Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1441

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4556

Knjižara u Hongkongu, kako kažu.



Baš fino društvo...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • povjesničar, pedagog
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 2268
  • Gde živiš: Rijeka

imbexov kratak pregled, nadrobili su sve i svašta po običaju https://www.index.hr/vijesti/clanak/ukrajina-u-nek.....i_ostalo_d

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8487
  • Gde živiš: pecina stroga

vathra ::Почела офанзива а нема Бабароге.
Изгледа да је заменио форум са гостовањем у биоскопима Wink


Kakvim bre bioskopima?

Pratim, pratim, al ne pisem jer mi se jos ne cini da je to ta ofanziva.

Nema tempa, sporo se ide. Ne moze se probiti slojevita odbrana sa par bataljona pjesadije ojacanih tenkovima. Jednostavno je nemoguce. A ako se ne probije odbrana, onda se ne moze izaci iza, u zonu manevra, i nema eksploatacije uspjeha.

Proboj mora da usljedi za dan ili najvise dva od pocetka napada, i to proboj po punoj dubini odbrane, do zadnje utvrdjene linije na pravcu. A ovdje ukri kazu prodrli su od 400 metara do kilometra. Za dva dana. Znaci nisu ni pretpolje odbrane ocistili.

Znaci nije ofanziva, nego nesto drugo. Sta, nije mi jasno? Demonstrativni napad mozda, ali zasto ovako malim snagama? Nije niko sa ruske strane blesav da baca dvije divizije iz rezerve na pravac na kome napadaju tri bataljona.

Nasilno izvidjanje? Mozda. Ali u vremenu kad stotine bespilotnih moze da istrazi sektor fronta koji nas interesuje, i to cak i do operativne dubine, nasilno izvidjanje pomalo gubi misao.

Dalje, nema smisla raiditi demonstrativne napade samo na pojedinim uskim sektorima ovolikog fronta. Moralo bi se krenuti ozbiljnim dejstvima po cijeloj sirini fronta. Da bi se maskirao stvarni pravac demonstrativnog napada.

Itd, itd. Apsolutno nejasno sta ukri rade. Al defnitivno nesto rade, krenuli su.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14806

Бабарого,

Овде се од почетка јуна пушта по биоскопима хорор филм Бабарога (Boogeyman).
Таман откад и тебе нема.
Исувише случајности рекао бих Wink

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14806

Везано за украјинску офанзиву, досад ми се чини да прилично понављају прошлогодишњи план. После пораза код Северодоњецка, имали смо већу паузу него сад.
Али онда долазе напади на споредним правцима ради развлачење руских снага, као и напади мањих оклопних јединица
Практично преписан план офанзиве на Херсон.

Али сада имамо знатно мањи руски фронт, укопане линије, више пешадије и више војске. Шансе за понављање успеха за Украјинце су далеко мање
Украјинци могу да покушају нападе у овом стилу на још неколико места, најперспективније је Запорожје.
Ако им одбију и те нападе, мораће да мењају тактику и смисле нешто ново. Што у овом случају није нимало лако.

Постоји и још једна опција.
Да Руси у Запорожју, на месту где су направили далеко дубљи одбрану, пусте Украјинце у дубљи продор, на мањој ширини фронта. Имају резервне положаје од којих су већ направили левак.
Такав сценарио би омогућио да се украјинске снаге далеко више ангажују него сад, и да Русима пружи прилику да их на отвореном униште у већем броју.

Уколико им само одбију десетак оваквих напада, украјински губици у техници могу да буду већи, али не и у људству. Могли би да се брзо опораве.

offline
  • Karla 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 04 Nov 2022
  • Poruke: 470

https://t.me/voenacher/45964

Харков, ракетни удар вечерас.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2131

vathra ::Практично преписан план офанзиве на Херсон.
Da, već je neko (kolega @koridor čini mi se) pominjao sličnost. Zaista postoji.
U procenama valja tražiti ravnotežu onoga što Ukrajincima treba i onoga što objektivno mogu. Nikom od nas nije baš jasno ko tu šta pokušava, baš kako je lepo opisao @babaroga. Ali treba imati na umu da obe strane pokušavaju nešto postići sa minimumom snaga. Ukrajinci zato što moraju a Rusi zato što tako hoće (bar za sad). Isto je bilo i kod Hersona. Ovo zaista počinje da liči na ona stalna ukrajinska zaletanja od Davidovog Broda preko Visokopolja do Zolotaje Balke. Da su mogli jače, udarili bi jače. Tamo su trpeli velike gubitke, trpeće ih i ovde. Rusi su im prepuštali teritorije na kašičicu i za svaku im naplaćivali paprenu cenu. Samo što ovo nije hersonska oblast preko Dnjepra, sa samo par mostova. Ovde neće biti onakvog povlačenja na kraju.
Ali Ukrajnici svejedno moraju gurati. Tako gazda traži.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3120

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1665824493485412352

GP":Posljednji blokovi koji su ostali u rukama ukrajinskih trupa u Marinki danas su pogođeni termobaričnim streljivom. Kako je poznato, nakon naredbe Putina u četvrtak navečer, organiziran je veliki napad na Marinku.
Sada je posljednjih nekoliko blokova naselja pod ukrajinskom kontrolom."

Šta se tiče ukra i njih "ofanzive" navodno ubacuju rezerve. Do sada ne prolaze ništa bolje kao ruje kad su pokušali uzet Ugljedar. Pored toga iznenadenja nema više.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2131

babaroga ::Nasilno izvidjanje? Mozda. Ali u vremenu kad stotine bespilotnih moze da istrazi sektor fronta koji nas interesuje, i to cak i do operativne dubine, nasilno izvidjanje pomalo gubi misao.
Samo da se malo nadovežem na ovo. Bespilotne letelice mogu izviđati raspored i jačinu protivnika ali ne mogu pokazati njegove namere i moral. To može samo indirektno, kao pretpostavka.
Izviđanje borbom je pipanje posle gledanja. Vidiš šta je ali moraš i probati koliko je mekano.

offline
  • Pridružio: 28 Okt 2020
  • Poruke: 324

Nisam siguran koliko su Ria Novosti pouzdan izvor ali pišu da je uničtoženo 28 Leoparda. Ja bi bio zadovoljan i sa pola od toga.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 773 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 7 sakrivenih i 730 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anta, babaroga, Ben Roj, bojcistv, cavatina, ccoogg123, darios, Denaya, djboj, Djokislav, DonRumataEstorski, gomago, Istman, Kubovac, kubura91, Lieutenant, Marko Marković, milenko crazy north, Milometer, milos.cbr, Misirac, mnn2, nemkea71, nuke92, ozzy, Panter, repac, royst33, Smajser, suton, t84dar, vaso1, voja64, zzapNDjuric99, 1107