Rat u Siriji, 2018. godina

1157

Rat u Siriji, 2018. godina

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

liman ::SAA i ruski plaćenici su već jednom prešli reku (februar ove godine) i to se završilo neslavno po njih. mislim da posle toga bez dogovora sa SAD više neće takvu grešku praviti.

SAA nije prešla Eufrat nego neki seljački bašibozuk i to bez koordinacije sa komandom SAA i ruskom armijom. Zbog toga su smenjeni svi u komandnom lancu ruskih plaćenika. Da ne govorimo da su prešli reku bez ikakve PVO zaštite. Sad ako budu prešli preći će uz podršku ne samo Pancira i Bukova nego i S-300 što suštinski menja stvar.
Do sada gde god su bili Bukovi postojala je zona zabranjenog letenja za "hrabre" američke pilote koji lete samo tamo gde nema ozbiljne pretnje. Nema šansa da lete tamo gde dejstvuju Bukovi, panciri i S-300.
Rusi i SAA trenutno ne prelaze Eufrat ne zbog toga što se plaše američke bagre nego što im ovo trenutno stanje izuzetno odgovara. Dok god su Turci i američka bagra u svađi Rusi su apsolutni gospodari Bliskom istoka. Dok god Ameri ne srede odnose sa Turskom mogu samo da ... Irancima i to ako im ovi dozvole. Nikakav, apsolutno nikakav ozbiljan napad na Iran ni od strane Izraela ni od strane SAD nije moguć bez aktivne saradnje Turske. Bez Turske bi i Izraelci i Ameri morali da lete, praktično, bez podrške aviona AWACS a taj film nećete da gledate.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Nov 2015
  • Poruke: 1002

Ja sam bio ubedjen da je Pein postavljao link o s300 u Majadinu, al nisam to mogao ponovo naci, a on je negirao, dobio je od mene izvinjenje, al ja i dalje imam negde u glavi da sam tu vest negde procitao tamo krajem oktobra. E sada, koliko je bezbedno okruzenje kod Eufrata da se dovuce bar jedan s300 ili bilo koji jaci pvo sistem da pokrije prelazak Eufrata...nisam pametan. Za bolje poznavaocd mozda pitanje, kolika je realna mogucnost pojacati pvo uz Eufrat?



offline
  • liman 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 27 Okt 2018
  • Poruke: 963

Zona zabrane leta zbog sirijske PVO ne postoji, postoji samo dogovor SAD-Rusija da granica njihovih operacija bude reka eufrat i manje više to se poštuje sa obe strane osim par incidenata. Bašar i Rusi su prešli reku u februaru najverovatnije da testiraju odlučnost SAD (verovatno zbog idiotskih izjava Trampa da će se povući iz Sirije) da brani Kurde i dobili su po nosu, i to poprilično žestoko. Poruka SAD je jasna i prilično sam siguran da od rata između kurda i bašara nema ništa dok god su tu SAD.

Ako je to bio "seljački bašibozluk" zašto su onda usledile smene ? Ne to su bile jedinice SAA i Wagner plaćenici. Sirijska vlada je posle početnog negiranja na kraju priznala da su imali 55 mrtvih sirijaca i 10 mrtvih ruskih plaćenika. SAD sa druge strane tvrdi da je poginulo preko 100 neprijateljskih vojnika.

Kurdi su svesni da onog trenutka kada okrenu leđa SAD postaju nebitan faktor i laka meta za sve svoje protivnike tako da dogovora između kurda i bašara nema šanse da dođe bez aminovanja SAD. Jedino ako su kurdi usvojili kamikaze doktrinu u diplomatiji a da to nije nigde objavljeno pa da urade takav salto mortale.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9416

ltcolonel ::

SAA nije prešla Eufrat nego neki seljački bašibozuk i to bez koordinacije sa komandom SAA i ruskom armijom. Zbog toga su smenjeni svi u komandnom lancu ruskih plaćenika. Da ne govorimo da su prešli reku bez ikakve PVO zaštite. Sad ako budu prešli preći će uz podršku ne samo Pancira i Bukova nego i S-300 što suštinski menja stvar.


