Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1424

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579

Cogg isto se kaže i na Hrvatskom za te bombe jer jedri na zraku pomoću krila kao što Aramis napisa.
Padom Marinke otvara se put ka severu Krasnogorovka i jugu Novomihajlovka i Antonovka posle njih ide Ugledar južnije.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Maj 2023
  • Poruke: 295

Singidunumac ::Samo brzo ramišljanje,
nije usko vezano za bilo šta, ali u Koreji, Vijetnamu, pa čak i Avganistanu,
jako je bilo bitno ko i koliko te je obučavao. Do nivoa da su u Koreji i Vijetnamu bili strani piloti.
Čini mi se da sad to gubi značaj, dobro ne omalovažavam stuku ali mi se čini da uz "automatic" mod Patriota ili Tora pa čak i F16 i sl. dobićemo performanse sistema sličnim optimalim.

Ne želim da glorifikujem Ukraince, ali mi se čini da zapadno oružje kojim raspolažu je skoro
maksimalno iskorišćeno zahvaljujući a) "zastarelosti" Leopardom 1 bi svako ovldao i b) "automatizmu" Patriota, Leoparda 2, itd... možda grešim ali deluje da su zapadnjaci došli do optimalnog sovjetskog sna,
da svaki seljak ćera šta god treba. Ironično došli su do toga mega naprednim tehnologijama...


Lajkovao ali se ne bih složio.

Mislim, ne znam na osnovu čega je izveden taj zaključak o maksimalno iskorišćenom zapadnom oružju kada jedva da je šta eksploatisano sa vidljivim rezultatima u borbi, sem HIMARSA.

A obuka je širok pojam. To što su Ukrajinci prošli je "crash course" Mislim da svi imaju za većinu sredstava definisan najkraći mogući model osposobljavanja dovoljan da posadu naučiš da idu u pravon pravcu sa nadom da će da pucaju u pravom smeru.

Sad ne znam koliko "automatizacija" olskšava stvar a koliko je njena sofisticiranost zavisna od opslužioca, ali nije kao da se radi o autonomnim sistemima pa da će većinu posla da odrade sami baš.

A druga stvar... Ta zapadna mega napredna tehnologija kako je nazva uopšte nije poznata po tome kao nešto što se lako usvaja. Naprotiv, baš je poznata po tome koliki paket podrške i logistike dolazi uz njihove aparate i koliko je potrebna obimna uloženost da bi se optimalno eksploatisalo dato sredstvo.

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2526
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

Frunze ::Суријак сматра да ускоро следи руска офанзива...

Па Руси су пролше године у фебруару кренули у офанзиву.Сад ће само наставити,иначе оде маст у пропаст.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

aramis s ::
A po čemu one to klizaju, po ledu? Bombe su jedreće, jer jedre pomoću dodatih krila.
ccoogg123 ::
Ne poznajem dovoljno Srpski jezik, ali u Hrvatskom, jedri se po moru Laughing

bombe jesu "jedreće", jer naziv je konvencija, ali one jedre, klize, planiraju ili poniru, svi ti termini su kod jedrilica standardno u upotrebi.

ccoogg, na hrvatskom jedrilice jedre i nebom, isto kao i na srpskom. Zato se i zovu jedrilice, premda nemaju jedra.

P.S. znam da je ovo off i ne pišem to zato da pametujem, nego samo zato što možda ovdje ima i onih mlađih koji bi mogli pomisliti da se radi o razlici u jezicima, a to nigdje veze s vezom.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 414

Denaya ::
Aj da probam ovako objasniti. Nadam se da moderatori neće obrisati post.

Fudbalski savez Ukrajine (GŠ OSU) naredi Dnipro (81.aero) i Dinamu K. (54.ombr) da izadju na fudbalski megdan sa Akhmat-Grozni (Ahmat-Sever). Kako je teren ograničenih dimezija tako 81. i 54. ne mogu poslati sve svoje prvotimce na teren, več po petoricu igrača. Golman nije bitan za ovu priču. Kako ne postoji pravilo i sistem koji će odrediti trenera ekipe, tako (GŠ OSU) odredi da 81. igra na levoj polovini (Belogorovka) a 54. na desnoj polovini (Verhokamjanske) terena. Stim da svaki trener odredi taktiku i način na koji će igrati njegov deo tima.

