Rat u Siriji, 2017. godina

1147

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
  • nemam
  • Pridružio: 30 Nov 2011
  • Poruke: 657

+ +++



Ovo na slikama su pripadnici Hezbolaha...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9416

Курди су заузели све што су могли како би имали са чиме да преговарају, веома паметно. Русима и САА и одговара ово напредовање жутих. Једноставно су се црни повукли из гомиле села и сабили се у Ал Букамал и још 5 села, тако да ће их бити лакше уништити на гомили.

Замислите да су Курди остали на својим територијама и да САА сада мора да прелази реку да Заузима Раку, Манбиџ и сва села северно од Раке, сва села уз реку Заб до Хасакае, нафтна поља. Рат би трајао још две године против ИД.

Већ сам рекао. Курди држе све бране, нафту и неколико градова. Када доће време, они ће се повући на своје територије и договориће са Дамаском преко Русије. А САА ће се позабавити са ССА(Арапи) деловима СДС који су и позвали ове припаднике ИД да им се придруже(промене дресове). Без Курда њих је премало за неки јачи отпор против САА.

Али да би се то све решило мирним путем, Курди морају добити нешто у Сирији. Добиће нешто више од Манбиџа, можда и потпуну аутономију. Амери вероватно неће бити задовољни таквим развојем ситуације па ће се или повући или остати. Ако остану, мораће да изигравају граничаре уз границу против бесних Турака, као и у Манбиџу. Ало они тада више немају шта да траже у Сирији, можда ће остати у неким базама, али ће издати Курде, као и у Ираку.

Ту наступа Русија која ће као заштитити Курде од Турака, а у исто време и обећати Турцима да ће да их држи под контролом. Све исто као и у Манбџу, а и у Африну(Тел Рифат, Менг) а сада и на западу Африна где Турци планирају да поново нападну.

offline
  • Pridružio: 10 Jul 2017
  • Poruke: 247

"Mogao bi neko da pomisli da se sladis i prizeljkuje tako nesto Smile
Samo neko ko je kratkovid, ne moze da primijeti potencijal Kurda, kao obuzdavajuceg faktora Turske, Iraka, Irana... Osvajacki narodi koji imaju ambiciju, da istisnu i Amere i Ruse sa B.I.
Prosto mi je genijalan predlog da Rusi, masakriraju Kurde, jer ovi zele svoju drzavu.
Bas me zanima koji su to benefiti za ruse, sta oni time dobijaju?

Volio bi da mi neko pomogne da shvatim, odakle tolika zaljubljenost u Turke, Irance, Mudzahedine, nakon svega sto se desavalo u Bosni ili KiM-u i mrznja prema Kurdima, koji su za vecinu "Spanska sela"!
Navijanje za vjekovne neprijetelje srpskog naroda, dobro poznate po genocidu nad pravoslavnim stanovnistvom!"

Курди имају привремен успијех, просто немају потенцијала да задрже све освојене територије (користе слабост супарника).. У скорије вријеме ће све територије гдје нису већина предати САА (слично нешто се дешава у Ираку, ако се не варам)..
А на нашим просторима, поменути Курди су били са друге стране барикаде.. Very Happy

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2010
  • Poruke: 3635

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Lieutenant ::

Da li ce ako osvoje aerodrom, ici na presecanje teritorije na dva dela?



Obično se u pregovorima uzima u obzir i zaštita strategijskih ruta. U ovom slučaju autoput koji vodi ka Alepu, a koji je tokom rata bio izložen napadima zelenih i crnih.

Šta su dogovorili u Astani teško je da predvidimo, ali moguće da su Rusi zastupali stav da se treba smanjiti teritorija pod kontrolom zelenih u Idlibu. Još ništa zvanično sa njihove strane ali kad dođe vreme, javiće.

Videćemo kada krenu operacije, a izgleda da će po okončanju kampanje protiv ISIS-a, SAA krenuti na Idlib.

Markoni29 ::@Gama
Са обзиром да је међународно право гурнуто у блато, не видим зашто Курди немају права на своју државу? И то мислим на територије у Турској. Јер по неком историјском праву они имају више права на те територије од Турака.
Не подржавам ја њих него ипак...


