Rat u Siriji, 2017. godina

1101

Rat u Siriji, 2017. godina

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32237

+ Naslagala ih SAA mrtvi ISIL-ovci [b]18+[/b]

SAA zauzela selo Hatlah Fokkani u blizini DeZ-a.
According to a military source close to Al-Masdar News, the SAA managed to impose full control over Hatlah Fokkani, an imperative village anchored on the Euphrates River that also notably neighbors rural areas under the control of rival US-backed Kurdish forces.
https://www.almasdarnews.com/article/syrian-army-l.....zzor-city/

+ ISIL ponovo pravi nered na liniji snabdevanja SAA pšrema DeZ-u [b]18+[/b]

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 14 Feb 2015
  • Poruke: 431

powSrb ::rikirubio ::^^^^^^
Super im je plan Smile
Zarate sa Kurdima, SAA, Rusima, Irancima, Hezbolahom i Amerikancima Very Happy


Ништа од тога, као и на северу Алепа. Ући ће, окупирати територију и ту је крај.

Подржавали су ИД против Курда у Кобанију и на другим местима док су могли. Сада ће да подржавају Ал Каиду против Куда у Африну.

Ал Каиди прети "инвазија" Турске. А они баш опуштени и заузимају села од САА на северу Хаме...


Turci moraju da budu jako oprezni, jer ako razljute gore pomenute, Siriju ce gledati samo na razglednici.
Oni zele da spase ove "umjerene" , i odvoje ih od HTC-a kako ne bi dozivjeli sudbinu ISILA. Doci ce i oni na red vrlo brzo.

Al Kaida nece napasti Efrin, vec napada SAA sto je pametan potez.
Kupuju vrijeme i profilisu sebe kao jedinog borca protiv rezima u Idlibu.
Sigurno imaju veliku podrsku medju lokalnim stanovnistvom, a posle svakog uspjeha protiv SAA ta podrska raste.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9414

Па Ал Каида су умерени, то је ваљда свима јасно. Само ће да их назову штит Идлиба или тако нешто.

Прво си био зелени, па Нусра, па си ступио у редове ИД 2014, онда 2017 побегнеш из Мадана испред Тигрова преко Еуфрата заједно са цивилима. Детинација ти је Европа или Ал Баб. Ту поново постанеш зелени и идеш да учествујеш у штиту Идлиба.

Ујгуре у Латакији и Џиш Ал Шогуру ће из ТИП да преименују у "ујугрски покрет за слободу древног ујгурског Џиш Ал Шогура".
Како им лепо шаљу помоћ редовно.


Чечене и Мароканце и оне Албанце ће исто ту негде да угурају. Остаће их по дестак од свих народа и то ће да побију и да кажу ето готова Ал Каида "штит Идлиба" је био успешан.

Сада да се позабацимо са Африном, леглом светског тероризма и најгоре терористичке организације коју је свет икада видео ПКК. Тако Турци гледају на свет.

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Kada pokušavam da analiziram situaciju trudim se da što više razmišljam iz ugla strane čiju aktivnost u Siriji posmatram, uzimajući u obzir dosadašnje iskustvo koje imam, iskustva drugih, informacije iz javno dostupnih izvora i informacije iz zatvorenih izvora (lični kontakti i drugi izvori).

Kakva je pozicija Rusije i Turske?

Turska je bila aktivan učesnik sirijskog sukoba od samog početka. Turska je bila aktivan sponzor Arapskog proleća, a Ameri su to prećutno odobravali i nastojali da se ugrade.
Sa pozicija Turske, prioritet su Kurdi i njihove namere da što više ojačaju – eventualno da se osamostale. Turcima se to ne sviđa i naravno da će oni na terenu podržavati svakog ko im pomaže. Drugi zadatak Turske je da zadrži uticaj u Siriji i da pokuša da restartuje neo-osmanističku spoljnu politiku koja je doživela kolaps sa razlazom Davutoglua i Erdogana.
Preko Turske su početkom sirijskog sukoba stizali teroristi, a ISIS je trgovao naftom. Znači, kao što se da i primetiti Turci sarađuju i sa ISIS-om, i sa „umerenim demokratama“ i sa svima. To je praksa koju ne primenjuju samo Turci već svi u Siriji. Verovali ili ne, i naši su sarađivali sa teroristima u Libiji kada je trebalo osloboditi neke naše ljude. Pregovori uvek postoje i iz više razloga, da li da se ostvari neki materijalni interes, politički, ili da se utiče na određene tokove kako bi se kroz njih oblikovale prilike na drugom terenu. Najverovatnije je to kao što je već gore neko napisao: Turci će koristiti i Al Kaidu, i umerene i neumerene i sve ostale u Siriji protiv Kurda. Naravno da i sami Turci gledaju dugoročno: šta će biti kada porazimo Kurde? Pa okrenuće se drugom zadatku tj. širenju uticaja. Za to će im trebati određeni kapaciteti – u ovom slučaju vojni tj. neko ko će na terenu biti njihova pešadija. Naravno da će Turci paralelno sa napadom na Kurde nastojati da ojačaju i svoju poziciju kada krene cenkanje njihovih grupa u Siriji sa Asadom – nastojaće da im poprave položaj.

