Vojska Crne Gore

21

Vojska Crne Gore

offline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4594

Jadran predvodio paradu jedrenjaka u Barseloni
--------------------------------------------------------------------------------
Ploveći otvorenim morem ispred gradske plaže Barseloneta u Barseloni od luke Port Vell do Port Foruma sa 25 jedrenjaka iz isto toliko zemalja, kojima se pridružilo i stotinjak lokalnih krstaša i jedrilica svih kategorija, školski brod Mornarice Crne Gore Jadran predvodio je juče paradu, kojom je data snažna podrška zalaganju za očuvanjem prirode Međunarodnog saveza za očuvanje prirode - IUCN na Svjetskom kongresu koji se tim povodom od 05. do 09. oktobra održava u Barseloni.

Tokom parade Jadran je, šireći jedra i ponosno vijući zastavu Crne Gore, koja se mogla uočiti sa velike udaljenosti, pred učesnicima Svjetskog kongresa i velikim brojem građana Barselone i turista iz cijelog svijeta, bio magnet za jedrenjake i jedrilice, koji su se utrkivali da mu budu uz bok.

Po povratku u luku Port Vell, na molu u samom centru Barselone, u večernjim časovima, na palubi našeg jedrenjaka priređen je koktel povodom sedamdesetpetogodišnjice broda. Koktelu su pored ministra turizma Predraga Nenezića, pomoćnika ministra odbrane Draška Jovanovića i šefa vladine kancelarije za održivi razvoj Ljubiše Perovića, prisustvovali predsjednik i direktor Međunarodne organizacije za očuvanje prirode, šef regionalne kancelarije UNESCO-a za Evropu, direktor Centra za zaštitu nacionalnih parkova Evrope, direktor Fonda za zaštitu divlje prirode Mediterana, komandanti i skiperi jedrenjaka učesnika Plovidbe za Barselonu i organizatori Svjetskog kongresa za očuvanje prirode.

Okupljene goste pozdravio je komandant Jadrana kapetan korvete Predrag Supić i predstavio im slavljenika, a potom su im se obratili i ministar turizma i pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane. Prijem su, pored predstavnika crnogorskih medija, propratili i španska i njemačka televizija, kao i televizija Međunarodne organizacije za zaštitu prirode IUCN.

U toku današnjeg dana na palubi Jadrana održana je i prezentacija biodiverziteta Crne Gore kojoj je prisustvovao veliki broj učesnika Svjetskog kongresa za očuvanje prirode.

Naš jedrenjak će od danas biti otvoren i za građane Barselone i turiste, koji će biti u prilici da ga ne samo znatiželjno posmatraju nego i da na neki način postanu dio njega, stupajući na njegovu palubu.


