Rat u Siriji, 2017. godina

76

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
 • Pridružio: 11 Dec 2016
 • Poruke: 2371
 • Gde živiš: Beograd

Gama ::
Ako može da ti, privremeno, pomogne ovo:Pogledaću sutra detaljnije da nađem ako ima nešto.


Auuu pa ovo je genijalno. Opisivanje putem ovih 'tiera', od anti-nacionalnih salafista pa sve do umerenih. Posle 5 godina neko je napravio prikaz ovih grupa na pravi nacin. Naravno veoma je nepotpuno i ne skroz tacno (ispadne da vecinu manjih grupa cine tier 4 tj sekularci??) ali sto se tice opisa ovih vecih grupa taman, tacno i pregledno! Kapirao sam da je spektar takav nekakav (opisao sam ga malopre), ali nigde nije bilo te definitivnosti i preglednosti.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vlad4 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 23 Maj 2015
 • Poruke: 403

не знам за те њихове верске "нијансе" и наводне разлике али знам да им је једно заједничко - љубав према новцу и нејебица.

свима се обећавају куће, земља, робиње. некима чак и нар или паста. то је доказ колико су то убоги и примитивни људи. верујем да су углавном одрасли у сиромаштву а одликује их тотална вишегодишња индоктринација која је нажалост узнапредовала у дегенерацију.

њихови лидери су интелигентнија сорта, користе их у том класичном криминалном обрачуну као своје послушнике показујући им куран (тј његову интерперетацију) као врховни ауторитет и сви одлично (боље од нас) знају шта бива са онима који не раде по заповести шеика кроз којег као збори сам мухамед. за то време њихове вође акумулирају богатства - новац, робове, средства за производњу из опустошених градова, оружје, ресурсе, покретности и непокретности. и моћ.

после година ратовања сви су они свесни реалности - пораза и истине о њиховим идеалима. зато се сад овако истребљују јер знају да је њихово време прошло и да је важно украсти и убити за макар стоти део од оног што им је обећано или за голи живот.

постоји и огорман број њих који су профи - секу главе и ратују врхунски за све паре, а сутра ће кад одраде отићи (доћи) на ново радно место.

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2013
 • Poruke: 2467

Gama ::Od naše "braće" iz Šama Smile.Muju aktivistu braca iz shama docekala meTcima Very Happy

offline
 • Irbis 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 10 Avg 2014
 • Poruke: 3556

Napisano: 24 Jan 2017 23:45

slonic_tonic ::umjereni u Ilibu su dobili dvije nijanse?
zeleni i zeleniji... Very Happy

koji li su sada kjafiri, a koji su na pravome putu?Svetlo Zelena bi trebalo da je FSA, tamno zeleni Nusra, samo sto su isekli nusri veci deo teritorije, bar po onome sto sam uspeo da dobijem info.


Unconfirmed reports claim Jabhat Fateh al-Sham and the Nour al-Din al-Zenki Movement took over "most" Jaysh al-Mujahideen and Jabhat al-Shamiyah HQs in Idlib, and are rolling into West Aleppo. Clashes ongoing.

offline
 • Irbis 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 10 Avg 2014
 • Poruke: 3556

ANALIZA: sukobi između radikalne i umerene opozicije u Idlibu

U sirijskoj pokrajini Idlib, koja je centar snaga koje se bore protiv Bašara Al-Asada ponovo je došlo do sukoba između frakcija tzv Slobodne Sirijske Armije (u daljem tekstu : FSA) i radikalnih islamista naklonjenih terorističkoj organizaciji Džabat Fatah Al-Šam, prethodno poznate kao Džabat Al-Nusra (prethodno Al-Kaida u Siriji, Al-Kaida u Levantu).
Do sukoba je došlo nakon izbora za civilni savet Idliba, ali između ostalog i zbog drastično poremećnog odnosa snaga u Idlibu u poslednjih godinu dana. Naime, od početka ruske intervencije u Idlib je preseljeno na hiljade boraca raznih frakcija FSA zajedno sa porodicama istih što je zajedno sa drugim, spoljašnim uticajima dovelo do povećane netrpeljivosti između tzv ,,umerene” i ,,radikalne” opozicije.
Novopristigli borci, pad Alepa i postepeni gubitak inicijative u ratu doveli su do tenzija između radikalno islamističkih grupa i pripadnika tzv ,,umerene opozicije” a eskalirale su izborom za civilni savet u kome je većina glasova pripala FSA.

