"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1581

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • BSD 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Okt 2009
  • Poruke: 3189
  • Gde živiš: Kraljevo

Pre neki dan sam bio na KiM, da obidjemo nase Srbe.















Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 28 Mar 2015
  • Poruke: 1097

@amaterSRB, slazem se da je Srbima na Kosovu gadna situacija trenutno ili ako se oduzi ovakva situacija kao i u slucaju da se prizna Kosovo. Srbija nema nacina niti ce ista uraditi ako Albanci pokrenu neko nasilje i zivjeti u takvoj sitaciji stalne agonije je ravno paklu. Jedina nada je da Srbija nece odustati i da ce nekad moci da oformi neke policijske snage. Ako se Kosovo prizna od toga nista i mogu polako da se sele. Ja se njima divim kako su i ovako opstali u neprijateljsko-divljackom okruzenju. Takodje ne zamjeram ako neko proda kucu i imanje da bi mogao da zivi negdje u miru.



offline
  • Pridružio: 30 Apr 2008
  • Poruke: 1646

djboj ::Vazduhoplovac ::
Šta, bele polusferične kape pravoslavnih sveštenika kojih ima od Srbije do Kapadokije?

Значи по том њиховом резону свака бела капа мора бити албанског порекла Laughing
А та капа се зове Камилавка Мање више сви православни народи имају свој стил камилавке: ми, Грци, Руси...





Ovo njima bode oči, takozvana hauba, mada je verovatno jedan tip mitre, slične katoličkoj, jer se ovde ne vide trake kojima se vezuje na potiljku.

Nego, ovo je bitnije. Ovaj čika levo je Stefan Uroš III, ktitor manastira, i gle čuda, srpski kralj. Čika desno je Đorđe Ostouša Pekpal ili Pećpal, sin Brajka i Marine Pećpal, po majci rođak despota Jovana Olivera, a po ocu humskog episkopa Stefana Pećpala, darodavac manastira takođe u 14. veku. Ta dva Srbina ih mnogo jebu u koncepciju, a jebe ih i Dečanska povelja. Dušana neću ni da pominjem, a ne treba pominjati ni protomajstora Vita iz Kotora. Mogu samo da ćute, a i bolje bi im bilo.

offline
  • Pridružio: 11 Okt 2016
  • Poruke: 178

amaterSRB ::Korisnik038 ::amaterSRB ::@Korisnik038

Naravno da bih smeo. Takvo mi je radno mesto da cesto moram da odpustam ljude i motivisem odkaze.

Tesko bi mi bilo da objasnim milionima ljudi u Srbiji zasto decenijama odvajaju od svoje dece da bi izdrzavali neodrzivo, meni je nelogicno zrtvovanje sedam miliona ljudi.
Ne predstavlja mi problem da se borim za narod ali za parce zemlje na kome naroda gotovo da nema nikada. Za sever Kosmeta, za Srpsku bih zivot dao bez razmisljanja, za Pristinu, Prizren nikada.


A kome bi to zrtvovao te Srbe sa KiM, EU i Americi? Super, i cime bi nas nagradili za to, bugarskim standardom i njihovim platama od 20 hiljada evra?

Sloba je razmisljao tako, odrekao se RSK i zbrisao je sa lica zemlje, RS se defakto odrekao time sto ih je primorao da zive u koloniji pod upravom ,,visokog predstavnika EU", a svi znamo sta je dobio u znak zahvalnosti, zatim smo dozvolili najsramniji namesteni referendum u istoriji covecanstva u Cg i nista ne dobismo, da li stvarno mislis da bi sada po sto hiljaditi put bilo ista drugacije ako bi se odrekli i Kosova? Naravno da ne bi, ama bas nista. Za koji mesec ili godinu bi se aktivirao Sulejman, pa onda neki Kamberi, pa neki treci i tako u krug. Da to funkcionise tako da se ti odreknes necega, pa dobijes nagradu, mi bi vec odavno prestigli i Singapur i UAE po bogatstvu.

