"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2194

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

online
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

https://rs.sputniknews.com/20211001/isecene-gume-s.....24714.html
Исечене гуме српских камиона на Јарињу, Срби сумњају на припаднике РОСУ
Непознати починиоци су током ноћи на прелазу Јариње избушили гуме на теретним возилима чији су власници Срби, која су искоришћена за блокаду.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2989
  • Gde živiš: Beogard

Ovog puta meni ovo ne liči na dogovor i pokazivanje mišića za domaću javnost, već na stvarnu konfrontaciju sa Kurtijem i njegovom dosta drskom politikom. Mislim i da se po reakcijama sa strane vidi da su se malo uplašili da ne dođe do neke varnice. Iako dosta forumaša misli da je sve deo nekog velikog plana (ovih ili onih sila) i unapred pripremljenog scenarija koji se kao u nekom filmu odigrava tačno kako je planirano, bar kada pričamo o događajima u ex-yu, u stvarnosti stvari vrlo lako izmaknu kontroli ili se dese potpuno spontani događaji koji imaju ogromne posledice, a nisu deo nikakvog "scenarija".

Nema ovde ni govora da je AV planirao da sa vojskom bilo šta uradi, ALI, kao što rekoh, vrlo lako sevne neka varnica, neki nepromišljen potez pojedinca i ode sve u q....

Inače, mi apsolutno ništa nismo dobili, čak smo u goroj poziciji nego pre, ali realno Kurti je postigao autogol i sam sebi napravio problem. Mogao je da postigne "nalepnice" i bez cirkuske predstave i dizanja tenija koja će ga definitivno politički koštati....



offline
  • Pridružio: 17 Feb 2013
  • Poruke: 399

Ko zna šta je pozadina cele priče. Ne treba odbacivati mogućnost da su tablice trebalo da budu samo paravan za kasniju realizaciju nekih drugih ciljeva jednom kad se ROSU ustali na severu. Nisam siguran da su na Kosovu srećni kako je stvar ispala.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Discus

То што је са једне стране била наоружана скупина квази државе а са друге стране наша војска представљало је велики ризик. Претпоставимо да су Вучић и Курти имали договор да се подигне тензија и да се распореде оружане формације. То би било крајње неодговорно са њихове стране јер ситуација врло лако може да измакне контроли. Довољна је само једна варница. Рецимо наши на барикади се покаче са Шиптарима, Шиптари припуцају на наше цивиле. Наши војници их гледају преко нишана. Можда је неком од њих доле на барикадама отац, брат, стриц... Припуцају и наши и оде све у *****. Тако да не верујем да ово неки заједнички план зарад дневно-политичких циљева.
Ја мислим да је излазак војске на Јариње и посета амбасадора РФ наставак сукоба на релацији министар одбране-преседник Србије.

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2008
  • Poruke: 1490

Dicus ::Inače, mi apsolutno ništa nismo dobili, čak smo u goroj poziciji nego pre...
Siguran si da je tako?

- Da li ti je poznato da je PR još od 2016. godine mogla da koristi nalepnice na SRB tablicama (iz centralne Srbije)? Da li će to raditi ili neće - to je njihova odluka. Proteklih 5 godina to nisu radili, sada kažu da hoće to da rade.
- Da li ti je poznato da je PR opet (posle novog sporazuma) u situaciji da na severu KiM i dalje važe tablice koje ona smatra ilegalnim već 10 godina (KM i ostale SRB tablice sa područja KiM), i da ne sme da ih skida, naplaćuje kazne, tera vlasnike vozila da se uzmu neke privremene?
To je po njima najveći jeres jer je PR time sada opet priznala da nema kontrolu nad severom, tj. da na severu važe druga pravila, pa tako mogu i one tablice koje nigde drugde na Kosovu ne mogu.
- Da li ti je poznato da SRB strana svima sa RKS tablicama može i dalje izdavati privremene SRB tablice ''ako vlasnik vozila to želi''?

Dicus ::...Mogao je da postigne "nalepnice" i bez cirkuske predstave i dizanja tenija koja će ga definitivno politički koštati....
Kako da postigne nešto što je već postignuto kao rešenje godinama pre njega? On je samo mogao da primeni ono što je pre njega postignuto.
Ali, ta budala ima problem sa prihvatanjem onoga što je potpisano pre njega, naročito ukoliko tu PR ima neku obavezu, a i generalno ima problem da shvati da se vreme ne računa od dana kad je on postao predsednik vlade u PR, da to nije prvi dan nekog novog kalendara...
Da mu se sviđalo to rešenje, da je to hteo - on bi i primenio to rešenje. Ali, drugo je on hteo...i ispušio ga. Ali iako ga je on ispušio, BG nije time dobio već je čak u goroj situaciji nego pre Shocked

online
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5375

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3463

Да се послужим фудбалским речником, који је тако драг неким наши политичарима. Губиш 6:0. Противник да гол и буде 7:0. Затим ти даш гол и буде 7:1. Вратио си се на пређашње стање, али и даље губиш са 6 голова разлике.

