Rat u Siriji, 2017. godina

1139

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9415

Не знам, о тим пољима сам нешто чуо и колико сам чуо она су сада под контролом Израела. А било је и вести да је ново највеће поље нађено у водама Египта. За Сирију ништа нисам чуо. Има ли какав линк да видим где су та Сиријска поља уз обалу?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Jul 2017
  • Poruke: 283

Ako je Nemackoj trebalo 5 godina da se opravi od drugog sv rata mada su uglavnom sacuvali industriju i infrastrukturu .Siriji ce trebati bar deceniju i to kada rat stane i cudo da se tako brzo oprave na nivo pre rata ..Nemojmo zaboraviti da industrija Sirije je izgubila 5 godina i u tehnoloskom smislu nerazvoja.Deo industrije je ipak izgubljen.Vade ih luke na sredozemlju inace bih bio jako pesimistican .Tu je i odliv najboljeg kadra i mozgova tesko da ce se neko vratiti.Relno je da ce se opravljati decenijama na nivo pre rata a svet ide dalje...Nema sumnje ekonomski ovo je samar koji bez nekih prirodnih bogastava nece skoro izleciti a skoro mislim u pola veka..

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2013
  • Poruke: 1708

ltcolonel ::

Ajmo ovako:
1. Pojam industrije je sirok pojam i obuhvata razlicite aspekte kao sto su masine, oprema, ljudski resursi, veze, know-how, i itd, Da li ti stvarno verujes da su masine neostecene u fabrikama i da samo cekaju da budu pokrenute ( kao da ne znas cega je sve bilo u Bosni veselih 90ih). Masine se i kupe, ali ljudi i znanje veoma tesko. U ovom ratu toliko mrtvih, invalida na milione a raseljenih na desetine miliona i to u periodu od 6 godina.
2. Da li imas(imate) predstavu sta znaci rat za jednu ekonomiju u makroekonomskom smislu? pustosenje banaka, deviznih rezervi, svih drugih vrsta rezervi jedne zemlje. Da ne pominjemo da oni danas nemaju razvijen poreski sistem, elektronsko placanje, koliko toliko razvijene sudove i mnoge druge institucije.
3. Pusti naftu i zaradu od nafte, to ce Rusi i Iranci da naplate svoje bombe i Sirijci nece videti ni ,,dinara,, od nje. Druga stvar, eksploatacija nafte je primarna industrija i od nje nema neke koristi, u ekonomskom smislu.
4. Jednu zemlju pokrecu intelektualci, a mozes li ti da zamislis sta je od intelektualaca ostalo posle 6 godina GRADJANSKOG rata. Ili je metar ispod zemlje ili je pobeglo, trece nema. Intelektualci se sigurno nisu borili u prvim redovima.
5. Sta mislis kakvi su im putevi i zeleznica posle 5 godina rata?
6. Jesi gledao onaj snimak o invalidima rata u Siriji? Onaj jedan vozi taksi, nigde znaka, semafora, taksimetra i slicno. Onaj drugi prodaje plinske boce, a znas sto plinske boce, pa da mogu da skuvaju nesto jer struja nestaje non stop

Jesi li svestan da sve ono sto se gradi generacijama nestaje u gradjanskom ratu? Svo akumulirano znanje, know-how, svi dugorocni projekti, nestaje srednja klasa ( koja je najvaznija u drustvu)

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7863
  • Gde živiš: Zagreb

@darko

uh, uh...
njemačka industrija je bila potpuno izbombardirana i devastirana do kraja rata, a ono što je preostalo razvukli su svi, na sve strane, pa čak smo i mi dobili dobar dio inventara, kao ratnu odštetu.
A opet, sve to nema nikakve veze, jer se Njemačka nije oporavljala prirodnim putem, nego je u nju uloženo enormno puno sredstava, jer je trebala poslužiti kao izlog blagostanja za SSSR i Varšavski blok.
U to vrijeme, postojao je na kapitalističkom zapadu realan strah od komunističkog domino efekta, pa neke zemlje poput Italije, jedva su "spasili" od komunizma, uz obilnu financijsku potporu, a Grčku i uz krvavu kontrarevoluciju.

Dakle, rekao bih da su ti polazne točke potpuno nerelevantne i ništa se iz toga ne može zaključiti.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32325

SAA zauzela mesto Tabiju

online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14764

Dostanic09 ::ltcolonel ::
6. Jesi gledao onaj snimak o invalidima rata u Siriji? Onaj jedan vozi taksi, nigde znaka, semafora, taksimetra i slicno. Onaj drugi prodaje plinske boce, a znas sto plinske boce, pa da mogu da skuvaju nesto jer struja nestaje non stop

Ti kanda nisi bio u Siriji pre rata?
I u Siriji a i u Turskoj se uglavnom kuva na plinu. Retko ćeš videti električni šporet. Zato i imaju onoliko gasnih boca na sve strane. Ne znam što projektuješ naše uslove na njih.

Za saobraćaj, poznanik Turčin je bio pre rata u Siriji. Kaže da je video jedan (1) semafor u Siriji, a i za Turske pojmove voze loše. Mada od njih još gore voze Iranci, u fazonu očešu se na raskrsnici i samo nastave dalje...

Stanje puteva ne ni trebalo da je značajno loše. Glavni neprijatelj asfalta su voda i mraz, a toga tamo malo ima. Ostale popravke se lako reše.

offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

računa se da će Kina da uleti sa investicijama i da ih pokrpi bar za prvi period

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1585

САА је поред села Табииа зауела и следеће место Јадид Укаидат на путу према Ал-Бусарииах-у.
Извор
https://southfront.org/syrian-government-forces-ad.....aydat-map/

offline
  • Pridružio: 12 Nov 2016
  • Poruke: 590

Skladište municije koje je prije desetak dana odletilo u zrak su isilovci uništili - dronom. Kolika šteta od jednog ili dva drona, vjerojatno nabolji skor uz najmanji ulog u ovom ratu.
Video: https://twitter.com/vincebeshara/status/922881633266667520

offline
  • Pridružio: 09 Jul 2017
  • Poruke: 283

Nemacka industrija nije toliko ostecena bombardovanjem pogotovo masine i to su utvrdili saveznici .Ona nije funkcionisala kako zbog nedostka nafte i nuz proizvoda od nafte kako zbog unistenih sabracajnica ali nije unistena a otisao je samo delic industrije najvise iz Istocne Nemacke za SSSR ..Novac je naravno mnogo pomogao opravku ali znas sta bi znacilo da su stvarno krenuli od nule to bi znaculo da SAD daju da pare za par godina da naprave trecinu Amerike..Bez novca bi se optavljali 15 godina ali osnova je ocuvana.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1406 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 7 sakrivenih i 1363 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ageofloneliness, Arahne, babaroga, bagor10, bladesu, cifra, CikaKURE, Dannyboy, debeli, Dimitrise93, Georgius, hatman, ILGromovnik, JOntra, kinez88, loon123, lord sir giga, Luka Blažević, Lutvo_Redzepagic, Magistar78, Mixelotti, oganj123, raptorsi, RiV, ruma, Shinobi, Skywhaler, SlaKoj, stegonosa, Trpe Grozni, vathra, Vlada78, vladulns, zixmix, zziko