"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2083

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

online
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

Meni nije jasno gde vi nalazite takve pausalne informacije, kad je kod ekonomije sve lako proverljivo.

Dakle Srbija ima visi BDP nego sto je imala na vrhuncu prethodne garniture, odnosno 2008 godine.
2008. 35.712 mlrd evra (prestigli smo jos 2013. sa 36.426 mlrd evra)
2019. 45.912 mlrd evra

BDP per capita
2008. 4.858 hiljada evra
2019. 6.610 hiljada evra

Javni dug:
2008. na vrhuncu vlasti DS je 26.8% BDP
2012. na kraju vlasti DS je 54.6% BDP
2019. nivo je 52.9% BDP (SNS je nasledio 54.6% i on je rastao do 71.2% 2015. godine i od tad pada)

Svetska kriza je dosla i ne da nas nije potopila nego smo ispod nivoa iz Mastrihta (60%), dug na kraju Jula 2020. iznosi 56.7% BDP.

Nezaposlenost, posto nije ista populacija pa se ne moze direktno porediti no stavimo podatke
(2008. 756 hiljada; 2012. 762 hiljade; 2019. 518 hiljada)
hajde da pogledamo broj zaposlenih (2008. 2.082 miliona; 2012. 1.866 miliona; 2019. 2.128 miliona)
KAo sto je posteno reci da se smanjuje populacija pa time ima manje nezaposlenih (ali kao sto se vidi ima vise zaposlenih!!!) posteno je reci da je Nemacka 2016. godine drasticno olaksala uvoz radne snage sa Balkana i to se vidi i po nasoj populaciji ali i u BiH i u Makedoniji.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2980
  • Gde živiš: Zemlja čuda

@babaroga
Kako se slaže statistika sa NSZ? Čuo sam neke zanimljive komentare o tome. Uzorak naspram brojanja čak sa svim brisanjima zbog nejavljanja ili kašnjenja.
http://www.nsz.gov.rs/live/digitalAssets/15/15424_bilten_nsz_-_avgust_2020.pdf



offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2092

Бабарого, користим твој цитат али пишем за све.
babaroga ::Tako da ni jedan ekonomski pokazatelj sam za sebe ne predstavlja nista. Gleda se ukupna slika, odnosi i trendovi. Zato sam citirao izvjestaj zavoda za statistiku. Ako oni lazu, i ja lazem vas.
Не знам да ли лажу и нећу да улазим у приче о незапослености и дуговима јер су се методологије рачунања мењале више пута. Ја ћу споменути само један параметар који доста значи за неку будућу економску моћ земље а тешко га је маскирати: издвајање за науку (за развој и истраживања).
Сви трубе о новој економији знања а и сами видимо колике се паре врте у технолошким секторима привреде. Јасно је да ако неко жели бити конкурентан мора да гурне неку лову у примењене па и основне науке.
Е ми за те сврхе из буџета издвајамо 0,37% БДП!
Упоредимо то са једном Чешком (1,9%), Словенијом (2,2%) Па и Корејом и Израелом (свака појединачно >4%).
Још гора је слика када видимо апсолутне износе јер је БДП свих ових држава далеко већи од нашег. А Чешка и Израел су нам близу по броју становника.
На крају, у свим тим земљама наука, поред буџетског финансирања, добија лову и из привреде. И то је отприлике колико и од државе. Негде више, негде мање, али нигде испод 1.5% ГДП.
Код нас скоро нула!
Природно је да компаније дају далеко више пара у развој а мање у основна истраживања. И то гура развој технологије и добро се исплати.
А ми? Од привреде - ни цвоњка. Од државе - више од половине средстава иде директно на плате истраживача. Пристојно се финансирају друштвене науке, у природним највише основне. Шта преостаје за развој технологије? Чиме се залива чувена "домаћа памет"? У чему ћемо ми то престићи остале? Шта ћемо извозити тим путевима које направисмо? Каблове? Малине?

Узгред, тачно сам знао да ће ова прича са овог "споразума" отклизати на ове опште теме. Хајде да се манемо лакираних статистика и да некако у грубим цртама видимо шта је у овим споразумима лоше а шта добро, ако ичег има доброг. Више у релативним односима.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8433
  • Gde živiš: pecina stroga

Ja nisam komentarisao zaposlenost. I ne gledam statistiku zaposlenosti kao pokazatelj ekonomskog stanja, zbog cudnog koncepta, ili tacnije cudne muljavine tako tipicno balkanske, sa zaposljavanjem u Srbiji.

