Oružane snage Bosne i Hercegovine

76

Oružane snage Bosne i Hercegovine

offline
 • Pridružio: 02 Jan 2007
 • Poruke: 725
 • Gde živiš: Severna polulopta

Види се да врло мало знаш о православним свештеницима.
Браду у православљу носе сва свештена лица, као и монаштво, јер је то саставни дио православља. Свештеник у православљу не може бити обријан и то је просто речено саставни дио његове вјерске униформе.

Уставни суд је крајем 2021. донио одлуку да припадници ОС БиХ могу носити браду.
http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/MvmeBQ1yPLs=

А што се тиче ношења униформе, погледај Правилник о ношењу униформи ОС БиХ.
Начелник канцеларије Православног душебрижништва и његов помоћник не носе униформе, а за остале важи:
Citat: Члан 4.
(Ношење војне униформе)
(1) Војну униформу, као обиљежје припадности ОС БиХ, имају право и обавезу да носе војна лица за вријеме обављања службе:
a) У Министарству одбране БиХ (у даљњем тексту: МО БиХ), Заједничком штабу ОС БиХ (у даљњем тексту: ЗШ ОС) и командама и јединицама ОС БиХ;
b) На војним вјежбама и осталим облицима војне обуке, школовања и стручног усавршавања;
c) На свечаностима изван ОС БиХ, када на истим учествују у својству ОС БиХ;
d) Када учествују у операцијама подршке миру и другим активностима у иностранству;
e) У војно-дипломатским представништвима и војним представништвима у иностранству;
f) У другим приликама, у складу са одлукама и наредбама надлежних лица.

(2) Војну униформу могу носити чланови Предсједништва БиХ и министар одбране БиХ (у даљњем тексту: министар), са државним ознакама, приликом посјета командама и јединицама ОС БиХ, за вријеме војних вјежби у земљи, као и током службених посјета припадницима ОС БиХ, у операцијама подршке миру и другим активностима у иностранству.
(3) Пензионисани припадници ОС БиХ могу носити службену или свечану униформу са ознакама које су биле на снази у тренутку пензионисања, у посебним приликама у ОС БиХ (војне свечаности, војне прославе, војне почасти, војне жалости), како је прописано Правилником о свечаностима и почастима.
(4) Кадети носе војне униформе одређене уговором о школовању.
(5) Кандидати за пријем у ОС БиХ, за вријеме док су на обуци у командама и јединицама ОС БиХ, носе теренску униформу.
(6) Лица у резервном саставу, када су ангажована у ОС БиХ, носе војну униформу на исти начин и под истим условима као и професионална војна лица.
(7) Надлежни старјешина одређује врсте војних униформи и саставе комплета за поједине активности или задатке које војна лица извршавају.
(8 ) Војна лица нису обавезна носити војну униформу у сљедећим приликама:
a) Ван раднога времена;

b) Приликом обављања посебних задатака, што се дефинише посебним наређењем;
c) У средствима јавног превоза за вријеме службених путовања;
d) Када службено путују у иностранство, осим ако је актом о упућивању предвиђено да се путује у војној униформи;
e) Када су распоређена на рад изван МО и ОС БиХ, а посебним прописом или наредбом није одређено да носе војну униформу;
f) Када су на школовању у цивилним образовним институцијама у и ван БиХ;
g) Жене труднице до петог мјесеца трудноће, уз мишљење љекара специјалисте, а од петог мјесеца трудноће се ослобађају обавезе ношења униформе;
h) Припадници вјерских служби у ОС БиХ за вријеме обављања вјерске службе.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 06 Jan 2018
 • Poruke: 13

Za brade nisam govorio za vjerske sluzbenike... ajde da vidimo sta sam napisao...

"Ako si u garnizonu a ne obavljas vjersku sluzbu koja moze (a i ne mora) da ima brade, onda je brijanje obavezno"

Dakle... A NE OBAVLJAS i koja moze... A I NE MORA (kod katolika ne mora npr)...

Al je super sto si citirao pravilnik koji kaze ZA VRIJEME OBAVLJANJA VJERSKE SLUZBE.

