"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2188

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

@бабарога

Не знам да ли је твој пост у неку руку одговор @јогуртмену и мени (јер смо се обојица накратко дотакли патриотизма), па изискује одговор или не. И ако јесте и ако није, са доста тога се не слажем, па ћу зато одговорити, трудећи се да будем што краћи, јер се на ту тему заиста пуно тога може рећи.

Ја не мислим да код нас данас има превише патриотизма. Напротив, нема га довољно, а тамо где га има, често се погрешно доживљава и/или је погрешно усмерен. Објаснићу. Колико вас познаје људе који говоре "ма ћути, брате, боли те уво, пусти државу и идеале, гледај само себе, гледај од чега се живи."

Зашто је то данас тако? Па зато што се и дан данас против Србије води специјални рат. Циљ је затупљивање нације, обезвређивање морала, патриотизма и основних друштвених вредности. Жели се довести нашу нацију до потпуне апатије и осећаја да је свака даља борба бесмислена и унапред осуђена на пропаст. Жели нам се поломити кичма.

Иде се на то да се људима намерно огади патриотизам (који је јако здрава идеја, и у сваком успешном друштву је велики замајац). То се чини преко пројеката у којима они који државу растачу бивају награђени, а они који се за њу боре и жртвују, бивају маргинализовани или чак и кажњени.

Примери за то су пројекти којима је обманут народ, али њихови спроводиоци су за то добро награђени (као што су нпр "Лажне Војводе", "Ма'нити Курјаци", итд), списак је и предугачак. Насупрот томе имамо истинске патриоте, као што је момак звиждач (запосленик једне наше фабрике наменске индусгрије), која је ојађена крађама. Тај момак, уместо да буде награђен за своје патриотско дело и проглашен државним херојем је прогањан, хапшен, и пуком срећом није завршио на робији (мада ствар још није готова).

Пошто си поменуо могућност тужби, нисам помињао никаква имена (трудећи се да ипак будем добољно јасан). Успут, што се тиче олаког тужења "ако ти неко каже да ниси патриота" - ни с тим се не слажем. Видим да си у дијаспори. Као неко ко је и сам дуго живео у "једној од најуређенијих" држава на свету, радио за неколико њених фирми, са некима од којих послујем и дан данас, могу рећи да то такође није тачно. Из неколико разлога: најпре, тужба за "одсуство патротизма" је јако апстрактан појам. Био би прави Сизифов посао доказати је. Друго, насупрот распрострањеном мишљењу, људи на Западу избегавају тужбе (осим ако не радите у Меку и опекли сте се врелом кафом, па имате зицер - мада ни тога више нема). Разлог је што је опште познато да, уколико дође до суђења, када се на крају слегне прашина и све буде готово, једини који буду стварни победници у огромном броју случајева су само адвокати. Људи беже од тужби као ђаво од крста, поготово од тужби типа "речено ми је да нисам патриота." То су тамо тривијалне ствари. Сигуран сам да ово знаш.

Да се вратим суштини свог одговора: ради уништавања патриотизма, морала и друштвених вредности су нам такви и ТВ програм, и школски програм, и због тога нам супруга "премијера" наше провинције која покушава да се отцепи, врши промоцију "своје" књиге о "људским правима", и то у истом тренутку док њихови саплеменици оружјем застрашују и малтретирају нашу сабраћу која живи у тој истој провинцији.
Дакле, испирањем мозга на разне начине се и данас против нас води облик специјалног рата.
Нажалост, у доста случајева они који себе сматрају патриотама имају поприлично искривљену слику шта патриотизам значи и у чему се одсликава, али о томе не бих. Код већине њих искривљеност те слике је последица намерног деловања центара моћи који субверзивно делују код нас.
Међутим, док код нас ти центри моћи награђују оне који разграђују нашу државу, а кажњавају оне који се за њу жртвују, у својим, "уређеним" државама су увели дијаметрално супротан систем друштвених вредности и систем награђивања/казни.

