Rat u Siriji, 2017. godina

1041

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
  • Pridružio: 10 Jul 2017
  • Poruke: 247

Тешко да Азери ратују у толиком броју, мислим да су лош војнички материјал и држава им обилује петро-доларим (размажени).. Јермени су их разбили у рату само тако.. Да и шити су.. Можда их неко мијеша са Туркаменима, који су мањина у Сирији и Ираку..

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Maj 2009
  • Poruke: 1103
  • Gde živiš: Beograd

Gde je Al-Nashid? Ne mogu da ga nadjem na mapi.

nasao https://muraselon.com/en/2017/09/syrian-army-expan.....ezzor-map/

offline
  • Pridružio: 09 Jul 2017
  • Poruke: 283

To je i sustina Ameri i Izraelci su otkrili ahilovu petu .Irana , Turske , Iraka ,Sirije.Te drzave su formirane da bile u interesu iskljucivo Britanije i Francuske i da bi okrenuli Tursku prema sebe ( zato nije bila saveznik Nemacke drugom sv ratu ) Ima 7- 8 milona kurda u Iranu pored toga isto toliko Azajberdzanaca.Oni su prirodni saveznik protiv Asad - Iran - Rusija kolicije.Fale samo suniti zbog katastrofalnog izbora..Idelogije koja je ocigledno se nametnula jer je prva provalila nacinalne teznje sunita...Zato su i drzali tolke oblasti i pored nasilne idelogije koja realno je previse ekstremna i za to stanovnistvo .SDF postaje sve vise arapski pitanje koliko ima i Kurda u prodiru u Del Zor .Negde dugorocno cim se oslobode propale idelogije bice prirodni saveznuci SAD i Izraela ..Rusi su mozda suvise zapetljali krvave vec znacajno ...A Iranci u vecinsko sunitskoj Siriji sigurno nisu omiljeni ..Nema sanse jer nastapuju sa tacke islamskog sitizma...Realno da nema Ruske vojske i Iranaca i Hezbulaha ne bi oni ni protiv ISIL ovako napredovali ustvari ne bi ni preziveli..Situacija je opasna...A realno ne bih Rusima preporucio da se posle sloma ISIL petljau uopste njihov cilj je bio Laktija to vec imaju..sta se desava dalje koga briga .Ako bi ostali ratovali sa svima .Ne da bi doziveli nov Avganistan nego bi unistili sebe kao veliku silu zauvek..Nisam mislio da ce se Rusi ovoliko angazovati pogotovo tako daleko .Oni sad ispunjavaju ciljeve Irana ne svoje. .Bice bojim se velika makljaza na duzi rok i da slom ISIL nije kraj ratova...Za Ruse je bolje da se nepetljau cisto strateski gledano to je bure bez dna.

offline
  • Pridružio: 10 Jul 2017
  • Poruke: 247

Al-Nashid.. Налази се на узвишењу изнад Еуфрата, мислим да су избили на магистрални пут који иде источном обалом ријеке.. Овакав слијед догађаја је био очекиван.. СДФ је овим избачен из даље приче око оних нафтних поља, Омар.. Smile

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2015
  • Poruke: 431

Amerika nece napustiti teritoriju Sirije, to je valjda jasno kao dan. Ako se nekad odluce za povlacenje sa B.I. te kurdske teritorije ce biti zadnje, sa kojih ce se povuci. Americki vojnik, u kurdskom gradu-selu je hiljadu puta bezbjedniji nego u nekom arapskom.
Oni su u njima nasli pouzdane i lojalne poslusnike, tako da ce samo doci do produbljivanja saradnje.
Njihova promasena politika je stvorila puno neprijetelja u muslimanskom svijetu, pa i pored zvanicnog saveznistva, oni su prepoznati kao neprijetelji i okupatori.

offline
  • Pridružio: 05 Jun 2017
  • Poruke: 80

Napisano: 26 Sep 2017 0:24

Rusi su daleko dogurali i sad neka još uznu,šta se uzet može. Iranci nisu omiljeni među sunitskim Sirijcima i možda ih baš zbog toga i Rusi nisu pustili,da se uključe u velikom broju. Igra još nije gotova ali je sigurno,da se rat neče završiti nestankom ID. Imaju Ruje još kecova u rukavu,najjači je Irak. Treba čekati,referendum Kurda u Iraku. Posvađat če SAD i ionako prorusko-proiransku vlast u Bagdadu. Onda,da se posvađaju i Arapi i Kurdi u Rojavi,iskoristiti Tursku u toj svađi... Za to vreme smanjiti teritorij zelenih koliko se može,vojnim putem ili amnestijom. Siguran sam,da Kurdi nisu toliko glupi,da traže 40 posto teritorije ze sebe a nema ih ni dva miliona. Njihovo ime se zloupotrebljava.
I još,jesu Suniti bili večinsko stanovništvo u Siriji ali nisu više toliko. Nekoliko miliona ih pobeglo van zemlje minus dva milijuna Sunita koji su Kurdi minus milijun Palestinaca... U poređenju sa svim preostalim stanovnicima Sirije svih vjeroizpovedi,pravi Arabski Suni su samo još oko 60 posto u večini.