Sto se tice onog na kraju, a za Backu Topolu i Sentu?


Sloba se nije odrekao nicega vec je ratove, u kojima formalno nije ni ucestvovao, izgubio. Da lì zato sto nije imao cilj, zato sto je dopustio da komanduju kriminalci a ne oficiri, zato sto je vojsku i drzavu upropastio ili zbog svega toga zajedno sam zakljuci.

Kraj off-a

Zasto mislis da ce tom narodu dole biti bolje ako se ne postigne nikakav dogovor?
Eto ja verujem da ih vi osudjujete takozvanim zamrznutim konfliktom jer bi isti bio zamrznut samo za nas kao i do sada.
Ne mislis valida da ce svevisnji drug preCednik vojsku da posalje ako siptari udare na narod?
Hoce, kao i svi ovi pre njega.

Kao sto ti mislis da je moje uverenje pogubno za drzavu i narod tako i ja mislim za tvoje. Ja ne mogu da tvrdim da je moja ideja ispravna ali duboko verujem da jeste a samo ce vreme pokazati ko je u pravu.


Sloba nije ni najmanje odgovoran za cutanje tokom Bljeska, Oluje i predaje ostatka RSK Erdutskim sporazumom? Sami stanovnici RSK su se odrekli svega toga i cutali, a Sloba se borio? Si' siguran?

Bice bolje ako se ne postigne dogovor kojim se Srbija zauvek odrice 90% teritorije KiM na kojoj zivi preko 50.000 Srba. Sada u slucaju da se ponovi mart 2004. postoji bar neka minimalna sansa da Srbija nesto uradi, a ako uradi, imace bar potpuno pravo na to pravno gledano, medjutim nakon ,,potpisa" to vise nece biti slucaj i necemo imati cak ni toliko, vec bi u tom slucaju ispali drzava agresor. Srbi u enklavama nece dobiti nista tim potpisom, sem sto ce odmah prvog dana gledati oglase za nekretnine u Nisu, Bg-u i ostatku uze Srbije, i to ako budu umali srece da im se ne ponovi mart 2004. kada ih damo na cuvanje Haradinaju.

Vojska nije potrebna, tacnije jeste, ali ne nasa, vec vojske drzava poput Rusije, Kine i Belorusije kao deo KFOR-a, to je jedini garant bezbednosti Srbima i jedini garant da Srbija ne bi bila uvucena u konflikt sa NATO u slucaju novog pogroma, s tim sto tada novog pogroma i ne bi bilo. Status kvo bi ostao jos neko vreme, ali bi bar nestao rizik pogroma, a ,,potpis" s druge strane samo povecava taj rizik.

offline
  • BSD 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Okt 2009
  • Poruke: 3189
  • Gde živiš: Kraljevo

Ja vam mogu izneti neka licna zapazanja, a to su da uopste nije situacija onakva kakvom je mediji u Srbiji prikazuju. Albanci nisu vise ono sto su bili pre petnaest godina, a ne danas.

U Peci sam video 4 zabradjene zene, a npr. u Novom Pazaru je svaka, zatim video sam dve kuce sa visokim zidovima. Albanke idu sa naocarima za sunce i izbacenim grudima po onim kasabama od gradova, kupaju se sa momcima na reci u kupacim kostimima i to iza manastira, od nataliteta 2+ vise nema nista ili mu se blizi kraj, to je ocigledno. Policija im je jedna obicna bandetina koja podseca na policiju iz stripova Mister Noa po Juzoj Ameici, ali bukvalno, video sam i kao ovu njihovu vojsku, deluju kao malo bolje organizovana banda gde je lik isao u sangajkama ispred tog objekta gde su smesteni, doduse svi jednobrazni to sam primetio sto se tice uniforme, dok je jedan bio i u patikama. Ispred skola (dve sam video) je jedan cirkus kakav ja odavno nisam video, da li je njima pocela skolska godina ili su imali neki praznik, ne znam, ali deca bukvalno prolaze kroz gomile papira, nekakvih limova, suta i ulaze u skole, gde ih je jedan covek pozvao sa stepenista i oni su svi krenuli ka njemu noseci neke predmete sa kojima su se mnogi udarali izmedju sebe i gadjali, onako bez ikakvog reda veliki i mali kao ovce. Ima mnogo lepih kuca kakve se mogu videti po zapadu, sa lepim dvoristima i fasadama, ali se u vecini primecuje da u njima nema nikoga, znaci da su u inostranstvu.