Наравно да је САА прешла Еуфрат и да су Руси то хтели и активно им помагали. Чим су прешли Еуфрат уследели су месец дана крвавих борби против ИД, док су се Курди шетали окло и заузимали сва насеља како би бликирали пут САА ка нафти.

Руси дотерали опрему из Русије, да саграде мост за прелаз Еуфрата. Да би га САА прешла наравно, а не неки башибозуци.

Латакија-Даер
Опрема за прелазак реке стигла
https://twitter.com/warsmonitoring/status/911937307107880961

Руска војска поставила мост


Руски генерали гину на линији фронта за време постављања моста док их ИД засипа са друге стране реке

Citat:Russian Lieutenant-General Valery Asapov killed in Deir Ez Zor by IS.
Photos(3) show him on 'frontline' during Euphrates river crossing.


Марија Захарова у медијском обраћању саопштава да је САА прешла Еуфрат.
9:31


Министарство Одбране Сирије је објављивало званиче информације о заузимању села на другој страни Еуфрата, и снимке.

Мост је срушен или се сам срушио почетком године.


Руска војска поново поставила нови мост, овај пут мало шири.


Сигурно нису све ово радили како неби прешли реку.

liman ::Zona zabrane leta zbog sirijske PVO ne postoji, postoji samo dogovor SAD-Rusija da granica njihovih operacija bude reka eufrat i manje više to se poštuje sa obe strane osim par incidenata. Bašar i Rusi su prešli reku u februaru najverovatnije da testiraju odlučnost SAD (verovatno zbog idiotskih izjava Trampa da će se povući iz Sirije) da brani Kurde i dobili su po nosu, i to poprilično žestoko. Poruka SAD je jasna i prilično sam siguran da od rata između kurda i bašara nema ništa dok god su tu SAD.

Еуфрат није никаква граница, то је мантра коју Руси и Амери користе како би имали изговоре за своје акције. Амери су прешли Еуфрат скроз до Ал Баба скоро, код Манбиџа, и целу Табку и околину су заузели. САА и руски плаћеници су прешла Еуфрат, и наишли су на фанатичан отпор црних. Црни који су се у исто време повлачили из свих села(50 села) у налету жутих. Када су Курди заузели све што се могло заузети око САА и блокирали их, ИД је одједном изгубио на том фронту. Курди су летели до последњег џепа црних, мислило се да ће да прећу и да зазму и Ал Букамал, и Мајадин им је био на мети. И заузели би га да САА и Руси нису одустали од друге стране Еуфрата и јурнули кроз пустињу свом снагом да заузму Ал Букалам пре Американаца. То је сва филозофија тих тамо борби, заузима ко шта стигне.

Исто је савршена прилика за САА да сада пређе Еуфрат и успостави још један мостобран са друге стране Еуфрата где је овај џеп црних, а имају и изговор јер их колико видимо ИД и напада редовно на другој страни Еуфрата. Наравно ово је могуће само уз подршку Русије.

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 10 Nov 2018 11:41

Ovde pričamo o pogibiji ruskih plaćenika a ne o ovim borbama. Liman je govorio o pogibiji ruskih plaćenika i SAA preko Eufrata a ne ovom prelasku.

Dopuna: 10 Nov 2018 11:44

Dok nije bilo Bukova u oklini Deir Zora Ameri su stalno greškom bombardovali SAA trupe od kada je su tri baterije Bukova u Der Zoru nema više "grešaka". Pričam o gradu Deir Zoru a ne provincij. Američki avioni u širokom luku trenutno zaobilaze položaje regularnih jedinica SAA.

offline
  • Pridružio: 09 Jun 2018
  • Poruke: 49

Zeleni uzvratili.

