"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2080

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Видим да неки бране лик и дело вође али ипак нећу улазити у ту полемику. Рећи ћу нешто друго.
Србије не јача економски, војно, системски. Баш супротно. Она убрзано пропада. Ситуација је заправо катастрофална. Нама се расипа најважнији ресурс. Људи. Ми свакодневно губимо квалитетне људе. Пет до дванаест је...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

babaroga ::Vucic je suvise iskusan i pragmatican da bi radio ovo bez plana. Sto je dobro. E, sad, sta je plan, to mi ne znamo.Нажалост, Вучић нема план. Он тумара као гуска у магли.

Он има план за КиМ, таман колико га је имао када је најавио избацивање студената из домова (због ЦОВИД-19), па је под њиховим притиском променио тај "план". Или када је најавом увођења новог полицијског часа изазвао масовне протесте, па се такође "предомислио". Он одлучује импулсивно, без размишљања, па ако прође, прође, а ако не прође - "мењај курс", па макар и за 180°. Само, тако се не може водити државна политика.
Он је човек који је једноставно узурпирао за себе све важне државне функције и спроводи своју самовољу, како смо сада видели и током ових "преговора".

Зато сад имамо ситуацију, да доктори правних наука, накнадно, након његовог потписивања документа, покушавају да докуче да ли је он заправо признао КиМ или не, што је права трагедија.
Уместо да је инсистирао да му се унапред доставе тачке преговора, па да се око њих посаветовао са водећим стручњацима на том пољу, он је пошао на преговоре грлом у јагоде. Да не помињемо то да уопште није требало да иде он, за шта није имао ни мандат. Већ преговарачки тим, којем би скупштина дала мандат да у наше име преговара о судбини наше државе.
Уместо тога, он је на преговоре повео са собом такве "стручњаке" као што су Ђурић и Чадеж. Али, ваљало је се сликати с Трампом, па је ваљда на тој слици ваљало и овековечити да ти неко тапше...

Што реко @Sirius јуче: "Кад уђеш у погрешан воз, све су станице погрешне".



offline
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10852

Citat:Bez obzira sta Rusi i Kinezi misle o srpskoj vlasti, Srbima i srpskoj drzavi, sustina njihovog nepriznavanja lezi u njihovom stavu da se ni po koju cenu ne sme dati legitimitet gazenju medjunarodnog prava i nezakonitom delovanju Nato-a poslednjih decenija. Ocigledno je da u UN nastupaju sa tim stavom. Ovo se dalje moze rasclanjivati i na druge razloge, jer postoje.

Suština njihovog ne priznavanja leži u zaštiti njihovih interesa, ne u odbrani međunarodnog prava.
Kod Kinez je to prosto, to bi dovelo do vrćanja Tajvana u UN, a i otvorilo bi još neka pitanja.

Sa Rusijom je to malo komplikovanije, jer jer ista priznaje entitete sličene Kosovu, potencijalno može da ima problem sa odbeglim delovima sa druge strane, a sa treće želi da slomi NATO uticaj.

Međunardno pravo, legitimetet i slično je samo dobro pokriće, slično žavaki o demokratiji ljudskim pravim sa suprotne strane.

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 2401

Eyes Wide Shut sjajno objasnio.

Vucic je covek koji postoji samo na racun haosa i privremenosti i stoga srlja iz jedne krize u drugu.

Uglavnom iz marketinskih razloga, medjutim povremeno racuni dodju na naplatu i to je ono sto se sada desava.

Sto se Kosmeta tice, on ima jasan zadatak koji pokusava da odlozi. Imao je i neki "plan" kako da se ispunjenje tog zadatka proguta u domacoj javnosti, no tu je naisao na zid na skoro svim stranama.

Sve da mu zanemarimo stetocinstvo u unutrasnjoj politici i dovodjenje Srbije u stanje permanentnog mentalnog gradjanskog rata, Briselski i Vasingtonski sporazumi mora da su medju najsramnijim aktima nase istorije i po tome ce ostati zapamcen.

