"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2210

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12559

Milos1977 ::Znate kad će amerika kolapsirati? Kad pametni ljudi prestanu da odlaze da zive i radjaju decu tamo iz svih zemalja sveta ukljucujuci i iz Srbije. To se nece desiti tako brzo. Price o tom kolapsu se nizu unazad u besvest. Previse su oni utemeljeni da kolapsiraju iz nekih razloga kao sto bi vecina drugih drzava mozda puklo. Pregaze oni krize i za to postoji dobar razlog. Redovi na americkim pumpama su totalno druga stvar i ne mogu porediti sa recimo nasim redovima na pumpama. Amerika ima toliko socijalnih problema od kojih bi svaka druga zemlja odavno pregorela iznutra, medjutim...


Nisu oni nista specijalno utemeljni ko drustvo pa ni sistem vec su imali ogromnu srecu da dva svetska rata ne zakace njihovu teritoriju pa su tako skupili ogromno bogastvo koje su vec uspeli da sprcaju.

Koliko su utemeljeni govori podatak koji je sad vec sokirao i Amere koji prave svoju drustvo, da 60% republikanaca je za cepanje Amerike ali i preko 40% demokrata. Jednostavno podele u drustvu su ogromne i vrlo lako bi mogli da se pokolju medjusobno ako ne bude bilo para. A para je sve manje i manje.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2741

Markoni29 :: Погледајмо ВБ. Имају редове у маркетима и на бензинским пумпама као ми деведесетих. И простом човеку је очигледно да је на помолу велика криза.

Imam loše vesti.
Malopre se čuo sa V. Britancima.
Kriza sa gorivom je trajala 2 (dva) dana. Neko je provalio da neće biti goriva i masa navalila i ispraznila pumpe. Sutra pumpe, logično, bile prazne. Naravno da i neki peni sad košta više... i to je to što se krize sa gorivom tiče.
Za redove u marketima nemaju pojma, kažu sve normalno.
Što se tiče vozača, tačno je da fale. Ali zar nije potražnja za vozačima u čitavoj Evropi?



offline
  • Pridružio: 03 Mar 2010
  • Poruke: 926

mige ::kaze drugar iz Leskovca da je malopre kolona od 20-ak kamiona pod rotacijom prosla pored njega u pravcu Medvedje. Ja mu kazem da su mozda bili na gadjanju na strelistu Medja kod Leskovca.
Ел лету мизи повр Гургутово?
Malo ozbiljnosti i svojevrsni reality check nije naodmet u ovakvoj situaciji. Manite se bulažnjenja kako Amerika samo što nije propala, uzdati se u nekakve Ruse, Kineze, Klingonce i ostala mitološka bića.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19097

pein ::...obavezan vojni rok...
U zemlji gde ne mozes da nateras ljude da nose masku i da se vakcinisu?
Idi begaj, ala ce da bude vojni rok.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7049

dragoljub11987 ::Markoni29 ::
Ово није 1999 год. Ситуација за КиМ и РС јесте тешка. Али није базнадежна. Треба издржати још мало. А ко зна? Можда колико већ данас је наша позиција јача од наших непријатеља?
У колико би ми војно заштитили наше људе доле. Како би нас дисциплиновали? Бомбардовањем? Увели би нам санкције?

Ми нисмо ни Русија ни Кина. Они су од 2000. до данас драстично ојачали. Нисмо ни Северна Кореја или Иран. Ми смо од 1999. драстично ослабили. Некада смо могли да тешком муком преживимо санкције и неколико година, данас не бисмо ни месец дана. Некада се у Србији производило готово све што је потребно за основно људско преживљавање. А данас? Друго, ми данас немамо ни сенку војске коју смо имали 1999. А треће и најважније, људи су се променили. Тада је нацонална еуфорија била на врхунцу, људи су били донекле спремни да се жртвују. Данас би на сам помен било какве могућности рата или санкција половина млађих од 50 покушала да оде у иностранство, а друга половина подигла устанак.

Дакле да поновим, ми смо драстично слабији него 1999. То што се свет геополитички променио нама у пракси ништа не значи јер се наш положај на терену драстично погоршао. Ми причама о времену када Хрватска и Алабанија имају војнике на КиМ, а Србија нема.