Ja koliko razumijem u Srbiji na ono sto das radniku moras da das drzavi jos 60-70 posto odozgore. Kazem drzavi, mada znam da tu ima i socijalno i zdravstveno osiguranje, i penziono, i porez, i ovo i ono. Nema veze, sav taj novac zavrsi u nekim fondovima koji su pod kontrolom drzave. I drugo, jos vaznije, nema izbora, to mora da se plati. To mu dodje poslodavcu ko porez na platu, namet na zaposlenog.

Ako radnik prima 1,000 eura, drzavi poslodavac daje jos 700 eura. Znaci, firmu radnik kosta 1700 eura.

Ovdje gdje ja radim nije tako. Penziono, socijalno, zdravstveno, sve je to licni problem radnika. Ti njemu das sve sto je zaradio a on onda odlucuje da li ce uplacivati penziono, i koje zdravstveno osiguranje ce da kupi, i hoce li da pokriva i ostajanje bez posla ili druge probleme ili samo doktore, i ako pokriva doktore, da li pokriva samo troskove do 1000 eura godisnje, ili 5000 ili sta ja znam 100,000 godisnje.

Drzavi kao poslodavac moras samo da platis porez na platu, kod mene na primjer do 300 eura nema poreza, poslije progresivno stopa raste do 1000 eura plate, poslije 1000 fiksna stopa od 25%.

Ima tu jos detalja i finesa, nije sve bas tako jednostavno, ali nije ni bitno.

E, sad srpski biznismeni su se dosjetili da ako ne prikazu stvarnu platu, platice manje drzavi. Sto je dobro za profit, jer smanjuje troskove poslovanja. Pa se onda mulja i daje se minimalac a ostatak u kesu, ili se radnici, pogotovu oni skuplji a koji ne rade za stalno vec po projektu uopste ne prijavljuju. Ne znam detalje, tako su mi pricali i vjerujem da je istina.

Znaci, jedan nakaradni sistem, koji je toliko nakaradan da ga zivot sam modifikuje, cek su i nesretni radnici primorani da pristaju na te kombinacije jer drukcije ne moze.

Kao rezultat toga, nikakva statistika (koja se pretpostavljam bazira na podacima o dazbinama na plate prijavljenih radnika), ne moze da ima smisla jer su ulazni podaci lazirani.

Problem je sto od nestanka socijalizma, ni jedna vlast nije imala snage da reformira socijalni sistem u Srbiji i da skine socijalna davanja (penziono, zdravstveno i druga osiguranja) sa ledja firme i privatizuje sistem penzionog, zdravstvenog, zivotnog i svih drugih osiguranja tako sto ce dati radniku sve sto je zaradio a on onda nek odlucuje koliko hoce da se osigura. I da ga osiguravaju privatna osiguravajuc drustva, naravno strogo regulisana da ne muvaju i kradu, ali privatna, a ne drzava.

Naravno, penzioni fond SFRJ je jos za vrijeme SFRJ nemilosrdno sisan, par puta je potpuno opljackan sto kroz inflaciju sto kroz druge otimacine, ali ni jedna vlast nije naravno mogla da to rijesi jer od te love zavise penzije, zdravstveno, skolstvo, cijeli taj socijalni sistem u Srbiji koji je jako izdasan i jako skup. Pa je kao posljedica toga bivsa vlast u nekim vremenima cak i pozajmljivala u inostranstvu da bi mogla da isplati penzije. A Srbija je stara nacija, i svako ko je prisao u zivotu nekoj firmi, posebno u ona vremena, ima pravo na penziju, a fondova nema, sve je pojedeno. Pa se penzije ne isplacuju iz povracaja na investirani kapital fondova, nego moraju da se isplacuju od priliva iz mjesecnih davanja firmi. Cime se jede opet supstanca tih ljudi koji danas uplacuju za svoju starost, da bi se sacuvao socijalni mir i naravno vlas.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32485

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je imao odličan telefonski razgovor sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u kojem je potvrđeno prijateljstvo dve zemlje.
"U razgovoru je potvrđeno prijateljstvo između srpskog i jevrejskog naroda, između Srbije i Izraela, naveo je Vučić u objavi na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.
Predsednik Vučić ističe da je moguća skora poseta Jerusalimu i jačanje saradnje na svim nivoima.
Benjamin Netanjahu je posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu zahvalio predsedniku Vučiću na odluci da se ambasada Srbije prebaci u Jerusalim.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....jstvo.html

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Markoni29 ::Где се то лако може наћи посао са минималцем? У БГ? Вероватно. А како је јужно од БГ? Ево у Јагодини се тешко долази до посла. Знам пуно људи који раде за мање од минималца. Принуђени су да на руке врате новац послодавцу.
Да не говорим о условима за рад. Слободан дан је мисаона именица.
Пензије. Велики број пензионера које познајем имају пензију 15к. Много њих има око 20к. Једва преживљавају.
Много људи напушта земљу. Родбина, пријатељи, познаници, комшије. Велики број је у иностранству. И што је најгоре скоро сваки млађи човек са ким сам причао планира да иде у иностранство.
Ови потресни призори су реална слика те наше "снажне економије", чим се мало изађе из Београда. Овако је у Куршумлији:



Кратки увод траје до 02:25. Након тога иде репортажа правог животног стандарда који је данас у Србији.

