Rat u Siriji, 2017. godina

1097

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
  • Pridružio: 09 Jul 2017
  • Poruke: 283

Ma jeste Turkemana realno ni nema vise u Siriji .Pre rata ih je bilo 2 posto sada sumnjam da ih ima ni pola toga procenta nadprosecno su odselili a deo je u SDF i protiv je Turske.Ovo je cista matematika
Nije to etnicka autonomija .

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 07 Apr 2016
  • Poruke: 322

Jos su bolji stratezi sto bolje znaju koga Izrael sme da napadne od njih samih i celog arapskog sveta, pa i ciju ce stranu da drzi najprimitivnija zemlja sveta, zvana S.Arabija.

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1585

ltcolonel ::Strašno volim stratege koji najverovatnije nisu ni služili vojsku a pre ovog rata teško da su znali gde se nalazi Sirija.
Ja sam bio u Siriji više puta a moja žena je magistrirala arapski jezik u Damasku. Imam i mnogo prijatelja i poznanika tamo.
Ko ima bolje pamćenje seća se a ko nema može da proveri da sam ja još pre tri četiri godine govorio da će se rat završiti tako što će Kurdi i Turkmeni u Idlibu dobiti autonomiju. I sve što se dešavalo i dešava u ovom ratu ide u tom pravcu. Asadu je neophodna kurdska autonomija kao tampon zona prema Turskoj koja jedina predstavlja ozbiljnu opasnot za Asada jer iz političkih razloga Izrael ne sme da napadne Siriju. Tu su samo pitanje granice te autonomni oblasti a i to samo u istočnoj Siriji. Ostalo je jasno definisano. Sa druge strane Idlib je kompenzacija Erdoganu za sirijski Kurdistan. U Idlibu su ogromna većina Turkmeni koji mrze Arape pa narvno i Asada. Sa druge strane ta pokrajina je najveća vukojebina u Siriji - tamo bukvalno nema ništa vrednog zašto bi ginuli sirijski vojnici. Da bi se trajno rešio Idlib postoje tri rešenja.
da se proteraju svi Turkmeni
da se pobiju svi Turkmeni
da im se da autonomija.
U slučaju trećeg rešenja, pošto ta pokrajina ne može da opstane ekonomski, potrebno je neko ko bi hranio tu jad i bedu. Zašto bi je hranili Sirijci nek ih hrani Erdogan. Za maksimalno dvadeset ili trideset godina tamo neće biti nikog. Svi će se iseliti u Tursku. Inače Turkmeni su po mentalitetu i običajima vrlo slični Šiptarima.
E sad šta je tu problem. Tokom ratnih operacija svi zeleni kad god bi bilo sklopljeno primirje transportovani su u tu provinciju. Neko mora da razdvoji žito od kukolja tj Turkmene od ostalih bandi. Turkmeni će dobiti autonomiju ali će zato morati, da uz pomoć turske vojske, počiste iz Idliba ostalu bagru.


Turkmena ukupno ima oko 5,380.000, od toga u Turkmenistanu 2,975.000, Iranu 1,092.000 i Afganistanu 523.000.
Овај податак сам нашао на Википедији.
Да ли вам је познато колико их је живело пре рата у Сирији, те ваша предпоставка колико их сада има у Идлибу и какава је диспропориција у односу са арапским живљем.
Хвала унапред и свако добро.

offline
  • Pridružio: 09 Jul 2017
  • Poruke: 283

Koliko ja razumem po etnickim kartama u Siriji bi moglo da bude i do 3.5 milona ljudi makar delom poreklom Turkrmeni ali poreklom je kljucno jer su Arabizovani govore iskljucivo Arapski Turkemski govori jako mali broj zanemarljiv i za provinciju koja je data Erdoganu za igranje .Tu bi Kurdi i Arapi bili ispred Turkemena znacajno .Zapravo Arapa je najvise Naravno da ako bi Turska dobila svoju drzavicu oni bi mozda i povratili tamo svoj indetitet...Sirija je dugo arabizovala i oni su srasli sa Arapima
..Deo Turkemena je SDFsa Kurdima i Armenima i ne mirisu Tursku oni su samo daleko etnicki povezani sa Turcima zapravo jezicki pripadaju iskljucivo samo istoj grupi jezika kao Turci( ono malo sto jos govori tim jezikom) Oni se nerazmuljivi Turcima i obrnuto potpuno Naravno Turci bi da im stvore drzavu protiv njihove volje na osnovu porekla .Ne znam kako je interesu Sirije da im se obrne indetitet nazad sa ovim eskurzijama .Da tako mora izgleda ali je ustupak Turskoj

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8342
  • Gde živiš: pecina stroga

Mislim da je bolje pogledati dostupne informacije o situaciji i planovima za Idlib, nego odmah krenuti sa spekullacijama o autonomijama itd.

