Vojska Srbije - vežbe i aktivnosti

5

Vojska Srbije - vežbe i aktivnosti

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 12266
 • Gde živiš: Srbija

Jeste ,G-4 je ucestvovao sada sam video na snimku.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 26 Maj 2009
 • Poruke: 3381
 • Gde živiš: Sremski Karlovci, Srbija

Вежба кадета Војне академије „Дипломац 2010“

Arrow http://www.vs.rs/index.php?news_article=89188080-d19f-102d-a165-000c29c8a039

Citat:Кадети завршне године Војне академије извели су данас на полигону „Пасуљанске ливаде“ показну вежбу са бојним гађањем „Дипломац 2010“. Вежби су присуствовали министар одбране Драган Шутановац са сарадницима, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић са члановима колегијума, државни секретар Министарства одбране Турске генерал-потпуковник Ахмет Турмуш, контраадмирал оружаних снага Турске Хакан Ерајдим, помоћник министра одбране Бангладеша генерал-мајор Абдул Матин, инострани војни представници и бројни гости. Вежби су присуствовали и кадети војних академија из Чешке, Словачке, Француске, Турске, Белгије и Холандије.


Министар одбране Драган Шутановац после завршетка вежбе изразио је задовољство због чињенице да су вежби присуствовaле високе делегације Турске и Бангладеша као и студенти иностраних војних академија који у оквиру «Међународне недеље 2010» бораве у нашој земљи.

Министар је посетио да се «Дипломац» изводи већ пети пут и да се ради о веома захтевној активности и да су кадети на тај начин положили свој завршни испит.

Шутановац је подсетио да је пре десет дана са Хрватском потписан споразум о сарадњи у области одбране, чиме је наша земља показала да је фактор стабилности у региону. Јуче потписан споразум са Либијом о војнотехничкој сарадњи сведочи, према министровим речима, да систем одбране снажно подржава одбрамбену индустрију наше земље.

У годинама које су за нама учинили смо много у развоју војног школства и милим да је то препознато не само у земљи него и у иностранству. Велики број делегација које присуствују данас о томе говори најбоље – рекао је министар додавши да је током прошле године у нашим војним школама школовано и усавршавано 117 припадника страних армија, а да је 192 наших старешина боравило у иностранству из истих разлога.

– Министар Шутановац подсетио је да интересовање за војну професију до недавно било много мање, а да данас војне школе имају могућност да бирају међу великим бројем кандидата и да међу њима не приме и многе «вуковце».

Шутановац је скренуо пажњу да наши кадети вежбају процедуре у мултинационалним операцијама, а да су Скупштина и Влада недавно донели одлуку, да поред четири мисије у којима се ангажују припадници ВС, Србија узме учешће у још две – Либану и Кипру.


– Потпуно свесни да је велики део друштва и економије данас у великој кризи чинимо максималне напоре да развијамо ново наоружање и војну опрему и да то понудимо онима којима је неопходно, наравно у квалитету и цени која је прихватљива. Зато смо данас имали презентацију домета Војнотехничког института и Југоимпорта и убеђени смо да ће ова средства данас приказана наћи купца и ван граница наше земље – рекао је Шутановац.

Министар је нагласио да ће 2010. година бити препозната као година велике реформе у друштву – потпуне професионализације Војске Србије што представља укидање старомодног принципа служења војног рока и увођење савременог принципа обуке и оспособљавања. Вежба је била, како је рекао, својеврстан приказ онога што ће наши будући официри учити будуће војнике. Шутановац је рекао да се за око 4.000 слободних радних места за професионалне војнике пријавило око 15.000 грађана од чега 13 посто жена.

Шутановац је рекао да бу у наредној години требало обезбедити развојни буџет који би омогућио да се неки системи модернизују и да се ситуација у ваздухопловству стабилизује јер је оно данас, како је рекао, «веома тешко, готово лоше».

- Убеђен сам да ћемо наћи могућности јер ми као систем помажемо привреди и пуњењу буџета и да ће они који одлучују о трошењу тог буџета разумеју зашто је важно да војска напредује – рекао је министар.

Он је честитао свим учесницима вежбе, кадетима, њиховим старешинама и професорима додавши да је у тренутку извођења вежбе акредитациона комисија одлучивала о акредитацији Војног универзитета. То би, како је рекао требала још данас да буде нова вест о искораку у систему одбране.

Вежба"Дипломац" представља приказ интеграције борбених дејстава снага на тактичком нивоу у првој мисији ВС са здруженим вежбовним активностима и бојним гађањем тактичких снага у нападној операцији. Поред кадета академије који су вежбом доказали ниво стручних знања стечених током четири, односно пет година школовања, ангажоване су и јединице Војске Србије и установе Министарства одбране, укупно око 940 људи.

Тактичка супозиција предвиђала је да противничке снаге теже да стабилизују одбрану на достигнутој линији и успоставе окупациони систем власти на заузетој територији. Поред тога, сценарио вежбе предвидео је да противник ствара услове за довођење свежих снага и продужетак нападне операције.