@vathra je već rekao pa da ne ponavljam.

Međunarodno pravo je rastegljivo u rasponu od Njujorka pa do tačke sa koje se posmatra. Nije isto međunarodno pravo na relaciji Moskva-Njujork, na relaciji Kurdistan-Njujork ili Beograd-Njujork. Slabi se hvataju za pravdu, Kalimera i UN, veliki se međunarodnog prava sete tek kad treba njima nešto da se završi. Mi to zovemo „dvostruki aršini“, a zapravo to postoji daleko pre Ujedinjenih nacija i primenjivali su ga svi. Čak i mi, kad nam je odgovaralo.

Kurdi u ovom trenutku (moguće je da će se promeniti nekad) nemaju podršku međunarodne zajednice i to je glavni razlog gde počinje i gde se završava njihova borba za nezavisnost. Od podrške koju imaju, eksplicitno ih podržava samo Izrael. SAD koje su podržavale Kurde u Iraku sada su povukle ručnu. Izgleda da su Barzani i njegovi kamaradi to shvatili pa nastoje da kroz pregovore saniraju ono što su zabrljali.

U jednom od prethodnih postova pisao sam da Kurdi, kao narod boluju od bolesti koje su karakteristične za taj stepen razvijenosti. Uspeli su da se za kratko prošire, izginu za to, ali u pregovaračkim vodama stiče se utisak kao da teško plivaju, da ne kažem – ne znaju da plivaju. Oni mogu da pod svoje drže pola Sirije i Iraka, to je nesporno, ali je bitno:
-trenutak kada proglašavaju nezavisnost/autonomiju,
-međunarodne okolnosti i okruženje tj. raspored snaga na terenu.


Trenutak:
Oni su se loše preračunali po pitanju ISIS-a. Mislili su da (bar tako govore njima bliski američki izvori) će sa nestankom ISIS-a nestati i potreba za pomaganje Kurda te da će oni pasti u zaborav. Zbog toga su brže bolje požurili da u finišu postojanja ISIS-a održe referendum i da krenu da polako formiraju državu. Umesto da se proglasi nezavisnost i autonomija u vreme kada je centralna vlast bila najviše ugrožene od strane ISIS-a, irački Kurdi su tempriali referendum tek kad je gotovo bilo izvesno da će ISIS pući, a pucanje ISIS-a Iračanima je dobro došlo da dobar deo snaga odvoje za borbu protiv Kurda – što se i desilo na kraju.

Tempriali su referendum baš u trenutku kada američke pozicije na Bliskom istoku počinju žestoko da se ljuljaju. U trenutku kada SAD nisu one SAD koje su bile do pre pet godina.

Okruženje:

Od četiri zemlje (Turska, Sirija, Irak, Iran) u kojima su Kurdi naseljeni:
-sve četiri ne žele bilo kakav oblik autonomije za Kurde na svojoj teritoriji, a kamo li nešto više,
-sve četiri zemlje imaju demografski potencijal koji je 5-6 puta veći od kurdskog;
-sve četiri zemlje ekonomski su neuporedive sa onim što Kurdi imaju;
-tri su vodile veće vojne operacije protiv Kurda (Iran, Irak i Turska);
-dve su neprijateljski (Iran i Sirija) raspoložene prema najvernijim kurdskim saveznicima - SAD;
-dve su u klimavim (Irak i Turska) odnosima sa najvernijim kurdskim saveznicima – SAD;
-jednoj članici NATO-a ugrožavaju teritorijalni integritet, a koja je po jačini odmah iza SAD (Turska);
-na teritoriji jedne članice NATO-a sprovode terorističke napade;
-sve četiri imaju bliske odnose sa SAD i Rusijom koji ne datiraju od 1991. godine;
itd.

