Rat u Ukrajini - 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. godina

502

Rat u Ukrajini - 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. godina

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2018
 • Poruke: 756

"Rusi planiraju ofanzivu na vise frontova za pocetak 2022"

Срећна традиционална руска прољећна офанзива свима који славе, па и мени Ziveli

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Okt 2021
 • Poruke: 224

@dragon

auuu koliki off topic i uglavnom pogrešan,

samo ću kratko, ono što svi znamo, kad se Car Dušan krunisao carem Srba i Grka on je te izraze izmislio 4 i po veka unapred totalno neobavešten kako će se to definisati u budućnosti.

Hvala i dodvidjenja, dosta je bilo off

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 26676
 • Gde živiš: Petrovgrad

Citat:Reality of Russia invading Ukraine

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 6561

Za buducnost eventualne ruske intervencije u Ukrajini jedino je bitno koliko tu ima fasista.

offline
 • Stručljak
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 9470

babaroga ::Za buducnost eventualne ruske intervencije u Ukrajini jedino je bitno koliko tu ima fasista.

0. Ali ima nacista.

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 3183

Pa ako bi se po mitinzima zaključilo nema njih puno. To je 500-1000 na svakom mitingu. Plus su se zamerili gotovo svim partijama u vlasti, video se i ogroman pad popularnosti. Npr onaj seman semanchenko koji za sebe kaze da je etnicki rus ali da je ukrajina njegova drzava je na izborima dobio jedan mandat a 2014 33 mandata. Nacional corps i svoboda 1 mandat isto. I opozicija su i ovoj vlasti. Al treba neka pesadija da jurisa a da nije regularna vojska. Za ovima niko nece da zali

offline
 • Pridružio: 09 Okt 2014
 • Poruke: 2889

Можда Украјина планира офанзиву са почетка нове године? Па по старом добром обичају оптуже Русију да је извршила инвазију и нападну Донбас?

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 3183

Ako slusaju presednika ne, posto je rekao da vojna opcija nije rešenje. A ako postoje neki drugi faktori koji odlučuju ko zna!

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 2255

dragon986 ::Krle

Druže mesas pojmove. A posto me mrzi da objasnjavam etnogenezu i da drvim kao prosli put 5 strana evo ti jedan tekst koji najprostije objasnjava stvaranja nacija:


Ali, one su izmišljene zato što su sve nacije na svetu – izmišljene.

O da, podjednako izmišljeni ili pak veštački su i Srbi, i Hrvati, i Slovenci.

Kao i Englezi, Francuzi, Italijani i Nemci. I Rusi i Amerikanci, Kinezi i Japanci.

Izmišljeni su i Mađari, Rumuni, Albanci, Bugari, Makedonci, Slovaci, Ukrajinci, Litvanci ili Rusini.

Veštački su i Haićani, Čileanci, Avganistanci, Indonežanci, Iračani, Izraelci, Australijanci, Norvežani, Kongoanci, Švajcarci, Argentinci, Kanađani, Trinidađani i Obaloslonovačanci.

Sve nacije su veštačke tvorevine koje su izgrađene u jednom specifičnom i veoma nedavnom istorijskom trenutku. Skapirajmo to već jednom: Sve. Nacije. Su. Izmišljene.

Okej?

Evo i kada i kako.

Istoričari i društveni naučnici taj proces nazivaju etnogenezom.

U pitanju je bio jasan, praktičan i konkretan plan i program društvenih elita, političara i pesnika, a koje su narajcano prihvatile ideologiju nacionalizma u 19. veku.

Osnove na kojima se od jedne populacije kreira nacija obično su zajednički: 1) jezik, 2) etnicitet, 3) religija, i/ili 4) pripadnost prošlom (srednjovekovnom) političkom entitetu.

Nacionalne vođe tada odabiraju zajednički kriterijum (ili dva) koji je najzgodniji, a ukoliko ti kriterijumi ne postoje, oni se izmišljaju, konstruišu ili kreiraju.

Prva faza etnogeneze je čisto kulturna, literarna i folklorna, i obično nema političke ili nacionalne implikacije.

U drugoj fazi, pojavljuje se niz pionira i militanata nacionalne ideje, i početak političke kampanje za nju.

