Oružane snage Bosne i Hercegovine

14

Oružane snage Bosne i Hercegovine

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2016
 • Poruke: 198

inskk ::Napisano: 23 Mar 2017 17:09

Dopuna: 23 Mar 2017 22:18

bojank ::jazbar ::...
Odakle to Bundeswehru pa oni nikada nisu imali te helikoptere? Mora da su to nabavili da bi donirali dalje.


Imali su UH-1 helikoptere.


Koliko znam lete njihovi UH-1 još uvijek, a imaju i UH-1N
druze mislim da ce jedan dio VP a da li znas gde ce ostale rasporediti koje ce jedinicama ici ova vozila...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15665
 • Gde živiš: Lublana

Nisam to znao, mislio sam da su imali samo svoje i francuske (evropske) i CH-53G (američke i po licenciji u Nemačkoj proizvedene) helikoptere.offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 3859

Imaju ih i dalje u nekom malom broju za specijalce

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2016
 • Poruke: 198

jedan zanimljiv podatak o broju i kolicini nauruzanja OS BIH i drugi.......Srbija najjača, BiH druga po količini teškog naoružanja
Srbija najjača, BiH druga po količini teškog naoružanja14.04.2017 12:07 | Goran Maunaga
Banjaluka - Najjača vojna sila regiona je Srbija čija vojska raspolaže sa najviše oružja, a zanimljivo je da BiH ima više naoružanja od Hrvatske iako je kvalitet na hrvatskoj strani, što se posebno odnosi na vazduhoplovstvo.

BiH ima više teškog oružja od Hrvatske iako je sporazumom o regionalnoj kontroli naoružanja određeno da dvije zemlje imaju iste gornje limite. Sporazum koji je potpisan u junu 1996. godine ne obavezuje BiH, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru da moraju dostići utvrđene limite i njime je utvrđena samo gornja granica u pet kategorija konvencionalnog naoružanja koju ne smiju preći. Ona se odnosi na tenkove, artiljeriju kalibra većeg od 75 milimetara, oklopna borbena vozila, borbene avione i jurišne helikoptere.

U pregledu naoružanja za 2016. godinu, koji je kreiralo Ministarstvo odbrane BiH, navedeno je da BiH raspolaže sa 352 tenka, što je 86,10 odsto od dozvoljenog limita od 410, dok ih Hrvatska ima 240 ili 58,54 odsto od odobrene kvote. Srbija raspolaže sa 581 tenkom, a limit joj je 948, dok Crna Gora, kojoj je ovih dana otvoren put za ulazak u NATO, ima samo jedan tenk iako može da posjeduje maksimalno 77.

BiH ima 294 oklopna borbena vozila od omogućenih 340, dok Hrvatska posjeduje 240. Srbija ih ima 570 od odobrenih 786, a Crna Gora 11 od maksimalnih 64.

BiH je gotovo dostigla limit kada je riječ o artiljeriji, jer ima 1.479 komada od mogućih 1.500, dok Hrvatska posjeduje 1.391 komad ili 92,73 odsto odobrenih. Srbija je u posjedu 2.443 komada od maksimalnih 3.375, dok Crna Gora ima 139 komada, a odobreno joj je 375.

Kad je riječ o borbenoj avijaciji, BiH je gotovo izjednačena sa Hrvatskom, jer ima 22 borbena aviona od mogućih 62, a u Hrvatskoj ih je 23. Srbija ima 79 aviona od 143 odobrena, a Crna Gora četiri aviona od mogućih 12. BiH je u odnosu na limit najslabija kada je riječ o jurišnim helikopterima, jer od odobrenih 21 posjeduje svega sedam, a u Hrvatskoj ih je devet. Srbija ima 30 helikoptera te vrste od limitiranih 46, a zanimljivo je da je Crna Gora tu procentualno najjača, jer ima šest od maksimalno mogućih sedam helikoptera.

U Ministarstvu odbrane BiH kažu da sve države koje su potpisale sporazum o regionalnoj kontroli naoružanja imaju manje oružja od propisanog limita i da nije bilo kršenja sporazuma.

