Ruski strategijski nuklearni potencijal

1

Ruski strategijski nuklearni potencijal

offline
 • Pridružio: 24 Mar 2004
 • Poruke: 3522
 • Gde živiš: ZemunNa kraju prošle godine raketne jedinice i najugledniji naučnici iz Rusije položili su dva vrlo važna ispita. Prvi put je sa ruske teritorije poletela najveća i najteža raketa "Vojvoda", a zatim je uspešno lansirana najbrža i najpametnija raketa koja postoji na svetu "Topol M". Obe rakete su pogodile maketu na poligonu Kura na dalekoj Kamčatki.
Već ove godine Rusi nameravaju da lasniranjem šest raketa "Vojvoda" koje su inače sposobne da nose po deset atomskih glava zarade oko milion dolara. Te rakete će sa novog mini-kosmodroma u Orenburgskoj oblasti podići u nebesa 40 satelita čiji su vlasnici kompanije iz različitih zemalja.
Prvi probni let "Vojvode" bio je u sredu 22. decembra 2004. Inače, "Vojvoda" se po zapadnoj klasifikaciji naziva "Satana". Do sada su takve, čak i "školske" rakete, lansirane vrlo retko sa Bajkonura u Kazahstanu. "Vojvoda" je zapravo modernizovana, a u mirnodopskoj verziji zove se "Dnjepar".
U Orenburgške oblasti, ima oko sto raketa ali do sada nijedna nije lansirana. Rusija je tu napravila mini-kosmodrom odakle će "Vojvoda" podizati u kosmos ne samo vojne već i civilne satelite i korisni teret.
Rukovodstvo Rusije ne skriva da u Dombarovskoj oblasti imaju 52 raketna kompleksa što im je dovoljno za deset narednih godina. Raketa se puni sa 180 tona visokotoksičnog goriva "heptila". Kad su Rusi zajedno sa Ukrajincima počeli da lansiraju u mirnodopske svrhe "Satanu", koju su nazvali "Dnjepar" jedan od velikih problema je upravo bio padanje ostataka nepotrošenog goriva.
Komandanti ruskih raketnih jedinica ne skrivaju da je čak 80 posto njihovih raketnih kompleksa prošlo garantni rok ali se zahvaljujući dobrom održavanju i iskusnim oficirima oni mogu koristiti. Potencijalni protivnici Rusije najviše strepe od "satana" ili kako Rusi zovu svoje moćne rakte RS-20. Reč je o raketama koje se nalaze u dubokim betonskim "bunarima". Ruski specijalisti su uspeli da produže upotrebu opasnih "satana", najmanje još 15 godina.
Svakodnevno na bojevo dežurstvo stupa više od sedam hiljada ljudi koji rade u 180 vojnih jedinica. General-pukovnik Nikolaj Solovcov komandant raketnih jedinica ruske vojske objašnjava da se u kratkom roku svi kompleksi koji su na bojevom dežurstvom mogu dovesti u stanje za lansiranje raketa. Međutim, posle dogovora najviših rukovodstava Rusije, SAD i Kine sve rakete su u takozvanom nultom stanju. Nisu uperene niti u jedan cilj.

Nedavna Putinova izjava da Rusija ima raketu koja može da zaobiđe bilo koju odbranu protivnika izazvala je veliku pažnju u svetu.
- Mi nemamo razloga da skrivamo svoju moć pa je dobro što je predsednik Putin govorio o našoj "pametnoj raketi" koja može da prevari protivničku odbranu. Ponos naših raketnih jedinica je novi kompleks "Topolj M" koji se nalazi u betonskoj dubokoj jami, ali će uskoro početi i proizvodnja njegove mobilne varijante - kaže general-pukovnik Nikolaj Solvocov. Za one koji ne znaju šta je "Topolj M" objasnićemo da se radi o kombinaciji stare rakete "Skalpel" ili kako je Rusi zovu RS-18 kojoj je dodat atomski blok koji se može kretati nadzvučnom brzinom.
Cilj Rusije je da ima brojčano manje raketne jedinice, ali će one biti opremljene takvim kompleksima koji mogu da izbuše i zaobiđu svaku protivničku odbranu. Ni do sada niko nije sporio kvalitet ruskih raketa, ali su sada njihovi naučnici napravili kvalitetan skok što se tiče vođenja i manevrisanja tog opasnog oružja.
Da Rusi imaju ogromno iskustvo u raketnoj tehnici najbolji je dokaz da su u minulih 45 godina lansirali 5.136 raketa, a od toga je više od trećine bilo u vojne svrhe. O njihovom kvalitetu govori i podatak da je samo osam posto lansiranja bilo neuspešno.
Rusija je mnogo skromnija vojna sila nego nekadašnji SSSR, kada je novu raketnu tehniku dobijalo od 20 do 30 pukova godišnje. U 2004. godini su opremljena samo četiri puka sa savremenim raketama "Topolj M".


