NATO - juče, danas i sutra

332

NATO - juče, danas i sutra

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

jazbar ::
Ne leži ti geopolitika i geografija!?
More (Jadransko) kao najeftiniji i prometno daleko najvećeg kapaciteta, se nadublje zagriza u evropski kontinent baš kod Italije i Slovenije. Pošto na ruti do severne i osrednje Evrope, Italiji "smeta" neutralna Avstrija, Slovenija uprkos katastrofalno lošom željezničkom infastrukturom preuzima primat. Kao olakšajuča okolnost do Luke Koper vodi avtoput koji se povezuje na sva 4 smera: do Italije, Avstrije, Mađarske i Hrvacke.

Takođe je Luka Koper aktualna sada, kada se s Turskom nezna što će da bude u budučnosti i da je prohod do Crnog mora pod pitanjem te je takođe ono uveliko pod kontrolom ruske mornarice. Znači da se s Jadrana može logističko povezati za NATO strateško važna Rumunjska. Lukama Bar i Ploče prema Rumunjskoj opet smeta loša prometna infrastruktura i na ruti nečlanice NATO, BIH i Srbija.

Sad će da istestiraju slovensku železnicu i ako može s malim ulaganjima da se uveća brzina i kapacitet transporta i ako su tuneli dovoljno široki za potrebne gabarite NATO će usvojiti taj logistički put. Ako ne onda će to možda preuzeti Hrvati.


Pa nisu se oni za džabe mučili da iskopaju Jadransko more! Čekali su par hiljada godina, i dočekali! Jadransko postalo najvažniji preduslov za opstanak natinog pakta.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15821
 • Gde živiš: Lublana

Cigi ::+ ++
Isti takav sastanak u vezi logistike u Grčkoj u utorak.

Citat:The U.S. is looking at further expanding its military presence in Greece, including increasing access for U.S. aircraft and ships, and increasing joint exercises there, Chairman of the Joint Chiefs Gen. Joseph Dunford said Tuesday.
Traže logistiku za avione i brodove i još više vežbi.

Prenos prioriteta suradnje SAD iz Turske na Grčku. Zanimljiva je ta grčka politika na koju utjeće Turska. Dok je bila Turska dobra sa SAD, Grci su tražili saveznika u Rusiji. Sad kad su Turci dobri s Rusima, Grčka se vratila SAD i zanemarila odnose s Rusima.offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4068
 • Gde živiš: Novi Beograd

Nije Grčka unazadila odnose nego sadašnja vlada a to nije isto. Sadašnja vlada je potpisala nešto za šta nema podršku u zemlji i zbog čega 100% gubi izbore. E sad ide na sistem da što više zamrsi situaciju iza sebe jer jedina šansa budućoj vladi da stopira ovo što je potpisala sadašnja su Rusi i Kinezi. Rusi i Kinezi nemaju rezon da sami zagorčaju život Makedoniji u UN ali ako ih za to zamole Grci Rusi (a i Kinezi) i te kako mogu da zagorčaju životi Makedoniji u UN. Izbori u Grčkoj su uskoro i sadašnja vlada ide na maksimalno moguće udaljavanje od Rusije i vezivanje uz SAD ali oni za to nemaju nikakvu podršku među Grcima. Ono što je Cipras potpisao je apsolutno neprihvatljivo za ogromnu većinu Grka i to nema nikakve veze sa spoljnom nego unutrašnjom politikom. Cipras je svim Grcima izbeglicama iz Turske ne samo skinuo gaće da ih Makedonci ka..ju nego im je još na čelu napisao da Makedonci imaju puno prava da im to rade. Ali i svim drugim Grcima koji žive u Egejskoj Makedoniji. Ako Cipras izgubi izbore, a izgubiće ih 100%, nema šanse da ni on ni njegovi ministri ostanu u Grčkoj ne gine im optužba za veleizdaju zemlje.
Ljudi ovde uopšte ne shvataju šta je Cipras potpisao sa stanovišta unutrašnje politike Grčke. A za ogromnu većinu Grka on je to uradio po diktatu zapada.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15821
 • Gde živiš: Lublana

