"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1553

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2973
  • Gde živiš: Zemlja čuda

Do sada smo pokušavali na jedan (isti) način. Slušali iste ljude i iste priče i prošli kako smo prošli. Rezultat je užasan. Izgubljeno vreme, generacije, rat i teritorija. Ako mislimo da istim načinom možemo dobiti drugi rezultat jer se nešto na svetskoj sceni promenilo onda ja moram reći da ne vidim nikakvu bitnu promenu i da onda nema čemu da se nadam dalje. Još jedan bolan poraz nam se smeši. Napadi na vlast oko Kosova dolaze sa slične idealističke pozicije i od toga neće biti ništa. Nije odbrana ovih već razočarenje alternativom. Priča o Hong Kongu je neverovatna kao argument oko Kosova. Slična našoj poziciji koliko smo mi i Kina na istom nivou. Prosto, ovde svaki ambasador priča ono što misli da mi želimo da čujemo. Kineski, Ruski oko Kosova ili Nemački i Italijanski oko ekonomije i rasta BDP-a. To što pričaju i nije toliko problem koliko je što neki to preozbiljno shvataju i veruju kao da je istina.

P.S.
U ispravci je samo slovo promenjeno.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 15 Jun 2013
  • Poruke: 57

Sim.a ::Do sada smo pokušavali na jedan (isti) način. Slušali iste ljude i iste priče i prošli kako smo prošli. Rezultat je užasan. Izgubljeno vreme, generacije, rat i teritorija. Ako mislimo da istim načinom možemo dobiti drugi rezultat jer se nešto na svetskoj sceni promenilo onda ja moram reći da ne vidim nikavu bitnu promenu i da onda nema čemu da se nadam dalje. Još jedan bolan poraz nam se smeši. Napadi na vlast oko Kosova dolaze sa slične idealističke pozicije i od toga neće biti ništa. Nije odbrana ovih već razočarenje alternativom. Priča o Hong Kongu je neverovatna kao argument oko Kosova. Slična našoj poziciji koliko smo mi i Kina na istom nivou. Prosto, ovde svaki ambasador priča ono što misli da mi želimo da čujemo. Kineski, Ruski oko Kosova ili Nemački i Italijanski oko ekonomije i rasta BDP-a. To što pričaju i nije toliko problem koliko je što neki to preozbiljno shvataju i veruju kao da je istina.

Имаш погрешну слику која се базира на аргументу економије и већег стандарда и кроз тп покушаваш да сагледаш и прикажеш оправданост потеза ове наше несрећне владе. Аналогија отприлике иде да ако потпишемо правно-обавезујући споразум постаћемо атрактивније тржиште за стране инвестице а онда долази бољи бдп и најбитине веће плате и виши стандард. Ту си само малим делом у праву, када нека компанија одлучује да ли ће директно инвестирати у неку државу она ради "Risk Management", само један део ток риск менаџмента подразуме политчко стање у држави а пуно важније од тога је бирократија, да ли има корупције, стање правосуђа, фискална политика итд. просто и у глобалу речено систем. А систем је оно што немамо и за шта можемо да кривимо владу и директно Вучића. Са добрим системом се побољшава и наталитет. Испразни су му аргументи и реалније је мени да су по среди обећања која је он дао пре него што је дошао на власт. Сетимо се само колико је 2008. било немогуће да тадашњи радикал Вучић говори овако нешто. Сада вероватно преговара да извуче барем нешто и тиме спаси себи углед и оправда ове преговоре и потезе колико, толико.



offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@...
Citat: Аналогија отприлике иде да ако потпишемо правно-обавезујући споразум постаћемо атрактивније тржиште за стране инвестице а онда долази бољи бдп и најбитине веће плате и виши стандард
Verovanje da ce strane investicije doneti drustveni boljitak, znacajan skok standarda naroda i osnaziti suverenitet drzave je zabluda.
Tacno je da ce strane investicije omoguciti vecu zaposlenost i time pomak zivotnog standarda u Srbiji.
Ali, strane investicije redovno znace osvajanje prostora na laksi nacin, tj. novcem i bez krvi. Srbija je upravo u tom procesu (osvajanje prostora stranaca kroz investicije). Kad drzava Srbija pocne sa znacajnim investicijama u industrijku proizvodnju (vlast se hvali o suficitu), bicu siguran da je na dobrom putu i da ce imati snagu da zastiti svoje interese na KiM.
Ovako, ostaje mi nada da ce narod shvatiti o kakvim procesima se radi i da ce opstim narodnim buntom spreciti dalje rastakanje Srbije.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Ви знате како функционишу стране "инвестиције"? Функционишу тако што стране фирме добију бесплатно земљиште и ослобођени су плаћања комуналија а заузврат од наше државе добијају 10 000 евра субвенције по запосленом раднику. Када се све сабере држава и грађани су на великом губитку.
Нас државни апарат рекламира као јефтину радну снагу. Дакле наш идеал је да будем радници на споственој земљи? Не да газдујемо, него да земљу поклонимо и да служимо страним газдама!
Какаво повећање стандарда какви бакрачи? Све је то шарена лажа да би властодржци слудели народ и да би могли да испуне оно што су обећали када су се продавали за новац и власт.

offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

cezar 35 ::
Verovanje da ce strane investicije doneti drustveni boljitak, znacajan skok standarda naroda i osnaziti suverenitet drzave je zabluda.


takođe strane firme zanima da naprave profit i investiraju zbog toga a ne zbog građana Srbije, nijedan ali nijedan direktor neke strane firme neće reći "e jes da bi mogli da napravimo profit ali da sačekamo prvo da vidimo da li će Srbija da prizna KiM", njih to jednostavno ne zanima

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32323

Malo ko razmišlja o tome da li bi Srbija mogla da podnese da joj se vrati Kosovo i da Albanci dobiju 30 odsto poslanika, mesto premijera ili predsednika države.
To je ocenio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
"Da biste se legitimisali pred međunarodnom zajednicom morali biste Albancima da date 30 odsto mesta u parlamentu, mesto premijera, ili predsednika Skupštine ili mesto predsedika države. Morali biste da uvedete njihov jezik barem u parlament. Ako neko misli da to možemo, hajde to da guramo", rekao je Dodik za "Blic" od nedelje i dodao da misli da te spremnosti nema.
On je dodao da smatra i da bi četiri opštine sa severa trebalo da se reintegrišu u sastav Srbije, da se obezbedi najviši međunarondi standardi za zaštitu srpskog naroda na Kosovu i crkvene imovine kao i da se za nju traži neka vrsta eksteritorijalnosti.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1429906

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32323

Do tada, građanima je data mogućnost da gotovo svakodnevno slušaju međusobne optužbe vlasti i opozicije oko toga ko je izgubio Kosovo i ko tek planira da ga da.

+ ostatak
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/kosovo-o-cemu-se-ustvari-pregovara

Duplirana teritorija
Južna srpska pokrajina je do tada obuhvatala samo 15 opština, Tito im je pridodao još 15 i tako duplirao veličinu Kosova.
Tako, umesto da Srbija brani 5.196 kvadratnih kilometara, koliko je nekad iznosila površina Kosova, danas se bori za 10.908 kvadratnih kilometara, koliko iznosi površina južne pokrajine posle ove Titove odluke.
Broz je Kosovu pripojio opštine: Vitina, Gnjilane, Gora, Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Novo Brdo, Istok, Peć, Prizren, Lešak, Podujevo, Leposavić i Štrpce, a koje su do tada pripadale staroj Srbiji. Time je Kosovu praktično pripojeno i pola Kopaonika - Lešak, Vračevo, Jarinje, Belo Brdo i još na desetine naselja, sela i zaselaka koji su odvajkada bili deo Srbije.
Na taj način, Kosovo je od postojećih 708 naselja od Tita "na poklon" dobilo još 670 naselja, što je bilo 10,23 odsto teritorije centralne Srbije.
https://www.kurir.rs/vesti/politika/3101181/komuni.....ef=fbkurir

Pucano na kuću srpskih povratnika u Žaču kod Istoka.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronik.....-zacu.html

online
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1597
  • Gde živiš: na zalasku sunca

Markoni29 ::Ви знате како функционишу стране "инвестиције"? Функционишу тако што стране фирме добију бесплатно земљиште и ослобођени су плаћања комуналија а заузврат од наше државе добијају 10 000 евра субвенције по запосленом раднику. Када се све сабере држава и грађани су на великом губитку.
Нас државни апарат рекламира као јефтину радну снагу. Дакле наш идеал је да будем радници на споственој земљи? Не да газдујемо, него да земљу поклонимо и да служимо страним газдама!
Какаво повећање стандарда какви бакрачи? Све је то шарена лажа да би властодржци слудели народ и да би могли да испуне оно што су обећали када су се продавали за новац и власт.