Iako bi trebalo da ove dve ekipe udruženim snagama razbiju Akhmat, to se ne dešava pošto leva i desna strana nemaju nikakvu kordinaciju, igraju utakmicu svaka na svoj način. Treneri nezavisno jedan od drugog povlaće poteze bez konsultacije. Igrači na terenu su izgubljeni i počinju da se zamaraju i traže izmene. A izmene su ograničene jer je deo otišao na pivo (kući), deo poslat na drugu utakmicu gde Zenit (Vagner) razbija ostatak Ukrajinske lige.

Zaključak
Bez jednog trenera koji će voditi tu novookupljenu ekipu i sve to ukomponovati, nema ni dobrog fudbala. Ma koliko god ekipa dovodio kao pojačanje, dimenzije terena odredjuju broj igrača koji mogu igrati.


Bravo majstore i čestitke na zavidnom nogometnom/fulbalskom znanju Smile

Ok tako nekako sam i ja shvatio što te muči, ali hvala na ovom plastičnom objašnjenju.
E sad zanima me na čemu ti temljiš to da dva trenera vode ekipu tj. svaki svoju polovicu.
Kako znamo da fudbalski savez nije delegirao jednog od 2 trenera (mada je i to donekle loše jer bolje pozna mogućnosti svojih igrača nego iz druge ekipe pa je i tu nesklad)?



Jedno zapažanje o prošlih godinu dana, naravno ne isključujem Ukro. ofanzivu i treba biti jako oprezan, jer kad god smo se opustili i mislili da sve ide svojim tokom (mi koji više simpatiziramo Rusku stranu) Rusi su ne jednom razočarali, ali generalno mislim da si je i NATO napravio medvjeđu uslugu (šta bi Rusi drugo nego "medvjeđu uslugu" Laughing ) .

Kada ovo jednom završi (nadam se bez neke velike eskalacije) Rusi će biti 10 puta jači/pametniji/iskusniji nego prije početka SVO.
Kad se sjetimo da je prije godinu dana bilo hura i juriš tenkovima, a kako se (naravno daleko još od savršenstva) sada situacija promijenila, imamo Lancete i ostatak dronske ekipe, jedreće/planirajuće/kližuće bombe (evo sve jezične varijacije), elektronsko ometanje te uvid što im sve još fali, od pancirki pa do više satelita (i sve između). Ako bude mudrosti da sve to isprave, NATO će od crnog mede koji je bio uljuljkan u svoju snagu i tek izašao iz zimskog sna, dobiti jednog grizlija ili sjevernog medvjeda u punoj snazi. Svaka škola se skupo plaća pa tako i Rusi, ali vjerujem da će izvući i čini se da već izvlače pouke.

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1625

Citat:
Kada ovo jednom završi (nadam se bez neke velike eskalacije) Rusi će biti 10 puta jači/pametniji/iskusniji nego prije početka SVO.


Ne da se slazem nego sam bukvalno skoro do slovce isto napisao pre 5-6 meseci na T6. Većina regularnih anti Rusa zesce pukla od smeha, uz komentare kako mora da sam prespavao 2022 te kako sam nepopravljiv rusofil.
Doduse prosle godine jeste bilo svakakvih zestokih ruskih propusta i debele naplate za iste. Medjutim od kad su popunili kolosalan front sa mobilisanim trupama ove godine su pokazli naglu promenu na terenu i adaptaciju kakvu licno nisam ocekivao u takvom kratkom roku. Ne da nisam verovao da mogu, nego da je sistem previse zardjao da sprovedu to sto mogu.

