Vojska Crne Gore

90

Vojska Crne Gore

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2011
 • Poruke: 205
 • Gde živiš: Lazarevac

Ако ова црногорска пушка може да издржи ово http://www.youtube.com/watch?v=vjMH94PuT_I она ће ми се више свидети од М4 Smile SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4594

Umro crnogorski vojnik u Avganistanu
http://www.vijesti.me/vijesti/crnogorski-vodnik-mi.....anak-41794offline
 • Pridružio: 03 Nov 2009
 • Poruke: 4497
 • Gde živiš: U podrumu,mučim električara...

Nek mu je laka zemlja Sad

offline
 • Pridružio: 08 Jul 2009
 • Poruke: 946

18 Oct 2011. 00:03 | Izvor: CdM

Osvrt: Nesposobnost Vojske da realizuje svoju ustavnu ulogu

Piše: Zoran Bukvić
Vojni analitičar


Crna Gora, obnovom državne nezavisnosti, juna 2006. godine, preuzela je i poslove koje je usvajanjem Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora povjerila da vrše institucije državne zajednice, a među tim poslovima bila je i odbrana. Od proglašenja nezavisnosti, pa do usvajanja Ustava Crne Gore, oktobra 2007.godine, Vojska Crne Gore bila je neustavna institucija.

U skladu sa odredbama Ustava, Vojska Crne Gore brani nezavisnost, suverenost i državnu teritoriju. Međutim, i poslije pet i po godina od proglašenja nezavisnosti Vojska nije sposobna da brani državnu teritoriju, a posebno vazdušni prostor.

Jasno je svima da su to veoma složeni procesi koji zahtijevaju vrijeme, ali prošlo je puno vremena i oni su trebali da budu razriješeni, a nijesu. Sve je to veoma zabrinjavajuće i može da ima nesagledive posljedice na bezbjednost države.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, viceadmiral Dragan Samardžić, izjavio je da postoji intencija da se obezbjeđenje vazdušnog prostora rješava na regionalnom principu, ali nije precizirao kada će to biti. Izjava načelnika Generalštaba ukazuje na njegovu neozbiljnost i neodgovornost.

Vojska je ili sposobna ili nije da odgovori svojim Ustavnim obavezama, a očito je da je Vojska Crne Gore nesposobna. Ako Vojska nije sposobna da brani državnu granicu, kao logičan, nameće se zakjlučak da ona nije potrebna i da je balast poreskim obveznicima. A ovakva Vojska do sada ih je koštala oko 230 miliona eura.

Bivši predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić, za vrijeme svog mandata najavio je mogućnost da ratni avioni te države nadziru crnogorsko nebo, što do sada niko nije niti potvrdio, niti demantovao. Obezbjeđenje vazdušnog prostora je veoma isplativ posao. Na primjer, 2009. godine, Slovenija je godišnje za obezbjeđenje vazdušnog prostora Italiji plaćala 20 miliona eura, a Makedonija Bugarskoj oko 13 miliona.

Prema studijama koje su krajem devedesetih radili stručnjaci NATO i evropskih vazduhoplovnih agencija, za teritoriju površine Crne Gore i slične konfiguracije zemljišta, četiri do pet borbenih aviona mogla bi da zadovolje potrebe zaštite suverenosti vazdušnog prostora. Cijene borbenih aviona kreću se od 35 miliona dolara, koliko košta SU-30, pa do 110 miiona, koliko treba platiti za TAJFUN.

Veoma čudna i ničim opravdana bila je odluka Ministarstva odbrane da se od 2007.godine unište sredstva protivvazdušne odbrane na visinama do 3.000 metara. Uništene su rakete "Strijela-M“, "Strijela-2M“, topovi 30/2 mm, PVO artiljerija od 40 mm i druga sredstva.

Ovim uništavanjem sredstava Vojska je onesposobljena za efikasnu odbranu vazdušnog prostora na malim visinama, a ista su uništena bez postojanja materijalnih formacija jedinica, koje definišu kojim sredstvima će jedinice biti opremljene. Ministarstvo odbrane uspjelo je da tek poslije pet godina izradi materijalnu formaciju jedinica. Sve to navodi na sumnju da su sredstva uništena pod nečijim pritiskom. Ne možete nešto uništavati, a ne znate da li će vam to sredstvo biti potrebno.