А милиони долара се дају породици Клинтон, без да се ми ишта питамо о томе. Или Албанији, "за санацију земљотреса", иако она непрекидно ради на отцепљењу КиМ. Или, за нас пребогатој, Италији - за набавку медицинске опреме...
Зато јер је неко Паметан. Sad

offline
  • Zivojin
  • Malo od svega
  • Pridružio: 05 Feb 2007
  • Poruke: 76
  • Gde živiš: Ruma

Ja sam iz Rume, u Vojvodini je relativno lako naci posao u tim novootvorenim stranim firmama, gde je prosek plate jednak minimalcu, na desetak firmi sa minimalcem dodje jedna-dve firme sa prosekom od 45.000 do 60.000 din. Tako je verovatno i u Beogradu, u ostalim delovima Srbije je sto rece @Markoni katastrofa. Imam rodjake u Kragujevcu i Nisu cujem price. A naj vaznije je sto u tim novootvorenim stranim firmama koje mi (drzava) finansiraju, do posla mogu doci uglavnom mladi, mi stariji od 45-50 jako tesko.

online
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25654
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Људи, да не бришем ово, јер мора и за то да се зна, али боље се вратите на тему. ОК? ОК.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32485

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su "gluposti i besmislice" izjave Avdulaha Hotija o tome da će Priština primeniti sporazum o ZSO tek pošto Srbija prizna tzv. Kosovo. Primetio je da Hoti, a možda i neko drugi, misli da su u Beogradu svi idioti, pa može da prođe ideja tipa: što je bilo bilo je, idemo na neki novi sporazum.

Aleksandar Vučić je primetio, da prištinska strana misli da postoji neka "nevidljiva sila" koja će na Beograd da izvrši pritsak, i da će da se dogodi ko zna šta, pa će doći do priznanja.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....-hoti.html

offline
  • Pridružio: 10 Jan 2012
  • Poruke: 1700
  • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

mean_machine ::
Pad nezaposlenosti treba gledati pre svega kroz masovni odlazak ljudi iz Srbije.

Kao i promenom metodologije Republickog zavoda za statistiku kojom se utvrdjuje ko je nezaposleno lice. Vise puta sam to pisao pa ja da ponovim.
Po metodologije Evrostata koju smo i mi usvojili kako bi dobijeni rezultati mogli da se uporedjuju NEZAPOSLEN JE ONAJ KOJI U REFERENTNOJ RADNOJ NEDELJI (nedelja kada se vrsi ispitivanje) NIJE IMAO NIKAKVA PRIMANJA BILO U ROBI ILI NOVCU.
Sta to znaci?
To znaci na primerda ako ste Vi otisli do strica koji kolje svinje da mu pomognete i strina zapakuje malo kobasica, cvaraka i sl da ponesete kuci VI IMATE PRIMANJA I NISTE NEZAPOSLENI.
Nadam se da shvate razmere tog ludila Smile Tako se vestacki tj statisticki smanjuje broj nezaposlenih lica.
Ako ste mislili da se broj nezaposlenih uzima od tkz Nacionalne sluzbe za zaposljavanje pogresili ste. Vise se tamo niko ni neprijavljuje jer nema potrebe. Nekad si morao da se prijavis da bi dobio zdravstvenu knjizicu a u zadnjih par godina ti ne treba potvrda od NZS. Tamo idu samo oni koji su npr tehnoloski visak pa treba da dobijaju pomoc od drzave i naravno oni koji se nadaju da ce im NZS naci posao.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 731 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 4 sakrivenih i 694 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Apok, Bojadin Strumski, bokisha253, Boris90, Brana01, comi_pfc, darkangel, darkstar101, Dimitrise93, dmdr, DonRumataEstorski, DPera, Džordžino, Excalibur13, Frunze, ILGromovnik, Instruktor 1223, Kibice, Litostroton, Milometer, milutin134, MiroslavD, moldway, NoOneEver Dreams, raptorsi, Singidunumac, Sirius, stegonosa, Stoilkovic, vathra, wizzardone, zastavnik