčešće javljala zlatna boja ocila. Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1921.) ::Члан 2.

Грб је Краљевине Двоглави Бели Орао у полету на црвеном штиту. Врх обе главе Двоглавога Белог Орла стоји Круна Краљевине. На прсима орла је штит, на коме су грбови, српски: бео крст на црвеном штиту са по једним огњилом у сваком краку; хрватски: штит са 25 поља црвених и сребрнастих наизменице; словеначки: на плавоме штиту три златне шестокраке звезде. Испод тога бели полумесец.
Државна је застава плава, бела, црвена, у водоравном положају према усправном копљу.
Ustav Kraljevine Jugoslavije (1931.) ::Члан 2.

Грб је Краљевине двоглави Бели орао у полету, на црвеном штиту. Врх ове главе Двоглавог Белог Орла стоји Круна Краљевине. На прсима Орла је штит, на коме су: бео крст на црвеном штиту са по једним огњилом у сваком краку, поред њега штит са 25 поља црвених и сребрнастих наизменце а испод њих плави штит са три златне шестокраке звезде и бели полумесец.
Државна застава је плаво-бело-црвена тробојка у водоравном положају према усправном копљу.
Da li je u tim Službenim novinama KSHS dat rad Pere Popovića? Ne mogu da ih nađem pa da sam vidim...

------ ------

Kada smo kod pravnih akata...

Ovo su već sitnice, no Zakon o izgledu i upotrebi zastave, grba i himne Republike Srbije (iz 2009.) predviđa i ovo:
Zakon o izgledu i upotrebi zastave, grba i himne Republike Srbije (2009.) ::Član 44.

Vlada i nadležni ministri iz člana 40. ovog zakona doneće podzakonske akte za sprovođenje ovog zakona u roku od 90 dana od dana njegovog stupanja na snagu.
Zakon o izgledu i upotrebi zastave, grba i himne Republike Srbije (2009.) ::Član 40.

Bliže propise o načinu upotrebe himne, grba i zastave Republike Srbije donose:
1) ministar nadležan za odbranu - o njihovoj upotrebi u Vojsci Srbije;
2) ministar nadležan za unutrašnje poslove, u sporazumu sa ministrom nadležnim za odbranu - za određene objekte na granici Republike Srbije i druge objekte u Republici Srbiji u blizini granice;
3) ministar nadležan za spoljne poslove - za diplomatska i konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu i za zvanične dokumente Ministarstva spoljnih poslova (punomoćja, korice za zaključivanje međunarodnih ugovora, ratifikacioni instrumenti i sl.);
4) ministar nadležan za saobraćaj - za vazduhoplove, brodove ili druge plovne objekte, radi označavanja njihove državne pripadnosti Republici Srbiji.
Zakon o izgledu i upotrebi zastave, grba i himne Republike Srbije (2009.) ::Član 9.

Izvornik Velikog i Malog grba, izvornik zastave Republike Srbije i notni zapis himne Republike Srbije utvrđuje Vlada.
Izvornik Velikog i Malog grba i izvornik zastave Republike Srbije i melodijsko-tonski zapis himne Republike Srbije čuvaju se u Generalnom sekretarijatu Vlade.
Dakle – 15.5.2009. je proglašen zakon koji osam dana po objavljivanju u Službenom Glasniku stupa na snagu, a predviđa da podzakonski akti za njegovo sprovođenje budu doneseni u roku od 90 dana od tog termina. Sa druge strane Uredba o utvrđivanju izvornika je potpisana 11.11.2010. godine, objavljena je u Službenom Glasniku 15.11.2010. a prema sopstvenom članu 9. stupa na snagu osmog dana od tog objavljivanja – 22.11.2010. godine. Rok za donošenje podzakonskih akata za sprovođenje zakona po istom zakonu je bio najkasnije 22.8.2009. godine (8+90 dana).

Prema ovome uredba iz 2010. nije stupila na snagu u zakonskom roku. Ili grešim negde?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 27 Jul 2012
 • Poruke: 10

@ 037, videću da pozajmim pa kad popravim skener okačiću.

Ovo za uredbu jeste da je probijen rok za njeno donošenje ali to ne utiče na njenu važnost, već bi trebalo (barem na papiru) da povlači političku odgovornost Vlade koja ne izvršava zakone parlamenta.offline
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 194

Да ли је законом одређено, ко сме носити значку грба Србије или заставу Републике Србије на реверу сакоа или као везени пришивач грба на пуловеру?

