"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2093

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 07 Dec 2012
  • Poruke: 600
  • Gde živiš: Nis

@chafee
Stojan Krivorecan se konkretno odnosi na moj kraj...

@sirius
Igrom slucaja sam ‘99. prebegao ni manje ni vise nego u Batocinu, u epicentar. Svi docekani kao sto kazes na najlepsi moguci nacin, komsiluk u fazonu treba li sta. Vremenom tu i tamo od “starosedelaca” nacujes kako tamo negde u naselju zivi “kosovar” i “siptar” i nekako, verovatno jer sam bio zelen, sve sam mislio da je u pitanju posalica, sve dok nisam shvatio pejorativni karakter te reci. Bilo mi je totalno nepojmljivo odakle potreba da nekog svog tretiras na taj nacin, valjda iz razloga sto sam i sam tog Sumadinca uzimao za svog najblizeg. Vremenom bi iz dobro poznatih razloga jaz postajao sve dublji do tacke gde to postaje lokalno pomodarstvo, sa ciljem da se pojedinac distancira od “novopridoslih”, jer ljudi po prirodi stvari vole da generalizuju i donose povrsne zakljucne o odredjenim grupacijama u drustvu. Sa druge strane, niko ne zeli da sagleda siru sliku, a mnogi ni nisu spremni da krenu od sebe i verujem da bi sutra ako bi Bugari krenuli, ti isti prvi zbrisali iz npr. Nisa.
Kao sto ni Sumadinac ne voli kad mu lala tepa "Srbijanac", tako ni mi ne volimo da nas zovu onako kako sami sebe ne zovemo. Problem Kosova je kompleksna stvar i nije nastao zato sto je neko prodao i otiso ‘99.
Pozdrav svim ljudima dobre volje, nadam se da niko nije uvredjen, svako je dobrodosao na PP, ovo je moj kraj off.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 2475

Ja sam i uvredjen i iznerviran. Al boze moj svako drugo stanoviste bi se ovde kaznilo banom.



offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

trajkoni018
Постоје разлози зашто смо ми Моравци и Шумадинци постали нетрпељиви према Србима са КиМ-а које понекада називамо Косоварима. Срби са КиМ имају другачији менталитет од нас у Ц. Србији. И потребно је време да се прилагоде нашем менталитету. Такође јако смета чињеница да је добар део Срба са КиМ добро уновчио своју имовину доле па се код локалаца јавља завист.
Али у главном је разлика у менталитету разлог за нетрпељивост.
Што се мене тиче ја имам лоше искуство са Србима са КиМ али од оних насељених осамдесетих год пролог века. Али никада нисам на Србе са КиМ гледао са ниподаштавањем.
Многи људи не знају да егзодус Срба са КиМ траје вековима у континуитету. И да су Срби бежали са КиМ и за време Тите.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32768

Skaj išla je u OŠ sa moim burazerom jedna devojka Kosovac izbegla iz Hr čak šta više bilo ih je još po selu koji su naseljeni i posle DSR, e sad radim sa tipom iz Kule on je i dalje ubeđen da smo mi koji smo izbegli iz RSK podobijali kuće i materijal za iste kad smo došli ovde desilo mi se i jednom u SŠ u N. Sadu da me lik iz razreda nazvao "ustašom" i to nazovi donmaći novosađanin to mu je bijo prvi i poslednji put da je bar mene tako nazvao a u razredu nas koji smo izbegli iz HR bilo podosta.

offline
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10958

Regionalne razlike, rivalstva*, netrpeljivost su svojestvena svakom narodu. Ne treba sada praviti neku famu ili gledati kao jedinstveno za Srbe ili za Srbe sa Kosova ili Hrvatske. To je manje više normalna stvar, al baš svuda. Aktuelno je jemensko pitanje, oni imaju žestoku podelu na istočne i zapadne Jermene.

Više puta sam od raznih počašćen da sam Bugarin** ili sa onim glupim u Vranje nema laganje***. Pa nikom ništa. Više puta sam od raznih smozavnih pravih Srba čuo da sam amorfna masa, da nisu to baš Srbi i tako.
Kao što su i ti samozvani pravi Srbi čuli da su nasatli od međeda i buke.


*Vranje je u svakom pogledu superinije od Leksovac, Profice.
**Jedan dr nauka je bog takvog pametovanja i glupih fazona umalo ostao bez nosa.
***Ima poseban krug pakla za ljude koji to goore Vranjancima.

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2539
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

Ван садржаја расправе илити Оф топик
trajkoni018 ::
...Kao sto ni Sumadinac ne voli kad mu lala tepa "Srbijanac"...


Мени лично као рођеном Крагујевчанину, ово "Србијанац" смета(Не вређа ме) из разлога,обележавања,жигосања,етикетирања код нас,који је свеопште присутан.Жашто ми Срби морамо једни друге да етикетирамо пре свега увредљивим називима?
Косовар,шиптар,мунгос..итд..итд..Вечито неке поделе,упирања прстом,тражење кривца за властити неуспех...Дођош је крив за све!!!
Па Србин је Србин,ма одакле био.Ако му не могу помоћи,одмоћи му нећу.То се односи искључиво на људе добре нарави и душе.За оне погане,били ми род или не..адио.Таквима руку не пружам.А има их у мојој широј родбини,које сам објебао за сва времена.
Кад мени наш човек каже овде у Немачкој "ви одоздо.." GUZ - Glavom U Zid ...Па одакле си ти, Пиз.. ти м.....
Па мени то Немац неће рећи.Или те је прихватио или не.
Такав смо народ.Наопак и зао.

Крај офа

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25758
  • Gde živiš: I ja se pitam...

sakota79 ::Ja sam i uvredjen i iznerviran. Al boze moj svako drugo stanoviste bi se ovde kaznilo banom.

