Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1423

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
 • Pridružio: 26 Mar 2022
 • Poruke: 2384

https://twitter.com/tretter50001/status/1664704336427995164

GP":Ruska vojska juriša na Marjinku, probijajući obranu Oružanih snaga Ukrajine na bokovima i u ruševinama u centru. O napredovanju ruskih trupa u najnovijim izvješćima izvještavaju i ukrajinski vojni analitičari."

Več su bile juče uveče informacije, da je sjeverno krilo Marinke zauzeto, al izgleda da nije još. Kad čečeni zauzmu sjeverno krilo Marinka če brzo pasti.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 19 Dec 2015
 • Poruke: 265

Ajde da odgovorim Denayi na njegovo pitanje.Zasluzio je covek posle toliko dobrih postova na ovoj temi.Ukri imaju veoma razvijenu komandu samo se ona razlikuje od svih nato i sovjetskih standarda.

0)Operativna komanda-ovo je prakticno front u nekim drugim sistemima.Kijev ih ima cetiri nazvanih po stranama sveta.Bilogorevka spada u komandu "istok".

1)Strategijska grupa-ovo bi bila grupa armija.Imaju ih nekoliko ,a one su
-harkov
-lyman
-khortezya(ovde spadaju bahmut i seversk),a komanduje njime Sirski
-Tavria
-herson
-odesa

2)Takticka grupa-Ovo bi priblizno bila armija.U okviru spomenute hortezya grupa imamo siversku i bahmutsku TG

3)"glavna" brigada-posto snage kijeva nemaju za sada korpus niti diviziju ulogu korpusa preuzima jedna brigada-najcesce iz regularne vojske,a na nju se dopunjuju brigade ili bataljoni nac garde ili To.Ovo se moze objasniti time da zbog brzine uvodjenja jedinica na front i fleksibilnosti u strukturi snaga jednog sektora bataljon je postao osnovna formacija(kod drugih armija to je brigada ili divizija).Ti bataljoni su diskutabilni u smislu iskustva i komandnih sposobnosti i zato se to prepusta iskusnijoj /redovnoj jedinici

Primeri:93 meh u bahmutu;81 vdv kod belogorovke,58 meh br kod dubrove;14 meh br kod kupyanska


4)bataljon-osnovna jedinica snaga kijeva.gore sam napisao razlog zasto je to tako.

*** u vezi one 10 brdske sto te nervira.ona u svom sastavu ima 5-6 osnovnih bataljona od toga 3 redovna(8,108,109),1 tenkovski i 1-2 motopeh "prve linije" (verujem da im to znaci da su defanzivno odredjene)

I za kraj rec dve oko marinke.Zasto bas sad kad su je mogli uzeti ranije ,a i nije nesto privukla dodatnih ukro jedinica.Misljenja sam da rusi ne bi smeli da se zaustave samo na.marinci vec da nastave bar do mesta kurakova/kurahova.Jer time

1)Prilaze ovima iz ugledara sa ledja
2)teraju ukre da ubace rezerve za ofanzivu pre vremena(kad rusi to hoce)
3)primoravaju ukrajince da se bore u gradu gde se kako je to Denaya primetio manje gine nego u okolnim poljima pa rusi stede svoje snage.
4) Ako ukri odluce da koriste zapadnu tehniku u kontri u gradu su laksa meta za ruse(rusi biraju mesto gde ce se boriti)

offline
 • Pridružio: 09 Sep 2014
 • Poruke: 1143

‼️Према западним стручњацима, формирање две нове армије и два нова војна округа у Русији, производња потребне нове опреме и обука особља су скоро завршени.

Под руководством новог штаба, руска војска се враћа принципу активног напада, а концепт активне одбране потискује се у други план.

По принципу совјетске ударне армије, формира се нова, много бројнија и опремљенија структура, погодна за операције дубоког продора.
https://t.me/SrbijaRusija/24835

🇷🇺🛩‼️Извештава се о масовном ваздушном удару на објекте укровермахта у Купјанској области.