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

@ Bellum Magnum Patrium

Hvala na odgovoru! Što se tiče crteža Pere Popovića ne mogu da nađem bolju sliku od ove ispod. Pa ako je to - to...

Etalon grba Kraljevine SHS iz 1922. godine, rad Pere Popovića.


Rad iznad je usvojen 3. maja 1922. godine i bio je od tada jedini usvojeni etalon KSHS/KJ. Pre njega je, manje formalno (zbog nedostatka Ustava i potpore kroz njega), važio etalon od 28.2.1919. godine koji se od ovog razlikovao po slovenačkom polju - umesto tri šestokrake nad polumesecom je bila jedna petokraka zvezda. Evo Acovićeve rekonstrukcije tog starijeg rada:


Uzgred, prelistao sam sada opet neke Acovićeve radove i ponovo - baš mi nije jasno na osnovu čega sada napada Krala i sopstvenu staru stilizaciju tražeći argumente većim delom u Javnom registru državnih amblema, zvaničnih znakova i punceva iz 1936. godine, a koji je pre samo nekoliko godina u tim istim svojim delima najoštrije kritikovao, nalazio brojne nedostatke, nazivao proizvoljnim i slično.

@ ГУСАР

Mislim da ne postoji poseban pravilnik, te to treba posmatrati u okvirima zakona a i kroz koncept umetničke slobode (što važi i za obrazovane potrebe) kod koje je dopušteno manje kruto prikazivanje znamenja, posebno imajući u vidu da se te zastavice obično izrađuju kao zaviorene.

Čini mi se da je aktuelni talas takvog iskazivanja rodoljublja pokrenuo Buš Junior 2001. godine, nakon inicijalne upotrebe onih trakica saučešća. Ovakva upotreba i u ovom obimu (kada takvu značku nosi praktično svaki političar) je za nas nova stvar.

Mislim da se ni ovde ne zna da li je važniji zakon ili neki pravilnik... npr. verovatno je svima upalo u oči da novo pravilo službe VS dopušta pozdravljanje pripadnika vojske u nekompletnoj uniformi (konkretno bez kape) što je ranije kod nas bilo zabranjeno, a što je karakteristično opet za Amerikance (pod predviđenim uslovima, ali da ne dužim).

To novo pravilo službe dopušta i da se zastava istakne po mraku bez potrebnog osvetljenja, suprotno slovu zakona koji je po tom pitanju vrlo jasan: Zakon o izgledu i upotrebi zastave, grba i himne Republike Srbije (2009.) ::Pravila o vremenu isticanja

Član 32.

Zastava Republike Srbije se, po pravilu, ističe dok traje obdanica. Po noći i za vreme nepovoljnih atmosferskih prilika zastava se ne ističe. Izuzetno, zastava se može isticati i noću pod uslovom da je na odgovarajući način osvetljena.
Zastava Republike Srbije podiže se i spušta, ističe i skida, odnosno pronosi uz uobičajene počasti (ustajanje, pozdravljanje i dr.).


Zabranjeni načini izlaganja

Član 33.

Zastava Republike Srbije ne sme biti izložena tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija. Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.
Ovo važi i za narodnu i za državnu varijantu. Ipak, kod nas čak ni donosioci zakona isti ne poštuju (vidi zadebljano).Zakon o izgledu i upotrebi zastave, grba i himne Republike Srbije (2009.) ::Upotreba Državne zastave

Član 20.

Državna zastava stalno se vije na glavnom ulazu u zgrade državnih organa, izuzev Narodne skupštine, i u njihovim službenim prostorijama.
Državna zastava vije se:
1) na glavnom ulazu u zgradu Narodne skupštine u vreme zasedanja i na državni praznik Republike Srbije;
2) na glavnom ulazu u zgrade organa pokrajinske autonomije i lokalne samouprave i javnih službi na državni praznik Republike Srbije.
Ako se u jednoj zgradi nalaze službene prostorije više državnih organa, vije se jedna zastava.

Posebni slučajevi upotrebe Državne zastave

Član 21.

Državna zastava upotrebljava se na vazduhoplovu, brodu ili drugom plovnom objektu radi označavanja njihove pripadnosti Republici Srbiji, pod uslovima i na način koji su utvrđeni posebnim propisima.

Isticanje na biračkim mestima

Član 22.

