Rat u Siriji, 2017. godina

1121

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9416

Као да ту има нешто да се расправља.

Убио си човека који се предао - крив си.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12561

slonic_tonic ::logori su bili za "američke" Japance, ali ove prave nisu zarobljavali. Ne možemo znati zašto je tako, osim što možemo vjerovati (ili ne) američkoj službenoj verziji da se nijedan Japanac u tim završnim kopnenim operacijama nije predao, nego da su se baš svi raznosili u rovovima. Meni je to ipak malo čudno.

Amerikanci su strašno mrzili Japance, daleko više nego npr. njemačke naciste u isto to vrijeme. Njima je rat na Pacifiku bio daleko važniji od rata u Evropi, imali su tamo velike gubitke i bili su ostrašćeni, tako da...
Uostalom, možeš primjetiti da je u Americi bilo jako puno izvornih Nijemaca, puno više nego Japanaca, ali njih nisu trpali u koncentracijske logore za vrijeme rata.


Americi je bio bitniji rat u Evropi, zato je vecina resursa angazovana za evropsko ratiste a ne za Pacifik. Pri tome uzmi u obzir da je rat u Evropi klasican rat dok je rat na Pacifiku bila borba protiv dobro ukopanog i vrlo fanaticnog protivnika, retko koji Nemac je bio spreman da se bori do kraja (cak ni pripadnici SS-a) sto je kod dobrog dela Japanca bilo normalno, oni se ne bore za politicare vec za cara koji ima i religisku bitnost za njih.

Pa onda pogledaj kakva je medecina bila dostupna Nemcu cak i kad je Rajh definitivno bio pred porazom a kakva Japancu izolovanom u nekoj rupu koji je odsecen od sveta ponekad mesecima.

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

ltcolonel ::Napisano: 17 Okt 2017 17:22

Partizani na Jastrepcu su u proleće 1944. godine zarobili oko tridesetak Nemaca aonda još desetak. Uglavnom je bila reč o pripadnicima organizacije TODT. Dakle oko četrdesetak. Držali su ih u nekim barakama praktično bez straže. Nemci nisu ni pokušavali da pobegnu. Korišćeni su sa seču šume pa i za transport ranjenika. Negde avgusta 1944. godine došlo je do poslednje nemačke ofanzive na partizane na Jastrepce u cilju obezbeđenja pruge Paraćin - Aleksinac - Niš. Napadali su delovi 7 SS divizije uz podršku SDS, SDK pa i nekih četničkih jedinica. Vermaht u to vreme uglavnom nije streljao zarobljene partizane ali SS-ovci jesu. Oko Trnjana su zarobili desetak partizanskih ranjenika i odmah ih streljali. Partizanski bataljon iz koga su bili steljani ranjenici je pri povlačenju nabasao u šumi na spomenute zarobljene Nemce koje je čuvalo nekoliko naoružanih klinaca jer Nemcima nije padalo na pamet da beže. Komandant bataljona (koga sam inače lično znao i to odlično) je naredio da se pokupe zarobljenici postrojio ih i naredio da se postreljaju. To je i urađeno premda su stražari pokušali da ih zaštite. Komandant bataljona, osim što je malo "riban" usmeno nije uzet na odgovornost.
Kasnije su svi zarobljeni SS-ovci kod Kraljeva dovedeni u Kruševac i postreljani na Bagdali i to bez suđenja. Pripadnici Vermahta su odvedeni na Jastrebac i Bukovik da seku šumu. Većina je preživela i vraćena je u Nemačku.

Dopuna: 17 Okt 2017 17:24

Dakle, odnos prema zarobljenicima mnogo zavisi i od situacije. Spomenuti postreljani zarobljenici su čak pre toga bili i bolje hranjeni od partizanskih boraca a onda u hipu postreljani.


Slicno je bilo i sa ujkicama na Blajburgu gde su pristali na uslove predaje po kojima su bili obavezni da svaki uniformisani u podignutim rukama drzi parce bele tkanine, oni posli kolinom gde je svaki treci ili peti to uradio , Partizani spalili cevi na puskomitraljezima 15 min, Lord MekMilan svu odgovornost svalio na komandanta plave legije jer je uslove prihvatio a nije ispunio. Ovog Nusravog cak moguce da ni jedan sud ne bi osudio ako bi se branio "jedan posao rukom ka borbenom prsluku,oni nose samoubilacke pojaseve i ja sam strahujuci za svoj zivot pustio rafal". Meni ovo lici na preobuvanje Al Kaide u podnosljive po sistemu ime su promenili,zapovednici im nedavno pobijeni na gomili a sad unistavaju nemilosrdno ISIS.

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2288
  • Gde živiš: South of Heaven

flash12 ::

A onda bam bam bam.