Да се граничимо са Кином или Русијом била би друга ствар. Нама два процеса иду у корист. Горепоменуте политичке промене и драстични пад природног прираштаја код Шиптара. Али оба та процеса дуго трају и не могу одмах да дају резултате.

И опет, када се већ прича о имаганираним сценаријима као што је војна конфронтација, шта после? Да занемаримо НАТО фактор. 1) Да заузмемо север, што би било врло једноставно, али би довело до егзодуса Срба из остатка КиМ, и вероватно уништења манастира. 2) Да заузмемо и све енклаве и манастире. То би већ донело и озбиљније жртве, не само приликом заузимања, него и касније. Нису ни Шиптари у ових 20 година сисали весла. Можда имају мање људи који би да гину, али имају више оружја и обучених људи. 3) Заузимање и држање целог КиМ. То мисли да данас превазилази нашу снагу, када имамо 30.000 војника и исто толико полицајаца, без војног рока, активне резерве итд. Да са таквим снагама држимо под контролом 1-1,5 милиона непријатељског становништва, које је 22 године живело у де факто својој држави? И то све изузимајући било какав спољни фактор.

Било која опција осим треће у суштини значи да се одричемо 85% територије и пристајемо на поделу КиМ. А ако то желимо, онда су преговори боља опција.


Nemoj da zanemaris mogucnost djelovanja Zapada u sred Beograda. Zamisli da si ti sada predsjednik Srbije i da doneses neku stvarno svoju odluku. I onda ti Zapad napravi puch u stranci, okrene Dacica protiv tebe, izvede na ulice huligane pred kojima policija spusti stitove ili te jednostavno namjeste pred ulaz Vlade ili Skupstine ko onomad Djindjica. Jednostavno da zavrsis prije nego sto si krenuo. Barem se Beograd tokom istorije nagledao takvih igrarija.

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

dragon986 ::Nebo

Prvo 1000 vojnika mogu doći samo na poziv komandanta KFOR-a neće ga biti.
Drugo ROSU je na granicnom prelazu koji smo mi potpisali tu smeju biti.
Treće i najvažnije nikakvog upada nema, i ne sme da ga bude pošto bi to značilo da se vraćamo na onu Srbiju svima mrsku iz 1990-ih. Izgubili bismo pol. i propagandno. Pa siptari to i čekaju. A to da se NATO ne bi mešao da se ne zajebavamo. Ne bi bilo bombardovanja ali bi nam dali rok do kada bismo morali da povučemo snage. I sta bi uradili? Odmah bi imao problem sa buducim investicijama, kreditni rejting itd.

Lako je sedeci za kompom svima nama da kažemo to treba da se uradi u stvarnosti je to mnogo teže.
Gradjanski nemiri blokade više urade nekada od tenkova i vojske. Videli smo u prošlosti.



Dragone,
Pa ne možemo baš nikad i nigde da ne reagujemo. Pa i po cenu da dobijemo neku packu.
I zašto si ubeđen da šiptari baš to i čekaju. Oni samo ovim akcijama demonstriraju svoj suverenitet. Ne mislim da se radi o njihovoj provokaciji kao što se to predstavlja. Ne, kosovske vlasti prosto demonstriraju svoj suverenitet na, po njima sastavnom delu njihove države. Ta priča o provokaciji mi liči na ono kao kad ti nasilnik lupi jedan šamar ti ne odreagujes, lupi ti drugi, ti ne odreagujes, lupi ti još dva, ti ćutiš. Kad šamaranje prestane, ti se pravdaš kako nisi hteo da nasedneš na provokaciju. Zapravo razlozi su, ili nemaš hrabrosti ili nemaš snage da odreaguješ na šamaranje.

Tako da, ta priča da nećemo da nasedamo na provokacije koje su konstantne već dve decenije ne pije vodu. Ili politićko vođstvo Srbije nema hrabrosti za reakciju ili Srbija nema mogućnosti da odreaguje. Na kraju, i da je provokacija, a nije, ali i da jeste, jednom ćemo morati da odreagujemo.
"Gradjanski nemiri blokade više urade nekada od tenkova i vojske." Slažem se, do momenta kada se na iste te građane puca bojevom municijom. Onda građanski nemiri nemaju smisla.
Na kraju, ko kaže da to moraju da budu jedinice sa obeležjima Srbije. Videli smo kako su u dešavanjima na Krimu unete neke novine poput "little green men".
Pa i da budu prisutni tamo i samo 24 sata. Neka ih i "išćeraju" odatle.
Posle i neka budu neke packe, neka se pravdamo svima. Kako beše ono, "ionako će pričaju da smo ih klali".

