Rat u Siriji, 2017. godina

1085

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2045

Sve stoji, samo mi ovo nije jasno:
Gama ::Dalje sa tog mostobrana bi trebalo razviti napad u pravcu Busajra (ali samo ka južnim delovima, i tu stati jer nema potrebe da se vrši opsada) i u pravcu naftnih i gasnih polja Omar.
Evo zašto mislim da bi Busajra bila važna u ovom scenariju:
- Zauzimanjem BUsajre položaji crnih između Busajre i Kurda postali bi neodrživi a bolje je da u taj prostor uđe SAA nego "žuti".
- Samo taj nizvodni mostobran teže je obezbediti sa severa ako se Busajra ostavi. I avijacija bi morala da radi prekovremeno.
- Uzvodno je SAA već (valjda) prešla Eufrat pa i odatle može da se spusti ili da podrži desant.
- Ako bi se reka prešla i nizvodno na onom mestu koje je označio Voja64 i uzvodno, Busajra bi se lakše zauzela, sa obe strane.
- Sa Busajre se pokriva popriličan prostor prema poljima "Omar". Recimo ova, ne baš nevažna, raskrsnica:


Opet, sve zavisi od stanja na terenu. Ako je ID baš oslabila može se desiti da SAA zauzme ceo Majadan sa desne obale, da na brzinu sredi most i krene dalje prema naftnim poljima, prema tvom scenariju. U tom slučaju ne bi bilo potrebe za komplikovanjem.
Ne znam, nisam ni pažljivo pratio proteklih meseci, ne znam ni pravo stanje. Generalno, možda grešim ali ne zvuči mi najbolje držati mostobran i komunikacije podno brda koje je u rukama protivnika .

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1202

Ozbiljno pocinjem da sumnjam da ovi Ruski oficiri namerno ginu da se ne bi ubijali sami, od tolike kolicine kretena u ovim vladinim oruzanim grupama.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8342
  • Gde živiš: pecina stroga

Nesto malo o obavjestajnom radu i metodama rusa u Siriji, i kako to dovodi do otkrivanja ciljeva i kasnijeg dejstva avijacijom. U ovom slucaju Nusrino skladiste artiljerijske municije.

Citat:"Aviation of the Russian Aerospace Forces has destroyed the largest underground arsenal of Jabhat al-Nusra (Hay'at Tahrir al-Sham, a terror organization outlawed in Russia) near the community of Abu al-Duhur where terrorists stored more than 1,000 tonnes of ammunition for tube and missile artillery," Konashenkov said.
He noted that Russian reconnaissance has been long studying how militants transport munitions to their strongholds and opposition areas. "Having analyzed much information received through various channels, [they] determined the area where the arsenal was most probably located and its exact coordinates after supplemental ground reconnaissance," the spokesman explained.
According to the ministry, "the munitions depot was destroyed by special air-delivered massive ordnance designed to destroy underground facilities." "The fire sparked by detonated munitions lasted a few hours up to their complete burning," Konashenkov added.


More:
http://tass.com/defense/969089

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25456

Ova slika je karakteristična za uspostavljanje <mosnog>mesta prelaska sa elementima od lansirnih elemenata dok se za skelsko mesto ovi sprudovi iza ušća uglavnom IZBEGAVAJU da se pontoni ili motorne skele ne nasuču.Te sprudove,nanose ili naplavine su redovna pojava svih UŠĆA i od njih se negde formiraju i rečna ostrva ADE koje su nekad manje a nekad jače vidljive.Ako se ide na nasilni prelazak reke skelama,amfibijskim transporterima i drugim amfibijama bolje je ići na reku sa blagim tokom i srednje ili velike dubine uz tvrde obale za lak ulaz i izlaz sa čime bi se postigao BRZI prelaz bez čega se teško uspostavlja mostobran a pogotovo ako su onostrane obale branjene..