Nisam ja za istorijsko pravo jer je ono rastegljivo, može i od kamenog doba da se posmatra. Ali da napomenem sledeće:

Kada je pucalo Osmansko carstvo, i kada su Arapi počeli da beže, Kurdi ne dižu nikakvu ozbiljnu pobunu protiv osmanske vlasti već, naprotiv, kurdske vojne jedinice ostaju verne sultanu i učestvuju u genocidu nad Jermenima. Od 1918. do 1921. oni čekaju da im tadašnje sile pobednice poklone državu. Naravno, bilo je predviđeno i to prema Ugovoru u Sevru ali šta biva? Osmansko carstvo pod Ataturkom se koliko-toliko konsoliduje i uzvraća udarac, a Kurdi su se baš tada setili da dignu bunu (1922) protiv Osmanlija i naravno da su je ovi skršili bez većih problema. Tokom čitavog 19. veka Kurdi u Osmanskom carstvu ne dižu jedan (1) nacionalni ustanak. Iako prodiru ideje nacionalizma one ne uzimaju zamah kao kod Arapa.
To je posledica zaziranja od evropskih tekovina. Kada su Britanci okupirali Irak, neka kurdska plemena digla su bunu protiv Evropljana, ali ne zbog isključivo nacionalnih osećanja (ne sporim da ih je verovatno bilo) već zato što im je bio ugrožen položaj. Čak su i džihad pokrenuli protiv Britanaca.

O tome koliko je Erbil uticao na razvoj ljudske civilizacije, a koliko Bagdad, Damask, Istanbul ili Teheran, ne bih da polemišem. Dovoljno je da se otvori istorijski atlas i da se uporedi koliko carstva su imalo svoju prestonicu na teritoriji gde žive Kurdi, a koliko na teritoriji koje obuhvataju današnja Turska, Iran, Irak i Sirija.

I kakvo je to istorijsko pravo? U vreme kada svi narodi u Osmanskom carstvu dižu bune i ustanke, Kurdi, već formirani sa svojim identitetom, sede i ne rade ništa.

Opet napominjem, hvatati se za istoriju kao opravdanje za neke političke akcije nije baš dobro rešenje i vodi samo u još dublji sukob.

rikirubio ::
Mislim da su Rusi, vise puta javno porucili Asadu, da nista nece biti kao sto je bilo nakon rata. Rusi su pragmaticni i realno sagledavaju situaciju.
Buducnost Sirije, Asada, ruskih interesa, nece zavisiti od ukupnog broja kvadratnih kilometara!

@ Gama
Ne vidim razlog zasto bi Rusi podrzali Asada, u ratu protiv Kurda?
Ja ocekujem upravo suprotno!
Mislim, da se oni profilisu kao zastitnici a ne neko ko napada nacionalne manjine, sa ciljem fizickog i svakog drugog unistenja.
Rusi zele da prosire svoj uticaj na B.I. i sigurno se nece odreci Kurda, kao potencijalno veoma znacajnog saveznika.
(narocito poznavajuci istoriju odnosa sa Turskom)


Rusi mora nešto da kažu da ne bi upadali u sukob sa Kurdima, bar dok se ne rasčisti situacija u Siriji (eliminacija ISIS-a i „umerenih“ koji su ili za SAD ili za Turke).

Kurdi su američki igrači, imaju razvijene kontakte sa njima. Što bi se Rusi uplitali u nekakav kurdski projekat koji za posledicu ima konfrontacije sa zemljama sa kojima Rusija ima dobar odnos – Irak, Iran, Sirija, Turska.

Ameri su već demonstrirali kako u praksi izgleda odbaciti najvernije saveznike zarad Kurda, koje je teško kontrolisati jer su halapljivi, neodmereni i bahati. Mogu da zamislim kako su se Ameri znojili kada je krenula realizacija kurdskog referenduma koji su oni među prvima osudili i rekli da neće pružiti podršku Kurdima. To samo svedoči o tome da Kurdi mogu da rade i na svoju ruku.

Rusiji i tek kako odgovara jedna odmetnuta članica NATO-a sa kojom ima dobre političke, ekonomske i vojne odnose.

Za širenje uticaja na Bliskom istoku, Kurdi su najgore sredstvo. Bilo kakva podrška Kurdima je podrška i njihovim aspiracijama – autonomiji/nezavisnosti što za posledicu ima konfrontaciju sa Turskom, Sirijom, Irakom i Iranom.

Ja iskreno ne verujem da će Rusi podržati Kurde već će se ići na njihovu delimičnu pacifikaciju dok se stvar ne odluči na drugim frontovima, koji su trenutno daleko bitniji od sukoba sa Kurdima. Bilo bi lepo da je SAA zauzela naftna polja preko Eufrata ali nije to odlučujuće. Verujem da će ih vratiti kao ona oko Kirkuka.