Nakon ovih 8 godina, cak i na pozicije iz recimo 2010/11. mozemo da se vratimo samo silom. A to se desiti nece ako ne dodje do nekih neobjasnjivih obrta u medjunarodnoj politici.

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@...

Problem je jednostavan.
Svaki ozbiljan sef drzave (Vucic to nije po ustavu), prigusi ego i oko sebe okupi najmudrije ljude...bar njih 100-tinjak koji mogu dati odgovore na sva pitanja drustvenog zivota.
Vucic je postupio suprotno. Svoj ego je stavio u prvi plan, preuzeo sve poluge vlasti i razjurio sve mudre ljude oko sebe. Cak im onemogucio pojavljivanje u medijima. Oko sebe je okupio nekompetentne, neobrazovane, nemoralne i ljude problematicne proslolosti, pa imamo drzavni vrh koji vise lici na DS i G-17, nego na nesto napredno.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8378
  • Gde živiš: pecina stroga

cezar 35 ::
Bez obzira sta Rusi i Kinezi misle o srpskoj vlasti, Srbima i srpskoj drzavi, sustina njihovog nepriznavanja lezi u njihovom stavu da se ni po koju cenu ne sme dati legitimitet gazenju medjunarodnog prava i nezakonitom delovanju Nato-a poslednjih decenija. Ocigledno je da u UN nastupaju sa tim stavom. Ovo se dalje moze rasclanjivati i na druge razloge, jer postoje.


Apsolutno. Ako pogledas moje postove vidjeces da je to i moja ocjena. Ali nije vazno kakose maca zove, vazno je da miseve lovi

cezar 35 ::
Ovo je kljucno, al' mislim da se to ne desava.
Da ne ulazim u moralno posrnuce vlasti, mislim da Srbija ne moze znacajno ojacati na subvencionisanim stranim investicijama, tudjem bankarskom sistemu, na centralnoj banci koja je, zapravo, "menjacnica novca" i rasprodaji svega i svacega, jer je to u agendi pristupanja u EU i liberalnog ekonomskog koncepta.
Uzgred, ovaj ekonomski koncept odgovara samo mocnim drzavama, al' se i kod njih sad raspada.
Za Srbiju je bio poguban od pocetka.


E ovo je misterija za mene. Svi ekonomski pokazatelji govore da se privreda oporavila, da drzava ima para, da strane investicije dolaze, pokazatelji jesu dobri.

U isto vreme ozbiljni diskutanti tvrde da to nije tacno, i da je situacija drugacija.

Ja ne zivim u Srbiji i ne pratim ekonomsku situaciju tamo, ali imam neke interese u Prijepolju i zadnjih 30 godina put od Beograda do Prijepolja za mene je predstavljao nocnu moru. Trebalo je 6-6,5 sati da se predje tih 319 kilometara. I to ljeti, po lijepom vremenu. Pod uslovom da se ne zakucas u neosvijetljen traktor na Ibarskoj, ili ti ne isjece gumu kamen iz odrona na Kokinom brodu.

Prosle godine prvi put vozio sam novim autoputem, deonica od Ljiga do Preljine, i kao malo dijete ushicen napravio video i poslao zeni i djeci. Sad su ga povezali i sa Surcinom. Tako da ne moze bas da se kaze da nije istina da ekonomija napreduje.

Milsim da je tvoj glavni argument ideoloski, protiv liberalnog kapitalizma. To moze da se diskutuje.

Rasprodaja? Sta je rasprodaja. Rasprodaja cega? Pretpostavljam da mislis na rasprodaju drzavne imovine? Ako je tako, ja sam protiv toga da drzava bude vlasnik bilo cega sto se bavi ekonomijom. Jer ekonomski proces proizvodnje nove vrednosti je nespojiv sa drzavnim procesima. Da ne davim, biznis je ko zena, mora da ima muza, inace je svacija i nicija i vrednost joj je nula.

Tudji bankarski sistem? Koji je to svoj bankarski sistem? Imali smo drzavne banke za vreme SFRJ, sjeti se koliko su nam para uzele i pojele, i nikom nista.

Tudje firme. Pa nece niko da ulozi pare u firmu i da da tebi firmu u vlasnistvo. Firma je onoga ko je ulozio pare.

