Rat u Siriji, 2017. godina

1143

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1208

mapa pozutela istom brzinom kojom je i pre pocrnela.

* svaka slicnost sa realnim dogadjajima je sasvim slucajna.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Ал ће бити добар пичвајз са Курдима, када се заврши са ИД и умеренима...Спремам кокице за тај дан...

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

SAA i ostale bratske im grupe zauzele T2.

Citat:Breaking , Syrian Army & Allies Liberated T2 in east Homs CS

Izvor: https://twitter.com/MIG29_/status/923479350724489216

offline
  • Pridružio: 09 Jul 2017
  • Poruke: 283

Izvesno da sem dva mostobrana .SDF kod Rage i SAA kod Del Zora Eufrat ce biti granica

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2013
  • Poruke: 1708

darkomisic895 ::Izvesno da sem dva mostobrana .SDF kod Rage i SAA kod Del Zora Eufrat ce biti granica
Iskreno, nisam verovao da ce SDF da ide ovoliko nizvodno.
Situacija izmedju Kurda i Asada je u velikoj meri na strani Kurda. Nekakav sukob samo izmedju SAA i SDF-a nije ni priblizno realan. Ukoliko se ukljuce Rusi, onda je realan i to bi odgovaralo Asadu, medjutim postavlja se pitanje a sto bi Putin podrzao Asada u sukobu sa Kurdima?
Sa druge strane Iracani odsecaju Kurde u Iraku sa Kurdima u Siriji i meni ovo lici na nov rat u Iraku. Ameri ne zaustavljaju Iracane, Iranci brze bolje potrcali da pomognu Iracanima.

Bice tepanja na BI jos par godina.

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Sidorenko kaže, pozivajući se na jednog novinara, da će SAA ići ka vazduhoplovnoj bazi Abu Duhar, koja prema dogovoru u Astani, treba da bude pod kontrolom SAA.

Citat:
#Syria #Idlib “SAA will advance to control abu al duhur AB in idlib CS , which is in Astana deal” Posted by reporter husein murtada. Today

Izvor: https://twitter.com/IvanSidorenko1/status/923510231153434624

offline
  • Pridružio: 30 Apr 2010
  • Poruke: 552
  • Gde živiš: Beograd

Ja koliko se sećam, a i Lavrov i Putin su to više puta ponavljali, nema govora o podeli Sirije ni u kom obliku.

Pogotovo ne na način kako to zapadna g....a žele da preko svojih najamnika urade.

Sve to će Kurdi da vrate Siriji. I da se vrate u okvire u kojima su bili pre izbijanja rata.
Ovde mora Rusija i njene VKO snage da budu garant celovitosti Sirije. Jer, ako ovde dođe do podele zemlje, onda će svako ko je jači moći da okupira slabijeg i da mu pljačka prirodne resurse kako hoće i kada hoće.

Rusi brane principe međunarodnog prava, principe suverenosti i nedeljivosti država.
Ne zato što vole Asada i šta ti ja znam.

Bore se za to da svi vide da postoji alternativa ovim zapadnim gadovima, gde te niko neće ucenjivati, kinjiti i ponižavati ako nemaš nuklearne snage i tako to.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579

SAA napreduje u DeZ-u juče zauzeta IND. zona danas su iz IND zone ušli u Ummal deo grada polako ali sigurno i DeZ pada.
Minutes ago, the Syrian Arab Army (SAA) entered the Ummal District of Deir Ezzor after advancing from the nearby Industrial Zone, a military source told Al-Masdar News.
https://mobile.almasdarnews.com/article/breaking-s.....-district/


Tigra će da predvodi oipraciju oslobađanja Abubukamala.
https://mobile.almasdarnews.com/article/prominent-.....albukamal/

Polako ali sigurno se smanjuje ISIL-ov džep u Homsu zaokruženo je SAA zauzela.

Snage SAA u Homsu ISIL-ovv džep





Pa ko će drugi nego Tigar čim je prešao na Sak adu odma je pala. Mr. Green
Once the Tigers crossed the Euphrates and entered Saqr Island, the remaining Islamic State terrorists attempted to hold their posts near Central Park, but were ultimately forced to withdraw.
https://mobile.almasdarnews.com/article/breaking-s.....st-island/

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Neko moje viđenje na osnovu dostupnih informacija i razvoja događaja:

Ukoliko Ameri žele da se vrate na Bliski istok moraće da menjaju dosadašnju politiku, a to je da se ukine podrška Kurdima. Kako stvari stoje, izgleda da je upravo to suština iračkog preuzimanja kontrole nad pojedinim teritorijama koje kontrolišu Kurdi.

Uporno podržavanje Kurda samo će još više izbaciti SAD sa Bliskog istoka. Tu isto u obzir dolazi i Izrael, koji sa simpatijama gleda na kurdske napore da otkine teritoriju Iraku, Siriji, Iranu, pa i Turskoj. Već sada, Ameri su stvorili od prijateljskih država (uslovno da kažem) neprijateljske – Tursku i Irak. Ukoliko od nekog treba učiti kako steći neprijatelja onda su to SAD. Oni su maheri po tom pitanju. Uspeli su da u poslednjih 3-4 godina na Bliskom istoku protiv sebe okrenu države na koje su pretendovali, a oni verni saveznici su počeli da koketiraju sa Rusima. Amerima ostadoše samo Izraelci, mada i oni nisu 100% oslonjeni na Amere kao što su nekad bili.