PAMETNE I BRZE

POSLE "ispita" na kosmodromu "Pleseck" u Arhangelskoj oblasti najbrža i najpametnija raketa današnjice "Topolj M" (topola) već 2005. godine trebala bi da krene u masovniju prozvodnju.
Topolj M" je dugačak 22,7 metara i težak 47,2 tone. Od toga su bojeve glave teške 1,2 tone. Leti više od deset hiljada kilometara (11104 Km). Tri motora joj daju brzinu koju do sada nije imala ni jedna raketa. Osim toga, onaj najvažniji deo rakete ima desetak pomoćnih motora i uređaje za upravljanje koji omogućuju brzo menjanje putanje i zaobilaženje protivničke odbrane.
Topol M je najmoderniji tip interkontinentalne balističke rakete.
"Dnjepar"Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • DJ i voditelj
 • Pridružio: 16 Jun 2005
 • Poruke: 609
 • Gde živiš: SRBIJA, Beograd

E ko o cemu Rujke o interkontinentalnim raketama...svaka im cast stvarno dobro rade taj svoj posao na razvijanju tih stvari (kada su odustali, iz raznoraznih razloga jel, od svoje nekada mocne mornarice)offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35617
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Svemirko, načeo si moje veliko interesovanje za ovu oblast....Dobro je ovo što si uradio, a evo još dodatnog teksta i sličica na ovu temu.....

Topolj-M se nalazi u regularnom sastavu Strategijsko-raketnih snaga.
Ruska armija je podeljena na Ratnu Flotilu (Severna flota, BaltičkaFlota, Rečna Flotila i Crnomorska Flota), VVS ili Vojne Vazdušne Snage, Vazdušne snage Ratne Flotile, Kosmička vojska i Raketna armija i Raketna Armija Strategijske Namene).
Kompleks Topolj-M (RS-20) datira sa početka 80-ih godina a sredinom 80-ih je pokrenuta doktrina da se uvedu raketni kompleksi mase 15-20 tona i time dobije na ekonomiji proizvodnje i smanji mogućnost presretanja rakete. Topolj M se radi u dve variante - tri bloka i sedam blokova.
Rakete sa 7 blokova se ispaljuju samo iz podzemnih silosa a one sa 3 mogu da budu i na mobilnim kompleksima. Konstruktor ove druge varijante je Anton Surikov. Obe verzije imaju u sebi usavršeni sistem anti PVO delovanja, i mogućnost bočnog protivraketnog manevrisanja (za sada ne postoji raketni projektil koji može da manevriše bočno).
Dvojno baziranje (Stacionarno-silosi i mobilni sistemi) pre Topolj-M koristio je samo prethodni sistem te generacije, RT-24 (NATO oznaka SS-24 "Scalpel").
Službeno, Topolj-M je ušao u široku upotrebu u Ruskoj Armiji 1992 godine. 1995 godine izašla je i brodska verzija manjeg dometa (do 7.000 km). Raketa može da ponese do 12 bojevih glava ili jednu bojevu glavu kobaltne bombe.
Rusi su, vratili u Belorusiju raketne komplekse Topolj i Topolj-M koje su izvezli saglasno dogovoru SNV-2. Ameri su protestovali pa traže da se rusi pridržavaju SNV-3 dogovora po kojem ne smeju da instaliraju više od 3 bojeve glave na mobilnim raketnim sistemima. Prema ugovoru START od 23 aprila 2005, rusija ima 110 sistema RS-20 (SS-18 "Satan") u upotrebi. Po sporazumu do 2010 ruske strategijsko-raketne snage imaće 10 raketnih diviziona sa oko 300 projektila. Takođe se pominje brojka od 496 projektila baziranih u silosima i to 86 RS-20; 100 RS-18 (SS-19 'Stiletto'); 270 RS-12M Topol (SS-25 'Sickle'); i 40 RS-12M2 Topol-M (SS-27). U 2010 očekuje se i smanjenje za ukupno 40 RS-20; 50 RS-18; 144 RS-12M Topol; i 64 RS-12M2 Topol-M, i 40 RS-12M2 Topol-M (mobilni kompleks).

