Odbrambena strategija naše zemlje

1

Odbrambena strategija naše zemlje

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23108
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Na predlog našeg uvaženog člana Easy, moderatorski kolegijum je razmotrio i usvojio pokretanje topika u kome bismo razmatrali teorijska i praktična pitanja vezana za odbrambenu strategiju i naše zemlje.
Molim da se na ovoj temi uzdržite od dnevno političkih kometara. Prilikom iznošenja predloga, ideja i mišljenja, dobro bi bilo da se navede izvor informacija, pošto se sličnom problematikom bave naše zvanične institucije, ali i mnogi analitičari-pojedinci.

Pokušaćemo da izvlačimo zaključke na osnovu sledećih parametara:
1.Geostrateškog položaja
2.Istorijskog trenutka
3.Ekonomske situacije

Ukoliko vas baš ''svrbi'' politika, pod tačkom dva (istorijski trenutak) možete se osvrtnuti na globalni raspored snaga u svetu, ali bez spominjanja lidera, partija ili pokreta.
OK? Ok

Topik je vaš...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8150

Cela priča oko ovoga je uzaludana jer nedostaje osnovni preduslov, "Nacionalni interes Republike Srbije"

Republika Srbija još uvek nema definisan "nacionalni interes". Ne znamo šta hoćemo. Kada bi ovo znali onda bi se sve drugo veoma brzo nadovezalo i ustrojilo.

Hoćemo u EU, Nećemo u EU!?
Hoćemo u NATO, Nećemo u NATO!?
Da li na istok ili na zapad!?

Danas neutralnost ne postoji. Danas važi pravilo "Ili si sa nama, ili si protiv nas"!

Kada odrediš nacionalni interes onda otprilike znaš i ko su ti potencijalni neprijatelji a ko potencijalni saveznici!

1. Kako god okreneš svi bi preko nas da prođu.
2. Istorijski trenutak nikad nije bio povoljan po Srbiju
3. O ekonomiji tek ne vredi trošiti prostora ovde. Bez jake privrede ne možeš ni da imaš vojsku i odbranu.offline
 • Pridružio: 03 Jan 2009
 • Poruke: 72

Wisdomseeker ::Cela priča oko ovoga je uzaludana jer nedostaje osnovni preduslov, "Nacionalni interes Republike Srbije"

Republika Srbija još uvek nema definisan "nacionalni interes". Ne znamo šta hoćemo. Kada bi ovo znali onda bi se sve drugo veoma brzo nadovezalo i ustrojilo.

Hoćemo u EU, Nećemo u EU!?
Hoćemo u NATO, Nećemo u NATO!?
Da li na istok ili na zapad!?

Danas neutralnost ne postoji. Danas važi pravilo "Ili si sa nama, ili si protiv nas"!

Kada odrediš nacionalni interes onda otprilike znaš i ko su ti potencijalni neprijatelji a ko potencijalni saveznici!

1. Kako god okreneš svi bi preko nas da prođu.
2. Istorijski trenutak nikad nije bio povoljan po Srbiju
3. O ekonomiji tek ne vredi trošiti prostora ovde. Bez jake privrede ne možeš ni da imaš vojsku i odbranu.


Lepo je sve objasnjeno...

Ja licno mislim da treba da se okrenemo Istoku, jer je ocigledno da Rusija, Kina i Iran postaju sve jaci a da amerika i njeni saveznici propadaju.

offline
 • FAMAS  Male
 • Ugledni građanin
 • Ivan Milanović
 • Pridružio: 10 Avg 2007
 • Poruke: 340
 • Gde živiš: Strawberry Field

Naši nacionalni i državni interesi variraju od toga ko se nalazi na vlasti. Po mom ličnom mišljeni treba da se uvoji konsenzus svih faktora o tome kojim će putem Srbija da ide i da se toga pridržavaju sve partije koje će na vlast doći u budućnosti. Samo tako ćemo ličiti na ozbiljnu državu i ostvariti neki napredak.

offline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1422

Wisdomseeker ::
Hoćemo u EU, Nećemo u EU!?


Predsednik je dobio preko 2,3 miliona glasova sa stavom da idemo u EU.
Javnost po svim istraživanjima daje podršku od 65% ili više za EU...
Tu je jasno.


Wisdomseeker ::Hoćemo u NATO, Nećemo u NATO!?
Da li na istok ili na zapad!?


Skupština je donela odluku o vojnoj neutralnosti.
Nije to samo priča političara, već je doneta i odgovarajuća odluka.
Druga je stvar koliko verujemo da će ona biti aktuelna ( da se neće izmeniti ) i za npr. narednih 5 godina...

Wisdomseeker ::...Kada odrediš nacionalni interes onda otprilike znaš i ko su ti potencijalni neprijatelji a ko potencijalni saveznici!

To se menja.
Ne mislim na naš interes, nego na to ko su nam ''saveznici'', a ko su nam saveznici...
Npr. naš interes je i tokom 1998. 1999. bio odbrana državne celovitosti. Taj interes imamo i danas. Ali je danas znatno bolja situacija po pitanju ''saveznika'' i saveznika...a, verovatno će biti još bolja posle odluke MSP...
Nije se naš interes promenio od tada, ali jeste pozicija. Da se npr. 2008. dešavalo na Kosovu ono što i 1998. godine, NATO danas ne bi mogao da ozbiljno razmatra bombardovanje kao opciju...