Najefikasniji kill-dron u ovom ratu je svakako novi proizvod koji je jako brzo evoluirao ove zime. Lancet.
Ostavio je sve ostale bespilotne borbene dronove i kamikaze iza sebe u oblaku prasine.
Ruski PVO su se takodje nastimali, i tek ce da se usavrse uz ovakvu praksu, sto u Ukrajni , sto oko Maskve i na Krimu.
Te jedrece bombe (da se neko ne uvredi zbog izraza) su bile smeh kad se ona slika prototipa pojavila, a danas je vec jedan od glavnih faktora promene stanja na samom frontu, i verovatno jedan od vecih uzroka odlaganja ukrajinske ofanzive.
Rusi su poceli da nalaze ukrajinska skladista i prate dotur naoruzanja daleko bolje nego prosle godine. DokazLi su i da imaJu veoma razvijene taktike pronalazenja i unistavanja zapadnog viseslojnog PVO koji vise nije sitna riba uopste. Patriota su nasli u rekordnom roku i dobano pogodili. Naravno ima jos dosta posla oko toga. Ne verujem da Zapad moze da obnavlja taj skupoceni PVO koliko ga Rusi mogu kljucati.
Pozdrav svima.

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 719

Последњих дана маја и првих дана јуна, бар што се тиче ресурса као што је страна.уа (strana.today) често се појављује тема затвореног склоништа пред којом су погинуле три одрасле особе и једно дете у Кијеву.

https://strana.today/news/435944-zelenskij-snova-r.....shcha.html

Кличко, као градоначелник Кијева је одговорио зеленом дебилу да све начелнике рејона у Кијеву, као и у целој Украјини именује председник...

https://strana.today/news/435886-vitalij-klichko-o.....kieve.html

Украјина је високо централизована држава по уставу, тако да председник именује све начелнике рејона у држави, а и тзв. председнике обласних администрација тј. губернаторе области. Поред тога у Кијеву, као посебној административној јединици, равној са областима има и КГГА (Кијевска градска државна администрација) чијег шефа исто тако именује зеља. Градоначелници и председници општина имају релативно мале надлежности око пре свега комуналних делатности и изградње.

За склоништа су одговорни рејони Кијева, али се инсистира да је крив Кличко.
Зеља отворено прети Кличку:
Вчера Зеленский, комментируя тему гибели людей у закрытых дверей убежища в Киеве, сказал коротко: "Может быть нокаут". Скорее всего, он имел в виду привлечение к ответственности в какой-либо форме мэра Киева Виталия Кличко, поэтому и использовал термин из бокса.

(Јуче је Зеленски, коментаришући тему погибељи код затворених врата склоништа у Кијеву рекао кратко: "Може бити нокаут". Пре свега, он је имао у виду позивање на одговорност у било каквој форми градоначелника Кијева, Виталија Кличка, и зато је и користио термин из бокса).

Кличко је тражио да се одстрани од послова начелник Десњанског рејона Кијева, Дмитриј РАтњиков (кога поставља и разрешава зеља).

https://strana.today/news/435773-vitalij-klichko-p.....ostej.html

Очито да се администрација председника прибојава политичке конкуренције, и покушава да компроматом, још док траје рат удари на Кличка, као на моментално јединог озбиљног противкандидата.

Други лик, који би потенцијално могао да науди зељи је Кирил Буданов, шеф Главне обавештајне управе целе украјинске војске.
Буданов је недавно признао да је његова управа на захтев Снага специјалних операција Армије, превела преко границе, не тајно, већ папирима, пет осумњичених за корупцију, међу њима и посланика градског савета Кијева, Владислава Трубицина.

https://strana.today/news/435933-sso-vsu-prosili-h.....tsyna.html

Согласно информации от Сил спецопераций ВСУ, эти пять человек должны были поехать как представители благотворительного фонда "Ридна Оболонь", чтобы обеспечить ССО "специальным оборудованием".

(Сагласно информацији од Сила специјалних операција ВСУ, тих пет људи су морали да путују преко границе као представници добротворног фонта "Рођена Оболоњ", да обезбеде ССО са "специјалном опремом").

Раније се као најзначајнији могући политички конкурент помињао Ваљера Залужни, за ког се не зна баш најбоље у каквом је здравственом стању.

Лишавање свих политичких конкурената, могућности да учествују у политичком или обичном животу, се обично назива диктатура у разним својим облицима, од којих су најсуровији, вероватно били шугашвилијевски 1937/38. године (сурове ликвидације без суда, са потписима тзв. "тројки").

Иако кинески специјални представник за решење сукоба у Укрјаини, Ли Хуеј, моментално не види могућност за почињање преговора о завршетку сукоба:

https://strana.today/news/435932-li-khuej-schitaet.....tupik.html

"Сейчас всем сторонам может быть сложно сесть за стол переговоров", - сказал Ли Хуэй журналистам в Пекине после двухнедельной поездки в Украину, Россию и несколько европейских стран, включая Францию и Германию.