Srbija je, kao i sve zemlje istocne Evrope, prosla kroz mucan period u kome je postojeci ekonomski sistem jednostavno unisten, dobrim dijelom i uz aktivnu pomoc i ucesce domacih aktera, ali je unisten jer nije funkcionisao, jer je jednostavno bio pogresan, ekonomski nije mogao da konkurise kapitalizmu, da ne duljim sada. Iako to nazivaju tranzicijom, to nije bila tranzicija, jer tranzicija bi podrazumjevla kontrolisani prelazak, to je bilo razbojnicko silovanje postojece ekonomije, sa ubistvom zrtve poslije spolnog akta. No, to nije bio srpski specijalitet, samo su akteri i lopovi ovdje bili srpski.

Istovremeno, svjetske ekonomije krecu putem liberalnog kapitalizma i globalizacije, sa svim posljedicama toga. Neke posljedice takvog kapitalizma se vide i u rust beltu u USA gdje je nastao Donald Trump.

No, sta je tu je. Prosao voz. Ali, cini mi se da u Srbiji jos uvijek ljudi masovno misle da jaku drzavu cine jake drzavne firme? Da drzava mora da bude vlasnik rudnika, autoputeva, aerodroma, luka, banaka, fabrika, poljoprivredne zemlje da bi bila jaka? Ja mislim da ne da mora, nego joj treba zabraniti da bude vlasnik bilo cega sto ima veze sa ekonomskom aktivnoscu. Zasto? Zato jer je drzava interesno tijelo svih nas, gradjana, i ima da se bavi poslovima drzave a ne biznisom. Poslovi drzave su drzavna regulativa, zastita interesa svih gradjana i interesa zemlje, sistem i zakoni koji omogucuju da drustvo i zemlja idu naprijed. Nije posao drzave da proizvodi struju ili da lijeci ljude.

Jaka ekonomija po meni znaci jako ekonomsko staniste, rezervat, lokacija i sistem gdje se kapital osjeca komotno i sigurno, ima dosta hrane, moze da se oplodjuje, da raste i da se siri, a da ne ugrozava staniste, da ne iscrpljuje resurse, da ne zagadjuje rezervat, da ne istrebljuje slabije ili konkurentske vrste. Prirodni balans, ako je moguce.

Uloga jake drzave je da stvori takav rezervat. To je recimo danas Njemacka. Ili Svedska. Ne zato sto oni imaju drugaciju ekonomiju od Srbije, ili sto je njihova ekonomija u drzavnim rukama, ili je zasticena od konkurencije, nego zato sto imaju sposobnu vlast, i sto, sto je po meni najvaznije, narod tamo razumije koliko je ekonomija bitna za sve ostalo. Pa i na izbore izlazi ne da raspravlja ko je peder nego da raspravlja pod kojom vlascu ce ekonomija biti bolja.

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Markoni29 ::Видим да неки бране лик и дело вође али ипак нећу улазити у ту полемику.Сада си се дотакао нечега о чему сам јуче хтео да пишем, али нисам имао времена. Надам се да ћу стићи данас.
Наравно да свако има право да се слаже, или не слаже, са нечијим "правцем деловања" (еуфемизам за нешто друго, што би на овој теми нарушило правилник - али без чега истовремено ова тема не може постојати Wink ). Нарочито поштујем када то неко искаже отворено, не кријући.
Међутим, воду мути (и узрокује беспотребне неспоразуме и расправе) кад људи то крију - као нпр члан @babaroga (којег пре пар дана упитах зашто онако жестоко напада Русију, земљу без чије заштите данас не бисмо били у поседу КиМ).