- Ekonomija prvo
- Ekonomija drugo
- Ekonomija treće
- Onda odluka MSP
- Na osnovu te odluke tražiti od UN-a da ispuni Povelju po pitanju zaštite i garantovanja celovitosti Srbije kao članice UN.
- Ako UN to ne urade zbog blokade pojedinih stalnih članica ( iako se to neće tako lako dogoditi u situaciji kada imaš odluku MSP ), onda Srbija počne sa davanjem izjava kako ona ima legitimno pravo da sama zaštiti svoju celovitost kada već UN to nisu u stanju. Što je najbolje od svega, to pravo zaista i ima.
- ako bude trebalo, iscenira se neki incident na severu Kosova, i vojno se uđe samo na sever.
- Albanci pomisle da proteraju Srbe iz enklava, ali se paralelno sa ulaskom na sever, jedinice razmeste i po enklavama. To se može uraditi i prikriveno mesecima unazad, a može se na sam dan akcije poslati nešto padobranaca da bi se pokrilo prisustvo tolikih snaga...da ne bude kao ''otkud ih toliko odjednom...''
Žandarmerija je obučena za iskakanje. Vojska takođe. Antonovi su remontovani. Biće valjda i nešto helikoptera.
- Odmah istog dana svi daju izjave o miru...o smirivanju situacije...o sprečavanju incidenata...odmah mi tražimo hitnu sednicu SB UN...itd...itd...
- Albanci shvate da niko neće isterati Srbiju, a oni sami ne mogu.
- Odmah im se ponudi otpočinjanje političkih razgovora o statusu Kosova kako bi se pronašlo trajno rešenje. Ako tih razgovora ne bude bilo, onda će se u prvoj sledećoj promeni snaga na svetskoj politici te naše snage naći u mnogo lošijem položaju.
- Na tim pregovorima ponudimo Albancima sve osim nezavisnosti...odnosno ponudimo da građani Kosova sami odluče koliko žele da budu povezani sa Srbijom ( priče o demokratiji, o odluci građana, bla-bla ) Ne, ne mislim na referendum, nego...Albanci odmah odluče da žele autonomiju po svim oblastima i da im se Beograd ne meša u bilo šta...a, Srbi odluče da žele da žive po Zakonima koje donosi Beograd, da im se sudi po Zakonima koji se donose u Beogradu, itd...itd...
- Kako vreme prolazi, Albanci vide da deo Kosova gde Srbija ima vlast bolje živi...da se razvija...da imaju novu infrastrukturu...jednom rečju - bolji standard.
- Onda i oni počnu prvo sa razmišljanjem '' daj da iskoristimo od glupih Srba da nam asfaltiraju puteve, opreme bolnice kada već sami nude da to urade''...''Daj da im uzmemo pare...a politički ćemo i dalje biti nezavisni od njih''
- Ali, tada mi počnemo da menjamo svoj stav, tj. počnemo pare ( kad ih već žele ) da uslovljavamo političkim ustupcima...kao što to danas EU radi sa nama...

- I, tako stigosmo do 2020. godine... Smile Very Happy

offline
 • FAMAS  Male
 • Ugledni građanin
 • Ivan Milanović
 • Pridružio: 10 Avg 2007
 • Poruke: 340
 • Gde živiš: Strawberry Field

Lepo zamišljeno i isplanirano ali teško izvodljivo. za sve ovo treba para, počev od opremanja vojske za jednu takvu intervenciju pa do tog ulaganja u infrastrukturu na Kosovu o kojoj si pisao. ja lično sumnjam da bi naša vojska izvršila neku takvu intervenciju, osim ukoliko se ponovi 17. mart, ali i to mi je vrlo nerealno.

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 781

neshaoct ::Wisdomseeker ::
Hoćemo u EU, Nećemo u EU!?


Predsednik je dobio preko 2,3 miliona glasova sa stavom da idemo u EU.
Javnost po svim istraživanjima daje podršku od 65% ili više za EU...
Tu je jasno.


Nemoj zaboraviti da je njegov protiv kandidat dobio 2,1 milion glasova.
takodje nemoj zaboraviti,i to uvek imaj na umu,kako je izgledala geogravska raspodela glasova.Dakle pogledaj glasove u bujanovcu,medvedji,novom pazaru,sjenici,tutinu,severu vojvodine,sve je jasno. Mada ja ne znam ni jednu politicku partiju koja se protivi ulasku u eu,mada je to farsa, ja sam se 2000god kladio u veliki novac da do 2010 necemo uci u eu,tada je to izgledalo neverovatno svima osim obavestenima,danas je to vise nego izvesno.
Sto se tice EU to sto sam ja odlucio da ozenim Naomi Kmbl ne znaci da ce do vencanja doci,valjda se i mlada nesto pita? A svi znamo sta u zadnje vreme,cak otvoreno i govore predstavnici EU.