Немој да се фемкаш. Видиш да си преживео... Ziveli

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 2475

Истерао сам првду на ПП, па оста глава на раменима 😀

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25758
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Отворили смо интересантну тему коју многи до сада нису дотакли или је избегавали - а то је управо однос према избеглицама, односно прогнанима (што би требало да буде прави назив).
Надам се да ће овај исечак теме бити објективан и толерантан јер се, свакако (хтели ми то или не), дотиче политике која је све ово и изазвала.
При том имајте на уму историјски контекст разних таласа програних (и не само њих) који су долазили на простор централне и северне Србије . Сетимо се да то није наша творевина и да су два ''влака без возног реда'' стигла у Војводину (и краља и Тита), само што се о томе мало пише јер Војводина је узор кохабитације различитих национа.
Много је питања која се могу отворити - шта су, рецимо, радили Ђоко Пајковић и остали виђени Срби у време када су тамо Срби (после Другог св. рата) били већина?
-Шта бисте ви, свако од вас лично и конкретно урадили када би устала нека сила против вас, а заштите немате? Ставили све у гепек и пошли неумитним путем? Покушајте да разумете те људе који су наивно и простодушно поверовали властима с овог простора и - били крваво изманипулисани.
Питања је много, а наћи ће се и одговора, само без острашћености и увреда.

Ето, да почнем ја: на неки начин и ја сам избеглица јер сам се родио у породици Крајишника који је са 17 година кренуо на усташе, а затим се до 1956. године сељакао (''по потреби службе'') од гарнизона до гарнизона. Зашто то пишем, односно помињем судбине ратничких породица, док прави прогнани нису овде стигли на ред? Зато што сам у овом граду провео детињство, младост, зрелост и брже - боље оматорио и отишао у пензију, а пре две године сам доживео да ми један локални политикант каже - ''ма, знамо ви вас што сте дошли са запада''...
У том истом граду два највећа трговинска ланца држе прогнани са Косова. Неколико успешних ланаца трафика и производње разне опреме држе Крајишници. То никоме не смета. Ја сам то посматрао својим очима - можда им је то , тај пословни успех, компензација за оно што су изгубили. Ко зна?
Имао сам друга, Жељка, изванредног тв-механичара који је дошао из ''Кончара''. Он је отишао у Аустралију с образложењем - ''Мени је свеједно где сам избеглица''.

Ето, неких црта. Молим све чланове, међу којима има сигурно и ових о којима пишемо, да покушају да са своје стране објективно процене ову појаву, а пре свега да пођу од себе - како би се они понели у датој ситуацији.
И да подсетим на стару индијску пословицу - ''кад се свађају слонови - страда трава''.

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 2475

На ПП сам упоредио причу о домаћима и дошљацима ( мештани и дођоши) са штапом који је у.ран на оба краја. Свака поменута група држи један крај и замера другој страни да су се уватили ....стране са прилогом. А не виде шта је у њиховој руци.
Шта смета. Прво сви људи су ...од лилавог материјала било да су ...отален или одавлен. Стога често немају снаге да без страсти и при страсти гледају на себе и друге.
Овде у војводини је тај ...неспоразум врло присутан. Неразумевање култура, погледа на свет, услова у којима се неко нашао.. ...итд.
Разлика између укорењеног мештана који је везан за земљу и самим тим условно речено ограничен по неким питањима избора и животу и дођоша који је ...скоро номад , је оно што прави проблем.
Људи који су дошли...на неки начин или неким разлогом долазе на трибине где су нека места већ заузета. А и они сами су склони неким другим местима. Шта ће беземљаш у војводини. Па у државну службу, факултет, приватнике. А из тог слоја се ствара управа...владајућа каста. Онда ови што мотикају пи.де да им "црногорци " све фирме воде.
Е па лало правиш једно дете да не делиш земљу и везан је за њу а Пееро, Ђууро има троје и сви су продорни и кренули од нуле и створили нешто.
Е сад...кад смо код те продорности. Често брло бахата и .... Папкарска.
Мени се ..да не кажем шта од те продорности. Јер је често спојена са корупцијом, племенско бандитским понашањем... Не поштовањем затеченог стања. Куће на три ката... Ужас. Из мешаног сам брака и стомак ми се окретао на сваком породичном слављу, туговању. Какво непоштовање или ниподаштавање обичаја оне друге стране... Боже сачувај.
Врло сам алергичан на та позивања на универзално српство. Обично то иде кад се жели нешто смуљати. Сви смо браћа док не дође до запопљавања. Онда одједаред гледамо ко је из старога краја.
Не желим да мењам свет већ чисто износим шта је проблем . Нај боље од свега је што ће и дођоши једног дана да се претворе у те мештане. Мада у главном у урбанизоване масе. Нит су у старом крају, нит су везани нешто за овај крај.
А ови" домаћи"...па вазда ће бити ту где јесу. И никад се неће нешто питати.
Иначе овде имате поделу на " црногорац, босанац и маџар" међ мештанима.😀 Нема даље. Фине нијансе...крајишник, херцеговац.... Не постоје.😀
ПС Швапске куће су лепше. Ако сам због тог става ... Сарадник окупатора... Нек иде живот. Ајнфорт убер алес.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 685 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 4 sakrivenih i 653 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anbeast, babaroga, Bobrock1, brundo65, ceman, darkangel, dragoljub11987, gorican, hyla, Joja, JOntra, kikisp, kybonacci, ljubacv, LUDI, m0nstrum_, mačković, mikki jons, milenko crazy north, Misirac, Miškić, Ne doznajem se u oružje, repac, rovac, Shinobi, styg, zlaya011, šumar bk2