Ovo međutim nisu prvi sukobi između različitih delova opozcije. Naime, još od 2012. besne sukobi između raznih milicija i unija milicija, a sa usponom radikalnih islamista u Siriji (2013. i 2014. godine) sukob je počeo da se orijentiše ka relaciji Džabat Al-Nusra - FSA i kao takav efektivno traje u manjem ili većem obimu sa kraćim ili dužim prekidima već 3 godine.
Shodno tome pogrešno bi bilo posmatrati ovaj sukob kao nov ili izolovan incident, već samo kao produžetak konflikta koji dostigao svoj prvobitni vrhunac u oktobru 2016. kada se grupa Žund Al-Aksa, podržana od strane Al-Nusre sukobila sa grupom Ahrar Al-Šam, nakon što su pripadnici grupe Ahrar Al-Šam zarobili jednog pripadnika Žund Al-Aksa i optužili ga da je ,,spavač” tzv. Islamske Države. Ovaj sukob polarizovao je ceo Idlib, jer su gotovo odmah sve veće selefističke opozicione milicije kao što su Žeiš Al-Islam, Sukur Al-Šam, Šam Legija, Žeiš Al-Mudžahedin, Fatah Halab i Unija Fastakim stale na stranu Ahrar Al-Šam. Usled ovoga vođe Žund Al-Aksa zaklele su se na vernost Džabat Al-Nusri, što je dalje izazvalo masovno dezertiranje članova ove selefističke džihadističke milicije u redove ID, jer je tim potezom Žund Al-Aksa faktički (ponovo) postala deo Džabat Al-Nusre i prestala da postoji kao delimično nezavisna organizacija. Ovakav ishod na duže staze išao je na ruku formacijama FSA čije pozicije u Idlibu su, paradoksalno, dodatno ojačane padom Alepa i džepova oko Damaska i pristizanjem na hiljade njihovih boraca iz tih regiona.
Sukob je prešao u latentnu fazu sve do 20. januara kada je Džabat Fatah Al-Šam (bivša Al-Nusra) pokrenuo iznenadne napade na položaje milicija Ahrar Al-Šam i Žeiš Al-Mudžahedin. Ovo je između ostalog izazvano činjenicom da su pripadnici Žeiš Al-Mudžahedin i Ahrar Al-Šam pozvani na mirovne razgovore u Astani koje predvode Rusija, Iran i Turska i na kojima se de-facto odlučuje sudbina Sirije. Ovakvo izopštavanje radikalnih selefističkih grupa, uz opadanje njihovog uticaja i moći u Idlibu u zadnjih godinu dana dovelo je do nagle eskalacije sukoba.
Prve poteze povukao je Džabat Fatah Al-Šam (u daljem tekstu JFS, Jabat Fatah al-Sham) zajedno sa Žund Al-Aksom u zoru 20. januara napadima na kampove za obuku Ahrar Al-Šama u okolini mesta Al-Bara i nizom napada na drugim mestima. Između ostalog, Žund Al-Aksa je preuzela jedan od zatvora Ahrar Al-Šama i oslobodila 13 zatvorenika iz istog . Ovakvi potezi doveli su i do toga da određeni članovi JFS isključivo sirijske nacionalnosti dezertiraju u redove Ahrar Al-Šama nezadovoljni što JFS i Žund Al-Aksa napadaju sirijsku opoziciju. Ubrzo se na stranu Ahrar Al-Šama uključila i milicija Sukur Al-Šam optužujući JFS i Žund Al-Aksu da štite i protežiraju tzv. Islamsku Državu. Određene jedinice FSA iznele su tvrdnje da su neki njihovi članovi nestali u oblastima sukoba između Ahrar Al-Šam i JFS.

