Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1359

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • Pridružio: 14 Maj 2024
  • Poruke: 28
  • Gde živiš: Imperija Lazi

Apok ::Ставише кавез и на Абрамса






Auu kuku majko sta uradise od ove masine, jebiga izgleda Mkec nije otporan na sve sto Rusi imaju kao sto kaze TM. Zezam se, moderni rat u ovom razmjeru je jako zajebana stvar i ja mislim da ce sve ozbiljne vojne sile morati da adaptiraju koncepte upotrebe OMJ.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1219
  • Gde živiš: Beograd

Kruži glasina među Rusima da će se uskoro u Lefortovo distriktu grada Moskve osnovati rezervno Ministarstvo Odbrane RF i Generalštab OSRF.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lefortovo_Prison

.....

Sve objave su uzajamnoj vezi.
Uhapšeni su oficiri za nabavku i snabdevanje. Načelnik Uprave odeljenja Ministarstva odbrane Rusije za državne nabavke Vladimir Vertelecki uhapšen je zbog sumnje da je zloupotrebio položaj. Uhapšeno je i još nekoliko njegovih kolega.
Kanal Dva majora oštar je u kritici vojnog vrha i prenosi video u kojem vojnici vojnici i starešine sa fronta izražavaju "zahvalnost" Verteleckom na "časnoj" službi i opremi koja je dobrim delom pod njegovom kontrolom i odgovornošću stizala na ratište.
Jedan od primera je komunikacioni uređaj u čijoj anteni se nalaze dve trake od metra za merenje. Neki delovi vojske se doslovno snalaze uz pomoć štapa i kanapa.

Citat:Zvanični predstavnik ruskog istražnog komiteta Svetlana Petrenko:
Načelnik Odeljenja Ministarstva odbrane Rusije za izdavanje naloga za odbranu države Vladimir Vertelecki ( https://t.me/dva_majors/43354 ) optužen je za zloupotrebu službenih ovlašćenja u sprovođenju naloga za odbranu države.
Prema vojnim istražnim organima Istražnog komiteta, Vertelecki je 2022. godine prihvatio nezavršene radove kao deo razvojnih radova po ugovoru sa državom. Kao rezultat nezakonitih radnji optuženih, država je pretrpela štetu u iznosu od više od 70 miliona rubalja (720 000 evra).
Na zahtev istrage, sud je za Verteletskog izabrao preventivnu meru u vidu pritvora.
U Ministarstvu odbrane Rusije privedeni su ukupno: pozadinski oficir, kadrovski oficir (bivši oficir ZGT), signalist i načelnik za državni odbrambeni red.


https://t.me/dva_majors/43385
https://lat.sputnikportal.rs/20240523/nastavlja-se.....61409.html

Citat:
Želeo bih da se zahvalim načelniku Odeljenja za izdavanje naloga za odbranu Ministarstva odbrane Ruske Federacije Vladimiru Verteleckom na divnim sredstvima komunikacije




Video : https://t.me/dva_majors/43484

Citat:Dva Majora su ogorčena ( https://t.me/dva_majors/43484 ) činjenicom da su komunikacione antene za radio stanice Azart napravljene od govana i štapova od perspektivnih komponenti nove generacije.
Ovde ne treba kriviti samo Verteleckog iz DOGOZ-a: ovaj organ samo raspodeljuje sredstva u skladu sa zahtevima drugih organa vojne komande i kontrole. Postoji puna zajednička odgovornost: i sistem vojnih predstavnika funkcioniše, a predstavnici vojne uprave sprovode prihvatanje i plaše se da daju povratnu informaciju da ne funkcioniše.
Bez sumnje, specijalna revizijska operacija FSB, Računske komore i Istražnog komiteta daje plodove i mogućnost otvaranja apscesa u ruskoj vojsci. Samo proces, nažalost, ne napreduje dalje.
I neće biti moguće preko noći zameniti sve analogno u trupama koje se tu gomilaju godinama. Da biste to uradili, potrebno je dalje otvoriti apsces, doneti proceduralne odluke i blagovremeno zameniti proizvode. A ovo je sve iz domena fantazije.

https://t.me/dva_majors/43489



offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1219
  • Gde živiš: Beograd

Kratki osvrt na slučaj nedavno smenjenog komandanta 20.armije, generala Suhrab Ahmedova. Pravi primer kako jedan komandant može raditi o glavi sopstvenoj vojsci. Pored tragedija kod Ugledara, još nekoliko katastrofalnih događaja mu se stavljaju na teret. Ovo je po meni za duboku istragu:



Citat:O očekivanoj ostavci general-potpukovnika Sukhraba Ahmedova

Pa, promene i rekonstrukcije su uticale ne samo na sastav organa vojnog komandovanja i upravljanja Oružanih snaga RF, već i na situaciju na frontu.
Tg izvori navode da je komandant 20. armije Ahmedov smenjen sa dužnosti. Prema našim saznanjima, za sada je reč samo o tome da je komandant armije poslat na odsustvo i privremeno udaljen od komandovanja vojskom.
Da se razumemo: borci pod komandom Ahmedova pokušavaju iznova i iznova da zauzmu utvrđeno područje u blizini sela Terni u pravcu Limana. Snimci „efikasne“ ofanzive po istim šablonima sa gubicima mogu se naći na internetu. Dugo pokušavaju da zauzmu naselje. Oprema takođe dugo gori. I često.
Ahmedov i kompanija krivi su za masovnu smrt osoblja tokom postrojavanja ( https://t.me/rybar/48491 ) u blizini Kremenne u junu 2023. Ali s obzirom na nepotizam koji je u to vreme cvetao u sudskom Zapadnom vojnom okrugu, ova stvar je gurnuta pod tepih.
Ovoga puta Ahmedov je uklonjen sa komande nakon što je osoblje povereno Ahmedovu pre tri nedelje po drugi put zaredom pogođeno u jednoj od pozadinskih oblasti Luganske Narodne Republike. Posle prvog udara, avaj, komandant se rukovodio principom „ne udara grom dva puta u isto mesto“.
Nećemo vikati „Hej, Telegram, hajde da dignemo urlik i da ne dozvolimo komandantu da se vrati na front“: avaj, Severni vojni okrug je za dve godine morao više puta da se suoči sa principom „ako kritikuju , to znači da radimo sve kako treba.” Istina, ovaj princip ovog proleća nije spasao načelnike vojnih komandnih i kontrolnih agencija, pa čak ni jednog zamenika ministra odbrane.
Ovde je važna još jedna nijansa: glavna stvar je da ova suspenzija ne postane privremena. Zato što je efikasnost borbenih dejstava na ovom sektoru fronta, najblaže rečeno, sporna, a ima dosta pritužbi na efektivnog komandanta. Ali bolje je da istražitelji sve razjasne: sigurni smo da će to shvatiti.

Citat:


https://t.me/dva_majors/43377

offline
  • Pridružio: 26 Dec 2022
  • Poruke: 15

Da ne citiram, citirano posto je protiv pravila ali samo da kazem da ovo sa antenom napravljenom od trake za merenje i nije tako lose kao sto izgleda. Te antene se zovu tape measure antene i vaze za jedne od boljih i rezonantnijih antena. Takodje materijal je takav da dozvoljava savijanje i rolanje bez ostecenja. Za razliku od motoroline pendrek antene koja bode u rebra i slabine kada zalegnes, puzis itd...

Pogledajte malo tape measure antene...to su odlicne vertikalne ili usmerene antene koje se daju lako napraviti i lako podesiti (tjunovati) za odredjenu frekvenciju ili frekventni opseg.

Svojevremeno sam napravio par ovakvih antena od PVC cevi i trake od metra. Sa snagom manjom od 5w sam uspedno odradio vezu sa NA1SS (Medjunarodna svemirska stanica)

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3255

https://x.com/dana916/status/1794209327407898624

GP":1. Netajlovo:
-Selo je gotovo pod potpunom kontrolom RFAF-a.
-59.brigada ZS-a, koja brani selo, trpi velike gubitke u poginulima, ranjenima i zarobljenicima. Zapovjedništvo brigade nastoji odgovornost za propuste prebaciti na više rukovodstvo, pozivajući se na lošu opremljenost i opći nedostatak ljudstva.
-Ruske trupe još nisu ušle u Karlovku, neprijatelj nastavlja mjere učvršćivanja Karlovke za koju će uskoro početi borbe.

2. Umanskoye:
- RFAF je zapravo završio svoje oslobađanje i u pozadini čišćenja koje je u tijeku, počeli su širiti zonu kontrole sjeverno i sjeverozapadno od sela.
-Južno od Umanskoye, pokret se nastavlja prema predgrađu Yasnobrodovke, koju neprijatelj još uvijek drži.
-Cesta Netaylovo-Umanskoye, koja prolazi istočno od predgrađa Yasnobrodovke, pod punom je kontrolom RFAF-a.

3. Ocheretino:
-Borbe se nastavljaju sjeverno i sjeveroistočno od predgrađa Novopokrovskoye. Za sada nema značajnijih pomaka.
-Zapadno od Semyonovke, pritisak RFAF-a ostaje.
-Zapadno od Očeretina vode se borbe prema Sokolu. Neprijatelj pokušava izvršiti protunapad snagama 47. mehanizirane brigade, aktivno trošeći zapadnjačku opremu i redovito gubeći Abramsa i Bradleya.
-Sjeverozapadno se vode bitke na periferiji Novoaleksandrovke. Glavnina sela je još uvijek iza leđa neprijatelja.
-Sjeverno od Očeretina, RFAF se bore za utvrđeno područje u Kalinovu i neprijateljske položaje koji pokrivaju Rozovku.

