Odbrambena strategija naše zemlje

19

Odbrambena strategija naše zemlje

offline
 • Pridružio: 01 Avg 2008
 • Poruke: 53
 • Gde živiš: Beograd

Veliki_Blek ::
Sultani su se odnosili prema njegovim vladarima kanovima više kao saveznicima, a ne podanicima. Kanovi nisu birani u Carigradu, vodili su samostalnu spoljnu politiku i ulazili u vojne saveze sa pojedinim hriscanskim drzavama poput Poljske sa kojom su zajedno ratovali protiv Rusije, kovali su vlastiti novac i nisu uopšte placali danak Turskom carstvu vec je ono njima placalo za ucesce u ratnim pohodima.


Nekako sam pre stava da ne razumes koncept vazal-gospodar. Ako je tako kao sto tvrdis, od kakve su onda koristi vazalni odnosi imperijama?

Ray Ban ::
Evo da kazem jos par svojih zapazanja po par osnova. Kao prvo, namece se pitanje koje nam realne opasnosti prete u ovom trenutku. Da li nam je Kosovo pretnja? Mislim da nije i da nece biti barem u narednih 50 do 100 godina.

Zivi bili pa videli. Wink Salu na stranu. Zaista ne vidim o kakvoj vojnoj pretnji sa Kosova pricate. Ta "drzava" je izdrzavano lice, nesposobno za samostalni zivot. Da bi se bavio osvajanjem, moras najpre da budes samostalan, a onda i jaci od onog kojeg zelis da osvojis.

Ray Ban ::
Napori koje ulazu zapadne sile u kosovske institucije se za sada ne vide kao isplative. Dosta je korupcije i samovlasti u tom regionu. Bas iz tog razloga EU je poslala svoju misiju. Oni imaju mali problem sa tim gde odlazi novac.

Ma kakvi napori? Medjunarodni sluzbenici ucestvuju u koruptivnim radnjama sa lokalcima. Sve pare koje su poslate, na ovaj ili onaj nacin su vracene u maticne zemlje.

Ray Ban ::
Evropljanima nije stalo do toga da se u njihovom dvoristu dogadjaju incidenti, pa ce prema mojoj, slobodnoj proceni uskoro poceti da rade na uspostavljanju kakve - takve sigurnosti i vlasti koja je u svim drzavama regona.

Zivi bili pa videli. Njima ovakvo stanje i odgovara. Samo da nema talasanja. Da li ce Kosovo biti über demokratsko, to ih bas briga. Taj izbor ostavljaju lokalcima.

Ray Ban ::
Inace da se odmah razumemo. Ja smatram da je Kosovo gotova prica iz nekoliko prostih razloga.

Ja sam pre stava, da cemo se svacega nagledati oko pitanja Kosova.

Ray Ban ::
To je u ovoj podeli karata bilo Kosovo. Sta sada namece se pitanje? Da li da pokusamo da pod oruzjem udjemo ponovo dole? Mislim da je ova opcija verovatna koliko i ta da se NATO preda i da nas postave na celo saveza. Dakle, pisi propalo. Jedino sto nam sada ostaje jeste da se pomirimo sa stanjem i da radimo na tome da jednog dana budemo, mozda opet na istoj teritoriji.

Za nisi gore napisao, da je Kosovo zavrsena prica? Smile

Ray Ban ::
Zastitia kulturnih spomenika i vracanje zemlje manastirima mora da se izvrsi i to je takodje tekovina svih evropskih i medjunarodnih normi. Na tome treba insistirati i biti neverovatno dosadan i dosledan. U medjuvremenu neophodno je da ustanovimo princip odnosa prema Kosovu, kao Spanci prema Gibraltaru.

Manastiri. Da, pitanje manastira je mnogo lepa spika za vodjenje kvazi-patriotske politike. Sto pre radvojimo pitanje kulturne bastine i imovine SPC-a od drzavnih interesa tim bolje po drzavne imterese, a i interese crkve. Ovako ispada papazjanija.

Ray Ban ::
Treba da vidimo kakv je odnos sa susedima i da li neko ima pretenzije na nasu teritoriju? Na svu srecu vise niko, realno nema nista sto bi ga zanimalo. Ipak, ako se udje u sistem EU cak i neka govorkanja Madjarske o Vojvodini ili Bugara o Dimitrovgradu padaju u vodu.

Pretenzija uvek ima. Zato i postoji oruzana sila. Ulaskom u EU, te pretenzije nece nestati, samo ce se otkloniti mogucnost oruzanog konflikta (direktnog).