PS.
U PRELAZU preko vodenih prepreka se za orijentaciju koriste dva načina obeležavanja obala i po jednom se uzima tok reke od izvora ka ušću te se tako određuju koja je levo od tog smera kretanja a koja desno.Dok se u TAKTIČKOJ razradi koriste termini OVOSTRANA obala gde je stajna -polazna tačka za uspostavljanje mostobrana i ONOSTRANA na koju se treba prebaciti za uspostavljanje istog i sve dalje radnje za uspostavljanje trajnog ili privremenog mesta prelaska..
Izvinite ali mislim da je nužno i ovo malo pridike da se lakše sporazumemo kod daljeg praćenja ovih Sirijskih gibanja..
Pozz iz Banata.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32235

SAA odbija napad ISIL-a kod Sukne

offline
  • Pridružio: 12 Nov 2016
  • Poruke: 590

Ayn Issa. Apači u gostima kod Kurda.

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

kunktator ::+ ...

Za stav po pitanju Busajra, imamo primer iz vojne istorije: Staljingrad. U napadu na donji tok Volge, Nemci su nastojali da po svaku cenu osvoje Staljingrad zanemarivši njihovu osnovnu strategiju munjevitog prodora i izbegavanje direktnog sukoba. Umesto da Nemci zaobiđu Staljingrad i prodru dublje u teritoriju SSSR-a, tj. u centralnu Aziju ka industrijskim kapacitetima SSSR-a, oni su se upustili u gradsku borbu. Posle je usledila sovijetska protivofanziva ne u gradu već po bokovima nemačkog rasporeda čime se glavnina nemačkih snaga našla pod opsadom.

Iako je Busajr mali grad (5-6 hiljada), za razliku od Staljingrada, poenta je da SAA treba da iskoristi prednost tehnike i avijacije koju ima i da brzo napreduje i uništi snage ISIS-a na otvorenom i pretekne Kurde. Pored toga, reka Habur bila prirodna prepreka za ISIS da pokrene neki ozbiljniji napad iz pravca Busajra. Glavna ofanziva ISIS-a je u pravcu Suhne i polja Arak što je potpuno beznačajno jer i da zauzmu i Suhnu i Arak, hipotetički i da stignu do Palmire, nema nikakve koristi jer SAA napreduje tamo gde je jezgro stanovništva ISIS-a – dolina Eufrata.

Na internetu se spekuliše da je Busajr pripremljen za odbranu od nadolazećeg SDF-a i SAA tako da ukoliko je to tačno trebalo bi zaobići grad. Sumnjam da ISIS ima kapaciteta da sa tih visokih tačaka gađa ovu tačku koju si ucrtao jer će ih poklopiti sirijska avijacija bez problema. Polazeći od činjenice da će ISIS pre pružati otpor SAA nego li SDF-u, mislim da bi trebalo što više „bežati“ od SDF-a i štedeti snage za sukob sa ISIS-om.

Primarni cilj treba da budu naftna polja (koja će ISIS sigurno spaliti) i izbacivanje Kurda iz igre, a sekundarni zaposedanje teritorija sa kojih bi se razvijao napad SAA kasnije (npr. Busajr, kretanje levom obalom Eufrata, nasuprot Abu Kamalu, itd.).

Ovo je neko moje viđenje situacije. Videćemo za nedelju-dve. Cenim da će za toliko SAA očistiti sav prostor do Majadina pa ćemo posle videti šta i kako dalje.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2010
  • Poruke: 3637

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2015
  • Poruke: 1095

Izgleda nece dati SAA da idu dalje

Citat:FSA Jaysh Maghawir al-Thawra and US-led Coalition targeted and destroyed a large pro-Assad militia convoy near Tanf border crossing SE Syria
https://twitter.com/NorthernStork/status/915892975108009985

Ukoliko je ovo istina, a plasim se da jeste.

offline
  • Pridružio: 12 Nov 2016
  • Poruke: 590

Info iz sumnjivih izvora ne treba uzimati za ozbiljno dok se ne pojave neke snimke. Recimo - slika priložena uz tekst o uništenom konvoju je iz 1991. iz Iraka.

Kad smo već kod nepouzdanih izvora - ako niste znali, isilovci su jučer u Raki pokrenuli veliku kontraofenzivu i povratili neke dijelove grada. Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 633 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 1 sakriven i 621 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Acivi, Boris90, draganl, Krvava Devetka, kybonacci, M1los, Ognjen D., sabros, vasa.93, wizzardone, yrraf