Vojska Crne Gore

20

Vojska Crne Gore

offline
 • Pridružio: 04 Jul 2008
 • Poruke: 71
 • Gde živiš: TITOGRAD

E, sad ga baš....napisa...
SCG je imala Vrhovni Savet odbrane.
Taj savet je kolektivni organ.
Njegov predsednik je bio Svetozar Marović, kao predsednik državne zajednice. Ne treba valjda napominjati čiji kadar je bio Marović.
Njegov član je bio i predsednik CG, kao što je to bio i predsednik Srbije.

Drzavna zajednica SCG je nastala 2003 ili grijesim a problem finansiranja vojske i odnosa je mnogo stariji.Ne zelim da ulazim u tvoju obavijestenost ali cu ti samo reci da u vrhovnom savjetu odbrane SRJ jos od 1998 ne sjede regularno izabrani predstavnici Crne Gore niti njen presjednik,a da bi mu dali kakvu takvu nazovi legitimnost tamo su dovedeni neki opozicionari kao da bi oni predstavljali Crnu Goru pa je cak i ministar vojni bio Crnogorac.E sad ko je njega birao ja ne znam.Izgleda da ne razumijete ono moje "kakav jedan".Teritorija Crne Gore je bila u zoni nadleznosti druge armije sa komandom u podgorici i cije nasledje treba da bastini ova nova vojska .Pa valjda je normalno da njene jedinice i nebo nad teritorijom brani samohodni raketni puk baziran u kasarni u danilovgradu koja je ujedno bila jedna od prvih ciljeva nato agresije nad SRJ.Tako da sam njihovo kao i povlacenje orlova u srbiju naveo kao interesantno.Dakle ni vi nama niste ostali duzni.Mozemo povesti raspravu o vojsci u vrijeme postojanja SRJ a ovaj period postojanja takozvane solanije i jedni i drugi bi trebali zaboraviti jer ne ide na cast ni jednima ni drugima.Bitno je bilo samo ko ce koga prije i vise da za....beRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 11 Feb 2008
 • Poruke: 141

zixo ::Citat:Da jedan komad,

Pa valjda je dole bio stacioniran citav samohodni raketni puk.

Sto se tice Orlova, pa jednostavno je doslo do prenaoruzavanja jedinica.

Da u pravu si, bio je tada stacioniran 60. raketni puk oko Danilovgrada i u blizini Podgorice. Ali iz bljižjih izvora sam čuo da je samo jedan samohodni sistem bio u korist, na obali i ostaloj teritoriji nekoliko PAT-ova a da su ostale samohodne "tri prsta smrti" bili van korista ili ka Srbiji.

Sada ti neznam tačno odgovoriti ako da te lažem.

Iskopao sam još neki zanimljivi član sa interneta, vrlo osvježujući član, za neshaoct-a i kNIKs-a;

Citat:
Vojska Srbije traži deo letelica od Vojske Crne Gore.

Čiji su naši avioni u Golubovcima?

U Ministarstvu odbrane Srbije ističu da će ovo pitanje biti razmatrano na državnom nivou i da će "kao ido sada i ono biti rešeno u obostranom interesu".Blagoje Grahovac, penzionisani general:Pokretanje ovog pitanja više mi liči na tajkunskuujdurmu nego na ozbiljnu državnu priču.
BEOGRAD - Vojska Srbije zainteresovana je za deo letelica koje su ostale na aerodromu Golubovci kod Podgorice nakon razdvajanja Srbije i Crne Gore, a razmatranje njihove podele biće predmet deobnog bilansa dve države, saopštilo je Ministarstvo odbrane. U Ministarstvu izražavaju očekivanje da će, "kao i sva do sada razmatrana pitanja, i to biti rešeno u obostranom interesu, a da svako javno licitiranje o broju vazduhoplova koje će Srbija tražiti, neće doprineti da to pitanje bude rešeno u zajedničkom interesu Srbije i Crne Gore". Nezvanične informacije govore da su na aerodromu u Golubovcima kod Podgorice ostala 43 vazduhoplova, koja su poprilično stara i različite očuvanosti, ali da je njihova ukupna vrednost veća od 20 miliona dolara.

Pukovnik Rade Karan iz Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane kaže da se ovo pitanje neće rešavati u razgovoru dve vojske već isključivo na državnom nivou, ali nije mogao da precizira kada će ti razgovori početi.