- Sprovođenje sporazuma odvija se kroz uzajamne inspekcijske posjete kao jedini način potvrđivanja podataka navedenih u godišnjim informacijama o naoružanju ograničenog sporazumom koje države razmjenjuju na kraju svake godine - rekli su u Ministarstvu odbrane.

Stručnjak za bezbjednost i penzionisani general Vojske RS i Vojske SR Jugoslavije Dragomir Keserović kaže da je BiH prezasićena naoružanjem koje je ostalo od posljednjeg rata i da ga je bilo mnogo više nego što je utvrđeno sporazumom.

- U početku zbog dotrajalosti i zastarjelosti nije bilo problema da se to svede u zadate okvire, ali je problem bio šta sa sredstvima koja su nova i ispravna. Odlučeno je da se nešto proda, a nešto uništi, a zatim su tu nastale razne igre i problemi - istakao je Keserović i dodao da postoje informacije da je odlučeno da bude usporen tempo smanjenja obima naoružanja u BiH, što nije isključeno zbog trenutnog izuzetno turbulentnog vremena.

Vojnici
Ministarstvo odbrane BiH je u pregledu navelo i broj vozila sličnih oklopnim borbenim vozilima.

Ta kategorija nije ograničena sporazumom o regionalnoj kontroli naoružanja, ali su strane obavezne da je prijave. BiH ima 98 takvih vozila, Hrvatska 67, Srbija 352, a Crna Gora 13. Navedeni su i podaci o broju pripadnika oružanih snaga kojih je u BiH 9.581, Hrvatskoj 16.032, Srbiji 23.817, a Crnoj Gori 1.950.

offline
 • Pridružio: 05 Apr 2009
 • Poruke: 3850
 • Gde živiš: JAGODINA

zauzeti ::
BiH je gotovo izjednačena sa Hrvatskom, jer ima 22 borbena aviona od mogućih 62, a u Hrvatskoj ih je 23. Srbija ima 79 aviona od 143 odobrena, a Crna Gora četiri aviona od mogućih 12. BiH je u odnosu na limit najslabija kada je riječ o jurišnim helikopterima, jer od odobrenih 21 posjeduje svega sedam, a u Hrvatskoj ih je devet. Srbija ima 30 helikoptera te vrste od limitiranih 46, a zanimljivo je da je Crna Gora tu procentualno najjača, jer ima šest od maksimalno mogućih sedam helikoptera.


BiH nema borbene avione...
Hrvatska nema 23 borbena aviona...
Srbija nema 79 borbena aviona...
Crna Gora nema borbene avione...
Ni jedna zemlja od pobrojanih nema jurišne helikoptere...

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2016
 • Poruke: 198

klix.ba/vijesti/bih/kako-zive-pripadni.....407084.... Kako žive pripadnici OSBiH: I pored loših uslova, glava uvis, krevet "pod konac" i zastava u srcuBudući mladi oficiri ispred komandanta (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Iako posljednjih godina kruže priče kako bi BiH mogla ostati bez vojske jer vojnici napuštaju Oružane snage BiH zbog loših uslova rada, nekolicina budućih mladih oficira i vojnika te vjerni dugogodišnji pripadnici OSBiH primjer su kako se s ponosom nosi uniforma i zastava BiH. U takvu odanost, ali i otežane uslove rada, uvjerili smo se prilikom posjete vojnoj kasarni u Pazariću.
Dočekao nas je major Enes Džinić, vršilac dužnosti direktora Centra za osnovnu obuku Kasarne Pazarić OSBiH.

"Dosad smo obučili 18 klasa vojnika, a trenutno imamo 38 kandidata za oficire koji će nakon položenog završnog testa nastaviti obuku u Centru za profesionalni razvoj u Travniku", pojasnio nam je Džinić na početku razgovora.

Promjena života


Komandir prvog voda prve nastavne čete Dejan Blagojević od 23. januara provodio je najviše vremena s polaznicima. Govori nam kako im je najteže doživjeti transformaciju iz civilnog života u vojni.

"Svako jutro se bude u šest sati i imaju vremena do pola sedam za zatezanje kreveta, oblačenje uniformi i ličnu higijenu. Zatim idu na doručak i poslije krećemo sa akcijom koja traje do 22 sata uvečer. Treba se navići na sve to. Dobri su, ali uvijek može bolje", kazao nam je Blagojević.

