Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1403

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 27 Maj 2023
  • Poruke: 295

Srle993 ::https://twitter.com/nexta_tv/status/1663421933654798337?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1663421933654798337%7Ctwgr%5E5035229151424bc48a7a619c0e145834f010ab8b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.b92.net%2Fembed%2Flb%2F%3Fliveblog_id%3D7400class_id%3D316

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je skori početak kontraofanzive Oružanih snaga zemlje
"Odobrili smo datume za početak kretanja naših trupa, odluke su donete zahvaljujući brigadama koje su se za to pripremile", rekao je Zelenski u video-obraćanju.


Još da kaže kad je svečano otvaranje kontraofanzive i hoće li biti evropskih zvanica.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5241

pleh muzika ,mažoretkinje , i svečano presijecanje vrpce, a onda kom obojci a kom opanci.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25662
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Хајде да се вратимо на почетак почетка: разлози за покретање СВО. Ако ништа друго (независно од оперативне ситуације на терену) Руси су ти који морају да покрену офанзиву, ако мисле да испуне циљеве које су прокламовали пред светском заједницом (шта год то значило) и пред својим народом. И Украјинци су обавезни да покрену офанзиву (да ''ослободе'' оно што мисле да је њихово), али они имају оправдање ако не успеју. Руси немају. Не може једноставније од овога.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1073

“Otvaranje ofanzive” ko otvaranje zirafe u Jagodini Mr. Green

Daj i to da se doceka….

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Samo bih dopunio malo post Siriusa.
Tačno Ukr imaju opravdanje ako im propadne (ratuju sa drugom silom sveta) ali nemaju opravdanja ako im ofanziva propadne i u njoj izgube onu tehniku koja je dobijena od zapada, teško bi se zanovila i teško bi izašli na “popravni”.
Rusi imaju luksuz da im propadne još nekoliko ofanziva, zahvaljujući svojim efektivima i resursima, osim simbolike “neuspeha” koja bi sledila iz toga imaju mogućnost za popravni.

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2022
  • Poruke: 254

Razmisljajuci o mogucoj ukro ofanzivi ono sto bi im najvise odgovaralo, a rusima zadalo navece glavobolje je pokusaj presjecanja kopnene veze prema Krimu ili bar je dovesti do stanja nestabilnosti i ugrozenosti , zatim pokusaj zauzimanja NE u Energodaru .

Ja sam skoro siguran da ce ukro ofanziva tj njena glavnina pored ostalih pravaca ici kopnom iz pravca Zaporozja prema Melitopolju kojeg vec gadjaju ukro snage , dio tih snaga bi se odvojio prema Energodaru gdje bi vec krenuo napad - desant preko Dnjepra . Ukoliko slucajno uspiju na prepad zauzati TE , rusima bi ruke bile poprilicno vezane sto se tice koristenja sile i naravno da si se ukljucile svjetske mediske propagadne kuce o mogucoj svjetskoj kataklizmi , nuklearnoj katastrofi i kraju svijeta ... Rusima bi ih jako tesko poslije toga izbaciti iz NE .Takodje prilaskom Melitopolju bi se ugrozila ako ne i skroz presjekla kopnena veza sa Hersonskom oblasti i Krimom .

Svi ostali pravci imaju svoje prednosti i mane , mozda bi neki bili i lakse osvajani , ili isto tako i teze branjeni , ali sto se tice generalno dobiti na vojnim , propagandnim i svim ostalim planovima , ovaj koji sam nave mi je nekako najlogicniji izbor .

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

А ја сам све више убеђен да до украјинске офанзиве неће доћи.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6270

Bez avijacije nema zanimacije (ofanzive).

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Najoptimističniji datum isporuke letelica je kraj godine, prema Pentagonu.
A da bi ih iskoristili u punom obimu kao podršku snagama na kopnu prvo bi morali da uguše PVO u nekoj solidnoj dubini nastupanja. Malo izgledno.

offline
  • Pridružio: 27 Maj 2023
  • Poruke: 295

Kada se govori o toj famoznoj kontraofanzivi ja mislim da svetsko mnjenje u najmanju ruku očekuje da se ponovi Kurska bitka, odnosno da se vidi taj stepen angažovanosti i uloženosti ukrajinske armije.

Da su za to sposobni, rekao bih da jesu. Mogu da zamislim te silne talasa Leoparda, Čelendžera i Bredlija kako jurišaju na Ruse, ali kako god da okreneš isto tako mogu jedino da zamislim nepovratne gubitke baš isto kao što je bilo i Nemcima, kad je njihova najveća kontraofanziva bila i praktično poslednja na istočnom frontu.

U tom smislu stvarno sumnjam da je kolektivni zapad spreman opet da vaskrsava ukrajinsku vojsku. I ovo osposobljavanje i opremanje ukrajinske vojske u kojem je sad stanju je ogroman i dug proces.

Očekivati od kontraofanzive ukrajinsko sve ili ništa je prosto glupo jer bi to moralo da bude i rusko sve ili ništa a to ne može biti jer u najgorem slučaju po Ruse oni će da ubace u novu brzinu a za Ukrajinu se ovo nameće kao poslednja.

Tako da bih rekao da je za Ukrajinu bolje vrabac u ruci nego golub na grani jer ovako barem imaju sasvim fino oformljenju kritičnu masu, modernizovanu i osposobljenu da im sutra eventualno bude zalog u ime nekog bezbednosnog garanta, odnosno kompromisa u slučaju diplomatskog epiloga, a sudeći po svemu takav će jedino i biti.

Ukrajinska vojska će sigurno postojati i nakon okončanja ovog sukoba, zapravo ovaj sukob neće biti okončan već verujem da u ovoj formi i intenzitetu konflikta će svi ići na to da ovome pristupe kao prvom činu kojeg valja nekako zaključiti.

A tu je onda glavno pitanje šta će ukrajinska vojska značiti za Ruse posle.

Moje je viđenje da će i posle biti viđena kao vrh NATO koplja koje će sebi kolektivni zapad staviti na raspolaganje i oštriti ga po potrebi, u zavisnosti od sveopštih prilika koje bude vladale u nastupajućem poretku.

U tom smislu, ako Ukrajina stvarno krene na sve ili ništa pa ja ne vidim šta će moći da oštre posle jer će se koplje ovako ili onako slomiti.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 721 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 5 sakrivenih i 701 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: dekao, drimer, ds69, esx66, Excalibur13, Herman Terrance Aubrey, ivica976, Lazarus, ljuba, maCvele, nedeljkovici, Njemac, Oscar, stegonosa, Trpe Grozni