Tek u trećoj i poslednjoj fazi, nacionalistički programi zadobijaju relativno masovnu podršku (obično kod srednje klase). Nacije su ovako konstruisane odozgo, a ne odozdo, to nije učinio običan i radni čovek.

Nacije nisu stare koliko i istorija. I sama reč nacija potiče iz 18. veka ili od prekjuče.

Pre modernog doba, ljudi se identifikuju isključivo verski i klasno, a zamisao da kmet i plemić pripadaju istom entitetu beše prvorazredna jeres.

Rođendan političke ideje nacije i godina rođenja ove nove svesti bila je 1789, godina Francuske revolucije.

Krajem 18. veka, Evropu je preplavila romantična strast za čistim, jednostavnim i nepokvarenim seljaštvom i narodnim jezikom u svojevrsnoj populističkoj renesansi i političkom projektu – izgradnje nacija.

nacionalizam


I koji je ubrzo i doslovno zapalio Stari kontinent.

Na primer, francuska nacija bila je revolucionarno i napoleonski grubo konstruisana jednim jezičkim (i fizičkim) nasiljem prema regionalnim jezicima, dijalektima i identitetima.

Dok nacionalni pokreti širom Evrope tipično bujaju kao reakcija na Napoleonova osvajanja.

Nemačka nacija nastaje tek 1871. godine iz labave konfederacije čak 39 autonomnih država-nacija, a pod Bizmarkovom gvozdenom čizmom.

Italijanska nacija takođe nastaje 1871, i čini je niz naroda, država i identiteta poput Venecije, Firence, Napulja, Sicilije i Rima.

Sve do 1950-ih godina, dve trećine Italijana nije govorilo književni italijanski jezik, a dijalekti i narečja na Apeninskom poluostrvu se teško sporazumevaju među sobom.

Slično tome, objavljivanje finskog nacionalnog epa Kalevala, 1835. godine, doprinelo je konstruisanju finske nacije (finski jezik postaje zvanični tek 1892).

Najzad, američku naciju gradualno formiraju ambiciozni evropski migranti još 1776. godine, ali se konstituiše u jedinstvenu naciju tek nakon Građanskog rata (1861-1865).

Proces izgradnje nacija u tzv. Trećem svetu po Aziji, Africi i Južnoj Americi u 20. veku bio je loša imitacija procesa izgradnje nacija u Evropi i Severnoj Americi.

I sad, da li su to i francuska, nemačka, italijanska, finska i američka nacija podjednako – veštačke?

Naravno da jesu.

Baš kao i sve ostale.

I baš kao i srpska nacija, a koja takođe nastaje u ovom formativnom periodu 19. veka.

Pogledajmo zato u procese izgradnje postjugoslovenskih nacija sa svojim šatro zasebnim jezicima i neretko izmišljenim istorijama i tradicijama – i naučno-fantastično ulazimo u vremeplov.

Isto ovako (nakaradno), formirane su i sve ostale evropske nacije, od francuske preko nemačke do srpske – samo par stoleća ranije.

O tom procesu niko nije posvedočio bolje od Masima d’Azelja koji je prvom italijanskom kralju poručio: „Stvorili smo Italiju, a sada moramo da stvorimo Italijane“.

Slično je rekao i poljski otac nacije, maršal Jozef Pilsudski: „Država je ta koja stvara naciju, a ne nacija državu“.

„Nacionalizam nije buđenje nacija, već buđenje samosvesti – on izmišlja nacije, tamo gde one ne postoje“, pisao je antropolog Ernest Gelner. Sve su nacije – halucinacije.

I zato, ako posprdno i istorijski arogantno referišemo ka bošnjačkoj, crnogorskoj, makedonskoj, ili kosovskoj (pa i vojvođanskoj) naciji, i kritički posmatramo kako njihove sociopolitičke elite i nove države veštački stvaraju svoje nacije – mi zaboravljamo da je podjednako veštački stvorena i ona naša ili bilo koja druga nacija.

Ne postoji ništa drevno kod nacija Evrope, isto kao što i moderna egipatska nacija nema nikakve jezičke, kulturne ili društvene veze sa drevnim Egipćanima, osim života na istoj teritoriji. Anglosaksonci, Franci, Germani ili Rasi – jednostavno nisu nikakva biološka, etnička, društvena ili kulturna prethodnica modernih Engleza, Francuza, Nemaca ili Srba.