("Сада је свим странама, може бити, сложно да седну за преговорачки сто", - рекао је Ли Хуеј новинарима у Пекингу, после двонедељног путовања у Украјину, Русију и неколико европских држава, укључујући Француску и Немачку).

није искључено да, у случају неуспеха или уопште избегавања покретања неке нове офанзиве, од стране Украјине, дође до преговора. Украјину у том случају чека нека врста Кумановског споразума.
Могуће и додатни губици територије, чак и без борбе.
У таквим условима се, наравно, очекује и да неко буде крив за сву ову погибељ, рушења, уништавања економије и емиграцију милиона људи. Први на листи криваца је либерално-нацистички фирерчић зеља, јер је, како каже уважени слонић, bidon, недоступан...

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

Leonov ::
E sad zanima me na čemu ti temljiš to da dva trenera vode ekipu tj. svaki svoju polovicu.


Baš obrnuto. Ja sam izrazio sumnju da "treneri" vode svako svoju polovinu. Ali mi je nedostajala veza izmedju njih i saveza.

Nobunaga je lepo objasnio organizacionu strukturu OSU i sad sve ima nekog smisla.

Ovu priču sam potegao iz razloga da bi se lakše i bolje shvatila neka dešavanja. Npr. dešavanja oko Artjomovska. Informacije koje su stizale do nas su stvorile dojam da se tu bore mnogobrojne Ukrajinske brigade. Tako se stvorio dojam da su neke brigade bezmalo razbijene. A to uopšte ne odgovara stvarnom stanju.

Sad kad imamo jasniju sliku, lakše i preciznije se može pristupiti analiziranju pojedinih dešavanja. Jasnija slika o borbeno angažovanom ljudstvu, gubitcima i mogučnostima OSU na odredjenim sektorima.

Da se ne pišu bajke o broju ljudstva samo na osnovu broja i prisustva odredjenih brigada u sektoru. Npr. 5 brigada istočno od Severska. Po papirima bar 15-20k ljudi, dok u stvarnosti najverovatnije nema ni upola od toga.

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4934
  • Gde živiš: Novi Sad

Business Insider - Rusija troši iznenađujuće malo sredstava na rat u Ukrajini.

Arrow klik za link

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2580

Promena plana Very Happy

Tenkovi "abrams" i borbeni avioni F-16 neće biti angažovani u predstojećoj kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine.

Oni su namenjeni dugoročnoj "strategiji obuzdavanja Rusije", izjavio je načelnik Združenih generalštabova Oružanih snaga SAD Mark Mili, a prenosi "Dejli Mejl".

Prema njegovim rečima, obuka ukrajinskih snaga na naprednim američkim tenkovima "abrams" već je počela, ali ti sistemi neće biti spremni za kontranapad ukrajinskih snaga.

"Novo oružje je potrebno Kijevu u dugoročnoj perspektivi kada Rusija krene u novu ofanzivu", izjavio je oficir.

Prethodno je Mili izjavio da američki lovci F-16 neće biti čudotvorno oružje za Ukrajinu i biće mnogo skuplji od različitih projektila i kopnene tehnike.

Ranije je portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio da su isporuke američkih lovaca F-16 Kijevu prioritet za SAD. On nije pojasnio kada će tačno Oružane snage Ukrajine dobiti lovce, kao i koje će zemlje učestvovati u isporukama i obuci ukrajinskih vojnika.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2023.....id=2344591

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1168 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 5 sakrivenih i 1124 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anta, Battlehammer, Ben Roj, Brana01, CikaKURE, deimos25, dushan, Excalibur13, FOX, HogarStrashni, ikan, ivan1973, Karla, Krvava Devetka, kubura91, laurusri, mercedesamg, Mercury, Mi lao shu, milutin134, Miroljub1979, muaddib, nebkv, Oscar, Panter, pein, Pikac-47, procesor, Shinobi, Sir Budimir, Sirius, Srle993, TheBeastOfMG, Tvrtko I, W123, zillbg, |_MeD_|, žeks62