Ovo ćutanje SAD po pitanju arapsko-kurdskog sukoba u Iraku, i pozivanje da se stvari reše dijalogom, samo govori o tome da je Amerika trenutno bespomoćna da balansira između iračkih Kurda i iračke vlade jer bi SAD da zadrže obe strane ali to neće moći jer obe strane imaju suprotne poglede na sudbinu Iraka. Ukoliko se Ameri odluče za iračke Kurde, ovo će samo dovesti do jačanje šiitskog faktora u Iraku i uplitanje Irana. Ukoliko se pak odluče za iračku vladu, onda će Kurde ostaviti na cedilu i neće moći da računaju na njih u dogledno vreme (a potrebni su zbog balansa – da budu kočnica šiitskim strujama u Iraku i da prete secesijom kada krene približavanje Iranu).

Olako napredovanje iračkih snaga, potpomognutim šiitskim dobrovoljcima, je dokaz da Ameri nešto ne žele da zaštite Kurde već čekaju politiku svršenog čina. Iračani će izbiti na granici sa Turskom i tu stati, onda će se sve umiriti i Ameri će reći: „Eto, zaštitili smo Kurde, a Iračani su postigli šta su hteli“. Irački Kurdi će biti redukovani, sukobiće se među sobom, Iračani će ćutati i dobiti to što žele i sve će ovce biti na broju.

Arapsko-kurdski sukob u Iraku je povezan sa odnosima Kurda i Asada u Siriji. Kada sirijski Kurdi budu izolovani od ostalih Kurda (iračkih i turskih), drugačija će se pesma svirati u Siriji. Ja mislim da će po završetku sukoba SDF-a i ISIS-a doći do sukoba u samom SDF-u, a Kurdi će se povlačiti sa zauzetih teritorija i ostavljati zelenima (koje će SAA slistiti za doručak) ili predavati SAA. Duboko uplitanje YPG-a u sukob sa Asadom i SAA dugoročno neće doneti ništa sirijskim Kurdima i samo će još više stradati. Izem ti ja Rojavu i kurdsku autonomiju kad Kurdi mora da hapse Arape koji se ne žele da idu u SDF. Ako sirijski Kurdi misle da će im ovi Arapi u njihovim redovima pomoći da ostvare autonomiju/nezavisnost/revoluciju onda su obrali bostan, na zeleno…

Po izjavama koje cirkulišu na tviteru, izgleda da će SAA po završetku kampanje protiv ISIS-a krenuti na Idlib. Otprilike sam predviđao to u prethodnim porukama: prvo će ukloniti crne, pa zelene, da bi na kraju došli žuti. Kada ostanu u sirijskom sukobu SAA i Kurdi biće zanimljivo gledati kako će se Kurdi uvijati da ih, s jedne strane, ne zaskoče Turci, a s druge, i Arapi.

Na osnovu dosadašnjeg razvoja situacije:
Rusija će sigurno podržati Asada jer u njega ulažu dosta sredstva. Kurdi su samo usputno rešenje (iskorišćavaju ih Ameri, a što ne bi i Rusi), da se pacifikuju, dok se SAA ne oslobodi zelenih (koji su sada glavni problem jer su tzv. umereni sa kojima Ameri i Zapad može da pregovara). Kad oni puknu, Kurdi su sledeći. O Tartusu i drugim ruskim bazama ne odlučuje neki kurdski komesar koji je juče izašao iz nekog sela kod Hasake već Asad i Damask. Pozicija američkih baza u Siriji je prilično klimava, prvo što su došli nepozvani (mada je moguće da su Asad i Ameri sklopili neki dil preko Rusa), a drugo što im je razlog ostanka u Siriji nikakav – borba protiv ISIS-a. Šta će biti kad ISIS nestane?

Sve u svemu, Kurdi ako ne odigraju mudro, biće crne pogibije (kako reče Miroljub Petrović) za njih.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

Dostanic09 ::Ukoliko se ukljuce Rusi, onda je realan i to bi odgovaralo Asadu, medjutim postavlja se pitanje a sto bi Putin podrzao Asada u sukobu sa Kurdima?

Što više naftnih polja i ostalih resursa ostane Assadu, to će on raspolagati s više novca.
Što više novca bude imao, to će više trošiti na infrastrukturu i oružje, a sve će to kupovati od Rusa, a od EU i Amerikanaca neće kupiti ništa. Meni to izgleda kao dobar interes.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 966 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 1 sakriven i 948 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, bigfoot, Dimitrise93, Djole, Gargantua, kolle.the.kid, ladro, laurusri, Milos82, sevenino, shaja1, Srky Boy, VP6919, W123, zeo, Zimbabwe