Nisi dovoljno brz,bam,bam,bam! Sve vas vidi svemirska policija Smile

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

babaroga ::Dok se ovdje raspravlja o zarobljavanju, Kurdi objavili da su uzelu RAku
pa ta vijest za one koji navijaju za cjelovitu Siriju, nema neku težinu.
Sjaši Murta, da uzjaše Kurda.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2014
  • Poruke: 1263
  • Gde živiš: Srbija

^^^ o zarobljenicima...

Ma meni se cini nekako gledauci i znajuci od ranije, sto je vise zarobljenika teze ih je streljati, mora bas da se namesti da si krenuo ka tome.
Ovako kad ih je 4-5, zacas se predje preko toga.

Jezivo je to.
U pravu je VUKOVI da me zabole za ove, ali je u pravu i SLONIC, navede te na neko razmisljanje valjda.

Sta cu jbg, ja sam vam onaj profesor iz LEPIH SELA, bar se nadam da bih bio.

offline
  • sezan  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2008
  • Poruke: 3132
  • Gde živiš: Kragujevac

ok ::ILGromovnik ::@hrčak & ok
Čovek apostrofira ono što je očigledno naravoučenije u sirijskom gradjanskom ratu,za sve one koji su ga pratili evo već 6 godina: predaj se i smrt je gotovo izvesna...
I sad si ti pao s'Marsa,pa kao imaš neke druge argumente,kao...izvoli,kaži tvoju retrospekciju sudbina zarobljenika,na svim stranama...
Do zadnjeg metka,do noza ,do kraja?! Ko film bitka na Neretvi i Sutjesci ili neki kvazi patriotski film ,ko zna sta ih snaslo u glavu u momentu haosa !


Da si pratio rat od pocetka ,video bi i sam da samo lud covek ,posle svega vidjenog ,moze da se preda crnima i frakcijama ,a boga mi i SAA i frakcijama ,jer su bolesno krvolocni ,posebno ovi prvi..
I ne znam sta ti tu nije jasno?
Ovi su jos i dobro prosli ,jer ovakav epilog je retkost.
Obicno je bio red brutalnog mucenja ,red ponizavanja i mrcvarenja i na kraju poentiranje dekapitacijama ...
Sta ih je snaslo? U ratu si i svestan si sta moze da se desi i moras da budes spreman na najgore ,ali pre toga, bar naneses neprijatelju sto vise stete i casno izgubis zivot, u borbi ,do kraja...
Imali su municije njih 4 ca ,su mogli jos lepo da se bore pre kraja ,a ovako nista nisu uradili..
Ispali su budale...

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2015
  • Poruke: 69

slonic_tonic ::babaroga ::Dok se ovdje raspravlja o zarobljavanju, Kurdi objavili da su uzelu RAku
pa ta vijest za one koji navijaju za cjelovitu Siriju, nema neku težinu.
Sjaši Murta, da uzjaše Kurda.


Ima, zato sto ce Raku zadesiti sudbina Kirkuka.

Inace, zna li se na kraju koliko je Kurda(sdf) poginulo tokom okupacije Rake? Bio je neki podatak da je za ciscenje 60% grada poginulo 120 ljudi.. koji su sad podaci?

offline
  • Pridružio: 16 Jan 2011
  • Poruke: 330
  • Gde živiš: Zambija

Izginuli su zato sto su se uspanicili. Imali su dobar zaklon, neprijatelja koji im prilazi preko cistine lako naoruzan. Ona kuca ili sta je vec nije dobila ni jedan RPG. Da je samo jedan od njih zauzeo dobar polozaj i sa kratkim rafalima pucao u meso odbranili bi se. Samo su trebali malo bolje kontrolisati svoj sopstveni strah.
Al JBG. Kako kaze nas narod, kad treba da te ... Gace ti same spadnu.

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2012
  • Poruke: 597

Navodno je ostecen Izraelski F35 negdje oko granice sa Sirijom , i to za otpis ... kazu ptice ...

http://www.kan.org.il/item/?itemId=23623 ,

prevod ugrubo A BIRD STRIKE, A BIRD COMPROMISED ENTIRE AIRFRAME'S STEALTH, CAN'T BE REPAIRED CAUSE COMPOSITE UNIBODY CONSTRUCTION

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 905 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 6 sakrivenih i 853 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., arton, cavatina, Dimitrise93, Djokkinen, DonRumataEstorski, dulleo, Excalibur13, FileFinder, Georgius, Griffon vulture, hooraay, ikan, Ivica1102, Krvava Devetka, Kubovac, ladro, laganini123, lord sir giga, Mi lao shu, milenko crazy north, minmatar34957, moldway, muaddib, nebkv, nenad81, novator, ostoja, ozzy, pacika, panzerwaffe, pein, RJ, Sančo, sevenino, Simon simonović, Srle993, theNedjeljko, virked, vlad4, vlajkox, voja64, W123, wizzardone, zziko, šumar bk2