"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2187

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • riva 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 02 Avg 2011
  • Poruke: 349

Pogled sa strane

Posljednja dva dana nije bilo preleta aviona, novinar N1 navodi da se na putu prema Jarinju vise ne vide oklopnjaci.. Vucic nije dao niti jednu izjavu u posljednja dva dana osim one jedne recenice iz njegovog kabineta nakon sastanka sa ambasadorima kvinte.
Na naslovnim web stranama Alo, Kurir, Novosti, Informer danas nema udarnih vijesti sa Kosova.
Kosovo live blog jos ima samo B92.

Kao sta sam napisao u jednoj od prethodnih objava, ostaje pitanje hoce li se Rama povuci iz Open Balkan.. Jos se nije povukao ali sastanak u Novom Sadu na kojem je trebao prisustvovati Vucic i Rama je odgodjen.
Odgodjen sastanak Vucia sa ambasadorima Rusije i Kine.

Jos sinoc je Koha ditore objavila da su predstavnici srpskih opcina na Sjeveru odbili predlog da KFOR zamjeni specijalnu policiju na prelazima, da ce se zamjena tablica nastaviti.. Onda tokom jutra to objavljuje i ministar policije Kosova.. Tek veceras, prije sat vremena, to potvrdjuju i predstavnici opcina na Sjeveru Tekst za link

Od euforije u tabloidima, pracenja razvoja situacije iz minuta u minutu sa bombasticnim najavama doslo je do naglog smirivanja.. preko noci, skoro bez iznimke.

Uzevsi sve gore navedeno mislim da nece biti daljnje eskalacije sukoba (ako ima imalo pameti).



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8376
  • Gde živiš: pecina stroga

Muka mi je od ovog patriotizma vise. Slusam tu parolu jos od osamdestih proslog vijeka. Sve patriota do patriote. Postalo sad dal si patriota ko dal si clan KPJ.

Patriotizam se podrzumjeva u normalnim razvijenim nacijama. I ne pricaju o patriotizmu. I optuziti nekoga da nije patriota je jako teska optuzba koja zavrsava na sudu i ako se ne dokaze, moze mnoogo da kosta takva optuzba. Zato se kod razvijenih nacija o patriotizmu cuti. Ili ako je patriotizam problem, odma na sud za izdaju.

Kod nas jok. Patriotizam mu ga dodje ko dal si zvezdas il partizanovac. Dal si za jankovu partiju il za rankovu. Naravno, svjestan sam "ovdje" da je tako iako ne zivim "kod nas" vec godinama, i jako mi je zao sto je tako.

Zasto mi je zao. Evo zasto.

Inflacija patriotizma moze da bude jako opasna. Jer inflacija obezvredjuje patriotizam. A najopasnija je za sam objekt patriotizma, tj za Srbiju. Ko majka koja unisti svoju djecu inflacijom ljubavi. Pa su njena djeca nepogresiva, pa poteze cijelu carsiju i sve moguce veze da se stane na kraj nekoj nastavnici koja mrzi onog mladjeg i ne da mu ocjenu koju mali zasluzuje. I koja radi sve da smjeni lokalnog trenera u klubu jer onog starijeg drzi na klupi mjesecima a mali je vanserijski talent. Pa onda tako dok god mama ima snage i politicke i finansijske moci. Trazi sinovima posao, cuva ih da ne idu u vojsku, kupuje im stanove blize posla, pronalazi im zene i juri one druge zene koje ne odgovaraju maminoj specifikaciji. Itd, itd. Na kraju dobijemo kretene od maminih sinova. Potpuno ostecene i u sustini psiholoski nestabilne likove nespremne za zivot u realnom svijetu. A mama je zavrsila svoju misiju i samo joj je zao sto joj se onaj bivsi penzionisao prije nego sto je onom drugom malom uspjela da organizuje nekakav doktorat.

Patriotizam, kao i majcina ljubav, je jako neobjektivan filter koji gadno iskrivljuje stvarnost. I to je osnovni problem patriotizma kao filtera.

