"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2088

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32532

Nepoznati mlađi muškarac pucao je u krugu zgrade škole u Donjoj Brnjici kod Prištine, u trenutku kada je u školskom dvorištu boravila grupa srpske dece, preneli su RTS-u preostali Srbi u tom selu. Nema povređenih.
Meštani Donje Brnjice kažu da je naoružani muškarac bio u društvu još jedne osobe.
Preneli su da su im dečaci i devojčice iz okupljene grupe rekli da su dva muškarca krenula prema njima u krugu školskog dvorišta i da su kod jednog primetili oružje.
Kada su počeli da beže, čuli su pucanj.
Nepoznate osobe su pobegle iz kruga škole, a policija je na mesto događaja stigla nakon 45 minuta od prijave incidenta.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hroni.....-dece.html



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3503

Председник користи рат у Нагорно Карабаху да би гурао своје идеје о КиМ.
https://news.am/eng/news/605861.html
Замрзнут конфликт је лош, компромисно решење итд. Класичне глупости.
Али на крају каже да на Косову и Метохији живи 95.000. Срба.
Раније је говорио да не сме да каже колико тамо Срба живи.
Пошто је по процени из 2011. тај број доста већи, око 146.000. постоје две могућности:
1)Председник умањује број Срба на КиМ.
2) Број Срба се драстично смањио откад је он дошао на власт и почео да "решава" питање КиМ.



online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32532

Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hroni.....stina.html

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 2401

Рекао бих да председник није далеко када је у питању број Срба на КиМ.

Број Срба и Црногораца је пао са 260 на 210 хиљада на последњих пар југословенских пописа, уз доста бољу ситуацију него данас и сасвим сигурно уз већи природни прираштаj.

Да се број смањио са око 200 хиљада на око 140 хиљада у претходних 30 година уз комплетан хаос, тероризма, бомбардовања, отмица, убистава, живота у енклавама, отворене границе и сл. Заиста невероватно.

Држава уопште не мора да ради процену, вероватно зна сасвим прецизан број Срба на Космету, али се са тим не излази у јавност из очигледних разлога.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32532

Sa Zapada nam niko ne nudi ništa za Kosovo osim poniženja, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu austrijskom dnevniku "Klajne cajtung". Što se tiče formiranja nove vlade, najavio je značajnije promene nego što se očekuje.
Aleksandar Vučić je, na konstataciju da su Beograd i Priština veoma udaljeni od normalizacije odnosa i da su pregovori pod pokroviteljstvom EU do sada bili neuspešni, i na pitanje zašto Srbija nije spremna da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, rekao da "ono što nam svi nude nije ništa".
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....rbije.html

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Вучић за Клајне цајтунг: Изузев понижења нико са Запада није ништа понудио за Косово

"Са Запада нам нико не нуди ништа за Косово осим понижења", рекао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу аустријском дневнику Клајне цајтунг.

Arrow https://rs.sputniknews.com/politika/20201004112351.....za-kosovo/

Из текста:
Citat:"Кажу нам гласајте за независност Косова и онда ће пут у правцу ЕУ бити лакши. То је велико "ништа". Нико не може да нам гарантује заузврат чланство у ЕУ. Нико нам не каже шта Србија заузврат добија на Косову, чак ни Заједницу српских општина или нешто друго. У то се убраја и статус наших цркава и манастира" објаснио је он.

Вучић је казао да не може рећи о чему се све ради, јер онда преговори не би имали смисла.

Подвукао је да нико неће моћи да натера Србију да призна Косово без да за то нешто добије.

"Наравно, морамо живети заједно. Потребан је компромис и морамо мислити на будућност. Против сам замрзнутог конфликта, јер тиме остављамо нашој деци исти проблем. Замрзнути конфликти могу поново бити одмрзнути, што тренутно видимо око Нагорно Карабаха, између Јерменије и Азербејџана", рекао је Вучић.
Дакле, овај пајац који глуми председника наше државе, сада већ сасвим отворено говори да жели да призна КиМ. Једини проблем је што му се "не нуди повољна цена" за то.

Крајње је време да неко овом разулареном кривоклетнику, јер ја другог назива за то што он ради немам (тј имам али ми порука не би била одобрена), неко укаже да је то што изјављује најпре противуставно, и да КиМ није његово приватно имање у Чипуљићима које може по свом нахођењу да трампи за добру цену. То је део наше територије, у коју су наша браћа, очеви и дедови, вековима кости и крв своју уграђивали, и на тај начин су КиМ нераскидиво за остатак наше територије везали.

Можемо да заборавимо да ће му неко од тренутних "политичара" то рећи. А, изгледа да сенилни старац који тренутно води СПЦ такође нема намеру да то учини.
Можда је време да се сама црква (на унутрашњем нивоу) тиме позабави. Јер, не да је догорело до ноката, већ су и нокти и прсти изгорели.

Написах јуче на теми о рату на Кавказу да је његова "наивна" изјава имала за циљ да застраши наше грађане ратом и, гле чуда, данас је "отворио душу" и отворено то изјавио.

Не знам само како и људи унутар саме његове партије на све ово ћуте? Ајде, глумили су "патриоте" док је постојала и најмања трунка сумње, али сада више не постоји. Бацио је карте на сто.
Па зар је посланичка плата стварно важнија него да сачувамо КиМ?

И напослетку: посебан терет за ово пада на душу армије сендвичара, који окрећу педале његове издајничке машинерије и без којих не би смео ни да помисли да овако нешто помене, а камоли да покуша да спроведе.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32532

Prištinski portal Reporteri tvrdi da su pripadnici srpske Žandarmerije primećeni kako ulaze na teritoriju Kosova.
Navodi se da se to desilo juče pre podne u selu Kike u opštini Kamenica.

Reporteri navodi da je jedan od stanovnika ovog sela na društvenim mrežama objavio video zapis i fotografiju uz poruku da je srpska žandarmerija ušla tačno u 11.30 časova u reon sela, prenosi Kosovo onlajn.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020.....id=1743451

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Лист Бота Сот тврди да су:

Убијена три сведока Специјалног суда

Arrow https://srbin.info/drustvo/ubijena-tri-svedoka-specijalnog-suda/

offline
  • Kibice 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2020
  • Poruke: 589

Ajs opet moram da kazem nije kriv niko tu do tuzioc koji kad cuje ovakve izjave po sili zakona mora da podnese krivicnu prijavu, ali to se nece desiti jer je sve ovde pod pritiskom politicara, i nikad nece niko odgovarati.

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Ухапшен Албанац осумњичен за пуцњаву на српску децу

Косовска полиција ухапсила је косовског Албанца који је осумњичен за пуцњаву која се догодила пре три ноћи у школском дворишту где су се налазила српска деца у селу Доња Брњица код Приштине.

Arrow https://srbin.info/pocetna/aktuelno/uhapsen-albana.....psku-decu/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 879 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 4 sakrivenih i 848 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: DragoslavS, drimer, Fulcrum, kybonacci, Lieutenant, maiden6657, MB120mm, mikrimaus, Milometer, Misha V, Mr. Majevica, ozzy, pein, royst33, S-lash, S2M, savaskytec, Srle993, Steeeefan, Sumadija34, Trpe Grozni, Tvrtko I, Vlada1389, Webb, wolf431, wulfy, ZetaMan