Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1360

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 43

Postoji jedan dobar način da se proveri ko je pouzdan za visoki vojni i civilni položaj u RF. Proveri se gde mu žive ili studiraju deca. Ako mu deca žive i studiraju u Londonu, Parizu, Briselu, Nju Jorku itd... neće taj baciti nuklearnu bombu na isti. Generalno to je univerzalno pravilo. Ne važi samo za Ruse važi za sve.
Rusi imaju sreću u nesreći. Ukrajinci ne mogu da urade ništa značajno na bojnom polju pa Rusi imaju vremena i mogućnosti da pročiste svoje redove. Na ruku im ide i ovaj progon ruskih građana po zapadu, plenidba njihove imovine idr... Na taj način ih teraju nazad u Rusiju. Kažem sreća je pa Ukrajinci mogu samo da se brane. Oni više ne mogu da naprave stratešku ofanzivu.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1370

šumar bk2 ::Kratki osvrt na slučaj nedavno smenjenog komandanta 20.armije, generala Suhrab Ahmedova. Pravi primer kako jedan komandant može raditi o glavi sopstvenoj vojsci. Pored tragedija kod Ugledara, još nekoliko katastrofalnih događaja mu se stavljaju na teret. Ovo je po meni za duboku istragu:

Auuu, za ove sve "bisere" je kriv isti tip? To su sve među poznatijim debaklima ru vojske. Ako lik nije brutalno nesposoban, onda je definitivno ukro igrač i dijeli im informacije. Trebali su ga davno maknuti.

Inače svašta smo vidjeli u ovom ratu, na sve smo navikli. Ali ova vijest od jučer o gađanju ovog radara me baš duboko uznemirila moram priznati. Potpuno je nebitno na koju stranu je okrenut, ovo je ogroman korak ka nuklearnoj eskalaciji. Plus ovo šta pričaju Vučić i Orban... Nebu dobro.



offline
  • Pridružio: 21 Jul 2022
  • Poruke: 39

Da je bajka pa i da Putin postane predsednik SAD opet bi spoljna politika Amerike bila ista.Eksponenti nisu bitni,bitan je samo glas koji izgovore a koji moraju.
Ovaj rat Ukrajina protiv Rusije im je idealan da vode rat na vise nivoa.Ekonomski,verski i prosto zadovoljavanje iskonskog zla koji deo te zapadne civilizacije neguje u sebi.

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 43

Vidim da se potencira da nema veze ko će biti predsednik SAD jer će politika biti isti. Nije baš tako. Politička elita oko Trampa i Bajdena nije ista. Oni nemaju isto viđenje daljeg razvoja SAD. Unutrašnja politika im se dijametralno razlikuje a to se projektuje i na spoljnu politiku. Moje je mišljenje da se proces polarizacija dva politička bloka unutra SAD privodi kraju. I da će sve kulminirati oko izbora u SAD. To će svakako uticati na rat u Ukrajini. Mislim da za sada ne treba potencirati tu raspravu na ovoj temi. Još uvek je to linija off topics. Ali mislim već nakon novembra meseca neće više biti off. Naravno u koliko nas neki neočekivani događaji na Bliskom Istoku i Južnom kineskom moru ne iznenade.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2941

Tesko da ce Tramp dozvoliti Rusima da vladaju u Ukrajini, pa to je protiv Americkih strateskih interesa. Mislim da bi on bio ok sa tim da se ostane na ovim granicama, eventualno nesto do Dnjepra.

Slaba pomeranja na frontu,a toliko ima klimavih mesta gde se svaki sat ocekuje pomeranje.
Ukri su prilicno stabilizovali oko Ocheretine, sada vidimo Ruski fokus ka Oskolu:




Cilj je uzeti Stelimahovku, sto se moze dalje ozbiljno prosiriti na uzimanje ove uzvisene grane i tako osvojiti gomile km2 jer je sve zapadno od grane nizina pa reka Oskol.

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3823

Izbori u SAD kao globalnoj sili su itekako bitni, ali takođe politika SAD kao i većine sila mora imati kontinuitet. Pa tako kada pričamo o Afganistanu dogovor o povlačenju je postignut sa Trampom i oko tog povlačenja je vladao konsenzus i Bajden je samo finiširao taj posao. Tako i sa UKR. SAD odn u vreme mandata Trampa je započelo reorganizacija i naoružavanje UKR vojske, Bajden je samo nastavio sa tom politikom i produbljivao tu saradnju. UKR je od 2008 na posebnoj poziciji u interesnoj sferi SAD i kako stavri stoje sa ratom se samo ta pozicija ojačavala, te oni iz toga ne mogu izaći tako lako ma ko god bio na vlasti i ma kakvo lično mišljenje imao presednik SAD, čak naprotiv u prvim godinama mandata može biti agresivnija. Isto kao što sam mišljenja da danas VVP umre politika Rusije se ne bi menjala čak bila bi takođe agresivnija.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1590

Bobrock1 ::https://x.com/dana916/status/1794209327407898624

** Gledajući u cjelini, neprijatelj je, nakon što je napustio raspoložive rezerve za zaustavljanje napredovanja RFAF-a u području Ocheretino, oslabio svoje položaje južno od mjesta, što je omogućilo RFAF-u da brzo probije obranu AFU-a u Netaylovu i Umanskoye.