Državna zastava ističe se na biračkim mestima na dan izbora za državne organe.

Isticanje u dane žalosti

Član 23.

U dane žalosti svi državni organi, organi pokrajinske autonomije i lokalne samouprave i javne službe ističu državnu zastavu Republike Srbije na pola koplja odnosno jarbola.

Ostali slučajevi isticanja Državne zastave

Član 24.

Državna zastava može se isticati:
1) na proslavama i drugim svečanim manifestacijama kojima se zvanično obeležavaju događaji značajni za Republiku Srbiju;
2) prilikom međunarodnih susreta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umetničkih, sportskih i dr.) na kojima Republika Srbija učestvuje ili je reprezentovana, u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih skupova;
3) u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa ovim zakonom.
Predviđeni su i slučajevi upotrebe narodne zastave:Zakon o izgledu i upotrebi zastave, grba i himne Republike Srbije (2009.) ::Upotreba Narodne zastave

Član 28.

Narodna zastava stalno se vije na glavnom ulazu u zgradu Narodne skupštine i glavnom ulazu u zgrade organa pokrajinske autonomije i lokalne samouprave i javnih službi.
Ako se u jednoj zgradi nalaze službene prostorije više organa pokrajinske autonomije i lokalne samouprave i javnih službi, vije se jedna zastava.
Narodna zastava ističe se na biračkim mestima na dan izbora za organe pokrajinske autonomije i lokalne samouprave.
Ako se izbori za državne organe i organe pokrajinske autonomije odnosno lokalne samouprave održavaju istovremeno, na biračkim mestima ističe se Državna zastava.

Ostali slučajevi upotrebe Narodne zastave

Član 29.

Narodna zastava može se isticati:
1) prilikom proslava, svečanosti i drugih kulturnih, sportskih i sličnih manifestacija;
2) u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa ovim zakonom.

offline
 • Zastitar planete Zemlje i majke Prirode
 • Pridružio: 24 Jul 2012
 • Poruke: 3870

Ne omalovazavam ni nasu zemlju ni grb, samo unosim malo humora na temu, ne zamerite... Ima simbolike u ovoj slici mnogo vise nego sto se isprva cini.

offline
 • Pridružio: 27 Maj 2012
 • Poruke: 1134

Bobo123 ::Ne omalovazavam ni nasu zemlju ni grb, samo unosim malo humora na temu, ne zamerite... Ima simbolike u ovoj slici mnogo vise nego sto se isprva cini.ovo je bas simbolicno Very Happy

offline
 • Del70 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 06 Jan 2012
 • Poruke: 358

offline
 • Graphic design
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 270
 • Gde živiš: Belgrade

Napisano: 16 Feb 2013 18:02

Bobo123 ::Ne omalovazavam ni nasu zemlju ni grb, samo unosim malo humora na temu, ne zamerite... Ima simbolike u ovoj slici mnogo vise nego sto se isprva cini.'beš državu gde možeš da se sprdaš s čim hoćeš... probaj u ovim "staro-demokratskim" državama da pokušaš samo da objaviš nešto slično...

Nažalost, simbolika je i više nego istinita...

Vidim da su Hrvati već preuzeli sliku i prave fore u vezi utakmice koja se igra u martu u Zagrebu...

Dopuna: 16 Feb 2013 18:09

Ineče, mnogo mi se svidja ovaj "novi" logo / amblem / grb Fudbalskog saveza Srbije (FSS)

offline
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 194

Много ми је сумњив овај плакат, застава хрватске у мањој резолуцији него остали делови, на званичној страници ФСС, још увек је исти грб није мењан, а и на улазницама су елементи тетраграма са Краловог цртежа.

fss.rs/


Одакле ти плакат?


offline
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 368
 • Gde živiš: na planeti majmuna

Зашто је наш грб црно бели а њихов у боји?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 674 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 11 sakrivenih i 626 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., airsuba, babaroga, BORUTUS, CikaKURE, crnitrn, DejanSt, delrey, Denaya, djuradj, Dogma21, dulleo, frenki1986, HrcAk47, ILGromovnik, Joja, kalens021, Karla, kunktator, Litostroton, MB120mm, Mi lao shu, milenko crazy north, mnn2, nenad81, NoOneEver Dreams, royst33, sasakrajina, skvara, Smiljke, solic, Srle993, stalja, stankolich, theNedjeljko, vobo