Meni se cini da su ove turske akcije u Idlibu dio dogovora iz Astane. Uostalom, o tome je detaljno govorio i turski ministar spoljnih poslova prije neki dan (ima link na temi koji sam ja postavio). A o tome je jucer govorio i Lavrov u Astani. Nema mnogo detalja, ali na osnovu recenog, bar dok se rusi ne oglase sa suprotnom ocjenom, izgleda da sve ide po dogovoru.

Citat:"As for the question whether or not we expect a breakthrough at the next Astana round, that depends on what should be considered a breakthrough. The latest meeting was very specific," Lavrov said on Friday following talks with his Kazakhstani counterpart Kairat Abdrakhmanov. "It specified the parameters of the de-escalation zones, primarily in Idlib, which is, perhaps, the most difficult. Five documents, purely practical ones aimed at specific steps on the ground, were signed by the guarantor countries with the participation of representatives of the government and the opposition. They regulate the operation of the de-escalation zones and the issues related to humanitarian aid and dialogue in light of the emerging national reconciliation."

More:
http://tass.com/politics/969344


Na osnovu sturih informacija iz ove dvije izjave izgleda da je dogovoreno da turska resi Nusru u idlibu, a da se sa ostalima napravi primirje i sve sto ide kasnije, a detalje cega ne znamo za sad. Evo sta o tome kaze Erdogan a prenosi Reuters

Citat:The incursion is being carried out after Iran and Russia, which back President Bashar al-Assad, and Turkey, which supports the rebels, agreed last month to reduce fighting between insurgents and the government in the northwest.

It seems aimed at curbing the Tahrir al-Sham alliance, Syria’s strongest jihadist group apart from Islamic State, and at securing Turkey’s frontier.

“There’s a serious operation in Syria’s Idlib today and it will continue,” Erdogan said in a speech to his AK Party, adding that Turkey would not allow a “terror corridor” on its border with Syria.

“For now the Free Syrian Army is carrying out the operation there,” Erdogan said. “Russia is supporting the operation from the air, and our armed forces from inside Turkey’s borders,” he added.

Mustafa Sejari, a senior official in the Liwa al-Mutasem Syrian insurgent group taking part in the operation, said Russia would not be backing the rebels in the campaign.

“As for the Russians, they will not have a role in the areas of our control at all. The role of the Russians is limited to areas under regime control,” he said.

Ankara, Moscow and Tehran announced a deal last month to establish and patrol a “de-escalation” zone in the Idlib region, where Erdogan has said Turkey will deploy troops.

http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-s.....SKBN1CC07Q

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32237

Odoše turci ka Idlibistanu Cool

offline
  • Pridružio: 23 Jul 2017
  • Poruke: 120

Trinitron1 ::

Turkmena ukupno ima oko 5,380.000, od toga u Turkmenistanu 2,975.000, Iranu 1,092.000 i Afganistanu 523.000.
Овај податак сам нашао на Википедији.
Да ли вам је познато колико их је живело пре рата у Сирији, те ваша предпоставка колико их сада има у Идлибу и какава је диспропориција у односу са арапским живљем.
Хвала унапред и свако добро.


Sirijski Turkmeni, nemaju veze sa Turkmenistanom i Turkmenima. Pravi naziv za njih je Turkomani, po poreklu su iz Andalije kao i Turci

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7041

Šta se dešava sa Darom daravom i Gutom gutavom?

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14735

kljift ::Šta se dešava sa Darom daravom i Gutom gutavom?
Čuvaju ih za dezert.

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2015
  • Poruke: 1095

Zvrk ::
Sirijski Turkmeni, nemaju veze sa Turkmenistanom i Turkmenima. Pravi naziv za njih je Turkomani, po poreklu su iz Andalije kao i Turci

Znaci imamo: Turke, Turkmene, Turkomane i Turkistance (oni TIP fanatici sto se raznose po Siriji, ne znam da li spadaju u neke od prve tri grupe). Ima li jos nesto Turk*?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 574 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 565 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, EmilyJohnson, hyla, Milos82, novator, pein, Trpe Grozni, VP6919