Evo vidimo da su Madjarska, Rumunija, Poljska... totalno propale od kako su privatizovali SVE! Ranije, dok nije bilo stranaca da im gazduju, nisu znali sta ce sa parama GUZ - Glavom U Zid

P.S.
Negde 2004. u Budimpesti pricam o situaciji u zemlji sa jednim poznanikom. Kaze in tada da Madjarska vise ne proizvodi sir, izmenili se propisi i vise se domacim firmama i seljacima ne isplati. Sve se uvozi rece. Manje vise iste price kao i kod nas samo sto su se oni opasuljili prilagodili i sad su tu gde jesu .

Kraj offa

offline
  • Pridružio: 19 Nov 2017
  • Poruke: 303

pein ::Malo ko razmišlja o tome da li bi Srbija mogla da podnese da joj se vrati Kosovo i da Albanci dobiju 30 odsto poslanika, mesto premijera ili predsednika države.
To je ocenio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
"Da biste se legitimisali pred međunarodnom zajednicom morali biste Albancima da date 30 odsto mesta u parlamentu, mesto premijera, ili predsednika Skupštine ili mesto predsedika države. Morali biste da uvedete njihov jezik barem u parlament. Ako neko misli da to možemo, hajde to da guramo", rekao je Dodik za "Blic"


U toku su posljednje pripreme, i Mileta su upregli. Kako se mišljenje brzo mijenja, čudo jedno. Very Happy

offline
  • j22  Male
  • Građanin
  • Pridružio: 17 Apr 2017
  • Poruke: 293
  • Gde živiš: Beograd

pein ::Malo ko razmišlja o tome da li bi Srbija mogla da podnese da joj se vrati Kosovo i da Albanci dobiju 30 odsto poslanika, mesto premijera ili predsednika države.
To je ocenio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
"Da biste se legitimisali pred međunarodnom zajednicom morali biste Albancima da date 30 odsto mesta u parlamentu, mesto premijera, ili predsednika Skupštine ili mesto predsedika države. Morali biste da uvedete njihov jezik barem u parlament. Ako neko misli da to možemo, hajde to da guramo", rekao je Dodik za "Blic" od nedelje i dodao da misli da te spremnosti nema.
On je dodao da smatra i da bi četiri opštine sa severa trebalo da se reintegrišu u sastav Srbije, da se obezbedi najviši međunarondi standardi za zaštitu srpskog naroda na Kosovu i crkvene imovine kao i da se za nju traži neka vrsta eksteritorijalnosti.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1429906


oni bi u trenutku pripajanja činili 10 posto stanovništva Srbije, sa tih 10 posto mogu da sanjaju o 30 posto poslanika ili premijeru ili predsedniku, još jedan spin sa visokog mesta u svrhu izdaje dela teritorije koja se zove Stara Srbija

kako niko ne pokrene pitanje crne gore i drugog dela Stare Srbije koje je tito nazvao makedonija već svi idu u kontra smeru da još nude i daju deo svoje zemlje. malo su uzeli pa bi još.

ja mislim da to ne radi nijedna zemlja na svetu.

ili kako niko ne pokrene pitanje kako su rvati mogli da sprovedu etničko čišćenje u ravni sa nacistima a mi ne možemo da vratimo pod suverenitet ono što je hiljadu godina tvoje

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1416 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 8 sakrivenih i 1347 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 39mm, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Atomski čoban, bankulen, Batinas, bojank, Boris90, Brana01, cemix, darkangel, DeerHunter, Dežurni pod palubom, Dimitrise93, Djokislav, dmdr, Dorcolac, drimer, Duh sa sekirom, Georgius, HogarStrashni, ikan, Ilija Cvorovic, Insan, kinez88, Klecaviks, kokodakalo, Kruger, Krvava Devetka, Kubovac, kunktator, Kure126-7, Litostroton, LUDI, Lukaaa, Lutvo_Redzepagic, milenko crazy north, mkukoleca, MrNo, Nemanja.M, nemkea71, oganj123, oldtimer, opt1, robert1979, royst33, sap, sasa87, slonic_tonic, stegonosa, StepskiVuk, suton, Tvrtko I, vathra, virked, VJ, vukdra, yufighter, Zimbabwe, zlaya011