Upravo sam ovo imao na umu kad sam, pre izvesnog vremena napisao da postoji odredjen deo terena koji bi Ukrajinci mogli prepustiti Rusima i snage prebaciti zapadno od Očeretina u pokušaju stabilizacije fronta. Jer im je to mnooooogo bitini deo nego slepo crevo Umanskoje-Jasnobrodovka-Netajlovo. Koje je padom Berdiči izgubilo svaki smisao upornog držanja. Neka zadržavajuća odbrana Ok ali ništa više od toga. Ojačati liniju Novoaleksandrovka-Sokil-Novoprokopovka-Novoselka Perša. Čak i ova dva poslednja nisu toliko bitna, ali ona prva dva, bogami jesu. Zašto napustiti ovaj deo, zašto braniti Sokil i Novoaleksandrovku već sam pisao o tome i da se ne ponavljam.

Izvlačenjem Ukra na liniju Novopokrovske-Novoselka Perša i prepuštanje onih polja južno od sela, Rusi se izvače na otvorena polja. Rusi u ta polja teško da će ulaziti i uspostavljati neku jaku liniju. Muvaće se u tim selima ali ulaziti u polja i tako se izlagati Ukrajinskim granatiranjima mislim da neće. Izloženo je to previše. A opet napadi sa juga na liniju Novopokrovske-Novoselka Perša, bi kretala iz Umanskoja, kojom prilikom trebaju preći podosta metara otvorenog prostora. Mislim da neće ali će Novopokrovske napadati kao i do sad iz Solovjova. A na zapad trenutno ne mogu, tu je reka Vovča i njena linija.

Citat:-To je spriječilo AFU da stabilizira situaciju. Kriza zapadno od Avdejevke nastavlja se razvijati, dok je značajan dio preostalih rezervi AFU sada okovan borbama na sjeveru regije Harkov.


Ne bih se u potpunosti složio sa ovom konstatacijom. Nevelsko još uvek nije pod potpunom kontrolom Rusa. Tako i ta dominantna uzvisina na tom delu. Gubitkom Pervomajska i onih polja severno od sela, Netajlovo gubi svaki smisao. Ako neko misli da je Karlovka neodrživa za Ukrajince padom Netajlova, mislim da se vara. Izmedju Netajlova i Karlovke je velika balka/jaruga sa močvarnim zemljištem i vodenim površinama. Koja se prostire paraleno pored Netajlova i Pervomajska sve do Piski. A Nevelsko sa svojom uzvisinom je sa one strane jaruge. Naravno da uvek postoji mogučnost prolaska ali u dosadašnjem toku SVO videli smo da takve prirodne prepreke ipak predstavljaju značajnu prepreku. Rusi su Nevelskom prilazili i pokušali uzeti taj deo, napadima sa istoka, sa južne strane te jaruge/balke.

Mogu komotno da kažem da su trenutno Novoaleksandrovka, Sokil i atar Nevelska stubovi Ukro odbrane na tom potezu. Na jugu se nadovezuje Krasnogorovka ali i njenim zauzimanjem bez Nevelska, Rusime se ne otvaraju neke velike opcije.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3255

https://x.com/AMK_Mapping_/status/1794303391084265536

GP"Ruski izvor tvrdi da su ruske snage sada potpuno zauzele Ivanivku."

Nema više natezanja oko neke mlekare ili ulice Patrisa Lumumbe 14 dana, uzme se selo u dva dana i to je to.

offline
  • ribar
  • Pridružio: 17 Maj 2024
  • Poruke: 79
  • Gde živiš: El Mundo Latino

Citat:Украинская сторона нанесла удар по объекту российской системы предупреждения о ракетном нападении в Краснодарском крае, есть повреждения, сообщил сенатор от Запорожской области, бывший глава «Роскосмоса» и экс-вице-премьер по ВПК Дмитрий Рогозин в своем телеграм-канале.

Он называет объект ключевым элементом системы боевого управления стратегическими ядерными силами. По мнению Рогозина, «заказчиком грандиозного преступления» являются США. Учитывая их вовлеченность в конфликт и «тотальный контроль» за военным планированием Киева, версию о том, что Вашингтон не знал о планах удара по системе противоракетной обороны России, «можно отбросить», считает он.

«Вашингтону придется ответить по полной за случившееся. Таким образом, мы стоим не то что на пороге, а уже на краю, за которым, если не остановить противника в подобных действиях, начнется необратимый обвал стратегической безопасности ядерных держав», — заключил сенатор.

rbc.group


Rogozin optuzio SAD za Armavir, upozorava na posledice.

offline
  • Pridružio: 22 Feb 2024
  • Poruke: 97

Да није свеприсутне корупцијске и ине трулежи у руској војсци и држави као и недостатка муда које неко назива и '4D шах', ово је требао бити снимак с пар километара од границе с Пољском, а не Русијом.

t.me/anna_news/67002

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 421 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 417 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: minmatar34957, raketaš, SlaKoj, voja64