Prije nego smo krenuli u obilazak kasarne, u jednoj od učionica zatekli smo kandidate kako rade završne testove iz borbenih vještina. Potom smo obišli brifing salu, teretanu, vjerske prostorije za kapelane i sveštenike, mesdžid i spavaone koje s krevetima zategnutim "pod konac" odaju pravu atmosferu vojničkog režima u kasarni Pazarić.

Kasarna ima i svoju ambulantu, opremljenu osnovnim medicinskim materijalom za prvu pomoć, uz koju se nalazi i stacionar s posebnom prostorijom za pacijente koji boluju od virusnih i prenosivih bolesti.

"Na sreću, dosad nismo imali ozbiljnih zdravstenih problema. Uglavnom su to zubobolje ili neke sportske povrede. Naš glavni zadatak je pružiti pomoć pacijentu i transportovati ga u prvu zdravstvenu ustanovu, a sve ostale aktivnosti rade se u koordinaciji s domovima zdravlja i Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu. Snalazimo se, a najvažnije je spasiti život", ističe Džinić.

Prolazeći hodnicima skoro u svakom ćošku vidimo kesice s preparatima za deratizaciju. Džinić nam kaže kako su ih preventivno postavili protiv glodara, iako se nisu pojavljivali u posljednje vrijeme. U jednom od hodnika stoje i aparati za kafu i slatkiše.

Vojnički grah


U objektu pored spavaona smještena je i kuhinja. Prije ulaza u restoranski dio, u hodniku stoji rashladna komora za voće i povrće. Kako saznajemo, vojnicima u Pazariću jednom mjesečno se isporučuje svježe voće i povrće koje uglavnom jedu za doručak ili kao desert za ručak.

Kuhinja je podijeljena na dva dijela, jedan za juneći i drugi za svinjski program. Na tabli pored pulta za usluživanje vidimo da je tog dana za doručak služeno mlijeko, salama i sir zdenka, za užinu eurokrem i mlijeko, za ručak pržena riba s krompirom i eurokrem te za večeru pileći paprikaš s rižom i eurokrem.

"Za doručak obično služimo voće, čaj, jaje, eurokrem, marmeladu, med i slično. Dva puta sedmično služi se vojnički grah, a ostalim danima imamo krompira, ribe, buranije i graška. Dostavljači hljeba nam jednom ili dva puta sedmično isporuče pite i mliječne proizvode. Vojnici se najviše žale jer im hrana postane jednolična, naročito taj vojnički grah", kazali su nam iz kuhinje kasarne Pazarić.

U krajnjem dijelu kasarne nalazi se kupaonica u kojoj se, kako saznajemo, vojnici i polaznici kupaju dva puta sedmično u zimskom periodu i tri puta sedmično tokom ljeta. Kupati se ne mogu pojedinačno, već isključivo u grupama u tačno određenim terminima.

Životne lekcije


U drugoj učionici srećemo mladiće i djevojke koji su rasklapali puške. Džinić je izveo nekoliko njih kako bi s nama podijelili iskustva boravka u Pazariću.

Prevarili smo se misleći da ćemo moći opušteno popričati s njima. Baš kao i prilikom postrojavanja, svi su uspravno stali ispred nas kao da čekaju komandu. Zadovoljni su smještajem i hranom u Pazariću, a obuka ih je, kako kažu, naučila važnim vojnim i životnim lekcijama.

"Bila mi je velika čast učiti od najboljih instruktora Oružanih snaga BiH. Teško je bilo navići se na novi životni režim, al uz dobre instruktore i kolege, puno lakše smo prevladali strah i druge poteškoće na koje smo nailazili", kazao nam je Tomislav Zeleničić iz Gruda.

Gordana Ognjenović iz Šekovića, jedna od tri žene koje su prošle obuku u Pazariću, kaže kako je ojačala fizički i psihički.

"Obuka je bila izvanredna i jedva čekam nastavak. Ljudi koji su radili s nama su veoma stručni i odnos nadležnih prema ženama uvijek je bio korektan", naglasila je Ognjenović.

Aleksandar Panić iz Doboja istaknuo je kako je oduvijek bio zainteresovan za vojni poziv.