Npr. pored puta od Peci do Decana su cesti spomenici teroristima UCK. Negde je u pitanju dvoje, negde jedna osoba, a negde cak i preko deset, mozda dvadeset. Metohija je jako lepa ali toliko otpada svuda okolo u zivotu nisam video. Srbima koji nisu prodali kuce uglavnom je odnesena stolarija, povadjeni blokovi, a cesto usled zapaljenog krova u sred kuce je izraslo jedno ili vise omanjih drveta, a pored toga komsije Albanci na njihovim parcelama ostavljaju sut i najgori otpad, mada ni u svojim dvoristima nemaju neku cistotu veliku. Voze se solidni automobili i dosta muskaraca sedi po kaficima, novac verovatno od droge ili neke druge nelegalnosti, jedina proizvodnja je poljoprivredna.

Srbi na severu su drzava za sebe kako okrenete i tamo niko bez neke ozbiljnije tehnike ne bi mogao da ih istera, a tu tehniku imaju samo Amerikanci i tu nema nikakvog laganja. Manastir Decane cuvaju Italijani koji su jako fini, ali izgledaju kao neka deca i deluju kao da svaki drugi nas VP ili Izvidjac mogu da biju po dvojicu na ferku kad bi izasli onako. Mada su se neki od njih i zamonasili, rekose mi za jednog. Pre cetiri nedelje su Siptari najavili napad na manastir ali od toga nije bilo nista, rekli su mi da je sve bilo puno oruzja u manastirskom kompleksu, dva sata je Iguman razgovarao sa KFOR-om ali se nista nije desilo. Ima mnogo toga da se pise, ali da li treba ovakvima bilo sta predati u ruke i razgraniciti se?
Mislim da se njima zuri da se ovo preda jer je zapad sve ovo snimio odavno i sada treba prisiliti Srbiju zato sto su poslednji trenutci u pitanju. To Siptarsko drustvo dole ne postoji i koliko je to urusen jedan sistem iz aviona se vidi, pa zar im sada treba kao dati nesto? Vreme definitivno radi za nas ako smo pametni, to je jedini uslov.

Realno gledano njima, Siptarima prica puca veoma brzo i koliko sam razgovarao sa ljudima dole ovako treba izdrzati jos dvadesetak godina i dolazimo u situaciju da njima kola krecu nizastranu i onda mozemo da krenemo sa kreiranjem nacina za povratak, sto se tice vojnog aspekta sa eskadrilom Mi-28, postojecom tehnikom, modernizovanim tenkovima u nekom broju od 200 komada, sa 150.000 vojnika uz dva klina iz dva pravca oni nemaju nikakvu sansu, cak mislim da nasi gubici ne bi presli 500 vojnika.
Mogao bih jos puno toga da napisem, ali dovoljno je! Nazalost najgori utisak su mi ostavili Srbi sa Kosova nazalost iz Kraljeva koji su isli sa nama.

offline
  • djboj  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 06 Jul 2010
  • Poruke: 1278

Vazduhoplovac ::
Nego, ovo je bitnije. Ovaj čika levo je Stefan Uroš III, ktitor manastira, i gle čuda, srpski kralj. Čika desno je Đorđe Ostouša Pekpal ili Pećpal, sin Brajka i Marine Pećpal, po majci rođak despota Jovana Olivera, a po ocu humskog episkopa Stefana Pećpala, darodavac manastira takođe u 14. veku. Ta dva Srbina ih mnogo jebu u koncepciju, a jebe ih i Dečanska povelja. Dušana neću ni da pominjem, a ne treba pominjati ni protomajstora Vita iz Kotora. Mogu samo da ćute, a i bolje bi im bilo.