Сада је постало врло јасно зашто ју је нападао. Зато што је један човек тако рекао (јер он планира да изведе "Милов маневар", уз заокрет према отану). Он је шеф једне партије, и истовремено и Прецедник једне државе. (Не могу вам рећи које - одмах бисте се штхсцјетили који је). Wink

Ево само неких примера:

babaroga ::Slazem se, za sada Vucic tu dobro balansira.babaroga ::Vucic je suvise iskusan i pragmatican da bi radio ovo bez plana. Sto je dobro. E, sad, sta je plan, to mi ne znamo.И, нарочито, део његовог поста од пре неки дан (то је тај на који хтедох, а не стигох да одговорим):
babaroga ::Stoga, ja onako pragmaticno navijam da ovaj peder nastavi da se blamira i pravi majmuna od sebe ali da nam raste ekonomija, da kupujemo pancire i pravimo pasarse, da se zida Beograd na vodi, da se siptarima izdaju radne dozvole jer ionako nema ko da bere maline po Srbiji, da se prave autoputevi i fabrika u Kursumliji, da seljak iz Leskovca moze da otjera traktor krumpira u Gnjilane na pijacu i proda, da se jednom rjecju po danu zivi u bundi, jer je minus 40, a po noci moze da se hajdukuje i pije rujno vino. Jer doci ce dan, doci ce vrijeme, kad se jase i sablja pase. Dotad, treba uraniti konja i skupiti ljetinu u ambar i dzebanu u podrum za pet godina rata, dotad treba biti pametan.Нарочито ме овај последњи хвалоспев (увијен у критику!) подсећа на хвалоспеве које су дотичном Вредном Прегаоцу недавно спевала 2 члана, чија корисничка имена нећу сада помињати. Препознаће се и они, а препознаће их и редовни чланови форума.

Понављам, и желим да нагласим: уопште није проблем када неко нешто одобрава и то отворено каже. Ево, нпр за мишљење члана MB120mm, који је изнад написао да је Вођина "правац деловања" "маестралан", имам свако поштовање. То је његово мишљење, отворено га износи, ја се с њим не слажем, али то ми је потпуно ок. Зато и јесмо овде, да размењујемо мишљења.

Оно с чиме се не слажем је кад неко прикрива своје праве ставове. На пример, да ми је @бабарога пре 2 дана отворено рекао кога подржава, уопште га не бих питао зашто жестоко напада Русију, јер би ми то било јасно. Не бих се ни ја потрудио да напишем 2 подугачка поста, а не би ни он (а не би ни други чланови). Нпр @kunktator, @Gama, и још неколико других чланова су тада такође написали неколико опширнијих постова, наслоњених на @babarogin оригинални - за који се испоставило да није био најискренији. Да не напомињем да су се и остали чланови трудили (ако јесу Smile ) да све то прочитају.
Мислим да то није фер, поготово од дугогодишњих чланова.

Старији чланови ће се сетити да смо једно време имали навалу шиптара, који су некако сазнали за ову тему, и почели да је посећују. Али, и с њима могло дискутовати, јер су отворено износили своје ставове, па се знало где стоје они, а где ми.
Међутим, дискусија је тешка, и често води непотребном замлаћивању и губитку свачијег времена, (као она недавна коју сам поменуо), ако се ставови износе неискрено.

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

@cezar 35

Амин, свему што си написао.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8378
  • Gde živiš: pecina stroga

Eyes Wide Shut :: На пример, да ми је @бабарога пре 2 дана отворено рекао кога подржава, уопште га не бих питао зашто жестоко напада Русију, јер би ми то било јасно.

E, pa necu da ti kazem i sta mi mozes. U-ta ta.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25611
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Ја лепо написах пре извесног времена да ми нисмо бабароге...Држите се само правилника и ничија полемика или другачије мишљење неће бити доведена у питање. Ово није ФБ, већ форум који је управо на тој врсти реда и правичности изградио свој углед. Воде га искусни смодови и модови који су оваквих ситуација имали на стотине.

ПС
Пре него што се дохватите тастатуре , имајте на уму две ствари:
1. Оставите сујету иза монитора
2. После ентера нема кајања...Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1355 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 4 sakrivenih i 1322 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, amaterSRB, antonije64, Asparagus, Batinas, bojank, bokisha253, Boris90, BSD, Dimitrije Paunovic, Fabius, Georgius, gorval, JimmyNapoli, kihot, Leonov, Lieutenant, Mcdado, milenko crazy north, mrvica78, novator, sasa87, shadower78, Srky Boy, stegonosa, Toper, Trpe Grozni, vasa.93, vathra