RS-20 u silosu.....RS-20 na transporteru....SS-24 Scalpel montiran na vagon.....offline
 • Pridružio: 22 Jul 2006
 • Poruke: 943
 • Gde živiš: SekiLand

Sad sam gledao neke intervjue sa Putinom - Nije direktno spominjao rasturanje ameriskog stita, ali ja rekao sledece
Citiram (prevod sa ruskog)
Imamo vrlo ozbiljan kompleks (raketni kompleks) koji radi na brzinam vecim od nekoliko maha (rekao je hiperzvuk) i koji menja putanju po "svim osama". Mislim da ovome ne treba nista vise dodavati Smile

Ruske procene su da sa 12 podmornica koje su naoruzane sa ovakvim sistemom mogu da "rasture" americki stit. S obzirom da je rusija vec pocela da uvodi nove podmornice "cetvrte" klase - mislim da se prakticno stit koji nije ni napravljen skoro moze sa sigurnoscu otpisati - Barem sto se tice Rusije. On ce verovatno jako dobro moci da se meri sa raketama koje upravo sada prave Iranci, Korejanci pa i Kinezi

Jos me samo interesuje koje su "gabaritne" razlike usavrsenog topolja u odnosu na starije rakete - Konkretno me interesuje koliko je kompikovano prenaoruzati starije podmornice oim raketama.

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2006
 • Poruke: 943
 • Gde živiš: SekiLand

Datum 18.10.2006

A top Russian general said his country would view the planned deployment of U.S. missile defense components in eastern and central Europe as a security threat and take retaliatory measures, according to an article published Tuesday and quoted by AP.

Yevgeny Buzhinsky, the head of the Russian Defense Ministry’s international military cooperation department, urged the United States and its allies to refrain from unilateral action and negotiate with Moscow.

“The deployment of missile defense near the Russian borders could pose a real threat to our deterrent forces,” Buzhinsky said in an article published in the daily Izvestia. “We would view that as an unfriendly gesture on behalf of the United States, some eastern European nations and NATO as a whole. Such actions would require taking adequate retaliatory measures of military and political character.”

Buzhinsky wouldn’t elaborate how exactly Russia could respond to the possible deployment of U.S. missile defense components in such nations as Poland and Czech Republic, but he warned that “a buildup of military potential near the Russian borders wouldn’t strengthen the European security.”

“It’s still not too late to analyze possible negative consequences of unilateral actions in security sphere and try to avert them,” Buzhinsky wrote in the article.

Buzhinsky warned that the deployment of U.S. missile defense components could also make them a desirable target for terrorists. “Advertising missile defense capabilities, the importance of these facilities for the United States and a strong public reaction that can be caused by their destruction would make these sites an attractive target for terror attacks,” he said.

Moscow has opposed U.S. plans to deploy a national missile defense system, dismissing Washington’s assertions that it would be directed against missile threats from rogue states, not Russia. Moscow, however, has said it is eager to cooperate with NATO partners in developing defenses against short-range missiles.

Preuzeto sa MosNews.com
http://www.mosnews.com/news/2006/10/18/usthreat.shtml


Spisak raketa po zemljama - naznaceni dometi, tezina bojeve glave i zemlja porekla
https://www.mycity.rs/must-login.png


A razvoj price u zadnjih nekoliko dana ide ovako

Russia Warns Poland Against Hosting U.S. or NATO Missile Defense Site
October 3, 2006 :: Interfax :: News

Russia today warned Poland against hosting a U.S. or NATO missile defense site on its territory, reports Interfax. Speaking before the start of Russian Foreign Minister Sergei Lavrov’s official visit to Poland, Foreign Ministry spokesman Mikhail Kamynin was quoted as saying, “We regard negatively U.S. plans to deploy anti-missile defense system in Europe, and we believe that with the possible deployment of the European NATO missile defense system it would have a negative impact on strategic stability, regional security and intergovernmental relations.” Kamynin added that “a new situation like this one will objectively require us to take appropriate measures because we cannot rely in such matters solely on statements that the missile defense systems of the U.S. and NATO in Europe ‘are not aimed’ against Russia.” Kamynin did not say what measures Russia might take in response, but the military chief of staff, Gen. Yuri Baluyevsky, warned in a Polish newspaper last month that “deploying the large-scale U.S. anti-missile shield threatens to spark a new arms race.” U.S. officials have said that the site would be designed to defend Europe against intercontinental-range ballistic missiles launched by rogue states such as Iran or North Korea.


