Vojska Crne Gore

24

Vojska Crne Gore

offline
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 813
 • Gde živiš: 42.47°N 19.28°E

Zorge ::А "Гасери" израубовани?

Šta ti imaš protiv Gasera Mr. Green Porodica u CG nije dostojna plemena ako nema bar jedan gaser ispod jastuka Very HappyRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 04 Avg 2008
 • Poruke: 955
 • Gde živiš: Serbia

VSCG na youtube

http://www.youtube.com/watch?v=rBQDUPvhwiI&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=iQV3v6Fdsas&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=SblC86EF7iYoffline
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 813
 • Gde živiš: 42.47°N 19.28°E

Citat:Šamar Hrvatskoj: crnogorska flota kontrolirat će južni Jadran i Otrant

Prvu vježbu hrvatske Obalne straže (OS), koja je osnovana u studenom 2007. godine, zasjenila je informacija koju smo doznali u Ministarstvu obrane Crne Gore koje je donijelo odluku da dva velika patrolna broda klase “Kotor”, te četiri raketne topovnjače klase “Rade Končar” već iduće godine vrati u operativnu upotrebu i prilagodi za svoju obalnu stražu....


Ostatak članka na http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/.....fault.aspx

offline
 • Pridružio: 24 Avg 2007
 • Poruke: 1005

Da mornarica CG isto ima baš mlade brodove.
Koliko im je potrebno da sve to vrate u operativu.

offline
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 813
 • Gde živiš: 42.47°N 19.28°E

Upravo tako... VPBR 33 i 34 su uvedeni krajem '86 i početkom '88, a RTOP od '76 do '83
Rade će svakako bolje reći ali koliko znam 33 i 34 su za divno čudo u pristojnom stanju (imajući u vidu koliko je u njih ulagano i koliko su korišćeni)... RTOP sam relativno skoro gledao na vezovima u Baru..

offline
 • Pridružio: 06 Maj 2007
 • Poruke: 889

hehe "šamar hrvatskoj"-

tzv. hrvatska ratna mornarica ne može skucati dvije operativne topovnjače koje bi plovile dulje od 3-4 sata bez kapitalnog kvara. a umjesto remonta i modernizacije prodaće ih budzašto ili baciti u smeće i zamijeniti s mlađahnim finskim offset-friško-iz-kante-za-smeće- topovnjačama
a smeta nam što će crnogorci "kontrolirati južni jadran i otrant"

možda bi trebalo promijeniti koncept- prvo ustrojiti kakvu-takvu mornaricu(ako je ikako moguće ne kupujući drek po svjetskim vojnim otpadima), pa tek nakon toga cmizdriti zašto crnogorci ovo ili ono.

usput članak je toliko imbecilan da je to i za hrvatske novinare previše.

offline
 • Pridružio: 11 Feb 2008
 • Poruke: 140

kopriva ::Da mornarica CG isto ima baš mlade brodove.
Koliko im je potrebno da sve to vrate u operativu.

Pa, sa nekih su već skinuli RBU-6000, SSN2 lansere, OSA-M instalacije itd. (koliko mi je izvor objasnio) Te fregate sada sve tako stoje, čekajući sudbinu (prodaju ili modernizaciju).

Ko će ga znat više. Prvo su postavili sve 4 fregate na prodaji, plus sve 4 topovnjače, sada 2 fregate rasturili za staro gvožđe, 1 topovnjači oćelavili za prodaju, a ostale 4 vezali u Bar.

Sada opet druga priča, nećemo ni u 100 godina doći do bilo koje realizacije, ista priča kao kod svih ostalih bivših republika.

(Ikao smo 2007 godine sa RF-34 jos gađali mete sa Styxovima Twisted Evil ).

Uglavno, ako dođe do nečega biće i dovoljno potrebne pošade.

institucija ::Upravo tako... VPBR 33 i 34 su uvedeni krajem '86 i početkom '88, a RTOP od '76 do '83
Rade će svakako bolje reći ali koliko znam 33 i 34 su za divno čudo u pristojnom stanju (imajući u vidu koliko je u njih ulagano i koliko su korišćeni)... RTOP sam relativno skoro gledao na vezovima u Baru..

4 RTOP sam takođe vidio u Bar, onako privezane odlično izgledaju. (Što drže SS2N lansere na njih kad sve Styx-ove unišćavaju?) Što to sada sve vani izgleda odlično to ne mora da znači da je unutra sve ok.

krizantema ::
a smeta nam što će crnogorci "kontrolirati južni jadran i otrant"

pa tek nakon toga cmizdriti zašto crnogorci ovo ili ono.

usput članak je toliko imbecilan da je to i za hrvatske novinare previše.