Задатак за наше снаге био је да нападном операцијом разбију и протерају непријатеља преко државне границе и успоставе контролу над територијом ради стварања услова за приморавање непријатеља на прихватање услова трајног мира.

У току вежбе представљено је садејство пешадије, оклопних и механизованих јединица, авијације уз подршку свих надлежних служби војске. Посматрачи су имали прилику да виде дејство свих врста пешадијског наоружања, тенка М84, борбеног возила пешадије авиона Галеб Г4, хеликоптера Гама и противоклопних вођених ракета. Кадети су на једној радној тачки приказали поступке који се примењују на контролним пунктовима мултинационалних снага Уједињених нација.

За разлику од претходних вежби овог типа промењен је нов приступ - у припрему су укључени сви нивои школовања и усавршавања у Војној академији. У првој фази слушаоци генералштабног усавршавања испланирали су вежбу и израдили документа плана операције у улози здружене оперативне команде и команде оперативне групе. Потом су слушаоци командно-штабног усавршавања и кадети завршне године испланирали вежбу на оперативном плану на нивоу команди батаљона, чета и водова те целокупну вежбу проиграли у новоформираном Центру за симулације.

На вежби је демонстриран рад и гађање из средстава НВО која развија и модернизује „Југоимпорт СДПР“: Самоходни топ-хаубица 155 милиметара „Нора Б-52“, артиљеријске самоходне хаубице 122 милиметра „Соко“, тенка М-84 АБ1, борбеног оклопног возила точкаша „Лазар“, командног извиђачког возила, система за управљање ватром и командно-информационог система.

Војнотехнички институт представио је средство у развоју – артиљеријску самоходну хаубицу 122 милиметра „СОРА“, школски авион „Ласта“, модернизовану противоклопну ракету „Маљутка“ итд.

Поред динамичких активности на полигону, посетиоци су имали прилику да се упознају са елементима и радом логистичког обезбеђења бригаде и да виде тактичко технички збор средстава НВО из надлежности БТИ и Југоимпорта. На трећој радној тачки видели су садржаје опште логистике и могућности исхране у природи.

Први пут је омогућено праћење видео преноса вежбе путем интернета у реалном времену и геопозиционирање јединица у функцији командовања. Кадети завршне године смера авијације управљали су хеликоптерима Газела, а кадеткиње су учествовале у ватреном делу приказа у саставу послуга минобацача 82 милиметра.offline
 • Bojan Vukovic
 • Pridružio: 20 Okt 2009
 • Poruke: 202
 • Gde živiš: Banja Luka

aa ekstra , nemogu da vjerujem ,znaci ima boga Very Happy
napokon neka aktivnost
imali još slika lazara 4točkaša , a i nore ,dajte još slika

offline
 • Pridružio: 26 Maj 2009
 • Poruke: 3381
 • Gde živiš: Sremski Karlovci, Srbija

Interesantno da ministar pominje formiranje Vojnog univerziteta sacinjenog od tri fakulteta.Vise o tome ce biti u toku dana, mozda i u Dnevniku.

offline
 • zoro+ 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 11 Feb 2006
 • Poruke: 921

Interesantno je da SDPR uvek koristi ove vezbe, na kojima izmedju ostalog su prisutni i predstavnici stranih armija, da promovise svoje proizvode.... Besplatna reklama....

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 6936

Ovo ima više modernizovanih BOV-ova sa borbenim stanicama?Dok sam gledao uživo vežbu preko interneta, neko vreme sam video da su čak i inženjerci izvršili valjda popravku nekog puta, misim da je pored mašina koje su radile - FAP kipera, narandžastog utovarivača-rovokopača i zelenog utovarivača bio i jedan TZI. Šteta pa nema slika toga, ali eto tu su slike posmatrača, fotografa, onih klinaca i šest slika sa ministrom. Bebee Dol

Nadam se da će nas Dicky obradovati sa mnoštvom lepih i zanimljivih fotosa.

offline
 • Pridružio: 14 Jul 2008
 • Poruke: 3575

Ja sam mislio da oni imaju samo dve TOMS kutije i da ih menjaju, nekad ih stave na kurjak, nekad na BOV, nekad na M-84 itd... Very Happy

offline
 • Pridružio: 05 Nov 2009
 • Poruke: 334
 • Gde živiš: Podgorica
Koja je ovdje samohodna haubica 122 mm Sora? Prva ili druga ?

offline
 • Boskovic
 • IT-Programmer
 • Pridružio: 26 Feb 2009
 • Poruke: 1108
 • Gde živiš: Zasad u Svedskoj

Nora oklopljena i soko

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 7651Dopuna: 25 Jun 2010 20:58

Mondo
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 641 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 1 sakriven i 619 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bbogdan, Bobrock1, bojcistv, darkojbn, DucicM, goxin, igorpet, indja, Konda, Lazarus, nenad81, nikoladim, Oscar, Parker, prashinar, t84dar, taz1cl, vladom6, vladulns, Zimbabwe