offline
  • riva 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 02 Avg 2011
  • Poruke: 349

"Odlazeći komandant Kfora, general-major Franko Federiči izjavio je danas, dan pre nego što će ga na tom mestu zameniti brigadirni komandant iz Mađarske Ferenc Kajari, da je "bezbednosna situacija na Kosovu mirna i da ne postoji opasnost od eventualne eskalacije".

"Pre svega, naglasicu da među lokalnim institucijama koje se bave bezbednošću postoji kosovska policija i kosovske bezbednosne snage. Kosovska policija ima pravo da sprovodi zakon na celom Kosovu. Specijalne bezbednosne snage pripadaju kosovskoj policiji takođe, i one takode mogu da sprovode akcije širom Kosova, koristeći svoju posebnu opremu. Kada se radi o kosovskim bezbednosnim snagama, situacija je drugacija. Oni mogu da sprovode akcije uz moje prethodno odobrenje", izjavio je Federiči za televiziju Tanjug"

Tekst za link

Izgleda da je pojasnio onu priču koja se neprestano ponavlja o tome da "duge cijevi ne smiju na Sjever bez odobrenja kfora i bez obavjeste predsjednike četiri općine".
Čini se da ipak mogu.

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

dragon986 ::Nesha oct

Da se ne lažemo na ovoj situaciji koja je danas nije kriv samo AV već i svi pre njega.
To lutanje vise od autonomije manje od nezavisnosti, pa negiranja da problem postoji, pa pitanje Međunarodnom sudu napisano kao da ga je pisao pripravnik, a ne profesori sa Pravnog. Sve je doprinelo ovoj danasnjoj situaciji. Insistirali smo na teritoriji a ne na imovini, insistirali smo na teritoriji na kojoj nema Srba umesto samo na severu gde nas ima. On sada pokusava da uzme makar nešto kako bi rešio Kosovski čvor, mislim da je sada kasno, onda kada je Ćosić to predlagao Đinđiću možda se i moglo nešto uraditi, ali svi su redom bili protiv od naroda do crkve i kvazi intelektualne elite, a danas bi se udarali nogom u dupe da dobijemo sever sa 4 opštine.


Greška.
Prvo, sve do perioda vlade Koštinice državni vrh Srbije je insistirao da se kosovski problem rešava samo i isključivo unutar okvira međunarodnog prava. To je bio jedini ispravan model i istovremeno jedini model koji je koliko toliko išao nama na ruku. Nasuprot tom modelu stajala je ideja da kosovski problem ne smemo odlagati i da ga moramo rešavati što pre. Kome je to bilo u interesu? Ko je dobijao tim "neodložnim rešavanjem" kosovskog pitanja? Istovremeno sa tom idejom u nas, na tom neodložnom rešavanju insistirali su i albanci, Zapad i SAD. Pa da je samo ovo, bilo bi dovoljan pokazatelj da ne smemo da srljamo kao guske u magli i da se moramo modela u okviru međunarodnog prava. Šta je državni vrh koji je nasledio Koštunicu uradio? U cilju što bržeg rešavanja problema, sa Zapadom učestvuje u premeštanju problema iz UN na teren EU i time sebe i Srbiju sa koliko toliko neutralnog terena prebacuje u igru na gostujući teren sa pravilima koje domaćin određuje i svako malo menja. Taj potez državnog vrha je možda i najveća greška još od Miloševićevog doba. Srbija tako u posredovanju eliminiše možda i jedinog posrednika koji stoji iza nje u odbrani međunarodnog prava na Kosmetu.
Sadašnja garnitura je dobrano nasledila pozicije od prethodnika. To što svaki svoj potez predstavljaju kao pobedu, stvar je njihovog populizma. No, to i dalje ne znači da car nije go.
Drugo, priča i razglabanje o podeli Kosova. Kako? Mani se Ćosića i njegovih predloga. Imao je on dosta gafova. Uz svo dužno poštovanje prema njemu pre svega kao književniku ali on je ipak više književnik a manje političar a najmnje pravnik
Naime, jedina stvar na koju se mi pozivamo u pregovorima oko KiM a koja je legitimna je upravo međunarodno pravo. Upravo zbog toga gotovo polovina država sveta nije priznala nezavisnost južne pokrajine. I sad, dolazi do kontradiktornosti. Prosta logika - dostupna čak i nekoj kafe kuvarici tamo iz Brisela. S jedne strane, pozivamo se na odredbe međunarodnog prava o neotuđivosti teritorije a sa druge strane bi je otuđili ali ne celu, nego da nam vrate kusur od nekih 20%.
Dakle, Kosovo i Metohija je po međunarodno-pravnim odredbama neotuđiv deo teritorije u celini ili to nije - u celini. Nema i ne može biti između. Zašto?
Zato što, hipotetički, ukoliko želimo da podelimo Kosmet i dobijemo taj Sever mi pre toga moramo da priznamo Kosovo kao samostalnu državu, sa kojom ćemo jel te, u nastavku zaključiti sporazum o odvajanju odnosno prisajedijenju Severa Republici Srbiji.
To bi dakle bila svojevrsna neprincipijelnost i na tu kartu igraju oni kojima je u interesu da Srbija prihvati otuđenje dela svoje teritorije. Stoga je ideja podele Kosmeta podjednako non sens kao i ono pređašnje "neodložno rešavanje" kosovskog pitanja.