Najjače je što se traži jedna fregata za kompenzaciju (dok Hvratska posljeđuje više od 95% JRM infrastrukture, gledajte Radov post, s prošle stranice. Mr. Green ).

Ja mislim da Hrvati nemaju što da se boje od nas, geografički mi ležimo bolje da bi očuvali Otrantska vrata, i više pravo imamo na to (kao što bi ste vi dostigli pravo da dobijete kontrolu nad ulazu Boke, ako Međunarodni Sud odredi da je Prevlaka vaša) a do toga imamo nešto bolji materijal od ostalih mornarica (mislim na Albaniju i Hrvatsku), ali opet vi bolju i veću vojsku. Ne može sve jedna zemlja da ima i da kontroliše, a mi smo već mnogo toga propuštili.

Zorge ::Значи, биће и даље јефтиног дувана...
Nije potrebno mješati prošlu politiku uz današnju, inače ovo nije topic za takve rasprave. Neutral

offline
 • Pridružio: 06 Maj 2007
 • Poruke: 889

što se tiče toga tko što traži, doista nisam upućen u to. sve što znam je da se oko toga svađalo i cmizdrilo po hr novinama uz bajke što će hrvatska dobiti. niti znam što hrvatska službeno traži, ni od koga, niti što drugi/od koga traže i zašto. ali, da ne zagađujem temu, ako netko zna nešto o sukcesiji vojne imovine sfrj mogli bi otvoriti thread i tamo objasniti tko što traži, što se uopće dijeli ili je sve po onoj rojsovoj- ko je jamio, jamio je Mr. Green

dakle, ne bi bilo loše otvoriti temu sukcesija vojne imovine sfrj..

što se tiče "kontrole južnog jadrana i otranta" - jednostavno, to će raditi onaj koji ima brodove kojima to može. "hrvatska ratna mornarica" ni tzv. obalna straža nema brodove koji na moru mogu ostati dovoljno dugo za patroliranje hrvatskim teritorijalnim vodama, i općenito je u vrlo žalosnom stanju, a kako je krenulo biti će samo gore.

ako crna gora može osposobiti ili nabaviti brodove za kakvu-takvu rm onda neka to i učini, i patrolira gdje hoće i može. mislim da to nije stvar nekoga u hrvatskoj, a pogotovo ne "novinara".
ono što mene žalosti je da će se u hr svi prije pomamiti zato što crna gora radi ovo ili ono (šamar hrvatskoj je što će crna gora patrolirati a ne činjenica da hrvatska, s toliko mora nema poštenu rm Question , štoviše, u zadnjih 18 godina izgradila je jednu topovnjaču, koja još nije dovršena Exclamation ), nego se zapitati zašto hrvatska nema ratnu mornaricu (današnja hrm je smiješna, a izgleda da ćemo je se sjećati kao supersile za par godina) niti će ju imati u budućnosti.

offline
 • nokia 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 29 Sep 2008
 • Poruke: 420

Odmah da kažem da se hrvatska i crnogorska ratna mornarica ne mogu uspoređivati jer ratnu mornaricu čine i radarske postaje,protubrodske rakete mogučnost potpore iz zraka itd.što crnogorsku ratnu mornaricu čini samo skupinom brodova.
Najmanji je problem kupiti polovne ratne brodove kao što je to recimo Poljska uradila ali tada gubimo mogučnost očuvanja bilo kakve ratne brodogradnje.
Osobno mislim da je kupnja Finskih topovnjača prilika koja se ne propušta jer nigdje ne možemo kupiti takve brodove po toj cijeni.
A samim ulaskom u NATO bičemo prisiljeni nabaviti odgovarajuče brodove i preuzeti određene zadaće.Iako je krizantema pesimističan ja smatram da nečemo dugo čekati na ulazak u naoružanje brodova koji su sposobni ostati na otvorenom moru,a kada za Hrvatsku koja je dosta veča i sa više sredstava predstavlja problem održavati ratnu mornaricu onda je logično da Crna Gora nema tih sredstava da dugoročno održava brodove veličine fregate jer joj to proračun od 40 mil.eura ne dozvoljava.

offline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4594

Znači ovo bi trebalo da crnogorska strana priče.