Postavlja se pitanje da li su odredbe Ustava, kao najvažnijeg pravnog akta države, obavezujuće i da li neko treba da snosi posljedice ako iste ne realizuje, a nadležan je za njih. Ako Ministarstvo odbrane i Vojska nijesu sposobni da realizuju svoju ustavnu obavezu, nameće se pitanje odgovornosti i drugih institucija sistema, koje u skladu sa Ustavom imaju nadležnosti u sistemu odbrane.

Ovdje se prije svega misli na Predsjednika Crne Gore, koji komanduje Vojskom na osnovu odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost, kao i na Skupštinu, koja vrši nadzor nad Vojskom.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 71410

Podgorica and Beijing pledge stronger military ties

Arrow http://www.neurope.eu/article/podgorica-and-beijin.....itary-ties

offline
 • Pridružio: 08 Jul 2009
 • Poruke: 946

Evo nesto sto ima veze sa VCG.Radi se o budzetu za odbranu za sljedecu godinu.

"Predlogom budžeta za Ministarstvo odbrane predviđeno je 37,655 miliona EUR, za oko 600 hiljada EUR manje nego za ovu godinu."

Inace sama VCG broji tacno 2094 pripadnika(ne znam samo da li ovdje spadaju i clanovi GS).Plus tu su zaposleni u MO, potom civili koji rade pri VCG,...

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2009
 • Poruke: 4497
 • Gde živiš: U podrumu,mučim električara...

Hahahahahahahahaha
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=fAsLMzjX578

offline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4594

Jutros viđoh dva "ispod čekića" Kamaza sa tablicama VCG. Izgleda da su i to nabavili.

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2007
 • Poruke: 268

Preuzeto sa Portal Analitika
Brdo Vrsuta iznad Bara najvjerovatnije će biti lokacija za postavljanje radara za sistem zajedničke pametne vazdušne odbrane Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije koji će dijelom finasirati i NATO, saznaje Portal Analitika u crnogorskoj Vladi.

- Na osnovu studija, konsultacija sa NATO ekspertima i obilaska terena utvrđeno je da je lokacija Vrsuta, iznad Bara, optimalno rješenje za postavljanje radara kojim bi se obezbijedila izgradnja nacionalno-nezavisnog sistema koji bi Crnu Goru preporučio partnerima kao interoperabilnog saradnika u ovoj oblasti, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva odbrane uz naznaku da će Vlada biti ta koja će odrediti konačnu lokaciju.

Određivanje moguće lokacije za radar je konkretni dokaz sprovođena u djelo zaključaka sa sastanka ministara odbrana regiona u Tirani kada je najavljeno da će Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija uskoro započeti projekat izrade zajedničke vazdušne odbrane kroz partnerstvo koje se realizuje u okviru Američko -Jadranske povelje. Sastanak kojem je, što se crnogorske strane tiče, prisustvovao minister Boro Vučinić ostao je nekako u sjenci domaćih zbivanja. Nezasluženo: u Tirani su očito dogovoreni neki strategijski pravci koji će odrediti i sistem odbrane u Crnoj Gori.

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz Ministarstva odbrane, Vlada Crne Gore je poodmakla u pripremama za izgradnju prvog zajedničkog sistema pametne vazdušne odbrane u regionu.

- Vlada Crne Gore je formirala Interresornu radnu grupu koju čine predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Terminalne kontrole letjenja i Generalnog sekretarijata Vlade kako bi razmotrila mogućnosti izgradnje integrisanog sistema kontrole i nadzora vazdušnog prostora Crne Gore. Interresorna grupa je utvrdila da se potpuna radarska pokrivenost

vazdušnog prostora Crne Gore može obezbijediti kombinovano i to: upotrebom vojnog radara sa povoljne lokacije, korišćenjem podataka od SMATSA (Agencija za kontrolu civilnog letjenja Srbije i Crne Gore) i razmjenom podataka o situaciji u vazdušnom prostoru sa NATO, rečeno je Portalu Analitika iz Ministrastva odbrane.

Prvi projekat ''pametne odbrane'': Ukoliko projekat zajedničke pametne vazdušne bude realizovan, tri balkanske države će biti prve na kojima je primijenjen novi koncept koji je prvi put predstavljen na prošlom samitu NATO u Lisabonu novembra prošle godine.

Šta je to sistem pametne odbrane? Predstavljajući taj novi koncept, generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen je tada kazao da je u pitanju novi pristup rashodima za odbranu tokom vremena teške ekonomske krize. U pitanju je integrisani sistem odbrane više država koji osigurava veću bezbjednost, za manje novca, zajedničkim radom uz veću fleksibilnost, pojasnio je tada prvi čovjek NATO.