Kako stvari stoje, izgleda da postoji dobra sinhronizacija Iraka, Turske i Irana po pitanju Kurda jer je irački premijer posetio Tursku, a odmah je iz Ankare krenuo u Teheran.

Istorija je istorija. To je prošlost i ne treba da opterećuje budućnost, ali ne treba zaboravljati istoriju.

To što su se Rusi i Osmanlije sukobljavali u prošlosti ne znači sada da treba da se zazire od saradnje sa Turskom. Šta da kažemo za odnose Rusije i SAD, Rusije i Sirije, Rusije i Bugarske, itd… kroz istoriju uvek ima promena. Nije sve niti crno, niti belo.

A ovo za Kurde da su zaštitnici manjina ne bih da komentarišem. Samo da podsetim da kako su se širili tako su menjali nazive naselja, iz arapskih naziva u kurdske. S vremena na vreme terorišu malo Asirce ili Arape, uvode kurikulume u škole koji diskriminišu ove prethodne, itd. Valjda je i to tekovina revolucije, mada je upitno koliko su YPG iskreni komunisti. Da su Če Gevara, Staljin i Mao danas živi, bacili bi atomke na Kurde bez razmišljanja.

Da ne ispadne kako ovde ima anti-kurdskog raspoloženja:

Kurdi mogu da pokušaju da stvore državu, uspeće ili će omanuti. Ali isto tako ne treba i osuđivati pokušaje zemalja u okruženju da po svaku cenu spreče Kurde u njihovoj nameri.

radionica1 ::
^^^GAMA

Pravo je zadovoljstvo citati i vise nego par tvojih postova-analiza unazad ovde.
Dosta zanimljiv napredak pisanja u odnosu na tvoje prve analize i pisanja od kada si postao moderator.
Eto, tek sad shvatam da ima stvarno tog postenja na koje se pozivas u analizama.
Ipak smatram da si u pojedinim, kljucnim momentima po SAA i Asada, bio dosta strog i pesimistican, cak i vrlo pro USA (utisak).

Nadam se da bilo kakvo menjanje situacije na terenu nece uticati na promenu tvoga pisanja i da mozemo ocekivati i dalje kurs tvog postenog stava, makar i tvrdog, bez obzira da li su to Kurdi, Rusi ili Ameri.

Ziveli


Nisam primetio promenu u svom pisanju ili stavovima.

Ne pišem ja da bih nekom bilo interesantno i da bilo bilo u skladu sa nečijim viđenjima, već pišem na osnovu situacije na terenu. Zlatno pravilo koga se držim:
Ukoliko ne poznaješ ni sebe ni svoga neprijatelja - u velikoj si nevolji. — Sun Tzu

Npr. Ja ne mogu da kažem da je SAA dobra vojska ukoliko oni to nisu. Ili da kažem da su ovi iz Hezbolaha rasadnici demokratije. Svakom po zasluzi.

Daleko od toga da sam pro-SAD orijentisan. Mada su govorili svašta i da sam za Ruse i da sam za SAD. Ja sam samo za nesvrstane 😊.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

@Gama
Када сам рекао међународно право мислио сам на сецесију, анексију и друга прекрајања граница.
О томе се водило рачуна од краја другог светског рата до распада Југославије и агресије на СРЈ и признавања Косова.
Постоји и историјско право. Е оно је на страни Курда. Само им фали још и сила. Ако је остваре могу да створе државу.
Као што сам рекао ја немам неке симпатије према Курдима. Само осматрам догађаје и констатујем.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

radionica1 ::
Posto znamo ko ih podrzava, mene sad samo zanima ko ima vecu podrsku, dal' siptari dal' Kurdi, meni je to sve isto.

Amerikanci, jasno, podržavaju samo sebe.
Svi događaji koji proizađu iz njihovog djelovanja su drugim narodima samo kolateralna šteta ili korist, kako se kome zalomi.