Према прелиминарним информацијама, напад су извеле ваздушне бомбе ФАБ-500 са модулима за планирање и корекцију по складиштима са муницијом 27. засебне ракетно-артиљеријске бригаде оружаних снага укро-рајха.

У истој области наводно је тешко оштећено складиште муниције тенковског батаљона 14. одвојене механизоване бригаде.

Обе јединице су биле укључене у борбена дејства у рејону Сватов. Претходно је огромна ракета испаљена на војне и индустријске објекте у Харкову.

По свему судећи, Ваздушно-космичке снаге настављају да уништавају нагомилане резерве оружаних снага укро-рајха припремљене за контраофанзиву.
https://t.me/SrbijaRusija/24836

Руска војска јуриша на Мариинку, пробијајући одбрану укровермахта на боковима и у рушевинама у центру

О напредовању руских трупа у најновијим извештајима извештавају и укропски војни аналитичари.

▪️ Ових дана руске трупе су успеле да пробију одбрану оружаних снага Кијева у северном делу града, избацивши непријатеља из бројних ровова.

▪️ Уз подршку тенкова Јужног војног округа, јуришне групе су истерале кијевске милитанте који су се населили на утврђеним тачкама у рушевинама.

▪️Солнцепеки Јужног војног округа погодио је упориште вода 79. ваздушно-јуришне бригаде оружаних снага Кијева.

▪️Такође, на Маријнском правцу, артиљерија 150. моторизоване дивизије групе „Југ” пореметила је ротацију оружаних снага Кијева на линији додира.

▪️Заузврат, Генералштаб Оружаних снага Кијева саопштава да руска војска активно напада у правцу Маријнског уз подршку авијације и артиљерије, под ударима положаја оружаних снага Кијева у Георгијевки, Мариинка, Победа и Новомихајловка.
https://t.me/SrbijaRusija/24833


offline
 • Pridružio: 08 Apr 2022
 • Poruke: 638
 • Gde živiš: Gradac Moravski

Citat:Откривена још једна тајна бункера ГУР гестапоа у Кијеву.
Зашто га Руси раније нису разбили?

Војни обавештајни штаб остатка Украјине у Кијеву онемогућавали су од ракетног удара заробљени руски војници. Дакле, зато овај објекат раније није био погођен, објаснио је бивши заменик Рада Олег Царев

Удар на бункер ГУР-а се тражи већ дуже време, јер су тамо планирани сви терористички напади на Русију. Зграда је требало да буде једна од главних мета. Међутим, са ракетним ударом су се отегли више од годину дана.

„Колико знам, они су се уздржали од удара, јер је ГУР тамо држао руске ратне заробљенике, као да се крију иза њих“, рекао је Олег Царев.

Пошто се удар ипак догодио, може се претпоставити да је изабран тренутак када у згради није било руских затвореника. Вероватно се због тога толико наљутио шеф ГУР-а Кирил Будалов.

(ЦарградТВ)


Могло би бити тачно?

offline
 • Pridružio: 09 Sep 2014
 • Poruke: 1143

Дронови, ракете и бонус. Како је нападнуто седиште ГУР-а у Кијеву? Било је креативно.

30. маја у Кијеву је нападнуто седиште Главне обавештајне управе. Напад на центар одлучивања изведен је ракетама, али је томе претходио налет читавог јата дронова.

Кијевски ПВО системи су 27. и 28. маја интензивно гађали руске беспилотне летелице (према неким извештајима, око 40 комада), потрошивши већину муниције. Испорука нових се очекивала тек до 30. маја ујутру, тако да није било ничега што би могло да обори ракете.

Како су ударали у зграду ГУР-а? Постоји неколико верзија. Прво је зграду погодила подзвучна противбродска ракета Х-35У, која је способна да погоди копнене циљеве. Друга претпоставка је ударац од ракете П-800 Оникс. Могао је бити испаљен из обалског комплекса Бастион. Она је у стању да лети 300-400 километара и маневрише са великим преоптерећењима, па би стога могла да изведе напад. Трећа опција - било је неколико пројектила. За неке су мете требало да буду објекти противваздушне одбране укропске престонице, за друге - зграда ГУР-а која се налази на острву Рибалски.