Ja sam fino napisao da kada dolaze na posao da treba da dodju u sluzbenoj uniformi a ne u vjerskoj. Takodje kada obavljaju druge aktivnosti treba da budu u sluzbenoj uniformi. Kad obavljaju sluzbu nek onda koriste uniforme za tu prigodu. Takodje ja sam spomenuo brigadnog imama a ne glavnog imama. Isto se odnosi na pravoslavno i katolicno dusebriznistvo.offline
 • Pridružio: 02 Jan 2007
 • Poruke: 725
 • Gde živiš: Severna polulopta

Гдје у правилнику пише да је обавезно да на посао долазе у униформи? Ту ти фино пише да војна лица нису обавезна носити је ван радног времена.
И што ти то одједном смета брада, кад је након одлуке Уставног суда, Сифет Поџић тада министар одбране донио одлуку да муслимани у ОС БиХ могу да носе ”хаџијску” кратку браду, а православнима забранио да носе браду у случају смртног случаја и жалости, што је православни обичај.

offline
 • Pridružio: 06 Jan 2018
 • Poruke: 13

mrav pesadinac ::Гдје у правилнику пише да је обавезно да на посао долазе у униформи? Ту ти фино пише да војна лица нису обавезна носити је ван радног времена.
И што ти то одједном смета брада, кад је након одлуке Уставног суда, Сифет Поџић тада министар одбране донио одлуку да муслимани у ОС БиХ могу да носе ”хаџијску” кратку браду, а православнима забранио да носе браду у случају смртног случаја и жалости, што је православни обичај.


Ajde ovako da se malo dopunim. Moze, kao i ja, da dodje kao teletabis. Ali od 8:00 treba da budu u sluzbenoj kao i ja u terenskoj. Jel sad ok?

Ovo za bradu je moje licno misljenje. Kako ono bi... brada zvanja, brada znanja i brada sranja... Ne kazem da sam ja upravu, samo da se ne slazem da bas svako moze da nosi bradu. Ovdje se ne radi o toj sto ti kazes "hadzijskoj" bradi, vec je to postalo pomodarstvo, bez ikakve vjerske pozadine.

Ja razumijem religije bolje nego sto mislis ali ovdje se ne radi o tome. Cak sta vise mislim da svako, iskljucujuci ovdje vjerska lica, vise ne vjeruje nego sto vjeruje al u razlicitog Boga.

offline
 • Pridružio: 02 Jan 2007
 • Poruke: 725
 • Gde živiš: Severna polulopta

Сам си себи одговорио. Радно вријеме је једно, а ван радног времена друго, што значи да и бригадни имам на посао може да дође у својој вјерској одори и да се прије почетка радног времена пресвуче. Зашто то не ради, то је његова ствар.

А ако се не слажеш са тим да сви могу да носе браду, поднеси апелацију Уставном суду да поништи своју ранију одлуку, јер је Бакир то тражио и за ОС и за ДГС баш по вјерској основи.

offline
 • Pridružio: 06 Jan 2018
 • Poruke: 13

Ma ti si se malo ufatio ovog "dolazi" a ja govorim da sam pod time mislio na rad a ne na sam dolazak al nebitno...

Dakle imas situaciju u npr BL da pop u kasarni u kancelariji bude u mantiji iako mu je propisano da bude u uniformi. U ovom slucaju radi se o bataljnonskom svesteniku mislim. Ja smatram da je to, kao i hidzab, krsenje pravilnika o nosenju vojne uniforme. Zasto on to tako radi ne bi trebalo da je njegova stvar vec da je kako treba i on bi kao i ova podoficirka trebali odgovarati za krsenje pravilnika.

Napominjem da u vrsenju vjerske sluzbe normalno je da obuce odgovarajucu odjecu u ovom slucaju mantija za popa ili dzuba za imama. Kao sto i doktror obuce bijeli mantil kad radi svoj posao jelde...

Taj pokusaj da me navuces na neku price Bakir, vjera... ne prolazi. Upoznao sam hadzija koje nemaju bradu i upoznao najvece nevjernike sa bradom koju nose iskljucivo zbog hira... Tako da ta prica kod mene ne prolazi...