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Jul 2009
 • Poruke: 2

Pozdrav svima!

Izvinjavam se ako dižem temu ili ako nije na pravom mestu, ali nisam uspeo da nađem približniju.

Pročitao sam većinu ovoga što je ovde napisano, ali se priča malo rasplinula i ne mogu da pohvatam baš stavove. Interesuje me priča o našoj strategiji kao države i doktrini naše vojske koja bi trebala da obezbedi sigurnost države.

Pre izvesnog vremena je završena javna rasprava u ministrastvu odbrane o strategiji odbrane i nacionalne bezbednosti i te zaključke, odnosno predloge sam dobro pročitao i moram da priznam da mi zvuče i više nego diletantski. Bebee Dol

Ne bih želeo da opterećujem ovaj post raznim citatima, nego ću da apostrofiram neke, po meni najbitnije stvari koje mi jako upadaju u oči:

Kao prvo, uopšte ne vidim da je naš položaj barem i u globalu definisan. Ne vidi se gde hoćemo, a poprilično se aludira na NATO iako postoji deklaracija o neutralnosti r. Srbije.

Zašto se vojska postavlja kao glavni činioc u borbi protiv terorizma? Zar treba vojsku da svedemo na antiterorističke jedinice? Pa zašta nam služi
Žandarmerija i slične policijske jedinice? Zna se zašta služi vojska i na koji način treba da se razvija.

Koliko sam shvatio, doktrina naše vojske je i dalje odvraćanje. I meni se takvo postavljanje najviše sviđa, ali imamo li mi kapaciteta da bilo koga odvratimo od napada na našu zemlju? Nemamo. Odvraćanje u smislu kakvo je bilo u vreme JNA i danas se bitno razlikuje. U današnje vreme mogući agresor ni ne mora fizički da uđe u naš teritorijalni prostor da bi nam naneo štetu, to smo najbolje osetili 1999. godine.
Poenta odvraćanja je da neko kome bi i palo na pamet da nas napadne ima stalno u vidu da bi i sam pretrpeo velike gubitke i iz samog tog zaključka i odustane od napada. Mi to danas ne možemo da obezbedimo.

Voleo bih da čujem vaša mišljenja o ovim temema, a to je generalno kuda uopšte idemo sa svojom strategijom odbrane.

p.s. molim vas, bez Dinkića i ostalih što dođu i prođu... Smile



offline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1422

nenad245 ::...Koliko sam shvatio, doktrina naše vojske je i dalje odvraćanje. I meni se takvo postavljanje najviše sviđa, ali imamo li mi kapaciteta da bilo koga odvratimo od napada na našu zemlju? Nemamo. Odvraćanje u smislu kakvo je bilo u vreme JNA i danas se bitno razlikuje. U današnje vreme mogući agresor ni ne mora fizički da uđe u naš teritorijalni prostor da bi nam naneo štetu, to smo najbolje osetili 1999. godine.
Poenta odvraćanja je da neko kome bi i palo na pamet da nas napadne ima stalno u vidu da bi i sam pretrpeo velike gubitke i iz samog tog zaključka i odustane od napada. Mi to danas ne možemo da obezbedimo...


Eeeee Nenade... Wink
Pričao sam i ja to, ali kada pomeneš PVO sistem velikog dometa, odmah se kreće sa pričom da nam ''ne treba sistem o kome Amerikanci znaju sve''. A, onda isti nabraja kako nam treba BUK ili drugi sistemi PVO, iako i o njima Amerikanci znaju sve...ali nekako taj argument koristi samo kada treba reći zašto nam ne treba PVO velikog dometa.

Ili..kada pomeneš nabavku ruskih aviona pre svega zbog toga što bi bili naoružani i sa V-V raketama velikog dometa, opet ti se pojavi priča kako je to ''preveliki avion za nas''...i ''teško ga je sakriti u šumu''...i ''troši mnogo goriva''...i, onda se iznose podaci iz 80-tih godina o radnom veku zmaja ili motora...iako te cifre nemaju dodirnih tačaka sa sadašnjim ruskim avionima.
I, tako je onda bolje uzeti neki zapadni avion, uz koji ne bi dobili ništa drugo osim raketa V-V kratkog dometa...
A, kako znamo da ne bi dobili ništa drugo... ? Pa, tako što ni pojedine države članice NATO nisu dobile za svoje Gripene ništa drugo osim V-V kratkog dometa...