- NATO se nalazi u najboljem položaju da poveže države koje imaju slične potrebe, ali ne i dovoljno sredstava da same izgrade kapacitete kada je u pitanju pametna odbrana, objasnio je Fog Rasmusen novi koncept NATO.

Da je regionalni princip najbolje rješenje za vazdušnu odbranu smatraju i u crnogorskom Ministartstvu odbrane. „Imajući u vidu činjenicu da je opredjeljenje skoro svih susjednih država za uključivanje u evropske i evroatlantske bezbjednosne strukture, ministri odbrana i načelnici generalštabova oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje (A-5) su se složili da je regionalni pristup ovom pitanju racionalnije i prihvatljivije rješenje za zemlje Balkana”, kaže izvor Portala Analitika iz Ministarstva odbrane.

U pitanju je već druga zajednička regionalna bezbjedonosna inicijativa jer je zajednički tim instruktora tri države, zajedno sa članicama NATO Albanijom i Hrvatskom, već na zajedničkim poslovima u misiji ISAAF u Avganistanu.

Projekat NATO: Za vojnog analitičara iz Beograda Zorana Dragišića najava izgradnje zajedničkog sistema odbrane tri zapadnobalkanske države je potpuno logična imajući u vidu njihovu aspiraciju prema članstvu u NATO.

- Koncept ''pametne odbrane'' je nešto što je projekat NATO-a. To su prvi benifiti zahtjeva tih država da se priključe u NATO, naveo je Dragišić. Dragišić precizira da je u putanju rješenje koje je ekonomično, jeftinije i koje u značajnoj mjeri smanjuje izdatke za odbranu.

- Sistem će pružiti punu bezbjednost državama članicama za mnogo manje novca. Iza svega stoje NATO i SAD što daje vrijednost čitavom konceptu, objašnjava Dragišić.

Dragišić kaže da je u pitanju integrisani sistem vazdušne odbrane ali on uključuje i druge aspekte integrisanog bezbjedonosnog sistema. ”To je koncept zajedničke regionalne vazdušne odbrane koji je dogovoren na prethodnom samitu NATO”, precizirao je Dragišić.

Geopolitički značaj: Vojni analitičar iz Beograda ukazuje i na geopolitički značaj ovakve odluke a koji suštinski znači i vojno-bezbjednosnu izolaciju Srbije koja je ostala gotovo van svih takvih inicijativa u regionu i to ne krivicom NATO već isključivo Srbije.

- Najava ima i političku dimenziju imajući u vidu da će se Beograd kako geopolitički tako i institucionalno naći svih van regionalnih bezbjedonosnih inicijativa, smatra Dragišić koji podsjeća da je Srbija jedino od regionalanih bezbjedonosnih inicijativa u Partnerstvu za mir ali da i u toj organizaciji ne ispunjava svoje obaveze.

Istaknuti stručnjak za bezbjednost smatra da će ovakve inicijative samo doprinijeti bržem integrisanju država regiona u NATO. ”Sve tri države će se - istina različitom dinamikom - naći u punopravnom članstvu NATO. Crna Gora će to prvo uspjeti s obzirom da nema političke prepreke poput Makedonije i Bosne i Hercegovine, zaključio je Dragišić.Inače ankete sprovedene ovog mjeseca prvi put pokazuju veći broj onih koji podržavaju ulazak CG u NATO od onih koji su protiv.
Izgleda da nam NATO ne gine....

offline
 • Pridružio: 08 Feb 2010
 • Poruke: 266

Uniforma VCG je losa, posle prvog pranja napola izblijedi i gubi tvrdocu tkanine .Polse desetak pranja maskirna sara se gubi .Neki dan razgovarah sa Vodnikom VCG ,lik je zesce napaljen ... zavrsio je kurs od 9 mij u Hrvatskoj zametnula se neka prica o PO srestvima nije znao koji je radni vijek OSE odnsono koliko opaljenja OSA moze da izdrzi ...
Vazno je da su oni nabačili sunčarice ,i da drze puske u Američkom fensi stavu ...sprdnja

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 634 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 5 sakrivenih i 603 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AleksaRadojicic, amaterSRB, Crazzer, Drug pukovnik, ikan, ivan979, JOntra, krkalon, LeGrandCharles, lord sir giga, Marko Marković, mercedesamg, milekNS, mnn2, nemkea71, panonski mornar, Regrut Boskica, ruma, ruso, sizif, Toni, Vlad000, vlvl, voja64, W123