- Vojska Crne Gore je javno iskazala opredeljenje za razvojem helikopterskih jedinica, tako da mislim da i nisu zainteresovani za te avione. Ali, kao i sva pitanja koja su razmatrana i rešena na obostrano zadovoljstvo, tako očekujemo da će biti rešeno i ovo. U Ustavnoj povelji je precizirano da je to vojno i državno vlasništvo, a titulari su vlade koje će se dogovoriti - kazao je pukovnik Karan.

U Ministarstvu odbrane Crne Gore, pak, kažu da od Srbije nije stigao nikakav zvaničan zahtev o potraživanju vojne imovine, ali naglašavaju da sa Ministarstvom odbrane Srbije imaju "redovnu, otvorenu i korektnu komunikaciju, u kojoj su sva dosadašnja pitanja koja su bila predmet razmatranja, rešena u obostranom interesu".

- Podsećamo da je podela vojne imovine između Crne Gore i Srbije regulisana Ustavnom poveljom bivše državne zajednice, na bazi principa da imovina koja se zatekla na teritoriji jedne, odnosno druge države, ostaje u njihovom vlasništvu - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Crne Gore.

Pomoćnik ministra odbrane Srbije Snežana Samardžić-Marković izjavila je da dva ministarstva "odranije vode dijalog" o letelicama koje su pripadale vojsci zajedničke države, ali, takođe, ističe da će to pitanje morati da se reši na državnom nivou. Ona je dodala da se neke od tih letelica nalaze u remontnim zavodima u Srbiji.
Penzionisani general Blagoje Grahovac, nekadašnji zamenik načelnika Generalštaba VJ za ratno vazduhoplovstvo i PVO, ali i bivši savetnik predsednika Skupštine Crne Gore, podseća da je pitanje imovine članica državne zajednice Srbija i Crna Gora rešeno Ustavnom oveljom i to članom 59 Povelje i članom 21 zakona o njenom sprovođenju. NJima je, kako naglašava Grahovac, uređeno da se sve imovina država članica deli po teritorijalnom principu.
- Tog 4. februara 2003, kada je potpisana Ustavna povelja, na Golubovcima je bio veći broj i aviona i helikoptera nego što ih ima danas. Nije dobro potezati pitanja imovine, jer Crna Gora ima pravo na veći broj i aviona i helikoptere od onog koji se trenutno nalazi na njenoj teritoriji. Iz Crne Gore je konstantno izvlačena imovina. Odneti su patrolni čamci, letelice, tenkovi i ostala vojna oprema, ali i čitav jedan raketni put (60. raketni puk PVO iz Danilovgrada). Konfuzno stanje i pravni vakuum korišćeni su za neregularne radnje. Pokretanje ovog pitanja više mi liči na tajkunsku ujdurmu, nego na ozbiljnu državnu priču. Čini se da sad neko hoće da se dočepa imovine i stavi je u neregularne kanale - smatra Grahovac.

Siniša Dedeić

Izvor: arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2007/02/21/srpski/D07022002.shtmloffline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1422

...bilo kog drugog, ali Grahovca nemoj nikako citirati kao nekoga čiji stav je pametan i bitan... Cool
Pogledaj samo šta je on pričao u periodu od 2001. pa na ovamo...

Inače, znam za situaciju od 1998...Mada, to je bilo još od ranije...
Uz sve to je važan i raskol u DPS-u Crne Gore.

Prvo se Milošević kandidovao za predsednika SRJ ( jer je već dva puta bio predsednik Srbije, i nije mogao opet da se kandiduje za to mesto ), i s'obzirom da je tada po Ustavu, predsednika SRJ birao Savezni parlament, onda je došao Milo sa svojim poslanicima, i glasao ZA izbor Miloševića. Sve to je bilo u leto 1997. godine. Bez glasova Mila Đukanovića, Milošević nikada ne bi postao predsednik SRJ.
Ali, Milo Đukanović, istinski demokrata kakvog ga svi znamo, bez pardona diže ruku ZA Miloševića, iako je samo pola godine pre toga taj isti Milošević tukao narod tokom protesta 1996/1997 zbog pokradenih izbora. Ali, sve to nije smetalo istinskom demokrati i europejcu Milu Đukanoviću da digne ruku ZA Miloševića.
Sve dok je Milošević bio na vlasti, Đukanović nije ni smeo da pisne o referendumu.