I, tako na kraju ispade stav da je bolje za državu i bolje za njenu vojnu moć odvraćanja koju i ti pominješ da kupimo borbene avione...ali samo sa raketama kratkog dometa...i da je bolje da kupimo PVO sisteme, ali ne i one velikog dometa koji mogu da dobace i izvan naših granica...nego eto...da čekamo da agresor eventualno uđe u naš vazdušni prostor, pa tek onda....moooožda gađamo...
Bilo je ranije čak i priča kako ti ustvari tada ne bi ni smeo, kako ne bi ni imali pravo da gađamo agresora koji je izvan naših granica...ali izgleda se vremenom barem od te sulude tvrdnje odustalo, pa se više ne spominje u proteklih nekoliko meseci... Cool

A, sve to zato što ''Ameri znaju sve o tim sistemima'' PVO velikog
dometa ( iako znaju i o svemu ostalom, ali to ostalo ipak treba kupiti ), i zato što ''nisi valjda lud da plašiš Nato''...i, onda ćeš dobiti etiketu da misiš da treba Srbiji i ''Enterprise''...i, kako si ti neki klinac koji nema pojma ''kako se u Srbiji sada gladuje'', itd...itd...

Previše dugo je klatno bilo u jednoj krajnosti...i sada kada pomeneš srednje rešenje oni to ne shvataju, nego idu u drugu krajnost...koja kaže da ti ustvari ništa ne vredi protiv Nato, ali da ipak trebaš da trošiš milijarde na oružje...iako ti to ništa ne vredi...ali treba da kupiš njihove avione sa V-V kratkog dometa...iako ti to ništa ne vredi protiv Nato...i treba da kupiš BUK, iako ti i to ništa ne vredi protiv Nato i oni znaju sve o tom sistemu...itd...itd...
Puna priča paradoksa...polako...videćeš...čekaj samo da pročitaju postove... Wink

p.s. Da, dobićeš i etiketu da ti ustvari ne znaš da PVO ne čine samo sistemi velikog dometa ( iako ti napišeš da oni dolaze poslednji i da čine celinu sa ostalim sistemima ), i dobićeš etiketu da ti nemaš pojma koliko novca za sve to treba ( iako ti napišeš da su to ulaganja u narednih 15 godina )...i ponovo će ti reći da Srbija nema para za to, a da si ti neki ludak koji misli da Srbija ima para ( iako ti napišeš da smo sada u
recesiji )..i taaaaako...Videćeš...polako... Wink
Ovo ti samo pišem da bi prepoznao matricu... Cool
Uostalom, idi i npr. na temi o Su-30 napiši da misliš da takav avion treba nama...GARANTUJEM da ćeš u roku od 1 dana dobiti odgovore :
- preveliki je i previše je dobar
- ne možemo ga lako sakriti u šumu
- troši mnogo goriva
- misliš li time da plašiš Nato ?
- i cifre o radnom veku zmaja i motora iz 80-tih godina...

offline
 • Pridružio: 13 Jul 2009
 • Poruke: 2

Haha, hvala na ovoj poučnoj priči Smile

Pa ok, koliko vidim makar se ti i ja slažemo u nekom globalu, jer još nismo sve u crevca razjasnili. Ali ako je to preovlađujuće mišljenje, onda je to u principu defetizam.

Niko (a na prvom mestu ja) ni ne misli da napravi ogromnu vojnu silu za godinu-dve. Sposobna i respektabilna vojska se stvara decenijama. I mene generalno nerviraju ljudi koji ne gledaju dalje od svog nosa.

Što se tiče mog mišljenja na tu temu, ono je krajnje jednostavno. Dobar PVO, dobra avijacija i plus naoružanje dugog dometa zemlja-zemlja.

Mislim da nam je sve to 1999. godina i pokazala. Nedostatak svega toga je odradio to da nismo mogli da održimo suverenost našeg neba ni jedan dan.

Što se tiče PVO sistema, sve je dobro što je bolje od Neve i Kuba, ali ja se lično ne bih bazirao na Buk sistemima kao osnovnoj jedinici PVO-a. Buk može biti dodatna odbrana, ali isključivo sistemi dalekog dometa mogu kvalitetno da odbrane naše nebo. Ja lično smatram da je S-300MPU-1 pravo rešenje za nas jer nas dve baterije potpuno pokrivaju. Već pri prodaji NIS-a je mogao dobar deo sredstava da se obezbedi za tu namenu. I da, amerikanci mu ama baš nista nemogu Wink

Što se tiče avijacije, i tu se slažem sa tobom da ne postoji veliki avion za nas. Prvenstveno jer smatram da u sukobu avijacija treba da bude isturena, tj. da se srpsko nebo brani tamo odakle opasnost nailazi. Zašto bi mi pazili da ne povredimo vazdušni prostor neke zemlje ako upravo iz tog prostora dolaze napadi na nas?
Postoji nekoliko razloga za to. Prvi, borbu bi odmakli od svoje teritorije, a i pitanje je kako bi to uticalo na zemlje koje daju svoj vazdušni prostor za napade.

