Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1440

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19196

zdrebac ::cek oni su sa tim francuskim tenkicem krenuli u otvoreni napad?
Ne znamo gde su i sta probali.

Citat:
ja mislio da ce biti koristeni za odbranu, kao lovac tenkova i sl, ceka negde malo pozadi i pucketa.

I tada moras da izadjes "na crtu".

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2278

ne znam gde da stavim ovo cudo..ima od svega po malo

Further progress on this Ukrainian "BMPT-62" heavy AFV/IFV, showing the T-62 chassis with plenty of new armour (Including Kontakt-1 ERA, of course), mated with the turret of the BMP-2, armed with a 30mm 2A42 autocannon.


online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32618

Ždrebac pre kobilna artiljerija za direktnu potporu trupama gde bude trebalo a nema ih baš puno kod ukra meni se više sviđao beše AML 90 jes ružan al deluje kompaktnije.

offline
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10921

Citat:ja mislio da ce biti koristeni za odbranu, kao lovac tenkova i sl, ceka negde malo pozadi i pucketa.



Teško da će taj da ulovi tenk. Nije pravljen za to. Njih Francuzi uparuju sa POVR timovima.


Citat:Mali Off: Bas me nerviraju oni ELC u WoT... Nemoš ih pogoditi....

ELC je baš borbeno vozilo. Fetiš sa padobrancima.

online
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3120

flash12 ::Који је отприлике биланс ових украјинских напада?

Мени се чини неких 6 МаксПро, два АМХ и још неколико транспортера, то само што је камером забележено.


https://twitter.com/squatsons/status/1665400766562025472

Gubici su samo ovde na ovom pravcu bili 10 komada. Ovo je devastirao nešto i helič, isto je snimak. To je samo od juče. Na stranici 1432 sam stavio neke snimke. Samo Zaporožje.

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1665792685393813506

GP":-Ukrajinska vojska je jučer ušla na ruske Prve obrambene linije iz 3 regije, a danas iz 1 regije. Ruska obrana nije se mogla proći sjeverno od Rivnopila. Ukrajinska vojska trenutno nije uspjela doći do 2. ruske obrambene linije."

Mapa.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1312

Кратак резиме: Доњецк смер.

Непријатељ је напао положаје у две зоне северно од насеља Горловка, у рејону пумпне станице и северно од ње, у рејону канала, број непријатељских снага је био до једне чете, до 10 оклопних возила у којима су учествовали у нападу.

Непријатељ је био неуспешан, у тренутку када Оружане снаге РФ успешно одбијају јуриш, непријатељ је значајно смањио активност.

Овај налет је део непријатељских маневара одвраћања пажње, јер је овај правац за непријатеља од секундарног значаја.

Пратимо ситуацију
https://t.me/SrbijaRusija/25041

У овим минутима наша авијација изводи снажне ударе КАБ бомбама на Велику Новоселку. Више од 10 пријављених удара.
Непријатељске колоне су уништене
https://t.me/SrbijaRusija/25050

Mali OT,nadam se da nece biti problem
Рускињи чији је муж био учесник рата у Сирији и сада је учесник у СВО нису дозволили да пева руску химну у једном локалу на Криму.

Русија је држава и зна је како да се побрине за унутрашње непријатеље - што се на крају снимка јасно и види.
https://t.me/SrbijaRusija/25037

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2131

Koridor ::Pitanje za Denaju i Kunktatora zasto je idar na Novodonjeckoje dosad najjaci? Jel pokusaj proboja ili maskirovka? Meni djeluje da pokusavaju da obezbjede uslove za proboj negdje drugo.
Denaya je uglavnom već odgovorio na konkretno pitanje. Ja ću probati nešto komplementarno njegovom postu. Ide malo šira priča i duži uvod.