Do noći 22. na 23. januar sukob je prerastao u opšti konflikt, uz masovne proteste širom Idliba, gde su civili pozivali na bojkot JFS, a ponegde i na jedinstvo radikalnih islamističkih grupa i obustavu sukoba. Istog dana došlo je i do prvih otvorenih sukoba između Žeiš Al-Mudžahedin sa JFS, i tom prilikom su pripadnici potonjeg uništili instalacije mobilne telefonije i interneta u znak odmazde. Sukob je eskalirao do te mere da su pripadnici JFS morali da povuku svoje jedinice koje su držale pod opsadom šiitsku enklavu Fua i Kafraja da bi se priključili borbi protiv ,,umerene” opozicije. Duž celog severnog i južnog Idliba sukobi su se rasplamsali a posebno žestoki obračuni JFS/Žund Al-Aksa protiv Ahrar Al-Šam i Žeiš Al-Mudžahedin zabeleženi su u mestima Ariha, Al-Dana i u široj okolini Maarat Al-Nu’mana.
Stanje se međutim dodatno zakomplikovalo kada je Žund Al-Aksa objavila da će potpisati primirje sa Ahrar Al-Šamom i razmeniti zarobljenike što je dovelo do toga da budu izopšteni iz JFS.
Između ostalog Sirijski Islamski Savet sa sedištem u Turskoj koji podržava FSA objavio je fetvu u kojoj je nazvao pripadnke JFS i njihove saveznike ,,lažnim muslimanima” i urgirao na njhiove borce da prebegnu na stranu milicija pod okriljem FSA. Ovakve objave dovele su do toga da se sukobu pridruži još veći broj milicija koje podržavaju Ahrar Al-Šam i Žeiš Al-Mudžahedin. Posebno intenzivni sukobi zabeleženi su u gradu Sarakib gde su gotovo sve opozicione grupe stale na stranu Ahrar Al-Šam u borbi protiv JFS, i u okolini grada Ma’ar Šurin gde su civili blokirali put da bi zaustavili pojačanja JFS-a da stignu do Maarat Nu’mana. Sukobi su dodatno intenzivirani uplitanjem pokreta Nur Al-Din Al-Zenki na stranu JFS ali i manjih islamističkih milicija kao što je Liva Al-Hak i Turkistanska Islamistička Partija koje su takođe stale na stranu radikalnog pokreta JFS.