^ Cipras je legitimni vođa kog je partija izabrana s najviše glasova na slobodnim izborima. Ostalo su samo subjektivne intepretacije. Kako neko može da zna što rulja misli pa iako misli, ta ista rulja ga je izabrala? Nisam primetio neke brojćane proteste u potporu Rusiji. Grci će uvek na stranu koja je protiv Turske.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4068
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 06 Sep 2018 21:47

Ne znam o kakvim pro ili anti ruskim protestima pričaš. U Grčkoj su bili MILIONSKI protesti protiv Ciprasovog potpisivanja sporazuma sa Makedonijom. A na taj potpis ga je naterao zapad tj EU i NATO. Peticiju protiv potpisivanja sporazuma su potpisali praktično svi profesori univerziteta u Grčkoj, skoro svi umetnici (glumci, književnici, slikari ...), sve asocijacije inžinjera i tehničara, lekara ... Praktično ne postoji organizacija u Grčkoj koja nije protestovala. Dakle ne radi se o rulji. U Atini je demonstriralo minimum milion i po ljudi, u Solunu pola miliona itd itd. Cipras kad je biran je javno izričito bio protiv onog šta je potpisao. Dakle on nije izabran da bi potpisao sporazum već upravo suprotno. Jednostavno prevario je birače koji su glasali za njega. Zato će po svim prognozama da pukne na sledećim izborima i to katastrofalno. Sve ostale stranke u Grčkoj su se javno izjasnile da će staviti veto za prijem Makedonije u NATO bez obzira na sporazum i da one taj sporazum ne priznaju. Problem je što je taj sporazum u nekim odredbama u direktnoj suprotnosti sa grčkim ustavom i tu je glavni argument opozicije da Cipras nije imao legitimitet da takav sporazum potpiše. Čak ako NATO na brzinu primi Makedoniji (krišeći čitav niz sopstvenih odredbi) grčka opozicija je rekla da će, kad dođe na vlast za par meseci, sprečiti implementaciju tog sporazuma što inače može da uradi.

Dopuna: 06 Sep 2018 22:00

Mnogi zapadni vojni analitičari sa skepsom gledaju način na koji se pokušava da priključi Makedonija NATO paktu. Da bi se to ostvarilo prisiljava se druga država članica NATO pakta da flagrantno prekrši sopstveni ustav i to u mnogim odredbama. Veliki i to zaista veliki broj zapadnih vojnih stručnjaka se ježi od pomisli šta će se desti ako nova grčka vlada ospori sporazum u samim NATO strukturama pozivajući se na činjenicu da je tim sporazumom prekršen čitan niz članova grčkog ustava i da Cipras nije imao ovlašćenja da potpiše takav sporazum. Svi, apsolutno svi se slažu da to može da izazove do sada najveću krizu u NATO paktu i da dovede u pitanje čitav pravni sistem u alijansi. Pre desetak godina Grčka bi verovatno bila sprečena da se žali ali danas su šanse da se nova grčka vlada žali vrlo velike a onda će NATO biti u vrlo velikom problemu.

Dopuna: 07 Sep 2018 12:44

Da bi bilo jasnije ovo što sam goreo napisao. Jedan od osnovnih zadataka NATO pakta je zaštita ustavnog poretka zemalja članica. Ovde imamo slučaj da je NATO naterao jednu zemlju članicu da otvoreno prekrši sopstveni ustav. To se do sada nije desilo. Kad god bi došlo do slične situacije zemlja čiji ustav nije dopuštao da se uradi nešto u skladu sa zahtevima NATO pakta bi diskretno bila prisiljena da sama uskladi sporne odredbe ustava. Ovog puta je bilo jasno da Grci neće prihvatiti promene spornih članova svog ustava i napravljen je neverovatno opasan pravni presedan. Nikada do sada nije ovako otvoreno nipodaštavan ustavni poredak zemlje članice NATO pakta. Do sada je bar poštovana forma a sad kakva forma kakvi bakrači. RAZVALJUJ. Sve će zavisiti od buduće grčke vlade ako Brisel ne uspe da je spreči da podnese žalbu vrlo, vrlo loše se piše NATO paktu jer bi sve zemlje članice morale da se javno izjasne da li Brisel mora da poštuje njihov ustavni poredak ili Brisel može da radi šta mu padne na pamet i to otvoreno. Kako god se izjasne budućnost NATO pakta je mračna.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15821
 • Gde živiš: Lublana