"Prvih dana boravka u kasarni u Pazariću bilo mi je neobično gledati sebe u uniformi jer sam to toliko dugo želio i čekao", kaže Panić.

Nakon tri mjeseca provedena u Pazariću, Namir Halilović iz Visokog ispričao nam je kako su njegove ambicije za rad u profesionalnoj vojnoj službi još više porasle, a patriotizam "skočio na zavidan nivo".

Na pitanje šta za njih znači nositi uniformu OSBiH, odgovaraju nam da je to životni ponos, velika čast i privilegija te prilika da očuvaju mir i sigurnost te služe svom narodu i domovini. Pozdravili smo ih, a oni su se profesionalno, nakon komande nadležnih, vratili u učionicu.

Kraljevi improvizacije


Iako uslovi rada i života u kasarni Pazarić nisu idealni, budući mladi oficiri i
major Džinić ni u jednom trenutku tokom naše posjete nisu pognuli glavu ili iskazali nezadovoljstvo. Kako kažu, nisu gladni i žedni, imaju na čemu spavati, a svoj posao rade s puno srca.

"Bez obzira na uslove i sredstva kojima raspolažemo, mi smo kraljevi improvizacije. Ja sam u čizmama 25 godina. Ovo je nevjerovatno zahtjevan posao, ali za onog ko ga čestito obavlja, nema časnijeg posla. Svi vrhunski sportisti imaju možda jednom mjesečno ili nekoliko puta godišnje priliku da igraju pod svojom zastavom, a mi zastavu BiH nosimo svaki dan na rukavu. To je ogromna čast, ali i ogromna obaveza", zaključio je Džinić na kraju naše posjete kasarni OSBiH u Pazariću.

offline
 • inskk 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 19 Maj 2011
 • Poruke: 629

U Ministarstvu odbrane BiH je u toku tzv Tehnički dijalog, dio procesa nabavke motornih vozila, tokom kojeg ponuđači nude svoja tehnička rješenja na osnovu tehničke specifikacije. Tehnički dijalog traje do kraja maja.

Nabavka se realizira u 2017 i 2018, i vrijedna je 10.800.000 EUR.

Ranije se spominjalo da je Daimler bio najkonkretniji sa svojom ponudom motornih vozila

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1548
 • Gde živiš: Karlmarksland

[quote="zauzeti"
BiH je gotovo dostigla limit kada je riječ o artiljeriji, jer ima 1.479 komada od mogućih 1.500, dok Hrvatska posjeduje 1.391 komad ili 92,73 odsto odobrenih. Srbija je u posjedu 2.443 komada od maksimalnih 3.375, dok Crna Gora ima 139 komada, a odobreno joj je 375.[/quote]

ja u ove podatke ne verujem.

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2016
 • Poruke: 198

bilo bi super da dode mercedes kao glavno terensko vozilo,ili mozda land rover jer to su bas jako dobra i kvalitetna vozila idealna za vojsku i policiju..a os bih i te kako fali terenaca naam se da ce doci sto u vecem broju...inace juce sam vidio pomjeranje transportera m 113 na labudici krenuli prema orasju....

offline
 • inskk 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 19 Maj 2011
 • Poruke: 629

Napisano: 27 Apr 2017 10:24

Ovdje su u pitanju kamioni, broj terenaca je zanemarljiv

Ako bi bio Daimler onda Atego i Axor

https://c1.staticflickr.com/3/2354/4511751620_c3091b7498_b.jpg

http://i91.photobucket.com/albums/k314/WTS2006/PzLBrig924042008Teil2027.jpg

Naravno u novim modelskim verzijama Smile

Što se terenaca tiče, mislim da je idealan Achleitner MMV Survivor baziran na Land Cruiseru, kojeg ima Crna Gora a naručila i Slovenija http://www.achleitner.com/de/logistik/mmv/bilder/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 657 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 5 sakrivenih i 621 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, bankulen, cikadeda, darios, darkangel, djordje92sm, dogodine, Dukelander, Filip Marinković, FOX, ivan979, ivica976, kovinacc, KUZMAR, madza, Miskohd, Mixelotti, Oscar, pera12345, Recce, RJ, sizif, stug, tmanda323, Username1000, vathra, VJ, vobo, 79693