babaroga ::Dakle, moja poruka je manje patriotizma a vise pameti. Sad, dal ima pameti, to je druga prica, al svaki narod ima ono sto zasluzuje. Pa i pamet. Ako trazis pamet u zivotu, naci ces je. Ali, ako trazis pamet kroz "patriotski" filter, mrka kapa da je nadjes. Jer pamet ne ide zajedno sa ideologijom i prozelitizmom krstastva.Ни са овим се не слажем. Јогуртмен је набројао неколико наших врхунских интелектуалаца од којих су сви истовремено и патриоте. Нико од њих није ни "зелота" нити "крсташ". Пошто ми је пост испао много дужи него што сам намеравао да буде, навешћу само кратко и ја један пример где је врхунски интелект итекако ишао руку под руку с врхунским патриотизмом: Михаило Пупин. Он је вероватно својим патриотским деловањем издејствовао више уступака за Србију и за територијално заокруживање нашег простора него што су то учиниле све жртве које је Србија поднела у Великом рату (штета па краљ није то умео паметно да искористи).

Пупин је уједно и путоказ (али не и једини!) шта се све може постићи кад дође до спреге интелекта и патриотизма. Зато и рекох да је код многих људи слика шта је то патриотизам доста искривљена, јер то није само узети пушку у руке и борити се за своју земљу.

Као закључак, поновићу почетак свог поста. Код нас нема довољно патриотизма. Он је урушен, огађен и обесмишљен великом броју људи (или је искривљена његова слика) методама специјалног рата.

Зато, када кажем "патриотизам," не мислим искључиво (што рече прецедник једне државе из региона) на "одлазак у шуму". Више се може постићи суптилнијим методама. Зна се да и најдуже путовање започне првим кораком. Али, тај корак мора бити у правом смеру, иначе од путовања и стизања на циљ нема ништа. Нисам сигуран да људи, којима је у опису радног места да нас доведу на тај циљ, корачају у правом смеру.
Још од прецедника жене "са цветом у коси" па наовамо, све власти су третирале нашу дијаспору малтене као државног непријатеља и зазирале од ње. А у њој се налази велики број изузетно паметних и добро повезаних људи, то је једна велика незауздана и неискоришћена снага и огроман потенцијал. Не бих о разлозима зашто све власти имају такав однос према дијаспори (ионако их сви знамо).

Ево, нећу ни ја више. Праштајте и мени.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

Vidim predsjednik ima zdravstvenih problema. Zato su otkazani sastanci i posjeta Novom Sadu jucer.

https://www.novosti.rs/vesti/politika/1040375/suza.....etu-lekara

Interesuje me ko po ustavu u Srbiji preuzima predsjednicka ovlastenja ako je predsjednik onesposobljen da ih obavlja iz bilo kog razloga?



offline
  • riva 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 02 Avg 2011
  • Poruke: 349

@stegonosa
Mislim da je sada pregovaračka pozicija Beograda slabija nego npr 19, 20 i 21.09.2021
Moje mišljenje, ne znači da je točno.
Kao šta kažeš uskoro će se vidjeti

online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10918

Citat:Interesuje me ko po ustavu u Srbiji preuzima predsjednicka ovlastenja ako je predsjednik onesposobljen da ih obavlja iz bilo kog razloga?



Predsednik narodne skupštine ili ti Ivica Dačić.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

Hvala na komentaru Eyes wide shut. Samo dvije opaske

1. Moja pisanija nije protiv patriotizma nego je protiv instrumentalizacije patriotizma u dnevno politicke svrhe.
2. Kad sam pricao o tuzbama, mislio sam na politicare, javne licnosti i ljude kojima optuzba da nisu patriote moze nanijeti fundamentalnu stetu. Oni ce da tuze, a imaju i para da tuze

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Babaroga
Председник скупштине. У овом случају Ивица Дачић.