Iako su Ahrar Al-Šam i JFS ipak pozvali više puta na de-eskalaciju sukoba, a JFS oslobodio određen broj zarobljenika iz redova Ahrar Al-Šama u znak dobre volje, sukobi ipak ne jenjavaju, i do 24. januara postavljeni su kontrolni punkotovi na svim većim putevima, a teritorije su sve jasnije podeljene između JFS i FSA.
U trenutku pisanja ovog teksta, borbe su se vodile u gradovima Idlib, Mara’at Al-Numan, Kafranbel, Mir’ian kao i u regionu Džabal Al-Zavija na zapadu Idliba. Istočni Idlib, slabije naseljen i blže frontu koji drži SAA ostao je pošteđen ovih sukoba, pošto većinu operativnih jedinica čine milicije FSA.
Zaključak :
Unutrašnje borbe između militanata u Sirij traju faktički od početka rata. U početku lokalne borbe, između milicija koje su bile saveznici silom prilika, za kontrolu nad naseljima i gradovima te izvorima vode i nafte, vremenom su prerasle u sukobe između ,,radikalne” i ,,umerene” opozicije čija je jedina suština bila borba za vlast. Uspon tzv. Islamske Države 2014. godine doveo je do osipanja redova FSA i stvorio je atmosferu totalnog nepoverenja prema grupama kao što su Džabat Al-Nusra, Žund Al-Aksa i Nur Al-Din Al-Zenki. Ova atmosfera nepoverenja i povremenih konflikata pojačana je ruskom intervencijom koja izvršila dodatan pritisak na obe strane.
Gubitak teritorije, izopštavanje iz pregovora o budućnosti Sirije, te otvoreno pozivanje i zapadnih i istočnih sila na njihovo uništenje kao i demografske promene u Idlibu dovele su do toga da se radikalne militantne grupe predvođene Džabat Fatah Al-Šamom osete ugroženim od strane svojih dojučerašnjih saveznika isto koliko i od strane Asadovih i pro-asadovih snaga. Još jedan bitan faktor koji je doprineo pogoršanju odnosa dveju frakcija opozicije je otvoreno uplitanje Turske u sirijski rat na strani FSA što je ojačalo položaje iste u Idlibu.
Ovakav razvoj situacije nije uopšte neočekivan, a dolazi u najnepogodnijem trenutku i za ,,radikalnu” i za ,,umerenu” opoziciju. Naime skorašnji teritorijalni dobici Sirijske Arapske Snage i pro-vladinih milicija uz pomoć ruskih VKS dodatno su oslabile ne samo pozicije nego i moral sirijske opozicije. Između ostalog o tome svedoči činjenica da određene frakcije učestvuju u pregovorima sa Rusijom, Turskom i Iranom u Astani, što je prethodnih godina bilo nezamislivo, i što je ujedno jedan od povoda (ali ne i suštinskih razloga) unutrašnjim trvenjima između militanata. U prilog lošem izboru trenutka za međusobne obračune govori i to da razni izvori prijavljuju gomilanje državnih snaga u okolini grada Khanaser, svega 50-70km istočno od gorenavedenih događanja, a po svemu sudeći za predstojeću ofanzivu ili manji prodor u Idlib.
Nema sumnje da će snage Bašara Al-Asada maksimalno iskoristiti unutrašnje sukobe između JFS i FSA, a treba takođe napomenuti da je pad Alepa usledio upravo nakon eskalacije sukoba na relaciji ove dve frakcije sredinom i krajem oktobra 2016.
GLOBAL DEFENCE

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 29512

offline
 • Irbis 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 10 Avg 2014
 • Poruke: 3556

Meni ovo bojenje mapa malo cudno Nusra kontrolise i veliki deo teritorije ka Latakiji, pa kod Moreka celu ofanzivu su oni vodili pa deo ko Eisa,a to je ovde sve obelezeno zeleno.

http://syria.liveuamap.com/

evo sta drzi Nusra


offline
 • powSrb 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Mar 2015
 • Poruke: 9347

^
Ево шта држи нусра, поставио сам данас. Али тек ће се то искристалисати када још боље зарате.
Та украјинска мапа је очигледно на страни зелених.

А и ова мапа је он одог Листера.
Морек је њихов, Ал Еси и све око њега такође.

Из ове глупости коју је написао једино мапа ваља.
https://www.mycity.rs/must-login.png

Наводно и западни Алепо готов.

Citat:Safe to say Jaish Al-Mujahideen has been wiped out by Nusra. Nusra won't stop there.

offline
 • Pridružio: 09 Feb 2015
 • Poruke: 1524

Sedmogodišnja tviterašica uputila otvoreno pismo Trampu

GUZ - Glavom U Zid

offline
 • Pridružio: 10 Nov 2015
 • Poruke: 127

ВИДЕО: Данас је у Сирији поново дејствовало шест руских бомбардера Ту-22М3. Они су гађали складишта оружја и муниције «исламске државе» у сиријској провинцији Деир-ез-Зор под ловачком заштитом Су-30СМ и Су-35С који су долетели са аеродрома Хмејмим. srb.news-front.info/2017/01/25/udar-bombard.....ora-video/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 675 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 3 sakrivenih i 642 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aramis s, bbogdan, cvrle312, Djokislav, Georgius, helen1, Karla, Koridor, ladro, loon123, maCvele, Mercury, mikrimaus, Mikulino, Milos ZA, Ne doznajem se u oružje, raketaš, Ripanjac, savuni, Srle993, Stanlio, suton, tmanda323, vasa.93, vathra, Vatrogasaccc, W123, zlaya011