http://www.vcg.cg.rs/

Drugi praznik u nezavisnoj državi pripadnici Vojske dočekuju sa prosječnim platama koje su najmanje u regionu, veliki broj njih sa neriješenim stambenim pitanjem, ali sa očekivanjima da će im toliko željeni NATO standardi donijeti i profesionalni i lični napredak.
Dan Vojske u samostalnoj državi dočekuju i u novim uniformama, jer su do sada dužili one iz perioda JNA, na kojima su u dva navrata posljednjih godina mijenjani grbovi.
Od osnivanja oružanih snaga neposredno nakon referenduma, kada su Podgorički korpus, Avijacijska brigada i Komanda Mornarice postali Vojska Crne Gore, za sada je jedino uspješno sveden broj zaposlenih na nivo koji je bio planiran, oko 2.400 plaćenih formacijskih mjesta. Međutim, unutar vojske i dalje ne postoji odgovarajuća struktura – nedostaje vojnika po ugovoru(iako je konkurs stalno otvoren za platu od 240 do 300 eura), a neznatan je višak i civilnih lica.
Onima koji ostanu na platnom spisku VCG, kao i za prošli Dan Vojske, obećani su povećanje zarada do kraja ove godine i u sljedećoj, kao i izgradnja 500 stanova, iako ih nedostaje više od 1.600.
Početkom 2006. godine u javnost je dospjelo nekoliko predloga kako bi buduća crnogorska vojska trebalo da izgleda, ali se na kraju ostalo pri tome da se zadrže sva tri vida – kopnena vojska, vazduhoplovstvo i mornarica. U kopnenoj vojsci su po jedan pješadijski, planinski i bataljon specijalnih snaga, kao i čete veze, inženjerije, ABHO. Od vazduhoplovstva će prema najavama, ostati samo helikopterska jedinica, jer se ne isplati ulagati u remont preostalih aviona niti ima novca za nove, a čeka se NATO da pomogne u kontroli i čuvanju vazdušnog prostora nad Crnom Gorom. Jer to u ovom momentu nije ničiji zadatak. Mornarica bi trebalo da ima odred patrolnih brodova, odred za traganje i spasavanje, odred pomoćnih brodova i odred pomorskih diverzanata, jer se od brodova sa teškim naoružanjem odustalo, a i novu bazu u Baru.
Nova organizacija Vojske i brigadni sistem, napuštanje brojnih vojnih lokacija i drastično smanjenje broja pripadnika ostavilo je državi “bure baruta” – višak zastarjelog naoružanja i opreme od oko 9.000 tona. Stanje u većini vojnih skladišta u Crnoj Gori je alarmantno, a novca za riješavanje i tog problema teško da ima u vojnom budžetu. Zato su uz pomoć stranih partnera započeta dva projekta rješavanja viškova – MONDEM, koji se realizuje zajedno sa UNDP-om i OEBS-om, kao i Tehnički sporazum sa SAD. Realizacija prvog programa protiče bez većih problema sa brojnim stranim donatorima, dok je zbog odabira lokacije, uništavanje naoružanja po Tehničkom sporazumu već drugi put ove godine stopirano zbog velikih protesta mještana Župe kod Nikšića. A granate, mine, rakete, i ostale eksplozivne naprave i dalje prijete bezbjednosti svih u Crnoj Gori.
Drugi praznik Vojske poklapa se i sa najavom o usvajanju zakona o misijama u parlamentu, iz drugog pokušaja, koji će dati legitimitet najavama vojnih zvaničnika o potrebi da Crna Gora da svoj doprinos miru u svijetu, učesvovanjem u međunarodnim misijama. Do kraja godine plan je da se, na dobrovoljnoj osnovi, uputi tročlani medicinski tim, iako još nije ni počela obuka medicinara za neku od NATO vođenih misija. Već sljedeće godine na red će doći i prve jedinice sa oružjem, a pripreme za te misije i zadatke počele su ljetos u kasarni u Danilovgradu, učenjem engleskog jezika.
Obuka profesionalne vojske, osim kurseva jezika, napokon je ove godine krenula sa mrtve tačke. Pripadnici jedinica u Brigadi za specijalne operacije, ali u drugim djelovima vojske, počeli su sa realizacijom segmenata taktičke obuke koja je primjerena NATO državama. Uz to su ove godine neke jedinice dobile i novo naoružanje, municiju i opremu, a plan je da se sa modernizacijom nastavi i sljedećih godina.
Kako Crna Gora neće razvijati vojno školstvo, uz pomoć najviše zemalja iz regiona, školovanje kadrova na visokim vojnim školama u Beogradu, Zagrebu, Grčkoj, Austriji, Italiji... ove godine je intenzivirano. Čak su među upravo svršenim studentima Vojne akademije u Beogradu i dva iz Crne Gore, i to najbolja.
Nakon mnogo problematičnih godina, kada su plate kasnile po nekolko mjeseci, finansiranje vojske je stabilno, a po prvi put je vojni budžet od oko 48 miliona i razvojni – na plate odlazi oko pola izdataka, tako da je moguća i nabavka nove opreme kao i modernizacija objekata u kojima je smještena vojska.
Kako će novac za vojsku i u narednim godinama ostati na nivou od dva odsto u BDP-u, ostaje nada da će, kako saopštavaju crnogorski zvaničnici, jedan od prioriteta u sistemu odbrane biti “podizanje životnog standarda pripadnika” i modernizacija VCG.
Za početak, ove godine za Dan Vojske dobili su slobodan dan.

http://www.republika.cg.rs/naslovna.phtml

P.S. Evo ga galeb (g-4) u pozadini.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 813
 • Gde živiš: 42.47°N 19.28°E

Ja razumijem nacionlani ponos, značaj zastave itd itd ali jadran sa onolikom zastavom je GUZ - Glavom U Zid Bebee Doloffline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4594

institucija ::Ja razumijem nacionlani ponos, značaj zastave itd itd ali jadran sa onolikom zastavom je GUZ - Glavom U Zid Bebee Dol

Glupiranje. Slažem se. Pa viđi ko je u delegaciji. No comment.