Suma sumarom: Ja da sam se pitao ona bi dobila nogu u onom trenutku kad je Ustavni sud rekao da prava nisu ugrozena obzirom da je do tada prekrsila sva moguca pravila od uniforme do istupa u medijima bez odobrenja ministra itd itd... Al to sam ja.

offline
 • Pridružio: 02 Jan 2007
 • Poruke: 725
 • Gde živiš: Severna polulopta

Немам те шта налачити јер то стоји у Бакировој апелацији, прочитај сам.
http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/MvmeBQ1yPLs=
Брада је правилом о ношењу униформе из 2008. била дозвољена уз дозволу надлежног старјешине, али је Правилом службе из 2012. године ограничена на вјерске службенике, цитирам из образложења одлуке Уставног суда: ”(...) без ваљане анализе и без укључивања вјерских заједница ради консултација у вези са остваривањем вјерских слобода (члан 29 став 4 Закона о служби у Оружаним снагама БиХ) забрањено ношење браде свим припадницима Оружаних снага изузев вјерским службеницима.”
Бакир се у апелацији позвао на вјерске слободе, не звог Срба и Хрвата већ због муслимана, исто као и када је то радио са ДГС 2017. Оног тренутка када је Уставни суд донио одлуку да је забрана браде неуставна, она је постала дозвољена свима јер је до доношења измјене Правила службе о бради важило Правило о ношењу униформе из 2008.
Сифет Поџић је 2022. потписао измјене правила службе 2012. у којима стоји да је дозвољена брада дужине 0,5 цм, али истим правилом није дозвољено ношење браде православним припадницима ОС који су у жалости (таква брада се не брије 40 дана).
Значи, брада је враћена због вјерских слобода, сада је допуштена свима, а то ко је носи из вјерски побуда а ко зато што му се хоће и може је ствар појединца.

Што се униформе тиче, вјерски службеник не носи оружје, не иде на војне вјежбе, не носи заштитну опрему, нити обавља било коју другу дужност осим вјерске, и по том основу је запослен у ОС БиХ.
Господична са хиџабом је професионални војник, и својим потписом на уговор о запослењу у ОС БИХ у својству професионалног војника прихватила је прописе који се односе на униформу, њене дијелове и начин ношења.
Уставни суд је рекао да хиџаб не може и образложио зашто, потврђујући ово што сам написао.
http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/0NzGBeadgztz5k76kjn45hdI=

И једно и друго имају обавезу поштовања прописа. Дакле, ако ти смета што батаљонски свештеник у канцеларији сједи у мантији, а не у теренској или службеној униформи, и става си да крши прописе имаш право поднијети пријаву надлежном старјешини и тражити утврђивање дисциплинске одговорности тог свештеног лица.

ПС. управо сам нашао да господична напушта службу, са њеног ФБ од јуче. На слици се види да до краја крши правило о ношењу униформе.

offline
 • Pridružio: 06 Jan 2018
 • Poruke: 13

Ti se ufatio sta pise i da se to odnosi i na DGS a mene to zapravo ne zanima i zapravo nije tema. Pogotovo ne DGS. Ono sam rekao protiv brada sam osim za vjerska lica a ti se ufatio Bakirove apleacije...

I ako je apelacija bila zbog vjere 99% je zloupotrebljava. Kao sto i ova djevojka za koju sam rekao da bi dobila nogu sa pravosnaznoscu odluke obzirom da je krsila pravila i dalje sto se vidi.

A koliko to zna biti ispolitizirano kao i sa ovom apelacijom jeste cinjenica da se sada od ove iste potegla prica kao moze parada ponosa a ne moze hidzab???

Pa djevojko draga ni hidzab ni parada ponosa ne mogu u kasarni. A van zice...

Sto se svestenika tice ja nisam vise u sluzbi godinama pa ne znam kako stvari stoje al tada je bilo "de ne potezi to bice da je na nacionalnoj osnovi". Da budemo transparenti do kraja ne meni licno vec osobi do mene je to smetalo.