Према речима стручњака, ударили су не толико на зграду колико на део паркинга, испод којег се, највероватније, налази неки веома важан објекат. Употреба најмање две ракете говори о нестандардном, чак и креативном приступу планирању удара.

На пример, прва ракета би могла да пробије подове управне зграде и експлодира на дубини од неколико метара. Конструкција би преживела, али би излаз на површину из бункера био блокиран, као и прелаз између нултих нивоа. Друга ракета је способна да изазове поплаве просторија дежурних службеника и подземних комуналија.
https://t.me/SrbijaRusija/24829

offline
 • Pridružio: 04 Mar 2022
 • Poruke: 2021

Суријак сматра да ускоро следи руска офанзива. Руси су појачали нападе на више места, а такође каже да појачања пристижу на источном фронту.

https://twitter.com/Suriyakmaps/status/1664045628127600644

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6899

I Ukrajina je imala reformacije vojske i to taman od 1992. Bili su negdje nekad tekstovi o prekvalifikaciji vojnog personala u pekare i tako dalje sa sve pekarama i ostalim "biznisima". Tada su valjda imali 240.000 vojnog personala ili su se smanjivali na tu cifru ne sjecam se vise. Tada je bila popularna sintagma "snage za brza dejstva" i ucesce u medjunarodnim odnosno prozapadnim avanturama sa akcentom na "aeromobiljnike".
Uz eksplodirana skladista i nedostatak fondova sve je to svedeno do 2010 na provizornu vojsku. Tada ovaj scenario rata sa Rusijom vjerovatno nije bio ni u najgorim kosmarima, barem glavonja u Kijevu, pri cemu ni sama Rusija nije bila u nesto boljoj poziciji od Ukrajine. No sve se nekako promijenilo.
Sad kada su u totalnom ratu sa Rusijom, kada su vjerovatno odavno ukinute divizije/korpusi/armije svakoj brigadi doda se u naziv otdeljnaja i rijesio si problem. Sve moze da bude pozadinska baza, po nahodjenju se "delegiraju" oklopne i artiljerijske jedinice koje su vjerovatno takodje samostalne ili osamostaljene. A Vrhovni stab je samo protocni bojler izmedju americkog osmatranja i planiranja te brigada na terenu. Pa Amer planira na strategijskom nivou, a Ukrajinac na taktickom rasporedjuje jedinice bilo u punom sastavu bile rascjepkane.
Teritorijalne brigade su svoja "klasa" ad hoc formiranih jedinica koje ako mogu da rasterete normalne brigade drzanja mirnijih dijelova fronta, pa, dosta su uradile.
Zanimljivo je i kakav je karakazan u ukrajinskom VOJINu i ostatku PVO.

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1150

Hvala Zastavniku i Nobunagi na odgovorima. Onaj post sam i napisao da bih podstaknuo pisanje na ovu temu i dodjemo do nekih odgovora. Koji će nam još više približiti stanje na frontu i pomoći da lakše razumemo neke poteze.

Za ove 4 operativne komande sam znao i falila mi je veza izmedju njih i jedinica na frontu. Preveliki je to jaz izmedju njih.

Za ove strategijske grupe nisam znao i sad prvi put čujem za njih.

Potvrdio si moje sumnje u vezi taktičkih grupa. Zbog toga sam u onom postu i odvojio Artjomovsk od Severska. Samo sam mislio sa su to operativne grupe. Znači operacija Artjomovsk je počela probijanjem linija na spoju dve taktičke grupe. Bahmutske i Severske kod Jakovljevke.

Kako je bataljon osnovna jedinica iz tog razloga i "usitnjavaju" brigade. Komanda jedne brigade na odredjenom delu fronta, preuzima pod svoju komandu i podčinjava sve bataljone u njenoj zoni odgovornosti. U slučaju mog opisa rasporeda jedinica istočno od Severska stanje bi bilo sledeće.