Ruska politika nije perfektna ali je prilično interesantan fenomen. U svetskoj areni, Rusi ne da igraju dobro nego razbijaju. Oni samo znaju da igraju po pravilima koja je zapad nametnuo. Ništa što treba uzeti za zlo, ništa što treba osuđivati (npr. ekipa oko Centra za evro-atlantske studije – Jelena Milić&Co. i drugi koji nastoje da to prikažu kao podmuklu politiku Rusije). Rusi imaju svoje kanale da saznaju šta drugi tajno misle o njima, a i oni gledaju dugoročno. Za njih se rat ne završava Sirijom, niti mir ne počinje popuštanjem Zapadu. I Rusi znaju da će Turci nekad promeniti politiku i okrenuti se protiv njih. Savezništva se sklapaju zbog interesa. Trenutno su Turci partneri i znatno prijateljski nastrojeni od Amera. To se i tek kako treba iskoristiti ali do određene granice. Na drugoj strani, Rusi sigurno neće zaboraviti na Kurde koje će po svaku cenu nastojati da oslabe, udalje/odvoje od Amera ili da ih primoraju na pregovore i da ih učine mekšim. Za to postoje mnogo metoda.

Procene u vezi Kurda na području Afrin:

Po pitanju Afrina, ja mislim da će Turci i njihovi krenuti na Afrin, koji je daleko od američkih baza i koji je prepušten sam sebi. Rusi će sigurno ponuditi razmeštanje mešovitih rusko-sirijskih snaga kao u Manbidžu ne bi li na taj način ograničili turske aspiracije u Siriji. Ovi Kurdi u Afrinu su počeli da dižu glas i da se junače protiv Asada. Onog trenutka kad ih Turci stisnu i kad im se položaj poljulja naravno da će se okrenuti Asadu. Interesantno je da su se Rusi i Sirijci rasporedili oko Manbidža, ali ne i u Afrinu. Naravno, proturske grupe su se posle toga okrenule ka zapadu, u pravcu Afrina, gde povremeno uznemiravaju Kurde.

Prodor u Afrin iz pravca Idliba je siguran i sigurno je da će Kurdi pružiti otpor ali je pitanje koliko će taj otpor trajati. Moguće da će Rusi prećutno dozvoliti Turcima da „smire“ Kurde vojnim putem, a onda će Rusi ubaciti vojsku za razgraničenje sa „umerenima“.

Iskreno, ne verujem da će Rusi snabdevati Kurde POVR-om kao što je @powSrb rekao. Iz više razloga:

-pre svega, Kurdi nisu pouzdani, to se vidi već sada, a davanjem naoružanja nepouzdanim elementima može da dovede do toga da to oružje bude upotrebljeno protiv SAA. „Konkurs“ može da se okrene 360 stepena – može da puca kako prema Turcima, tako i prema SAA.
-doturanjem oružja Kurdima bi bilo kopiranje američke strategije u Avganistanu. Ovo je sovjetsko/rusko iskustvo i sigurno Rusi znaju kako puške i oružje koje su Ameri kupovali i švercovali osamdesetih, preko Pakistana za potrebe talibana, puca na njih 2001. godine.
-skeptičan sam da bi naoružavanje pro-američke ekipe bilo dobro za dalji razvoj i eventualni kraj rata jer će po okončanju borbe SAA i terorista (crnih i zelenih) na tapetu doći Kurdi
-držanjem Kurda u Afrinu u strahu od stalne opasnosti od Turaka učiniće Kurde kooperativnijim. I Kurdi s druge strane Eufrata (okupljeni oko SDF-a) će biti kooperativniji ukoliko im sunarodnici budu stisnuti.
-držanjem Turaka u strahu od stalne opasnosti od Kurda i njihovih aspiracija učiniće Turke da se udaljavaju od Amera, da postoje trzavice sa Amerima, da se kooperira sa Rusima i sa Asadom.