Onda se posvađao sa njim tokom 1998. godine.
Milošević je zbog toga morao da menja Ustav SRJ, jer nikada ne bi mogao da bude ponovo izabran za predsednika SRJ bez glasova Mila Đukanovića, a tih glasova više nije moglo da bude jer su se posvađali.
Nakon promena, predsednik SRJ se više nije birao u Saveznom parlamentu, već neposredno.
Milo nije ni izašao na te izbore, nije podržao opoziciju u Beogradu, i nije pozvao svoje birače da glasaju protiv Miloševića.
Ali, bez obzira na sve to, Milošević izgubi izbore.

Novi predsednik SRJ, Koštunica, je morao da vlada po sistemu koji je tada postojao. Znajući da taj sistem nije dobar, i da nije demokratski da vlast iz CG nema svoje poslanike u Saveznom parlamentu, predlagano je da se odmah ide na nove Savezne izbore, kako bi i Milo imao svoje poslanike u novoj, demokratskoj Jugoslaviji.
Međutim, Milo nije pristao na održavanje novih saveznih izbora, jer bi to značilo jačanje institucija SRJ. Zato je pokrenuo priču o rekonfiguraciji odnosa između Srbije i Crne Gore.

Kao rezultat tih razgovora, nastade Državna zajednica SCG.

A, kao želja Đukanovića da i SCG bude što slabija, i ono malo para što je Crna Gora trebala davati za ambasade po svetu, ili za Vojsku, CG nije uplaćivala.
Bez obzira što nije uplaćivala u budžet, uzimala je iz budžeta plate za vojna lica, od kojih su mnogi danas u Vojsci Crne Gore...uzimala je za vojne penzionere...slala ih je o trošku tog budžeta na lečenje na VMA, itd...itd...

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 20531
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

ajde de ::Tako da sam njihovo kao i povlacenje orlova u srbiju naveo kao interesantno.Dakle ni vi nama niste ostali duzni.
Orlovi su prešli za Srbiju '97 a iz Srbije su za Crnu Goru preleteli G-4.
Tim potezom je pojačan školski centar školskim avionima, s druge strane lovačko-bombarderska eskadrila je dobila jurišnika.
Sasvim opravdan i logičan potez. Ko je tad razmišljao o mogućem raspadu ...

offline
 • Pridružio: 25 Jan 2007
 • Poruke: 1481
 • Gde živiš: Nova Pazova

rade012 ::Što se tiče mog vidjenja stanja NVO u CG, vido sam kad farbate brodove kad je dolazio Lilić u posetu. Tad je farban samo deo broda oji je uz molo, dok je deo uz more ostajao rdjav (ruzinav)... pa redom dalje...

He, he, podseti me na ovaj vic-

Na konkursu za posao farbanja broda Queen Mary, posao dobije firma iz Doboja "Mujo & Haso Corporation".
Nakon isteka ugovorenog roka, dolazi nadzorni organ da proveri kako je ofarban brod, gleda komisija kvalitet boje, koliko slojeva, itd... Sa obale sve OK. Sednu u čamac da vide drugu stranu, kad ona uopšte nije farbana.
Je l' umete vi, gospodine Mujo, da čitate ugovor?
Jes' vala, umijem.
Pa što ste ofarbali samo jednu stranu?
A jel' umijete VI da čitate ugovor? Lijepo piše da "farbanju broda pristupaju, sa jedne strane, firma iz Doboja 'Mujo & Haso Corporation' a sa druge strane investitori". Il' farbajte svoju stranu, ili da pravimo reviziju ugovora. :Z

offline
 • Pridružio: 04 Jul 2008
 • Poruke: 71
 • Gde živiš: TITOGRAD

Odoh u zestoki off(neko ce mi jos reci da volim tog lika ali na prvom mjestu sam realan)pa zar se nije pola lidera tadasnje vase opozicije krilo 99-te i 2000-te po Crnoj Gori?

offline
 • Pridružio: 11 Feb 2008
 • Poruke: 141

Eto smo svi sada na vijesti RTCG mogi viđeti vađenje Utve-75 kod Skadarskog Jezera (u Rudini) pa čak i slijetanje helikoptera (koji je izvadio i vukao aviona) na vojnom aerodromu Golubovici. Takođe se mogao i dio Galeba viđeti. Mr. Green