Не маре они за чињенице, није то нешто чиме би се они бавили. Они су пресекли да је то њихово исто онако како су одлучили да су им преци Илири и ту је, што се њих тиче, сва прича завршена. Сад само треба спиновати (да не употребљавам друге речи) и вршити притисак на преостале Србе. Није њима толико стало до манастира, ту изузимам оне који су православци, јер да јесте не би радили ово:


Обустављени нелегални радови код манастира Дечана

"Захваљујући низу међународних иницијатива у току дана косовске власти су престале са незаконитим радовима на путу у заштићеној зони манастира Дечани и тешка машинерија је наводно повучена. Надамо се да ће косовске институције убудуће поштовати своје законодавство и међународне обавезе. Захваљујемо се свим људима добре воље који су показали солидарност у циљу заштите манастира Високи Дечани и прелепе природе која га окружује. Вест о обустављању радова пренела је мисија ОЕБС-а вечерас на својој фејсбук страници:

....."

Не знам колико је народ у Србији упознат са великим проблемима које манастирско братство имало везано за трасу пута. Уз доста муке и уз велики притисак од стране ЕУ тај проблем је коначно (надам се) решен - пут неће проћи поред самог манастира.
Наравно њихово виђење целе ситуације је дијаметрално супротно од нашег виђења.

"Put ne ulazi u zaštičenu zonu manastira Visoki Dečani"
"Priština -- Put Dečani Plav ne ulazi u deo zaštićene zone oko manastira Visoki Dečani, izjavio je ministar infrastrukture Kosova Palj Ljekaj.
On je dodao da će kosovska vlada poštovati zakone i neće graditi puteve u zaštićenim zonama. Ljekaj je to rekao prilikom obilaska radova.
I gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj je rekao da je ta opština spremna da spreči izgradnju puteva oko zaštićene zone. Dodao je da je zajedno sa ministrom infrastrukture, nakon uvida u dokumentaciju zaključio da trasa puta ne ulazi u tu zonu.
Nakon reakcije Eparhije raško prizrenske i podrške koju su tom zahtevu dali šefica kancelarije EU na Kosovu i američki ambasador, radovi na spornom delu puta su obustavljeni...."

Овде се враћам на своју тврдњу да њих манастир као такав не интересује, јер све и да траса пута не улази у заштићену зону манастира Дечани они не би инсистирали на томе да баш ту мора да прође пут, из простог разлога зато што би врло брзо тај пут нанео велике штете како фрескама тако и целом манастирском комплексу.
А ваљда им је циљ да максимално заштите и очувају оно што су њихови преци наводно градили?!?

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Korisnik038 ::amaterSRB ::Mada meni najiskrenije mi podela nije mrska, bolje od ove situacije.
P.S.
Jasno mi je da vi koji ste privrzeni crkvi to ne razumete.


Pusti crkvu, ali je l' bi smeo to da ponovis u lice hiljadama srpske dece koja zive u Strpcu, Gorazdevcu, Hoci, Ranilugu, Gracanici, itd. i da im kazes da ih prepustas cika Haradinaju koji ih je eto samo par puta ubijao i proterivao, ali je obecao da nece vise? Sta cemo sa imovinom i resursima koji se mere desetinama, ako ne i stotinama milijardi evra? Odrecemo se trospratne kuce da bi sacuvali spajz? Neka hvala, onda bolje da uzmu celu kucu, ali da zadrzimo moralno i zakonsko pravo na celu kucu, nego da je se zauvek odreknemo u zamenu za taj mali delic.