Ne postoji nikakav nacionalni kontinuitet od srednjeg veka do danas, a podudarnost između srednjovekovnih populacija i današnjih nacija, zapravo je politički mit i kojeg izvrsno analizira istoričar Patrik Giri sa UCLA.

Nacija je neobično uspešna fikcija 19. veka.

Sociološki, ne postoji niti jedan jedinstveni ili objektivni kriterijum koji bi precizno određivao naciju.

Što je i očekivano za svaku istorijsku novotariju.

U pitanju nije ni jezik (Englezi i Amerikanci, ili Srbi i Hrvati, govore istim jezikom), nije ni religija (istu religiju dele i Saudijska Arabija i Oman, ili Francuska i Italija), nije ni zajednička istorija (koju dele Austrijanci, Mađari i Vojvođani), ni zajednička teritorija (koju deliše Čehoslovačka ili Jugoslavija), a nije ni biološki zasnovan etnicitet koji pseudonaučno poistovećuje nacije sa genetskim poreklom.

Osnovna karakteristika moderne nacije i svega sa njom povezanog je – savremenost.

Pretpostavka da je nacionalna identifikacija nešto prirodno, primarno i stalno, kao da prethodi istoriji, zapravo je pseudoistorijska i zato istoričar Benedikt Anderson naciju naziva „zamišljenom zajednicom“.

Nacionalizam dolazi pre nacije. Ne stvaraju nacije svoje države i nacionalizme, već obrnuto, države i nacionalizmi stvaraju nacije.

Bošnjačku ili crnogorsku, hrvatsku ili srpsku, francusku ili nemačku, američku ili avganistansku, svejedno.

Tvrditi da je neka nacija izmišljena ili veštačka znači otkriti toplu vodu ili pak rupu na saksiji.

Nacije politički nastaju i nacije politički nestaju (uostalom, postojala je i jugoslovenska nacija i 1981. brojala 1,2 miliona ljudi).

Zato se ovde i ne radi o nacijama, već nacionalizmima.

A svaki nacionalizam „Zahteva isuviše mnogo verovanja u ono što očigledno nije tako“, rečima istoričara Erika Hobsbauma.

„Pogrešno razumevanje sopstvene istorije je deo nacionalnog bića“, pisao je još Renan.

A „laž je vid srpskog patriotizma“ spomenuti Ćosić.

Ukoliko je religija opijum, onda je nacionalizam – kokain za narod. Beše to moda dana i ideološki virus iz pretprošlog stoleća.

Ali i virus koji i danas iskijavamo mi, u Srbiji, u 21. veku. Sve su nacije izmišljene, samo što nikako da to ukapiramo.

Au, šta ti ovde sve napisa prijatelju. Ako već koristiš copy/paste tuđeg teksta, red je i da nas obavestiš čiji je to tekst. Pošto nisi, uradiću to ja.
U pitanju je tekst sa portala Danas a čiji je autor ALEKSEJ KIŠJUHAS, a on inače u ovom tekstu kaže a mislim da ti to nisi ubacio (ili ja ne vidim) da je Crnogorce kao geografske Srbe definisao Patrijarh Irinej (wtf). Red bi dalje bio da nam kažeš nešto više o autoru, Alekseju Kišjuhasu, čisto da vidimo kakav je autorov kredibilitet da se jel te, gađe ovakvim izjavama i pojmovima.

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 3183

Tako je. Izbacio sam stvari koji se odnose na drugu temu i na dnevno pol prepucavanja balkanaca. Vec samo onaj deo o nacijama generalno. Ja nisam ni reko da je moj tekst. Koliko znam koga je zanimao izvor mogao je da trazi link.

https://www.lupiga.com/hiperlink/kokain-za-narod-sve-su-nacije-izmisljene

A kredibilitet autora, nije bitan posto on nije izmislio svojim rečima vec je napisao i opisao etnogenezu generalno.
Koga zanima dalje moze da istrazuje na osnovu teksta sta je etnogeneza.

Al koga zanima sociolog inače. Al opet nije njegova teorija već je objasnjenje teorije za šire mase.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 440 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 1 sakriven i 430 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: alkatraz080, kybonacci, Litostroton, MB120mm, Mixelotti, pbg12345, ruger357, Tas011, vlad84