Dopuna: 26 Sep 2017 0:31

Jezekijel ::Al-Nashid.. Налази се на узвишењу изнад Еуфрата, мислим да су избили на магистрални пут који иде источном обалом ријеке.. Овакав слијед догађаја је био очекиван.. СДФ је овим избачен из даље приче око оних нафтних поља, Омар.. Smile

Nisu još. I pitanje je,da li se vodi utrka za resurse,koji su u svakom slučaju Ruski,posle rata ili za kontrolu granice sa Irakom.

Dopuna: 26 Sep 2017 0:34

rikirubio ::Amerika nece napustiti teritoriju Sirije, to je valjda jasno kao dan. Ako se nekad odluce za povlacenje sa B.I. te kurdske teritorije ce biti zadnje, sa kojih ce se povuci. Americki vojnik, u kurdskom gradu-selu je hiljadu puta bezbjedniji nego u nekom arapskom.
Oni su u njima nasli pouzdane i lojalne poslusnike, tako da ce samo doci do produbljivanja saradnje.
Njihova promasena politika je stvorila puno neprijetelja u muslimanskom svijetu, pa i pored zvanicnog saveznistva, oni su prepoznati kao neprijetelji i okupatori.


Ali je Turska daleko strateški povoljniji saveznik SAD. Treba im se uvlačiti,naročito posle propalog puča,koji su organizovali.

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2016
  • Poruke: 2095

Jezekijel ::Al-Nashid.. Налази се на узвишењу изнад Еуфрата, мислим да су избили на магистрални пут који иде источном обалом ријеке.. Овакав слијед догађаја је био очекиван.. СДФ је овим избачен из даље приче око оних нафтних поља, Омар.. Smile

Pa zuti su vec uzeli ta naftna polja i napreduju dalje na istok. Kako to mislis da su izbaceni? Osim ako nisi sarkastican. Smile

offline
  • Pridružio: 09 Jul 2017
  • Poruke: 283

To je tacno da su strasno gresili sto je stvorilo ISIL..U sustini ipak je samo pitanje vremena kada ce kolicija Rusija , Iran , Hezbulah biti dovoljno nepopularna.da ne budu mnogo gadljivi na pomoc SAD Oni jesu bombardovali ali su i Rusi a Iran i siti su upetljali i na terenu a bilo je zlocina i osvete .Ja neverujem da ce Ameri ostati u Siriji sem mozda u kurdtskim delovima ali da mogu da pomazu sunite ..Mogu..Da bi im bilo pametno i jeftino da podrze gerilu sunita itekako...Ako su Rusi i Iranci tamo..Ta gerila uopste ne mora kao i u Avganistanu i Vijetnamu da kontrolise bog zna sta.Samo ratuju i produzavaju rat dodas Kurde u jednacinu i gotovo..Nikad nece uspostaviti efikasnu kontrolu..Nema Rusija bas velik GDP da moze da ratuje unedogled nema snagu ni SSSR koji je pukao na Avganistanu ..Koliko para je otislo na Siriju vec i koliko ce otici pogotovo ako se upetljau dodatno i sta se moglo od toga iskoristiti za razvoj nauruzanja...Da li Rusi imaju ikakav interes van obale sredozemlja ??? I poraza ISIL koji uzgred vise drma zapad ( politicki pogotovo ) nego Rusiju..Odavno imam misljenje da to petljanje moze da se obije u glavu. Cemu sluzi uopste taj savez sa Iranom? Da li zaista Rusi hoce da su svetska sila ravna SAD to bi ih natarelo na ekspanziju daleko izvan svojih mogucnosti..Rusi realno treba da su reginalna sila sa ovom snagom pre svega ekonomskom pa i vojnom ..Uz neke interese po Evropi .Bliski istok je znak da oni mozda neodmeravaju svoju pravu snagu ili su uvuceni ( to je realnije van svojih realnih intereaa ) i dugorocno mogu tako da zapetljau da ce biti veliko kajanje a SAD ce uciniti sve sto mogu da bude tako..Izvinite na jednom geostrateskom razmisljanju.

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

powSrb ::САА и Хезболах покренули офанзиву ка Т2. Циљ је Еуфрат вероватно.


Mislim da će biti kao što sam ovde crtao:

Gama ::Ne znam koliko je realna ova opcija:



Dve mehanizovane brigade SAA (oko 10.000 ljudi) da zaobiđu Aš-Šams i da ide jedan pravac prema Majadinu (lažni, da odvlači pažnju), a drugi da ide Haraidžu i da se severno od njega forsira Eufrat na mestu gde ima manje naselja ne bi li se tako izbilo južno od Busaira na istočnoj obali Eufrata.

PS: izvinjavam se na NATO oznakama, takav softver posedujem.

Izvor: https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-des.....l#p1996803

offline
  • Pridružio: 05 Jun 2017
  • Poruke: 80

Pa Gama,ako budu naišli na otpor,odmicalo bi i vrijeme... Za to vrijeme,SDF če im se opet ispriječiti na drugoj obali Eufrata. Ali ko zna.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 987 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 10 sakrivenih i 939 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Sale, babaroga, bojank, bokisha253, danilopu, doktor1964, DonRumataEstorski, drimer, Duh sa sekirom, dule10savic, elenemste, Excalibur13, FOX, galijot, Georgius, goxin, Ivica1102, Kubovac, Luka Blažević, Lutvo_Redzepagic, Magistar78, mercedesamg, Motocar, nemkea71, nextyamb, pacika, pein, procesor, royst33, sevenino, slonic_tonic, Steeeefan, trajkoni018, vlada035, Yugol33, YugoSlav, zdrebac