Russia to Conduct Topol Exercises in Mid-October
October 9, 2006 :: Interfax :: News

Interfax reports that the Russian Strategic Missile Troops will conduct major exercises in mid-October. Colonel-General Nikolay Solovtsov, commander of the Strategic Missile Troops, will lead a four-day command-post exercise of the Omsk missile formation, which is armed with SS-25 “Sickle” (RS-12M Topol) and SS-18 “Satan” (RS-20 Voyevoda) intercontinental ballistic missiles. According to a spokesman for the Strategic Missile Troops, regiment subunits will practice the deployment of mobile SS-25 missile systems and perform simulated missile launches. The exercises will involve over 2,000 troops and more than 400 pieces of hardware. In addition, the Barnaul and the Novosibirsk missile formations will conduct an exercise of reserve reconnaissance and security units.
Russia Threatens Eastern Europe With Nuclear Strikes

September 22, 2006 :: Czech News Agency :: News

Russia could use tactical nuclear weapons to defeat U.S. missile defenses in Eastern Europe, reports the Russian daily Izvestiya. The article quotes Major-General Vladimir Belous of the Center of International Security, who stated: “By approaching Russia’s borders, the Americans are seeking to achieve their main objective: intercepting our strategic missiles at the early stage of their trajectory, when they are most vulnerable.” Alexandr Pikayev, a defense analyst at the Russian Academy of Sciences Institute of World Economy and International Relations, went a step further, warning that “security cannot be built in the current world to the detriment of others” and that “the location of defense missiles will necessarily lead to the appearance of programs aimed at them.” He further noted that, “According to our military doctrine, Russia has reserved the right of preventive strikes, including those with the use of tactical nuclear weapons, against the objects that represent a threat to us.”

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2005
 • Poruke: 159

Radi se o "defense system" , odbrambenome sistemu, koji se sastoji od dole navedenoga, a , ono sto eventualno predstavlja pretnju su radarski, prislusni i elektronski smetaci, (koji nisu navedeni, sa obe strane)

Citat je iz Agence France-Presse

"The US missile defense system employs radar and satellites to detect enemy missile launches and guide interceptors to their targets. The command center is based in the southwestern US state of Colorado, and interceptor missiles are located in Alaska and at Vandenberg air base in California.

The head of the US missile defense agency, General Henry Obering, said last month he expects to make recommendations in a matter of months on where to position interceptor missiles and radar in Europe.

The European site would be the first expansion outside of the United States of an unproven missile defense system that currently is aimed at thwarting a limited long-range missile attack by North Korea, the Middle East or terrorist groups."

Moj komentar:
Ovaj sistem je dio necega sto se zove "Joint Theater Misille Defence", i naravno, dio je "Star War" sistema,koji imaju i jedni i drugi, ali se prave blesavi

mycity.rs/must-login.png
mycity.rs/must-login.png
mycity.rs/must-login.png

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2006
 • Poruke: 943
 • Gde živiš: SekiLand

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23450
 • Gde živiš: Beograd

Amerikanci polako okruzuju Rusku Federaciju. Usli su u Avganistan, Uzbekistan, Irak. Premestaju baze u Poljsku, Rumuniju i Bugarsku. Bice veselo.....

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25681
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Neće biti veselo...ne bar Amerikancima. Neka čitaju biografije Napoleona, Bizmarka, Hitlera...

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2005
 • Poruke: 159

Wednesday October 25, 11:34 PM
Russia's newest rocket test failed - agencies
MOSCOW (Reuters) - Russia's newest intercontinental ballistic rocket, which military sources said was successfully tested on Wednesday, actually fell into the sea several minutes into its flight, Russian agencies quoted the navy as saying.

Navy sources said earlier on Wednesday that the Bulava missile had been launched from a nuclear submarine in the White Sea and flew nearly the length of the giant nation to the Kura military testing site in the Far East.October 26, 2006
World Briefing | Europe
Russia: Sea-Launched Missile Test Fails
By ANDREW E. KRAMER

The navy confirmed that a test of Russia’s new submarine-launched intercontinental ballistic missile, the Bulava, failed when it veered off course, exploded and fell into the sea. A similar test last month also failed. The military maintains that the new weapon can evade missile defense systems.

Dopuna: 27 Okt 2006 0:25

mi jos uvijek govorimo o "odbrambenome sistemu". Vi ne uzimate u obzir,da se blize ruski predsjednicki izbori, da Putin ne moze biti izabran treci put, da je otvoreno pitanje, sto ce biti, ili tko ce biti, poslije Putina, da rusija ima problema unutar federacije,i da nije stabilna, barem ne onoliko, koliko zeli da zvuci, i da cjeli ovaj teatar je zbog ruskih izbora

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 539 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 1 sakriven i 527 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, ikan, Mixelotti, mrav pesadinac, nenad81, panzerwaffe, ruma, Shilok, sombrero, SR-3m, yrraf