Србија није добила ништа. Кути лично није добио ништа, јер је ово радио због локалних избора. Он иде са том тврдом политиком, а сада је ипак нерешено уместо победе. Али Шиптари тј. њихови специјалци, који су од 2013. улетали на север на само неколико сати, су по први пут тамо били 10 дана. Следећи пут ће 20, па 30 док једног дана уопште не оду.

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2017
  • Poruke: 480

CrniGavran ::U principu, EU nas je uz pomoć šiptarske sile naterala da prihvatimo praktični deo sporazuma koji šiptari ne poštuju ni praktično ni teoretski, već samo mi.

Ne razumem, ko nas je na šta tačno naterao i šta to šiptari ne poštuju ni praktično ni teoretski?

Mrzim kada neko iznesu stejtmen koji se svodi na; TO je TAKO; ...a ti onda pogađaj šta je TO i zašto je baš TAKO!

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2008
  • Poruke: 1490

dragoljub11987 ::...Србија није добила ништа. Кути лично није добио ништа, јер је ово радио због локалних избора. Он иде са том тврдом политиком, а сада је ипак нерешено уместо победе. Али Шиптари тј. њихови специјалци, који су од 2013. улетали на север на само неколико сати, су по први пут тамо били 10 дана. Следећи пут ће 20, па 30 док једног дана уопште не оду.
''Kosovo je juče dobilo dva udarca od proglašenja nezavisnosti Kosova, a ti udarci nisu došli spolja, ne od naših neprijatelja, već od marionetske i neodgovorne vlade i premijera. Potpisan je sporazum kojim se Kosovo vraća 10 godina unazad. Ovim sporazumom Aljbin Kurti snažno je uzdrmao suverenitet zemlje'', rekao je Ramuš Haradinaj na konferenciji za novinare.
izvor: rtk

-----

''Politički analitičar Imer Muškoljaj ocenio je kao skandaloznim pregovore sa Srbijom o povlačenju Specijalne jedinice sa dela teritorije Kosova: Skandalozno je pregovarati i postići sporazum sa Srbijom o povlačenju Specijalne jedinice sa dela teritorije Kosova'', rekao je Muškoljaj, komentarišući juče postignut sporazum u Briselu o deeskalaciji i napretku na severu Kosova.
izvor: rtk

-----

''Briselski sporazum koji je izaslanik EU za Kosovo, Miroslav Lajčak, objavio javnosti, prisiljava strane da deblokiraju puteve do graničnog prelaza Jarinje, uklone kosovsku policiju i srpske barikade i postave Kfor na granici, što je čin koji Kosovo vraća u prošlost.

Jedini reciprocitet koji je Aljbin Kurti danas dobio je reciprocitet između kosovske policije i srpskih demonstranata u blizini graničnih prelaza koji su postavili barikade. Reciprocitet nalepnica koje pokrivaju registarske tablice obaveza je tehničkog sporazuma o slobodi kretanja koji je Kosovo potpisalo 2011. godine i koji nije sproveden. Kurti se takođe povukao iz nepriznavanja ilegalnih tablica na Kosovu koje pripadaju starom sistemu, izgubivši suverenitet usred Prištine, a ne na severu Kosova.''
izvor: kosovo-online

-----

Slobodno možeš da proguglaš i lidere drugih albanskih stranaka na KiM, kao i analitičare iz PR...i niko nije rekao da imaju dobar sporazum, već svi redom kažu da su vraćeni 10 godina unazad, da je katastrofalno što uopšte pregovaraju sa SRB o njihovom ''suverenitetu'' svuda pa i na severu, da im je specijalna policija praktično proterana sa granice, itd, itd...

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2989
  • Gde živiš: Beogard

neshaoct ::
Siguran si da je tako?


Ove godine, prošle godine, i tako svake godine kad idem na Kosmet ja lepo sednem u auto, pređem adm. liniju bez da išta lepim preko malog grba i nastavim svoj put prema odredištu. Danas, moram ipak da lepim neko papirče preko grba.
Jel to bolje za mene ili gore, napredak ili nazadak?
Ništa ja ne sporim da je potpisano kada je potpisano, niti da su albanci mogli to i pre da sprovedu u delu, ali iz nekog razloga nisu. Samo merim u datom trenutku vremena da je situacija gora nego što je bila pre ove situacije. Mislim možeš da vršiš silovanje nad mojim rečima do prekosutra, suština je prosta, ovako je bilo do juče, ovako je danas. Meni se više sviđa ono od juče, živeću i sa ovim danas, ali samo zapažam da je danas gore nego juče.