^ A što ima Makedonija sa Rusijom? Ako Cipras provodi plan NWO. Priznanje Makedonije pod imenon Severna Makedonija od grčke vlade (Ciprasa) ne krši grčki ustav! Niti za deblokadu glasa u NATO nije potreban konzensus grčkog parlamenta, znači Cipras može da skine VETO. http://www.hri.org/docs/syntagm Več su dosadil Grci bogu i zemlji s tim antimakedonskim šovinizmom.

Zadatak NATO nije da štiti ustavne poredke zemalja članica! TO BI TEK BILO UPLITANJE U UNUTRAŠNJE STVARI ČLANICA.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4068
 • Gde živiš: Novi Beograd

Ti si totalno dezinformisan tako da ne vredi da se čovek raspravlja sa tobom. da li su uopšte pročitao šta piše u tom ugovoru ili pričaš napamet. Po svemu sudeći pišeš napamet jer definitivno pojma nemaš o čemu se radi. Kakvo bre ime problem je ono što ide uz ime ali ti definitivni pojma nemaš o makedonsko grčkim raspravama ...
A to kako je zaštita ustavnog poretka neke zemlje mešanje u unutrašnje stvari članica ti je tek biser. Taj član je danas anahron ali je donet u vreme osnivanja NATO pakta da bi se sprečilo da komunisti dođu na vlast u nekoj zemlji članici NATO pakta. I nikad nije ukinut a trenutno je vrlo aktuelan zbog baltičkih država.

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 3524

jazbar :: Več su dosadil Grci bogu i zemlji s tim antimakedonskim šovinizmom.


О чему причаш какав антимакедонски шовинизам...ако је неко шовиниста то су ''Вардарци'' својом крађом туђег идентитета...Грци јесу македонци...тј једна покрајина...ко да турци тврде да су тројанци...

offline
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1037
 • Gde živiš: Beograd

Ципрас: За Грчку је најбољи развојни фундамент – стратешко партнерство са САД
http://fakti.org/elada/cipras-za-grcku-je-najbolji.....tvo-sa-sad

Grcka je od velikog kupca ruskog oruzja i prijatelja Rusije dosla do pozicije bezpogovornog trabanta zapada.
Zapad na sopstvene unutrasnje probleme odgovara sirenjem "teritorije" i uticaja: Grcka, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Bosna... Pa pokusaj da se najveci deo sveta disciplinuje u pogledu trgovine sa Rusijom tj. da oruzje i energente kupuju od Amerike umesto od Rusije... Ono sto im nije uspelo ni kada su bili mnogo jaci, nece ni sada. Samo ce ubrzati opadanje njihove moci.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4068
 • Gde živiš: Novi Beograd

EU i SAD igraju na kartu trenutno najnepopularnijeg političara u Grčkoj. Gde će ih to odvesti videćemo. Često se pitam da li su normalni. U Srbiji glavni i najglasniji zagovornik NATO pakta je Jelena Milić. Pored nje Rusima ne treba nikakva propaganda u Srbiji. Dodajte još Čedu narkosa, Šutanovca ... I posle im čudno kako su Rusi toliko popularni u Srbiji. Ista situacija sada sa Ciprasom. Rusi ko da plaćaju ove retarde u Briselu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 533 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 1 sakriven i 523 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Buda Baba, Doca, nuke92, radionica1, slonic_tonic, Tas011, vlad4, wizzardone, zlaya011