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6922

@babaroga
Trebalo bi predsednik Narodne skupštine.

@riva
Uvek postoji mogućnost da se previše zaigraš (a skloni smo tome), ali ako ne reaguješ možeš i da ostaneš bez pregovaračke pozicije. Rizik je ako ujutru izađeš na ulicu iz kuće, rizik je i ako ne izađeš, treba da imaš i sreće.

offline
  • Pridružio: 20 Maj 2017
  • Poruke: 2474

Predsednik Narodne skupštine:
(1) predstavlja Narodnu skupštinu; saziva sednice Narodne skupštine i utvrđuje predlog dnevnog reda; predsedava sednicama Narodne skupštine; saziva sastanke kolegijuma Narodne skupštine i predsedava sastancima; stara se o radu na sednicama Narodne skupštine i o primeni Poslovnika; stara se o blagovremenom i usklađenom radu radnih tela Narodne skupštine; vrši i druge poslove utvrđene zakonom i Poslovnikom.


(član 104. stav 2. Ustava Republike Srbije,
čl. 3. i 19. Zakona o Narodnoj skupštini i
član 27. Poslovnika Narodne skupštine)
(2) zamenjuje predsednika Republike kada je predsednik Republike sprečen da obavlja dužnost ili mu mandat prestane pre isteka vremena na koje je biran. Predsednik Narodne skupštine može da zamenjuje predsednika Republike najduže tri meseca.
Dok zamenjuje predsednika Republike, predsednik Narodne skupštine ovlašćen je da predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu, da prima opozivna i akreditivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, da raspiše izbore za Narodnu skupštinu, da predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, da vrši nadležnosti u oblasti odbrane Republike Srbije i da komanduje Vojskom Srbije. Predsednik Narodne skupštine koji zamenjuje predsednika Republike dužan je da raspusti Narodnu skupštinu u svim slučajevima u kojima je to ustavna dužnost predsednika Republike i da svaki izglasani zakon proglasi ukazom.

(član 120. st. 1. i 2. Ustava Republike Srbije i
član 17. Zakona o predsedniku Republike)

(3) raspisuje izbore za predsednika Republike. Predsednik Narodne skupštine je obavezan da raspiše izbore za predsednika Republike tako da se održe najkasnije tri meseca od nastanka sprečenosti predsednika Republike odnosno prestanka mandata na koji je biran.
Izbore za predsednika Republike raspisuje predsednik Narodne skupštine odlukom, koja se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije". Izbori za predsednika Republike raspisuju se 90 dana pre isteka mandata predsednika Republike, tako da se okončaju u narednih 60 dana od dana raspisivanja izbora.

(član 120. stav 3. Ustava Republike Srbije i
član 4. Zakona o izboru predsednika Republike)

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 2401

babaroga ::Vidim predsjednik ima zdravstvenih problema. Zato su otkazani sastanci i posjeta Novom Sadu jucer.

https://www.novosti.rs/vesti/politika/1040375/suza.....etu-lekara

Interesuje me ko po ustavu u Srbiji preuzima predsjednicka ovlastenja ako je predsjednik onesposobljen da ih obavlja iz bilo kog razloga?


Ваљда председник скупштине.

Мада, не видим зашто би то било проблематично, пошто свеједно председник нема пуно овлаштења по уставу. Very Happy

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

https://rs.sputniknews.com/20210929/stav-kine-jasa.....56282.html
„Став Кине јасан“: Вучић и кинеска амбасадорка о кризи на северу Косова

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1036 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 1 sakriven i 1010 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Boris BM, Brana01, delboy, djboj, Djokislav, esx66, FileFinder, HrcAk47, Ksh037, laurusri, mackenzie, mile23, Milos82, milutin134, Mixelotti, nikoladim, ozzy, S.Palestinac, Sass Drake, t84dar, vladetije, voja64, |_MeD_|, 79693