Crnogorci udarili šamar Hrvatskoj

„SLOBODNA DALMACIJA“ PIŠE DA CRNOGORSKA MORNARICA PREUZIMA KONTROLU NAD JUŽNIM JADRANOM

Tivat - Pod naslovima „Nagrađeni agresori“ i „Šamar Hrvatskoj: crnogorska flota kontrolirat će južni Jadran i Otrant“, splitski dnevnik „Slobodna Dalmacija“ juče je objavio priču o navodinm velikim planovima za obnovu flote Mornarice Crne Gore koja bi se na taj način uključila u kontrolu akvatorijuma južnog Jadrana i Otrantskih vrata.
- Prvu vježbu hrvatske Obalne straže (OS), koja je osnovana u novembru 2007. godine, zasjenila je informacija koju smo doznali u Ministarstvu odbrane Crne Gore koje je donijelo odluku da dva velika patrolna broda klase “Kotor”, te četiri raketne topovnjače klase “Rade Končar” već iduće godine vrati u operativnu upotrebu i prilagodi za svoju Obalnu stražu”- piše “Slobodna Dalmacija”.
U tekstu se naglašava da su neka od tih plovila tokom ratnih sukoba u bivšoj SFRJ “ po zlu ostala zapamćena posebice na području srednje Dalmacije kada su svojim topovima gađali obalu i otoke”.
- Hrvatska ne može parirati crnogorskoj floti, pa susjedna zemlja prvi put u svojoj istoriji postaje dominantna na istočnom Jadranu. Sa gotovo 100 metara dugim brodovima klase “Kotor”, Crnogorci će biti sposobni krstariti otvorenim morem u svim vremenskim uslovima - navodi “Slobodna Dalmacija”.
Novine dodaju da planovi Podgorice predviđaju i ugradnju helikopterskih platformi na krme oba broda tipa “Kotor”.
- Tim potezom, Podgorica će, uz potporu Italije i Grčke, sudjelovati u nadzoru južnoga Jadrana i Otrantskih vrata. U nadzoru 31.000 kvadratnih kilometara unutarnjeg i teritorijalnog mora te 25.000 kvadratnih kilometara ZERP-a (Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa), Hrvatska može tek sanjati o plovilu maritimnih sposobnosti kojima se diče brodovi crnogorske Obalne straže - zaključuje splitski dnevnik, konstatujući da je u sjenci ove informacije ostala tek završena prva veća vježba hrvatske Obalne straže sprovedena u akvatorijumu između ostrva Šolte i Čiova.

Rekonstrukcija dvije raketne fregate tipa “Kotor” u patrolne brodove za otvoreno more, jedan je od najavljenih prioriteta VCG za naredni period. “Vijesti” su u više navrata pisale o planovima za rekonstrukciju ova dva broda od po 1.492 tone, građene 1986. i 1988. godine u Kraljevici, koja su bila i najmoderniji ratni brodovi bivše JRM.
Projekat rekonstrukcije brodova tipa „Kotor“ na idejnom nivou podrazumijevao je uklanjanje sa fregata lansera protivbrodskih raketa P-22 i PVO sistema „Osa-M“, te protivpodmorničkih raketnih bacača RBU-6000, ugradnju na krmi platforme za slijetanje helikoptera, zamjenu pramčanog topa AK-726 kalibra 76 mm, kompaktnijim i modernijim topom „bofors“ kalibra 57 mm, zamjenu dijela elektronsko-komunikacijske opreme u skladu sa NATO standardima i ugradnju soha za prihvat na brod brzih RHIB čamaca za ukrcne timove specijalaca koji bi se koristili u operacijama kontrole pomorskog saobraćaja. Predviđeno je i da se postojeći problematični ruski pomoćni motori tipa M-845 na fregatama, zamijene sa modernijim pouzdanijim motorima zapadnog porijekla. Procijenjeni troškovi rekonstrukcije iznose oko sedam miliona eura po brodu i obavili bi se u inostranstvu, s obzirom da Crna Gora nakon gašenja tivatskog Arsenala, nema kapaciteta za obavljanje ovako kompleksnih tehnoloških intervencija na ratnim brodovima.

Ministarstvo odbrane još ćuti

Iako su „Vijesti“ prije više od mjesec dana Ministarstvu odbrane uputile pitanja o planovima za rekonstrukciju fregata, prodaji viška ratnih i pomoćnih brodova i formiranju Obalske straže Crne Gore, do danas nijesmo dobili nikakav odgovor.
Ipak, izvjesno je da je ideja o rekonstrukciji dva broda klase „Kotor“ i dalje u igri, dok se četiri raketne topovnjače klase „Rade Končar“, uprkos tvrdnjama splitskih novina, neće zadržati u floti MCG. Topovnjače 401, 404, 405 i 406 već su povučene iz operativne upotrebe i nude se na prodaju preko posrednika, a prema nezvaničnim informacijama, najviše interesovanja da kupi te brodove do sada je pokazao Sudan.

S. LUKOVIĆ

http://www.vijesti.cg.rs/index.php?id=284881

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 588 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 582 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Altay, gorantrojka, ILGromovnik, laki123rambo, vrlenija