Tu se nadovezuje i ova treća stavka jer smatram da je svaka teritorija sa koje se vrši agresija neprijateljska teritorija i u skladu sa tim se i treba postavljati. Oružje koje može da onesposobi infrastrukturu koja se koristi protiv nas (npr. aerodrom) u okruženju je veoma potrebno. Logistička podrška u tom slučaju je veoma oslabljena a i postavlja se pitanje da li bi zemlje koje bi mogle da daju svoju infrastrukturu želete to da urade ukoliko bi im pretila ozbiljna opasnost od preventivnih udara po istim?

To je neka moja osnovna postavka, jer u današnje vreme sa tenkovima možemo samo da plašimo ove jadnike što štrajkuju. Bezbednost se ne gradi na taj način.

p.s. Uh, onaj Su-30MKI.... Smile

offline
 • Pridružio: 21 Mar 2005
 • Poruke: 1089
 • Gde živiš: Niš

@neshaoct

Nemoj da te cuje sebab Smile

offline
 • gaga72 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2008
 • Poruke: 10

Nas najveci problem je u nasoj vlasti,pitanje je ko su oni i za cije nacionalne interese rade,a sto se tice vojske i strategije,vojska ce se i dalje srozavati a kome to ide u korist i ko to radi to je drugo pitanje...

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4327

Yellow Pinky ::@neshaoct

Nemoj da te cuje sebab Smile


cuo sam!!! znaci, gospodo, neshaoct i ja nastavljamo u narednih 10-tak strana dok nas ne "zabrane"... Shocked

neshaoct zivi u ubedjenju da je nasa finansijska situacija odlicna ili kako ono bese? bice bolja 2020.? zato covek zagovara s300/400/500, kupovinu buk-a, tunguske, pancira i tor-a, ako i su-30 itd., mozda hoce i su-35... sve to mnogo kosta, sto nabavka, sto exploatacija. nasa realnost je mnogo drugacija. para nema, niti mi deluje da ce ih biti. zato ne mislim da nam sve ono treba, vec se treba odnositi sto racionalnije mozemo, uz maximalno iskoriscavanje onog sto imamo,uz angazovanje sopstvenih kapaciteta i ljudi.

sa bukom mogu da se spoje postojeci kubovi, dakle, time se snage "umnozavaju" postojecim sredstvima. licencu sa strelu-10 vec imamo i to treba iskoristiti. pvo artiljerije ima, samo se treba skoncentrisati na jedan kalibar, recimo bofors 40 mm i modernizovati ga suv-om i modernijom municijom. od aviona, gripen bez razmisljanja, jer uz nisku cenu odrzavanja dobijes i ofset - otvaras nova radna mesta, sto je opet problem u srbiji.

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2009
 • Poruke: 320
 • Gde živiš: Nis

Ми смо земља у окружењу, ништа од оружја није вишак.

offline
 • gloyer  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Feb 2007
 • Poruke: 3870
 • Gde živiš: Banat

vladetije ::Ми смо земља у окружењу, ништа од оружја није вишак.

Ово је интересантно становиште.

Само, објасни то "у окружењу", на шта се тачно, по теби, односи?

offline
 • Pridružio: 27 Jul 2008
 • Poruke: 963
 • Gde živiš: Backa Palanka

easy ::vladetije ::Ми смо земља у окружењу, ништа од оружја није вишак.

Ово је интересантно становиште.

Само, објасни то "у окружењу", на шта се тачно, по теби, односи?


Можда је мислио да смо окружени НАТО државама...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 851 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 6 sakrivenih i 807 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, aleksmajstor, Apok, baza, bojanM84, boracbl1389, Chainsaw, darkangel, Dimitrise93, draganca, dragon986, Faki-Valjevo, HrcAk47, Kruger, lavi, leptirleptir, Libertas, Matrix84, mercedesamg, Mercury, milos.cbr, Mlav, nemkea71, Oluj2.1, pjaka2001, rodoljub, slonic_tonic, spektorsky, Sr.Stat., stegonosa, theNedjeljko, tmanda323, Toni, vathra, VP3987, wolf1, yufighter, zorpetus