Pod komandu 81. brigade podčinjavaju se prisutne jedinice 54.ombr, 1. navalne i 14.br.NG. u njenoj zoni odgovornosti. 10. brigada je u punom sastavu i ona ima svoju komandu. Tako da u suštini na tom sektoru imamo komande dve brigade koje su podčinjene komandi TG. Zbog broja brigada mislio sam da je u pitanju OG. Ako grešim ispravite me.

Zašto Ukrajinci rade ovo. Pa kao što sam napisao u onom postu, rasporedjuju teret na ravne časti. Kao što Nobunaga napisa 81.VDV je elitna brigada. 54.ombr je glomazna i dobra. Pridodavanjem 1. i 14. brigadom kojom komanduje iskusna komanda i one dobijaju na kvalitetu. Takodje oslobadjaju ljudstvo ove prve dve brigade na liniji koje se može iskoristiti kao rezerva TG ili na nekom drugom delu fronta. Kao što su se delovi 54. iskoristili kod Krasne gore.

Sad sam još više ubedjen u nešto što sam napisao u onom postu. Mislim da su se Ukrajinci plašili da Rusi ne udare i na tom delu. Zbog toga nisu pomerali 81.-vu i višak ljudstva držali kao rezervu. Taj strah ih je naterao da u Martu pojačaju sektor sa dodatnim delovima dve brigade. Mislim da je 14.-sta stigla i pre Marta.

offline
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 118

Samo brzo ramišljanje,
nije usko vezano za bilo šta, ali u Koreji, Vijetnamu, pa čak i Avganistanu,
jako je bilo bitno ko i koliko te je obučavao. Do nivoa da su u Koreji i Vijetnamu bili strani piloti.
Čini mi se da sad to gubi značaj, dobro ne omalovažavam stuku ali mi se čini da uz "automatic" mod Patriota ili Tora pa čak i F16 i sl. dobićemo performanse sistema sličnim optimalim.

Ne želim da glorifikujem Ukraince, ali mi se čini da zapadno oružje kojim raspolažu je skoro
maksimalno iskorišćeno zahvaljujući a) "zastarelosti" Leopardom 1 bi svako ovldao i b) "automatizmu" Patriota, Leoparda 2, itd... možda grešim ali deluje da su zapadnjaci došli do optimalnog sovjetskog sna,
da svaki seljak ćera šta god treba. Ironično došli su do toga mega naprednim tehnologijama...

offline
 • Pridružio: 15 Mar 2022
 • Poruke: 1017

Bobrock1 ::https://twitter.com/tretter50001/status/1664704336427995164

GP":Ruska vojska juriša na Marjinku, probijajući obranu Oružanih snaga Ukrajine na bokovima i u ruševinama u centru. O napredovanju ruskih trupa u najnovijim izvješćima izvještavaju i ukrajinski vojni analitičari."

Več su bile juče uveče informacije, da je sjeverno krilo Marinke zauzeto, al izgleda da nije još. Kad čečeni zauzmu sjeverno krilo Marinka če brzo pasti.


Bobrock, Zelenski čita tvoj post -> https://twitter.com/Sprinter99880/status/1664567040408002560

aramis s ::
A po čemu one to klizaju, po ledu? Bombe su jedreće, jer jedre pomoću dodatih krila.


Ne poznajem dovoljno Srpski jezik, ali u Hrvatskom, jedri se po moru Laughing

Isprike na offu Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1040 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 6 sakrivenih i 995 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Atomski čoban, Boris BM, bozidar79, Branke90, cinoeye, cuculo, darkangel, Darko8, Dorcolac, dzumba, hyla, Marko Marković, mercedesamg, Milos ZA, Misirac, MrNo, nobutado, oldtimer, Petar35, privremeno, Profica, ruger357, S-lash, samocitam, sasa87, Sirius, Skywhaler, Srle993, Stefan M, stegonosa, Trpe Grozni, vathra, Vatreni Zmaj, Vojvoda86, vsn, yufighter, ZetaMan, Zvrk