** Gledajući u cjelini, neprijatelj je, nakon što je napustio raspoložive rezerve za zaustavljanje napredovanja RFAF-a u području Ocheretino, oslabio svoje položaje južno od mjesta, što je omogućilo RFAF-u da brzo probije obranu AFU-a u Netaylovu i Umanskoye.

-To je spriječilo AFU da stabilizira situaciju. Kriza zapadno od Avdejevke nastavlja se razvijati, dok je značajan dio preostalih rezervi AFU sada okovan borbama na sjeveru regije Harkov.

- U slučaju novih proboja fronte zapadno od Advejevke, može doći do situacije kada će opet biti potrebno povlačenje trupa s drugih smjerova zbog njihovog slabljenja, što ide na ruku ruskoj strategiji "tapkanja" fronte radi traženja. za kritične ranjivosti."

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1800

За "Азарт" и "антене нове генерације" нека се захвале бившем заменику начелника Главног Штаба, Халилу Арсланову, који је ушао у анале корупције (чак и за руске стандарде). 6,7 милијарди рубаља му мало било....

https://www.kommersant.ru/doc/4712794

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1800

Репортажа о ФПВ оператерима на украјинској страни, 92. бригада. Доста детаља о примјени, дроновима, искуствима оператера...

https://youtu.be/WipqeFgzdTc?si=bclscLzaezXwWwz6

offline
  • Pridružio: 07 Sep 2023
  • Poruke: 17

politika.rs/scc/clanak/616292/Vucic-U-.....u-Ukrajini

Odavno ne shvatam ovaj list za ozbiljno jer manje više svi naši su dezinformatorski, ali izjaviti nešto gde se pominju žrtve veće nego u 2SR i to u subotu ujutro kada se čitaoci spremaju da srknu prvu kafu je strašno... Ne mogu da izbijem iz glave sve te napade na strateške vojne ciljeve u Rusiji, posebno ovaj radar. A sad opet Stoltenberg priča kako Ukrajincima treba dozvoliti da koriste Nato oružje za napade u dubinu Rusije, vest takodje od jutros u istom listu... imaćemo pizdariju uskoro ako neko ne povuče ručnu. Američki izbori se probližavaju, Tramp ima prednost, svet je na granici.

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2020
  • Poruke: 914

Svako ko u Trampu vidi izlaz, grdno se vara. Već je krenuo da se okružuje neokonzervativcima i ratnim huškačima. Cenim da će dodatno eskalirati i da će situacija postati još opasnija.
Bajden ili Tramp, potpuno je svejedno.

Svako ko tvrdi da će se nešto glede ovog rata radikalno promeniti pod Trampom nek da samo jedan primer iz prvog njegovog mandata.
Jel povukao vojsku iz Sirije, iako je najavljivao? Nije, čak ju je i dva puta raketirao.
Jel povukao vojsku iz Avganistana, iako je najavio?
Nije
Jel smanjio američko vojno prisustvo u Evropi ili bilo kom drugom delu sveta?
Nije
Jel smanjio vojni budžet?
Nije, već ga je dobrano povećao
Jel uskratio pomoć Ukrajini?
Nije, čak šta više, za vreme njegovog mandata su prvi put krenuli Džaverlini...
Jel ukinuo neke sankcije Rusiji koje su donete 2014?
Nije, čak su donete i dodatne sankcije

Možda on lično to sve ne želi... Ali Vašingtonska močvara, vojno industrijski kompleks, neokonzervativci i jastrebovi kojima se stalno okružuje, jer mu očigledno treba njihova podrška... Sve to kad se sabere i uzme u obzir, plus najava od pre par dana da nema ništa protiv Niki Hejli i da se za nju potencijalno sprema mesto u administraciji, plus informacija da sprema mesto i za Pompea...
Pa to su valjda dovoljni pokazatelji, šta nas očekuje.

Nikakav mir on neće niti može da donese, jedino se plašim da ne donese još veću eskalaciju.
Što kaže Putin, sa ovim establišmentskim demokratama makar zna na čemu je, zatezaće maksimalno, ali bez ulaska Američke vojske u Ukrajinu. A sa Trampovom ekipom, nikad se ne zna šta tim likovima može sve da padne na pamet

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2941

Pogodjen Abrams kod Sokol-a:
https://t.me/jnb_news/48914

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 664 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 0 sakrivenih i 661 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bladesu, ILGromovnik, Pohovani_00