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

Potpisujem svako slovo ovoga.
I dodaću

Sirius ::Поновићу, па нећу више да се јављам по том питању, пошто је и мени све одавно јасно:
1. Нема преговарања (''вођења дијалога'') с оружаним побуњеницима, односно непријатељем. Видели смо кроз историју куда то води...а све, као, зарад смиривања тензија. Ви нама утерајте (с опроштењем), а ми ћемо да ћутимо да не бисмо ''дизали тензије''.


Kakvo smirivanje tenzija i predstavljanje vrlih diplomatskih sposobnosti nekakvim izbegavanjima provokacije. Oni bre ima do Niša da stignu mi ćemo da mašemo vrsnom diplomatijom.
Ulazak srpskih snaga je posve legitiman u ovakvom stanju stvari. Pa makar ušli ka "litle green men". Pa makar nas išćerali posle 24h. Srpska diplomatija bi pokazala da, jel te, ima svoju produženu ruku i time otvorila novo poglavlje u pregovorima.

Citat:2. Код потписивања Кумановског ''споразума'' ми нисмо имали савезнике. Сада их, надам се, имамо, мада немамо државнике. Једино - понављам : једино решење за нас је - прогласити правно ништавим све ''уговоре'' од Куманова па надаље јер су потписани под притиском и уценом. Тај институт познаје правни поредак свих држава.
После тога позвати се на суверено право да унутрашње проблеме (оружану побуну), решавамо сами или уз помоћ савезника.


Situacija danas nije ni blizu nepovoljna po nas kao ona iz 1999 godine. Iako nam mašu i plaše nas time, nije to baš tako. Jeljcinova i Putinova Rusija su dve posve različite države, različite politike. A i Zapad baš nije raspoložen za novu eskalaciju. Celokupna geopolitička situacija se potpuno izmenila.
Žao mi je samo što to naš državni vrh ne prepoznaje.

Citat:ПС
Наравно, у том случају се не признаје фактичко стање јер је оно настало путем изнуде.
Рекао бих да простије од овога не може. Да би се ово спровело, наши државници морају да забораве да су нови Тито и да могу да седе на неколико столица. Ако не знају како се то ради, нека питају сиријског председника.
Хауг.


Upravo je Sirija najbolji pokazatelj izmenjene geopolitičke situacije. No, mi još uvek glumimo Tita i SFRJot.

offline
  • nuke92 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 29 Mar 2018
  • Poruke: 522

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1064 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 5 sakrivenih i 1027 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Asparagus, babaroga, BlekMen, darkangel, draganca, Frunze, HrcAk47, hyla, jackreacher011011, Karla, krkalon, ladro, Leonov, Luka Blažević, milos.cbr, milutin134, nemkea71, novator, Outis, pein, RJ, Singidunumac, Sir Budimir, slonic_tonic, Srle993, Toper, vladulns, yufighter, Yugol33, zillbg, Čivi