Svi koji su za ,,podelu" neka pogledaju u ovu decu i neka razmisle za sta se zapravo zalazu.



Aj vise kao covek i roditelj a manje kao Srbin i patriota.
Govnjivom motkom bi tukao politicare koji ih gledaju kao brojku u nekim svojim racunicama i zalog u pregovorima dok ista ta deca zive u konc logoru , nemaju ni detinstvo , ni slobodu, ni nadu nego im se zivot svodi na humanitarnu pomoc i najlepse uspomene iz detinstva su im tipa "Zvezda/Partizan ugostili decu Gorazdevca, Djokovic poslao sportsku opremu u Strbce...". Onog dana kada su deca pobijena na reci (nekaznjeno) ja bih svoju decu odveo odatle bez da se okrecu i pomisle na povratak u shiptariland a nedo Bog da me neki politicar iz BG-a zaustavlja i maze oci bajkama i obecanjima. Pri tom je u koaliciji sa istim tim Haradinajem a deca su mu po BG splavovima.
Da je postojao politicar sa gramom savesti i ljudskosti bi rekao "sklanjajte decu odatle,love vas i ubijaju nekaznjeno, drzava ne moze garantovati bezbednost,sagradicemo stanove u Mitrovici ili centralnoj Srbiji" a kod nas sve naopacke, koriste decu kao adut u pregovorima, bas ih briga sto rastu u strahu i nesigurnosti i u nastupima cesto koriste patetiku "pogledaj u oci toj deci...". Na politicare mislim , ne na to sto si ti napisao. Duznost svakog roditelja je da se stara i cini najbolje za svoju decu a ne da bude zalog price o resursima,imovini i teritoriji. Lako je iz ostatka Srbije kenjati i mudrovati jer nasu decu niko nece pobiti na kupanju i mi ne moramo decu uciti da ako predju poljanu mogu biti ubijeni da niko nikad ne odgovara.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579

Tenzije na prištinskoj političkoj sceni dostigle su vrhunac nakon što je otvorena mogućnost da se stranka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja Alijansa za budućnost Kosova priključi opoziciji u pokušaju da blokira dogovor Beograda i Prištine i skloni iz igre kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Sve to možda ne bi delovalo toliko bizarno da mnogima u Prištini ovaj potez nije jasan jer, na prvu loptu, deluje da bi time Haradinaj sam sebi pucao u noge i praktično prouzrokovao pad sopstvene vlade. S druge strane, u prištinskoj javnosti govori se i o mogućnosti značajnog uticaja i uplitanja jedne evropske zemlje, u čiju korist navodno Haradinaj igra, a čiji stavovi nisu isti kao oni koje smo mogli čuti poslednjih nedelja iz SAD, pa i delova EU. Reč je o Velikoj Britaniji, zemlji koja izlazi iz EU i koja samim tim polako gubi konce u mnogim pričama, a samim tim i na Balkanu gde ima mnogo drugih velikih igrača.
https://www.blic.rs/vesti/politika/pristina-pred-u.....la/4xvlmf9

Ostaje nam da se nadamo da će doći do raskola u Prištini te da će se dotična dvoica poklati međusobno radi vlasti.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579

Jes jes Dača pušta lažne vesti a Pacoli golubove. Mr. Green
"Niko nije povukao priznanje, Dačić puštao lažne vesti"
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1438089

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

amaterSRB ::@Korisnik038

Naravno da bih smeo. Takvo mi je radno mesto da cesto moram da odpustam ljude i motivisem odkaze.


Зар ти заиста изједначаваш отпуштање неколико радника и препуштања 80 000 Срба на милост и немилост оних који су их киднаповали, клали, на живо им вадили и продавали срца, бубреге итд?!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 847 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 841 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, draggan, Koridor, opt1, Shilok, simazr