Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1437

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 20 Maj 2023
  • Poruke: 37

Kao sto sam neki dan napisao da je ukrajinska ofenziva vec pocela i da se samo ceka eskalacija. Ovo po meni je tek ispitivanje, a za par dana krece pravi udar. Vidjet ćemo tko se bolje spremio.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1312

Meni ovo isto lici na opipavanje,pravi udar sledi na drugom pravcu i mislim da ce Energodar biti isto jedan od glavnih pokusaja(ne glavni ali jedan od).
Cim su vec par dana govorili da nece biti ofanzive sa Ukro strane zno sam da krece.
Dosta su Ukri stisnuli severno od Soledara i juzno od Bahmuta.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1480



Na mapu sa Ruskim fortifikacijama, docrtao sam Ruske prve linije po Suriyaku. Nisam baš precizno kao on ali poslužit će za praćenje. Ovo je najsvežija mapa sa fortifikacijama.

Kao što se vidi sa mape, iz nekog razloga, gde su Ukri udarili, na tom delu ima najmanje fotifikacija.

Napad kod Novodonjecka verovatno ima za cilj da izbiju kod Staromlinovke i preseku put T0518. Tako primoravaju Ruse da napuste ceo prostor označen na mapi ispod. Ako pogledamo fortifikacije Rusi su to i očekivali, te su napravili fortifikacije južno od Staromlinovke.



Ukri na ovaj način ravnaju liniju dodira i eliminišu Rusku izbočinu koja može da ugrozi istočni bok glavnog pravca. Sad ako uspeju u nameri ispravljanja linija, jedna stvar može im se obiti o glavu. Pošto napuštaju svoje utvdjene položaje i ulaze u otvoren prostor bez fortifikacija, u slučaju Ruskog kontranapada, da li će uspeti da se na vreme vrate i zaposednu stare utvrdjene položaje.

offline
  • Pridružio: 11 Nov 2022
  • Poruke: 365

Za sada izgleda da Ukrima nije bas dobro XD , cirkuliraju video snimci unistavanja oklopa po livadama , izgleda da i helikopteri RF rade dosta.

Dalje kazu da je izgleda onaj sef obavjestajne sluzbe stvarno pojeo raketu tj. ?

online
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3116

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1665741411101073408

GP":Ukrajinska vojska je zauzela selo Novodonjeck u 3. i 4. valu napada koji su se nastavili na gredici Vremievsky.Divizija Leopard korištena je u ofenzivi. U ovom dijelu prošla je 1. crta ruske obrane kao i jučer.Leopardi su dobro startali"

Leopardi su došli na front. Tako da je moguče da su slike koji su stavili maloprije kolege istinske. Sad je potrebno da se što prije uništi ili zarobi taj tenk. I stavi u medije i se to medijski explotiše. Gubici ukra u tehnici su inače dosta veliki.

https://twitter.com/MikaelValterss1/status/1665752852671627264

GP":Tijekom poslijepodneva ukrajinske snage dobile su pojačanje od najmanje dvije satnije vojnika i 20 oklopnih vozila, među kojima i nekoliko tenkova Leopard. Nakon toga su ukrajinske snage maloprije uspjele zauzeti Novodonetske (ljubičasta kutija). U naselju su viđena najmanje 2 Leoparda i 5 oklopnih vozila."

i to je to.

offline
  • Pridružio: 27 Maj 2023
  • Poruke: 295

Ukrajinci su pustili onaj "Shhh..." spot, kao apeluju na "radio tišinu" pa zato jelte nema izveštavanja sa njihove strane.
Na Intel Slava Z je postavljena dobra pretpostavka - udarili su maksimalnu cenzuru i uobličili je maltene u marketing kako ne bi imalo o čemu da se priča ako se kontraofanziva ispostavi kao fijasko. Bude li fijasko u najavi jednostavno će negirati da je kontraofanziva uopšte pokušana jer da jeste izveštavali bi o tome, a kako da izveštavaju kad su pozvali na tišinu. Praktično su opisali krug propagadnog apsurda.

Naravno, za očekivati je da se uključe u program ako to bude vredno, a ako ne bude onda se nije ni desilo jer nisu ni rekli da se dešava.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Zašto je bitno da se uništi ili zarobi baš taj tenk? Zbog toga da se ljudi mogu prepucavati na društvenim mrežama? To donosi neki bonus na prvoj liniji?

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2342

Zna NATO da ce Leopardi da fasuju, nece ih sokirati ni unistavanje ni zarobljavanje istog tako da sem twitter prepucavanja nista bitno za ishod bitke.

Ukri su u medijskoj tisini ali kao sto rekoh, vec vidjeno na Hersonu proslog avgusta. Po Ukrima, nije se desilo...sem nepreglednih grobnica koje se pojavise niodakle.
Rusi svakako moraju svaki snimak da eksploatisu ali vaznije je da znaju sra rade na terenu...ako je Gerasimov na IKM-u onda je to to dakle pocelo je.
Nek im se smiluje Bog na obje strane (a i nama takodje).

offline
  • Pridružio: 20 Maj 2023
  • Poruke: 37

Nije dobro izgledalo ni prosle godine kad su tek krenuli, pa se dogodio Kupanjsk i Harkovska oblast. Nakon nekog vremena Rusi su i Herson napustili, tako da treba pricekati neko vrijeme da bi se moglo govoriti o uspjehu i neuspjehu. Gubitaka u tehnici i ljudstvu moraju biti, bez toga nema ofenzive.

Ukrajini je ovo zadnja sansa da potencijalno ostvare maksimalne ciljeve, a za to moraju jako iskrvarit. Vjerujem da su se ozbiljno pripremili i da Rusima nece biti lako. S druge strane, Rusija je imala dovoljno vremena da se pripremi na ofenzivu i da pripreme potencijalnu protuofenzivu, ako se uspješno obrane i slome ukrajinsku ofenzivu. Ako se Rusija dobro pripremila, mislim da Ukrajina ima male sanse za velike dobitke, a pritom bi imala sigurno velike gubitke kojoj joj vise ne bi ostavilo snage za pokretanje vecih ofenziva, da ne spominjem da bi pomoc zapada nakon toga isto dosta pala.

Siguran sam da se Ukrajina maksimalno pripremila za ovu ofenzivu, pitanje jesu li Rusi, ako jesu ne Pise se dobro Ukrajincima.

offline
  • hyla  Male
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 527

@Danijel - Zato što je propaganda danas jako bitna.
Ako se dobro sprovede može značajno da utiče na moral i javno mnjenje na obe strane. Verovatno je nekom generalu u štabu u Moskvi uništeni Leopard isto što i T72 - jedan neprijateljski tenk manje. Ali uništeni, ili još bolje zarobljeni, mačak (patriot, himars...) dobro eksploatisan kroz medije i društvene mreže ima popriličnu vrednost.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 777 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 4 sakrivenih i 742 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, anta, Bobrock1, bojanM84, Bubimir, ccoogg123, Denaya, Dimitrije Paunovic, Dorcolac, elenemste, Karla, Krusarac, LUDI, MB120mm, Mihajlo, milenko crazy north, Nemanja.M, raketaš, Regrut Boskica, Rogan33, Romibrat, sabros, tacija, Vladko, vobo, wizzardone, YU-UKI, YugoSlav, zodiac94, šumar bk2