Prvo da vidimo koji bi to bili logični pravci moguće ukrajinske ofanzive na tom delu fronta. I ja ću se poslužiti nekom od karata ruskih utvrđenja:


Svaki od ovih pravaca, bilo kao glavni bilo kao pomoćni, ima neki svoj rezon, svoje prednosti i nedostatke. I svaki zahteva da se ispune neki uslovi. A sa karte se može naslutiti da ta izbočina kod Velike Novoselke Ukrajincima predstavlja veliki problem. S jedne strane odatle se mogu opasno ugroziti bokovi susednih pravaca potencijalnih ukrajinskih napada, što prema zapadu, što prema istoku. S druge strane, u slučaju propasti ukrajinske ofanzive sledila bi ruska kontra u kojoj bi verovatno pala V. Novoselka a bili bi ugroženi i Guljajpolje na zapadu i Kurahovo na severoistoku (naročito jer je Marinka već pred padom).

Pravac br 1 vodi preko Vasiljevke ka Energodaru. To bi bila vrlo lepa nagrada za Ukrajince, o tome smo već puno pisali pa nema potrebe ponavljati. Problem za OSU predstavljale bi tri linije odbrane koje treba probiti. Kao i širina klina i izloženost levog boka. Zato bi morali bar nešto da urade i na pravcima 2 ili 3. Imaju li oni snage za sve to? Ne bih rekao.

Pravac br 2 (ako bi bio glavni) nameće se kao krupan operativni pa donekle i strateški zahvat. I zahtevao bi još veće snage. I nagrada bi bila veća jer bi izlazak pred Melitopolj automatski značio da se Rusi moraju povući i sa leve obale Dnjepra. Preambiciozno za ovo deljenje karata. Naročito bez avijacije. Da ne pominjemo ruski raspored koji kao da govori sa mape- "dođite. dođite".

Pravac br 3 (opet, ako bi bio glavni) deluje kao kompromisno rešenje. Tokmak je važan saobraćajni čvor čije bi ugrožavanje dosta oslabilo ruske pozicije. A i bliže je linijama, kraći je put, logistika jednostavnija. Međutim, tek taj bi klin bio osetljiv na bokovima. Naročito dok su Guljajpolje i V. Novoselka pod stalnom pretnjom. Taj napad morao bi biti šireg razvoja, što opet podrazumeva gomilu vojske i problem sa nedostatkom avijacije.

Pravac br 4 je manje zahtevna verzija trojke. I Pologi je bitan čvor. Odatle bi se još jače pretilo onoj izbočini, ceo front bi pretrpeo neke sitnije izmene a i ispred mesta je samo jedna jaka linja utvrđenja. Pa čak ima i malo rupa. Hm. Možda i to izgleda kao namera? Hajde, to bi donekle bilo izvoidljivo Ukrajincima sa ovim što imaju. Ali ni Rusi ne bi morali mnogo rezervi da ubace kako bi branili. A pola ukrajinskih problema i dalje ostaje. Kao što ostaje i velika opasnost od ruske kontre.

Pravac br 5, izlazak pred Volnovahu, bio bi drsko inaćenje, bez previše smisla kao glavni pravac ali zgodan kao pomoćni iako ga je teško održati. Opet i tu kao u prethodnim slučajevima, ruska kontra mogla bi Ukrajince skupo koštati.

E sad, posle ovolikog uvoda idemo na Veliku novoselku:


Iz prethodnog se naslućuje koliko je za Ukrajince ta izbočina nezgodna. Ako je ostave na miru pretiće nekom pravcu napada. Čak i ako glavni napad bude na sasvim drugom sektoru, negde na severu recimo, opet je ovo pretnja. Ako odvuku vojsku na sever može im lako otići i Novoselka i Kurahovo a možda i Guljajpolje. Da se to ne bi desilo morali bi držati znatne snage okolo. A nemaju ih na izvolte.
Zato sam u nekom od prethodnih postova ovo nazvao uvodnim operacijama. Konkretno, ako bi Ukrajinci nekako uspeli da potpuno uklone tu izbočinu, mogli bi propagandno to da predstave kao uspešnu ofanzivu. Pologi bi bio bonus, ako bi došlo do kolapsa ruske odbrane.
A ako bi postigli delimični uspeh onda bi to bilo kakvo-takvo osiguranje bilo svojih pravaca osiguranja bilo odbrane zaleđa Novoselke i Ugljedara. A za to čak i ne treba puno snaga što ilustruje sledeća slika:


I tu napokon dođosmo do tog sela Novodonjeckog. Dakle, ako bi se selo zauzelo i prodor nastavio do komunikacije Staromlinovka-Kermenčik-Novomajorovskoje, bila bi ugrožena cela ona grupa sela zaokružena crvenim. Novodonjecko je tu raskrsnica i "cvet" koji može voditi na više strana, deliti rusku odbranu i šetati rezerve. Naročito sa onom mogilom iza leđa. Rusi bi se povukli na sledeću komunikaciju, obeleženu crvenom isprekidanom linijom i ... voila, gomila problema rešenih sa samo pet-šest bataljona!

I kao i uvek, disklejmer, sve ovo samo je pretpostavka, jedna od. Prosto, trudimo se da nađemo neku logiku u dešavanjima na terenu i ova priča poredstavlja pokušaj da se ta logika uhvati. Sigurno ima i drugih objašnjenja.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14806

Почела офанзива а нема Бабароге.
Изгледа да је заменио форум са гостовањем у биоскопима Wink

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2118

Jel ofanziva taktickog ili strateskog tipa,sta kaze gen Mark Milley ma mislio sam Jens Stoltenberg avaj u lepu Volodimir Zelenski ?
Kad vec svaki cm te zemlje znamo Cisto da znamo i ovo.Pitaj te ih na twiteru molim vas ja ga nemam

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1312

После најснажније артиљеријске припреме, непријатељ је бацио оклопне групе на бокове код Артјомовска у офанзиву
▪Од ноћи 05.06.23., непријатељ је започео снажну артиљеријску припрему скоро дуж целог фронта на боковима Артјомовска. Борци кажу да се овога не сећају у целом НВО-у.
▪Око 4:00 на подручју Соледара, Клешчејевке и Берховке, оклопне групе и јуришне чете Оружаних снага Украјине кренуле су у офанзиву
▪Наше десантне снаге су одмах спалиле 1 тенк и 2 борбена возила пешадије, растеравши пешадију која је побегла да се сакрије у десантима. Артиљерија ју је погодила и докрајчила непријатеља.
❗ У рејону Берховке, непријатељ је стигао до напредних положаја, уследиле су жестоке борбе, положаје су држали овде, укључујући и наши мобилисани борци. Непријатељ није успео да заузме насеље упркос лажњацима на Интернету.
▪На јужном крилу код Клешчејевке, непријатељ је тактичким димом прикрио офанзиву, али је наишао на топлу добродошлицу БАРС-а.
▪На једном од одсека, 2 тенка, 3 борбена возила пешадије и 50 милитаната Азов ушли су на наше положаје, након што су добили одговор артиљерије и изгубили 1 тенк и борбено возило пешадије, такође су се повукли.
▪Жестоке борбе на боковима Артјомовска су се местимично смириле, а на неким местима се настављају, обрађујемо информације бораца са терена.
https://t.me/boris_rozhin/88031

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 733 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 5 sakrivenih i 689 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, airsuba, Arahne, bankulen, Bobrock1, Boris90, Brana01, Bubimir, comi_pfc, Denaya, doktor123, dozorni, Dukelander, elenemste, Frunze, ivica976, Još malo pa deda, Karla, ksyyaj, kybonacci, madza, maiden6657, Milometer, mrav pesadinac, Ne doznajem se u oružje, nenad81, nextyamb, novator, opt1, panonski mornar, Panter, pein, S2M, Sirius, Stanlio, theNedjeljko, wizzardone, |_MeD_|, šumar bk2