HTS navodi da su ubili 25 SAA vojnika u operaciji severno od Hame

Qalaat Al Mudiq

@QalaatAlMudiqReplying to @QalaatAlMudiq

#Syria: #HTS "Red Unit" carried out last night 1st operation in retaliation for attack on Jaish Izza position. A fortified camp located S. of #Helfaya (N. #Hama) & report. used for attack vs Jaish Izza was assaulted (25 KIA claimed, some pictured

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 10 Nov 2018 11:50

I ponavljam to što Rusi i SAA ne prelaze Eufrat nema nikakve veze sa američkim pretnjama nego što trenutno sve što rade Ameri je pogrešno. Za Ruse a i Asada je trenutno milion puta važniji Erdogan od tog istočnog dela Sirije. Ameri su trenutno u nemogućoj situaciji i u Iraku i u Siriji i dok god su vezani za te dve zemlje mogu samo da laju protiv Irana.
Najgora moguća situacija za Iran (a i Ruse) je da se Ameri povuku iz Sirije i Iraka, batale Kurde, pomire se sa Turskom i okrenu na Iran. Upravo je to Matis i hteo ali mu ne dozvoljavaju.

Dopuna: 10 Nov 2018 11:53

Bez Turske, Ameri na Bliskom istoku moraju sve sami. Saudijci pored svog naoružanja su smehotresna olimpijada. Trenutno jedini, vojnički sposoban, američki saveznik na Bliskom istoku je Izrael ali on iz političkih razloga ima prilično vezane ruke.

offline
  • Pridružio: 09 Jun 2018
  • Poruke: 49

Drugi izvori kazu da se bombas samoubica razneo usred okupljanja SAA vojnika

"Unconfirmed report: HTS militant has blown himself up with an explosive vest in a gathering of SAA forces nearby a checkpoint of Al-Tarabia near#Halfaya town in northern #Hama province"


Kruze glasine da ima poginulih Ruskih vojnika.

Imace Helfaya je hriscanski gradic

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25481

Most je odneo Eufrat kada su crni odvrnuli branu i pustili veću količinu te prešli rubikon rečnog toka u koti vodenog ogledala kao i sa većom brzinom toka od za taj tip mosta predviđenog.

To je bio zločin po svim merilima ,igranje sa tom rekom i njenom regulacijom od strane???onog ko je u to vreme bio na posedu uzvodne brane?!?!

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 10 Nov 2018 12:01

Od šest glavnih vojnih igrača na tom prostoru: Turska, Iran, Egipat, Pakistan, Sirija i Izrael, Ameri trenutno mogu da računaju samo na Izrael. Od Drugog svetskog rata nisu bili u goroj strategijskoj situaciji. Jedini izlaz iz nastale situacije im je povlačenje iz Sirije i Iraka, napuštanje Kurda i pomirenje sa Turskom. Zato i Asad namerno daje nemoguće uslove Kurdima da bi ovi odbili ponuđene uslove. Dok god postoji simbioza Kurda i SAD i Rusi i Asad su mirni. naravno, i Iran.

Dopuna: 10 Nov 2018 12:07

Ma koliko zvučalo cinično, trenutno najgora vest za Asada, Putina i Irance je američko povlačenje iz Sirije i Iraka.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1214 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 6 sakrivenih i 1167 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, AC-DC, ajo baba, aleksandarbl, anbeast, Atomski čoban, babaroga, Bobrock1, Bubimir, dejoglina, Denaya, djboj, Dorcolac, dragoljub11987, Duh sa sekirom, frenki1986, Insan, Istman, ivica976, JOntra, Karla, kikisp, Krvava Devetka, kunktator, Lieutenant, Marko Marković, Mi lao shu, Mr. Majevica, novator, opt1, Parker, pein, Pohovani_00, procesor, slonic_tonic, Srle993, suton, Trpe Grozni, Vlajman1957, wizzardone, zillbg