Suma summarum: bitan je balans. Nije dobro da prevladaju Turci u Idlibu ili da se Kurdi osile u Afrinu i na drugom prostoru. Neka se oni tepaju, a SAA neka bude u defanzivi u Idlibu i da čisti ISIS. Kad pukne ISIS onda se usmeravaju na druge islamiste – zelene. Za to vreme Eufrat neka bude neka neformalna granica između Kurda i SAA dok se stvari ne poboljšaju. Ignorisati izjave Kurda o nezavisnosti jer, ionako u trenutnom stanju, SAA nema kapacitet da pređe Eufrat i da vojno porazi Kurde jer je u pozadini još uvek izbušena ko rešeto.

Neko moje viđenje situacije.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32237

2 videa HTS dovlači snage u blizinu Athema i drugi video navodno Turci navodno ulaze u Siriju.
https://twitter.com/i/web/status/916935263649189888



+ HTS zauzeo i ovo selo što je bilo u okruženju na severu Hame uglavnom PA topove 23/2 na tojoti i 4/14mm

Put Palmira-DeZ pod kontrolom SAA


I jedan od postavljenih mostova preko Eufrata.

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2015
  • Poruke: 1095

Neki od uhapsenih lokalaca u Abu Daliju


Ovaj jadnik zna kakva ga sudbina ceka.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9414

Gama ::Interesantno je da su se Rusi i Sirijci rasporedili oko Manbidža, ali ne i u Afrinu.

-skeptičan sam da bi naoružavanje pro-američke ekipe bilo dobro za dalji razvoj i eventualni kraj rata jer će po okončanju borbe SAA i terorista (crnih i zelenih) na tapetu doći Kurdi



Руси имају базу у Африну и редовно обилазе места где се ови сукобљавају са турским терористима. Онај пипак источно од Африна је под контролом некакве мешовите јединце САА-Курда. Курди у Африну су далеко од Америчких играча, и скоро да немају никакве безе са СДС.

Jа колико знам Руса више и нема у Манбиџу, само неке мешовите јединице САА и Курда.

База је "центар за помирење" Mr. Green



Где год су ови нападали Руси су ту излазили на терен. На крају никад нису ни напали пуном снагом.

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1585

Како је Путин дошао до владавине на Блиском истоку
Сирија и Либија су само два примера како руски лидер окреће прстење око Запада.

https://www.spectator.co.uk/2017/10/how-putin-came-to-rule-the-middle-east/

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

powSrb ::
+ ...


Kurdi u Afrinu možda nemaju direktne veze sa SDF ali su i tek kako deo SDF-a jer je i tamo YPG i partija PYD. Drugo, bio je snimak arapske grupe Džejš al Tuvra koji su imali trening u Afrinu (ako se dobro sećam kurdska televizija je prenela to). Iako je ovo arapska grupa daleko od toga da su Kurdi u Afrinu izuzetak od ostalih Kurda i SDF-a.
U političkom smislu da i ne govorim jer je Afrin jedna od nekoliko autonomnih oblasti koje su Kurdi u Siriji proglasili jednostrano.

Koliko ima ruskih vojnika u Afrinu koji su formirali tampon zonu između Kurda i proturskih grupa kao što je bilo u Manbidžu? Ja nisam čuo ni video bilo koga, u Manbidžu jesam (ima čak i Amera severno od njih - skoro su ih napali ovi iz turske ekipe Smile ). Tačno je to da ima tamo ruskih jedinica ali do sada je bilo više napada proturskih grupa i Rusa samo obilaze.
Severno od tog kraka (ovo kod Nuble i Zare) nije pokriveno bilo kakvim jedinicama, ruskim ili sirijskim, koje bi ograničile napade zelenih. Za razliku od toga, cela granica oko Manbidža je pokrivena, jedan deo Sirijci, dalje od njih Ameri.

offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

ameri ukinuli vize turcima zbog "bezbjednosnih razloga" Very Happy lupaju packe zbog ove saradnje sa Rusima

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 638 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 6 sakrivenih i 621 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Areal84, babaroga, havoc995, Lazarus, Marko Marković, mnn2, pein, Srle993, stegonosa, trajkoni018, Trpe Grozni