Znaci, sveti pojmovi ne smiju da se razvlace i da se koriste za dnevnu upotrebu. Jer nisu napravljeni za to. A ako se koriste u dnevnoj upotrebi, pretvaraju se u jak filter koji zamagljuje realnost i pravi od ekipe koja koristi svete pojmove za dnevnu upotrebu ekipu retarda sa ostecenim receptorima za realnost i i zbog toga pravi ih nesposobnim da se snadju u realnom svijetu.

Ne sporim dobre namjere krstasima patriotizma (nekim, tacnije vecini). Ali im sporim bilo kakav doprinos rjesavanju problema, jer jednostavno ne znaju sta je problem pa ne mogu ni da ga rijese. Pa onda zamjenjuju teze. I kad vide NATO na Kosovu svaki put padaju u fras i pitaju pa dobro bre kad ce vise ova nasa vlas da ih najuri odatle. A realnost je da su nase vlasti (kakve god da su bile tada) potpisale da NATO bude na Kosovu, i da sad mozemo da im duvamo. Osim ako ne krenemo da ih ganjamo odatle vojno, ali to je onda drugi par opanaka. I siguran sam da kad bi do toga doslo da se juri NATO sa Kosova puskom, broj patriota bi se naglo smanjio, narocito ovih iz kruga dvojke. I pokazalo bi se da bi trnje iz one stvari opet vadili oni manje bucni i "manje patriote", oni cutljivi i radni i stameni, i realni, jer njihov patriotizam se podrazumijeva i ne treba ga kaciti na crkveni toranj svake nedjelje ujutro da bi se za njega znalo.

Dakle, moja poruka je manje patriotizma a vise pameti. Sad, dal ima pameti, to je druga prica, al svaki narod ima ono sto zasluzuje. Pa i pamet. Ako trazis pamet u zivotu, naci ces je. Ali, ako trazis pamet kroz "patriotski" filter, mrka kapa da je nadjes. Jer pamet ne ide zajedno sa ideologijom i prozelitizmom krstastva.

Ako pamet smeta, onda ce pamet da se juri i ganja dok se ne razjuri sa svjetla dana i dok se ne posakriva po nekim budzacima gdje se pamet krije. Ili dok ne zapali u inostranstvo. I onda nam ostaje samo patriotizam. I naravno, ostaje nam NATO na Kosovu. I krug se zatvara.

Ajde, necu vise. Prastajte



offline
  • bato  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 31 Jan 2010
  • Poruke: 1050
  • Gde živiš: Novi Sad

Иначе, док нам је пажња ових дана заокупљена југом државе, Google Earth односно Google нам је коначно завршио са отимачином територије у корист Хрватске. Граница која је до сада била уцртана по Хрватској жељи, тј. померена у дубину територије Србије, а не током реке Дунава, и означена наранџасто (што значи да је предмет спора, иако ту спора нема јер иде средином Дунава), сада је обојена у жуто, што би требало да буде коначно стање.



Годинама се на ово ћути, и нико не реагује. А реакција је изостала и сада.

offline
  • Pridružio: 03 Avg 2020
  • Poruke: 9

@Sim.a rks tablice vaze samo u zemljama koje su priznale kosovo*

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6233

Nema KFOR-a u tragovima.
https://www.novosti.rs/vesti/politika/1040232/kfor.....ajemo-foto

offline

bato ::Иначе, док нам је пажња ових дана заокупљена југом државе, Google Earth односно Google нам је коначно завршио са отимачином територије у корист Хрватске. Граница која је до сада била уцртана по Хрватској жељи, тј. померена у дубину територије Србије, а не током реке Дунава, и означена наранџасто (што значи да је предмет спора, иако ту спора нема јер иде средином Дунава), сада је обојена у жуто, што би требало да буде коначно стање.



Годинама се на ово ћути, и нико не реагује. А реакција је изостала и сада.