Mixelotti ::ajde de ::Tako da sam njihovo kao i povlacenje orlova u srbiju naveo kao interesantno.Dakle ni vi nama niste ostali duzni.
Orlovi su prešli za Srbiju '97 a iz Srbije su za Crnu Goru preleteli G-4.
Tim potezom je pojačan školski centar školskim avionima, s druge strane lovačko-bombarderska eskadrila je dobila jurišnika.
Sasvim opravdan i logičan potez. Ko je tad razmišljao o mogućem raspadu ...

Ma da tako je Mix. Ove Galebe koje tražite su priješli u Crnoj Gori. A tu su priješli jer je tu u Crnoj Gori stacionirana baza školjskog centra, a ti su avioni baš priješli ovamo radi školovanja (obuke) jeli ne?. Sasvim opravdan i logičan potez jeli ne?

Nevidim onda što ima da se vraće?

neshaoct ::...bilo kog drugog, ali Grahovca nemoj nikako citirati kao nekoga čiji stav je pametan i bitan... Cool
Pogledaj samo šta je on pričao u periodu od 2001. pa na ovamo...

Znam da je General Grahovac svašta pričao, ali to ne mora da žnači da su mu nabrojene tvrdnje šta se otimanja/izvlačivanja opreme (sa teritorije Crne Gore) tiče neistinite. Napominjem opet; da su Galebi 100% vaši, bi smo ih vama od davno davno vratili. A to se nije desilo, a mislim i da se neće desiti džabe. Nemojte mi molimte sada nateživati priču o struji jer svi znamo kako Srbija to slabo realizuje (da se na obrazovan i ljep način izrazim).

offline
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 813
 • Gde živiš: 42.47°N 19.28°E

ZlatniOrao ::Nevidim onda što ima da se vraće?
Ma nema vraćanja ali će biti prodaje/doniranja/trampe...
VCG ne treba te avione... A jedino kome bi eventualno bili zanimljivi ti avioni je Srbija. Matematika je jasna, samo još da se definišu procenti Mr. Green

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13694
 • Gde živiš: Apsurdistan

institucija ::ZlatniOrao ::Nevidim onda što ima da se vraće?
Ma nema vraćanja ali će biti prodaje/doniranja/trampe...
VCG ne treba te avione... A jedino kome bi eventualno bili zanimljivi ti avioni je Srbija. Matematika je jasna, samo još da se definišu procenti Mr. Green

Rasprave su vrlo interesantne. Svasta saznas, ali su ove dve citirane recenice od Orla i institucije dovoljne da opisu ceo ovaj problem Laughing Cool ... Very Happy

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 20531
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

ZlatniOrao ::Ma da tako je Mix. Ove Galebe koje tražite su priješli u Crnoj Gori. A tu su priješli jer je tu u Crnoj Gori stacionirana baza školjskog centra, a ti su avioni baš priješli ovamo radi školovanja (obuke) jeli ne?. Sasvim opravdan i logičan potez jeli ne?

Nevidim onda što ima da se vraće?

Tako je, nema tu šta da se vraća niti su ovi avioni pod ikakvim znakom pitanja.
Sporni su avioni koji su kasnije došli iz eskadrile u Srbiji za Crnu Goru kao dodatno pojačanje obuci u školskom centru. Avioni koji su po formaciji pripadali eskadrili iz Srbije a zatekli se u trenutku razdvajanja država na teritoriji CG.

Jedni se pozivaju na ugovor po kome sva zatečena imaovina ostaje tamo gde se zatekla.
Drugi da se napravi presek kome je šta pripadalo po formaciji i da na osnovu toga dođe do podele imovine.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 598 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 2 sakrivenih i 563 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, _Sale, A.R.Chafee.Jr., Belac91, dac, DeerHunter, dogodine, draggan, dragon986, FOX, GreenMan, Insan, kNikS, krkalon, Marko Marković, mercedesamg, nemkea71, nuke92, piton, plavii, rovac, sabros, Snorks, Sr.Stat., trutcina, Uki19989, vasa.93, vathra, vlvl, voja64, Vzor50, zexoni, zillbg