Citat:
- Da li ti je poznato da je PR opet (posle novog sporazuma) u situaciji da na severu KiM i dalje važe tablice koje ona smatra ilegalnim već 10 godina (KM i ostale SRB tablice sa područja KiM), i da ne sme da ih skida, naplaćuje kazne, tera vlasnike vozila da se uzmu neke privremene?
To je po njima najveći jeres jer je PR time sada opet priznala da nema kontrolu nad severom, tj. da na severu važe druga pravila, pa tako mogu i one tablice koje nigde drugde na Kosovu ne mogu.
- Da li ti je poznato da SRB strana svima sa RKS tablicama može i dalje izdavati privremene SRB tablice ''ako vlasnik vozila to želi''?

Sve mi je poznato, samo ne vidim nikakvu vezu ovih podataka sa mojim komentarom .Ukidanje SRB tablica smo aminovali odavno i sutra da ih zabrane ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Mi se i ne borimo za to, to je rešena stvar, već da se produži upotreba "neutralnih" KS tablica.

Citat:
Kako da postigne nešto što je već postignuto kao rešenje godinama pre njega? On je samo mogao da primeni ono što je pre njega postignuto.

Nešo oćemo li sad u semantičku raspravu Zaljubljen ?

Citat:
Ali, ta budala ima problem sa prihvatanjem onoga što je potpisano pre njega, naročito ukoliko tu PR ima neku obavezu, a i generalno ima problem da shvati da se vreme ne računa od dana kad je on postao predsednik vlade u PR, da to nije prvi dan nekog novog kalendara...
Da mu se sviđalo to rešenje, da je to hteo - on bi i primenio to rešenje. Ali, drugo je on hteo...i ispušio ga. Ali iako ga je on ispušio, BG nije time dobio već je čak u goroj situaciji nego pre Shocked

Kurti je samo balkanski političar, kao i ostali. Takvi su majstori da zbog ličnih interesa i populizma stave na kocku svoj narod. Kockao se, nije prošlo. Povukli ga izbori, jbga.

Citat:
ako mi ''apsolutno ništa nismo dobili, čak smo u goroj poziciji nego pre''... a Kurti je ''realno postigao autogol i sam sebi napravio problem''... pa, ko je onda dobio - Marsovci?

Jel mora neko da dobije? A vrati se na ono prvo što sam pisao i što si pitao i videćeš da ako se podvuče crta, mi jesmo u nepovoljnijoj situaciji nego što smo bili. Nije kao da je preterano bitna stvar, i nije kao da to već nismo prihvatili, ali kao što rekoh, juče sam slobodno ulazio na KiM, a danas lepim neke papiriće i krijem obeležja Srbije. Ti imaš ptavo da to nazoveš kako god oćeš, i 5:0 ako eventualno budeš želeo, ja neću.

Citat:
Malo bezveze ispada kad se po svaku cenu želi umanjiti rezultat aktivnosti SRB strane po ovom pitanju, pa se tako dođe u logički paradoks da su i BG i PR izgubili. Lična politička netrpeljivost ne dozvoljava autoru citata da prizna da je BG ostvario cilj (vraćanje na pređašnje stanje), a opet realnost istom autoru ne dozvoljava da napiše da je PR dobila...i onda se izabere put u logički paradoks da su svi izgubili. Very Happy
2+2 je uvek 4, pa makar i Vučić to rekao.


Ja mislim da sam (za moje standarde) napisao vrlo afirmativan komentar vezan za ocenu proteklih događaja, samim tim i za potez vlasti. Nisu ništa bitno pogrešno uradili. Istina ne vidim da smo sem pokazivanja sile, koju inače podržavam, bilo šta drugo pametno uradili, ali dobro nismo ništa ni glupo, što je iz moje perspektive korak napred. BTW nemam političke netrpeljivosti, to ti si pričinjava, samo volim svoju zemlju i želim da imamo baš ove državnike o kojima Sirius priča, a ne jednog političara koji nešto pokušava ali u isto vreme sebe svesno okružuje uglavnom totalnim retardima. Ali čak ni pored toga nemam problema da za određene stvari pohvalim aktuelnu politiku, što si mogao da primetiš i na forumu, pre svega u domenu opremanja vojske.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1196 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 10 sakrivenih i 1131 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Alibaba1981, Andrija357, Asparagus, babaroga, bankulen, Ben Roj, Boris90, Botovac, BraneS, brundo65, cifra, Dannyboy, Darko8, djboj, Dorcolac, draganca, Dvojac005, FOX, GenZee, gorican, hyla, ikan, Ivica1102, ivica976, JimmyNapoli, Joja, kjkszpj, Kubovac, kybonacci, Lazarus, LUDI, Lukaaa, MB120mm, mercedesamg, mikki jons, mikrimaus, milenko crazy north, milimoj, milos.cbr, Nemanja.M, nextyamb, ostoja, Panter, panzerwaffe, Parker, pein, Posmatrac77OKB, randja26, repac, savaskytec, slonic_tonic, stalja, tubular