Dopuna: 28 Mar 2009 4:56

sto se tice nase ekonomske snage, mi smo blago receno drzava pred bankrotom. Dakle kome nije jasno , moze samo da vidi nekoliko parametara. Dakle buzdetski deficit za ovu godinu nam je 190miliardi dinara, to je projekcija, sigurno ce biti veci. Mi smo zemlja koja se samo u zadnjih 5 godina zaduzila vise puta po 3,4 miliarde,i pitanje je kako ce mo to vratiti,evo samo pre nekoliko dana smo uzeli 3miliarde. Imamo ogroman spoljnotrgovinski deficit,sto je veliki problem, a pogledajte ucesce u punjenju budzeta proteklih godinja sa strane privatizacije? dakle od prodaje drzavne svojine,posto to nije obnovljiv resurs,mi vise nemamo sta da prodamo, i budzet ostaje uskracen za dosada velika sredstva skupljena na godisnjem planu od privatizacije.sto se vojske tice, ona je sve slabija i slabija, i to po sva tri pravca, slabi se njen ugled,moc,i kvalitet oficisrkog kadra.Imamo vrlo trusnih podrucja u zemlji, i vrlo je bitno da podignemo nivo borbene gotovosti vojske. Mi sigurno ne mozemo parirati nijednoj ozbiljnoj drzavi,jos manje savezu kakav je nato, ali mozemo doci do te situacije,da svojom snagom,garantujemo napadacu velike gubitke,vece nego sto bi on uopste smeo da ima,time ce mo kupiti mir,i nama i nasoj deci. To prevashodno mozemo da uradimo osavremenjavanjem nase PVO,za sta je potreba veliki novac, i dobra volja nekog da nam tu tehnologiju ustupi,pogadjajte dva puta ko je to jedini u stanju, i ko bi to jedini pristao da uradi. Trosenje novca na bilo koji rod vojske osim na pvo, u ovom trrenutku ,shvatite samo trosenje drzavnih resursa, bez ikakve potrebe. toliko od mene.

Dopuna: 28 Mar 2009 4:58

dakle pre svega zaustaviti dalje osipanje zemlje, obeshrabriti separatisticke teznje, jacati odnose sa rs, nipokoju cenu ne dozvoliti unistavanje iste, a kosovo drzati u statusu qvo, i cekati povoljan trenutak.

offline
 • Pridružio: 21 Mar 2005
 • Poruke: 1084
 • Gde živiš: Niš

neshaoct ::Wisdomseeker ::
Hoćemo u EU, Nećemo u EU!?


Predsednik je dobio preko 2,3 miliona glasova sa stavom da idemo u EU.
Javnost po svim istraživanjima daje podršku od 65% ili više za EU...
Tu je jasno.


% podrske ulasku u EU zavisi od toga ko je narucilac tog istrazivanja.
A cak i da je, nekim cudom, podrska ulasku u EU tolika to samo govori da Srbi nista nisu naucili iz svoje najblize proslosti i "bratimljenja" sa svakvakvima. EU grabi krupnim koracima ka federalizaciji i jednoj "super" drzavi nalik na SFRJ. Svi znamo kako smo prosli zbog takve fix ideje.

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2007
 • Poruke: 413

Kursula ::Wisdomseeker ::Cela priča oko ovoga je uzaludana jer nedostaje osnovni preduslov, "Nacionalni interes Republike Srbije"

Republika Srbija još uvek nema definisan "nacionalni interes". Ne znamo šta hoćemo. Kada bi ovo znali onda bi se sve drugo veoma brzo nadovezalo i ustrojilo.

Hoćemo u EU, Nećemo u EU!?
Hoćemo u NATO, Nećemo u NATO!?
Da li na istok ili na zapad!?

Danas neutralnost ne postoji. Danas važi pravilo "Ili si sa nama, ili si protiv nas"!

Kada odrediš nacionalni interes onda otprilike znaš i ko su ti potencijalni neprijatelji a ko potencijalni saveznici!

1. Kako god okreneš svi bi preko nas da prođu.
2. Istorijski trenutak nikad nije bio povoljan po Srbiju
3. O ekonomiji tek ne vredi trošiti prostora ovde. Bez jake privrede ne možeš ni da imaš vojsku i odbranu.


Lepo je sve objasnjeno...

Ja licno mislim da treba da se okrenemo Istoku, jer je ocigledno da Rusija, Kina i Iran postaju sve jaci a da amerika i njeni saveznici propadaju.


Propadaju? Shocked Jedna Njemačka ili Francuska (naravno ako izostavimo ovu svjetsku krizu) bez problema u ekonomskom smislu gazi jednu Rusiju, a o Americi netrebam ni trošiti riječi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 497 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 4 sakrivenih i 466 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, _Sale, A.R.Chafee.Jr., aramis s, cavatina, celik, Cirkon, djordjekec, dogodine, Duh sa sekirom, Georgius, kljift, Krusarac, messerschmitt, Mz, nikolapetkovic, panonski mornar, pein, piton, rovac, sabros, samsung, Sr.Stat., suton, theNedjeljko, Vlad000, zogi036