Evo slike novih uniformi.


offline
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 813
 • Gde živiš: 42.47°N 19.28°E

Evo je i na naslovnoj strani zadnjeg Partnera..Toliko je originalna da sam posmislio "zašto strance stavljaju na naslovnu stranu" Mr. Green :Z
Mada, bolje se držati provjerenog recepta, nego napraviti očajne izbore kao što su uniforme npr. CG ili RS MUP-a Bebee Dol

offline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4594

Što je danas u svijetu orginalno? Vrlo malo stvari ili ništa.
Tako je i sa uniformama.

offline
 • Pridružio: 24 Avg 2007
 • Poruke: 1005

Kako svagdje problem sa uniformama,ovdje je jedino da smo ustvrdili da je kapa kopija kape jedne druge vojske.
Ali dobro da je jedinstveno jeste niko od ExYu država nema takvu kapu svi imaju samo šapku.

offline
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 813
 • Gde živiš: 42.47°N 19.28°E

chepeca ::kad ste kupili uniforme za policiju
To je bila bivša uniforma policije... Ali od prije dva-tri dana policija ima nove uniforme koje izgledaju ... problematično Wink (tu prije svega mislim na kape koje su prevelike)

Ah da, te stare uniforme nismo kupili već .... khm khm pozajmili Mr. Green

offline
 • Pridružio: 29 Jul 2008
 • Poruke: 83
 • Gde živiš: nbg

pa da, to je trebalo tako i da izgleda,ali ipak mislim da je to priča za građanstvo a da su ipak kupili...bez obzira, one uniforme sa "imbus" šapkama neodoljivo potsećaju na policiju iste zemlje

offline
 • Pridružio: 11 Feb 2008
 • Poruke: 140

Čestitam svim pripadnicima Vojske Crne Gore, i građanima Crne Gore 7 Oktobar, Dan Vojske Crne Gore! Dan na koji je Crnogorska Vojska 1042. godine nanijela poraz Vizantijskoj Vojsci.

Voljeo bih da reagujem na gornje komentare:

Jeste unforme izgledaju, malo neke kopije (kao kapa Američkog RV) kao i policijske ali sasvim mislim dovoljno dobre da nas služe. Danas će svi pripadnici VCG dobiti nove unforme (pa kakve da su).

Mislim da smo dosta prestirali u te dvije male godine koje naša vojska postoji, ali da smo previše NATO orijentisani (mora da je to neki novi mode Mr. Green ). Dobićemo vjerovatno novo oružje kao i opremu, nova vozila, helikoptere i druge stvari jer drugo "staro" samo unišćavamo ili prodajemo jer je ili "staro" ili "višak". Možda da u kratko vrijeme naša vojska u nekom smislu postane profesionalnija nego što je do sada bila.

Siguran sam da smo mogli dobiti bolje uniforme, (bio sam pripremio svoj predlog ali sam zakasnio u predaju) ali da bi sve autore koji su učestvovali u konkurs čekala ista sudbina kao i OPFOR-a. Sad Pa i mora da jeste tako bilo, jer je bio jedan dobar predlog za budući izgled Grba VCG, pa viđite đe je sad. Bebee Dol

offline
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 813
 • Gde živiš: 42.47°N 19.28°E

Pridružujem se čestitkama Wink
Jutros je bio prigodan program u kasarni u Danilovgradu sa letačkim programom (gazela), izložbeni program i pokazna vježba...

Za nabavku nove jurišne puke u prednosti je HK 416 mada se nešto pominje i FN-SCAR Shocked Confused

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 912 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 5 sakrivenih i 859 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, _Rade, A.R.Chafee.Jr., adelita, Apok, Atomski čoban, babaroga, bankulen, cenejac111, Cranium, dac, darkangel, Denaya, doom83, dragon986, Drug pukovnik, Futurama, goxsys, GreenMan, Haryy, Japidson, krlebgd77, Krusarac, loon123, lord sir giga, LUDI, manda87, Marko Marković, mercedesamg, Milan A. Nikolic, miodrag, Misirac, Miskohd, mushroom, nenad81, operniki, pedja63, Radiša, Recce, rovac, sabros, Smiljke, Steeeefan, stegonosa, Toni, VJ, voja64, wolf431