Šta ima da nas to čudi kad moderatori za nas od googla, face i ostalih sede u ZG.

Mogu da crtaju, kmeče, žale se kde hoče. Sa par poziva i dopisom se to rešava za očas posla. Ali ko šta rečeno, ne obračamo pažnju. Linija ima da ide po sredini Dunava dal se to nekome sviđa ili ne.

Naša rečna flotila je pre par godina opalila hice opozorenja i pokazala, kde je komu mesto, prema tome đaba se trude sa tim jeftinim trikovima.

Lp

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6896

@riva
Čitava predstava je i bila da bi se zauzele bolje pozicije i Priština prisili na pregovore koje je htela da izbegne politikom svršenog čina, kao i da odustane od planova koje je nameravala da sprovede na drugim mestima prisilinim putem. Prosto, hteli su da promene stanje na terenu u ključnim oblastima, sahrane Briselski sporazum, samim tim stave ad akta i ZSO, kao i da pojedinci dobiju poene pred izbore.

Meni nije jasno da dosta njih misli da se rat započinje tek tako. Da je VS imala nameru da neizazvana ulazi a ne da odvrati drugu stranu, sve bi ovo drugačije izgledalo.

Zato je NATO i tolerisao naše manevre i nije ih (bar ne javno) osuđivao, što inače ne okleva kad mu se nešto ne sviđa, koliko god se neke NVO isčuđavale i dramile. Sutra se pregovarači sastaju u Briselu. Jednog dana Kurtiju dijalog na nekom nebitnom mestu, drugog "dijalog je jedino rešenje"... Uostalom videće se vrlo brzo.

@bato
Gugl može da crta kako hoće, menjao je on i druge linije.

offline
  • Pridružio: 03 Mar 2010
  • Poruke: 926

Nije baš Спутињикњуз.нет, ali nekako svima promiče kako naša vojska učestvuje rame uz rame s Amerikancima na vežbi "Komšije 21"... Cool

offline
  • Pridružio: 28 Nov 2015
  • Poruke: 55

Geralt ::Ne znam gde da okacim ovu vest, ali mozda je najbolje ovde.
wsj.com/articles/havana-syndrome-attac.....1632844044

"Havana sindrom" medju sluzbenicima americke ambasade je registrovan i u Beogradu. I to nekog cijinog oficira.


Gledali Pink I Happy. tako im i treba.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3464

Skrabalo ::Nije baš Спутињикњуз.нет, ali nekako svima promiče kako naša vojska učestvuje rame uz rame s Amerikancima na vežbi "Komšije 21"... Cool


Ево за госн Скрабала један кошер извор да се не наљути.
Састанак са амбасадорима Кине и Русије није отказан него је померен за 24 часа тј. одржаће се данас.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021.....id=1929458
И један мало мање кошер, али бар није онај омрзнути:

"Приједлог КФОР-а одбијен јер не желе да сјевер постане српски гето

У саопштењу достављеном медијима истиче се да им је жеља да на овај начин спријече дезинформације које пласира Приштина како би "оправдала подизање тензија у српским општинама на сјеверу Косова и Метохије и слање до зуба наоружаних формација".

- У консултацији са нашим грађанима смо овакав приједлог једногласно одбили. Наш народ и ми, његови представници, нисмо спремни да се сагласимо са намјером Приштине да нас стави у гета и укине право на слободу кретања, која је вриједност модерне Европе деценијама уназад и која би морала да важи и за Србе на овим просторима - наводи се у саопштењу начелника општина са сјевера.

У саопштењу се истиче да ће народ на протестима у Јарињу и Брњаку остати колико год буде потребно, јер се не мире са намјером Приштине "да их ставе у кавезе"."

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=447268

Пошто је мало спласнула еуфорија надам се да више неће бити расправа о томе да ли рат креће данас или сутра, и да ћемо се вретити на терен реалности.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 622 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 2 sakrivenih i 615 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cikadeda, havoc995, opt1, Srki94, vathra