Meni se desilo 2009 na Zdruzenom naporu da je dosao isti taj momak (svecenik) sa ledja meni je jednom kolegi Srbinu dok smo cekali na postu, i ono lupio nas po ledjima uz pozdrav "pomoz Bog momci". Oficiru i podoficiru na pultu kao i mom kolegi nije bilo svejedno obzirom da jedino ja nisam bio Srbin i da farsa bude veca jedini sam ja odgovorio i malo izgladio za njih neugodnu situaciju. Kasnije me zove i ovaj major kao da vidi jel sve ok da ovaj nije mislio nista lose iako ja to uopce kao lose nisam ni dozivio al je bio pristuan strah da necu pokrenuti neku temu na nacionalnoj osnovi. Eh iz takvih sitnica i iz tih razloga neke stvari se potezu a neke ne, u zavisnosti ko ima jaca ledja.

offline
 • Pridružio: 02 Jan 2007
 • Poruke: 725
 • Gde živiš: Severna polulopta

Чуј није тема. Јесте тема, јер чим сам ти показао написмено шта је у питању и аргументовано одговорио, ти си почео да педалаш уназад. Сад испаде да теби није сметало, већ особи до тебе, ал’ си одлучио да потегнеш то питање толико година касније баш овде на форуму.

Бакир је исполитизовао тему браде и у ОС и у ДГС, једно без другог не иду, јер се Уставни суд позвано на одлуку о ДГС приликом одлучивања о ОС.
Господична није сама исполитизовала тему хиџаба већ они који су је, што би моја баба рекла, ”сјетовали” а она њима је послужила за медијско експонирање и на крају је морала отићи из службе. Извисила је само тако.

ОС БиХ су политчка конструкција и обична рупа без дна у коју се сливају енормна буџетска средства, а твоје сад већ бивше колеге нити имају одговарајућу опрему, нити добијају одговарајућу храну, нити зими бивају у загријаним објектима... То је реалност ОС БиХ, све остало је политика.

offline
 • Pridružio: 06 Jan 2018
 • Poruke: 13

mrav pesadinac ::Чуј није тема. Јесте тема, јер чим сам ти показао написмено шта је у питању и аргументовано одговорио, ти си почео да педалаш уназад. Сад испаде да теби није сметало, већ особи до тебе, ал’ си одлучио да потегнеш то питање толико година касније баш овде на форуму.

Бакир је исполитизовао тему браде и у ОС и у ДГС, једно без другог не иду, јер се Уставни суд позвано на одлуку о ДГС приликом одлучивања о ОС.
Господична није сама исполитизовала тему хиџаба већ они који су је, што би моја баба рекла, ”сјетовали” а она њима је послужила за медијско експонирање и на крају је морала отићи из службе. Извисила је само тако.

ОС БиХ су политчка конструкција и обична рупа без дна у коју се сливају енормна буџетска средства, а твоје сад већ бивше колеге нити имају одговарајућу опрему, нити добијају одговарајућу храну, нити зими бивају у загријаним објектима... То је реалност ОС БиХ, све остало је политика.


Argumentovano on kad ne sluzi vjersku sluzbu treba da bude u terenskoj/sluzbenoj uniformi kao i sva druga svestena lica. To je po pravilniku. I ako ne postuje to jel treba da bude kaznjen kao i doticna? Ako bi neko sada pokrenuo to pitanje kaznjavanja poteglo bi se jos 100 pitanja o ugrozenosti, o diskriminaciji... i sl. Nista ja ne pedalam nazad. Mene licno zaboli patka, nisam ni na jednoj ni na drugoj strani ni na trecoj strani.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 601 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 8 sakrivenih i 559 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, amaterSRB, babaroga, bobomicek, bozomotika, bufanje, dekir, draganca, Georgius, Istman, kokodakalo, kovinacc, Krusarac, Kubovac, kubura91, kunktator, mercedesamg, mikrimaus, milenko crazy north, Milometer, miodrag, nebojsag, nikoladim, oldtimer, pera12345, Prašinar, Ričard, SlaKoj, Srki94, tomigun, vukdra, zzapNDjuric99, 125, 79693