U pogledu moralnog prava na otimanje teritorija i stvaranje nove države, pozicija Kurda i Albanaca nije baš previše usporediva, jer Albanci kao narod su već imali jednu državu, a Kurdi (kojih ima oko 6 puta više od Albanaca) nisu, tj. nemaju.
Naravno, sve to skupa nema nikakve veze s intervencijom Amerike na Balkanu jer njih taj moralni aspekt ne zanima ni malo, osim u kontekstu opravdavanja njihovih akcija pred svijetom i svojim biračima, a ni tu se baš nešto previše ne trude.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

Gama ::
Kurdi mogu da pokušaju da stvore državu, uspeće ili će omanuti. Ali isto tako ne treba i osuđivati pokušaje zemalja u okruženju da po svaku cenu spreče Kurde u njihovoj nameri.

I to je sva istina. Svaki narod ima svoju istinu, svoje interese i svoju snagu.
Dugoročno, svi bi otprilike trebali doći na ono što zaslužuju, kao što tigar kontrolira upravo onoliko tajge, koliko otprilike može. To je autoregulacija.

offline
  • Pridružio: 25 Avg 2011
  • Poruke: 296

Promenila se paradigma.

Vise se ne ide na uspostavljanje monolitne vlasti na okupiranim prostorima. Putinova Rusija je naucila lekciju iz Avganistana, sada zagrizu samo onoliko koliko mogu da otkinu, traze cvrsto tlo. To pokazuju primeri i Cecenije, Gruzije, Ukrajine, a verovatno i Sirije. Secam se tih izjava sa pocetka kampanje, gde su Asada upozoravali da nece biti isto kao sto je bilo. Da su hteli, mogli su da osvoje citavu Gruziju i postave marionetsku vlast. Ali sta onda? Te vlasti, pokazuje iskustvo, imaju rok trajanja, izbije puc i ode ti citava zemlja za koju si krvario. Ili vremenom postanu dovoljno nezavisne tako da odleprsaju same pa ti i smetaju. Ovako su nasli saveznike koji bez njih ne mogu i dali im neke drzavice. Tako ce i Asad (ili ko god dodje nakon njega) imati stalne potencijalne neprijatelje i zamrznute ili tihe sukobe na svim stranama i morace da gleda prema Moskvi.

Druga je stvar sto je ISIS tampon zona izmedju Rusa i Amera, a ta zona nestaje. Rusi nisu spremni da udare na americke sticenike direktno, kao sto su Ameri opalili raketama po Asadu. Da izguraju Amere, to da, ali nece krenuti na Kurde dokle god se Ameri ne povuku, ili dok ih situacija ne natera da se povuku. Mozda ce se to desiti za mesec-dva, ali mozda i nece. Zapamtite da nas je Putin svaki put iznenadio kad god smo pomislili da ce da uleti i pokaze im ko je gazda, on se ne zalece. Ameri i dalje napadaju na ruskoj strani terena, oni su kod Rusa u gostima, a ne obrnuto.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

mali off, jer nemam gdje:
evo, baš dok smo tu komentirali "otcjepljenje" Kurda, Katalonci su izglasali neovisnost.

Nedavno je netko već otvorio ovdje posebnu temu o Kataloniji, pa je moderator to zaključao s obrazloženjem da mora biti rat da bi bila tema, a da tamo rata nema.
Kako se meni čini, trebat će to uskoro otključati, neka moderator već polako traži ključ.

Inače, netko od zapadnih političara je ovih dana izjavio (čini mi se onaj Juncker) kako "Španjolska nije Jugoslavija" i da to nije usporedivo. Meni se čini upravo suprotno, da ta situacija tamo je upravo najsličnija situaciji u Jugoslaviji početkom 90-tih. Dakle imamo narod koji nije bio pod nikakvom represijom, a živi u zemlji relativno dobrog standarda, ali ipak pomalo posrnulog zbog općih ekonomskih gibanja u svijetu.
Sada se tom narodu obećava kruha preko pogače, a dobit će krv, anarhiju, pljačku i kolonijalno ropstvo.
Nadam se da griješim.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 923 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 2 sakrivenih i 906 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: brundo65, dragoljub11987, goxin, havoc995, Insan, JOntra, Koridor, kovac9mm, Krvava Devetka, mikki jons, pein, radionica1, sasa76, wizzardone, šumar bk2