Rat u Ukrajini - 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. godina

530

Rat u Ukrajini - 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. godina

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 2255

alkatraz080 ::Sve ovo u Ukrajini je od početka jedna brilijantna pobeda Zapada i to skoro bez ispaljenog metka i bez uloženog dolara.


Bez uložeenog dolara? Na osnovu čega si to zaključio? Jel to imaš neke informacije koje nama nisu dostupne? Valjalo bi to da podeliš sa nama - naravno ako te zakon o državnim tajnama ne obavezuje. GUZ - Glavom U Zid


Citat:Sprečili su ih da ostvare Evroazijsku uniju kako je bilo planirano, Rusi sad i da ulete oružjem i otkinu pola Ukrajine ili celu, opet imaju stanovništvo koje ih sad gleda sa namrštenim obrvama i proći će decenije i vekovi dok se to ne preokrene, ako se ikad i preokrene.
Uglavnom, izgubljen rat, sad samo da pokušaju da izvuku barem nešto.


"Namrštene obrve" su tekovina nekog drugog vremena (buna na Dahije i sl). Danas često uz te namrštene obrve moraš da odeš u market da kupiš hleb i mleko za svoju porodicu. Dalje, ut namrštene obrve razmišlja se i o odlasku na letovanje i zimovanje. Normalan život i iopšte normalizacija je primarna pa i po cenu namrštenih obrva.
I naše obrve su namrštene već tri decenije ali, šta ćmo, tu smo gde smo, okruženi bivšim neprijateljima ali, živi se...i uz namrštene obrve. Lekciju koju smo mi skupo platili pre 20 i kusur godina, ukrajinci plaćaju danas. Sa aspekta velikih sila namrštene obrve ne znače ništa.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Cigi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2791
 • Gde živiš: Novo mesto

Što se tiće šta može Rusija Ukrajini, pa i u decembru nema povećanja zakupa gasovoda kroz Ukrajinu. Naravno izpunjavaju se obaveze po dogovoru, jer če na kraju ipak Rusija to da plati kroz sud u Švedskoj. Rusija nije dozvolila prevoz antracita iz Kazahstana za Ukrajinu. Za to ne mogu na sud.
Kako ćitam članke, zna se šta može očekivati Rusija od napada, i da će on biti krajem januara. Na youtube već zapadni novinari na frontu sa ukra. vojnicima i prića koje se prića...
Tako, da sve je spremnu na provokaciju i rat koji Amerima treba, jer mir jim ne donosi ništa dobro.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 2255

dragon986 ::J. Nenad

Pa ne znam da li bi prekid sa evromajdanskim tekovinama rešio problem. Sada je došlo do velikog animoziteta izmedju Ukr i Rus veliko je nepoverenje, kada se tome doda emotivni raskol izmedju dva naroda nisam baš siguran. Za Ukr bi najbolje bilo da izvrse razmenu stanovništva naprave etnički čista dva dela koja bi se podelila i svako svojim putem, ko gde želi ne može biti ništa demokratskije od toga. Al niti Rusija želi to, pošto bi onaj deo Ukrajine usao u NATO i opet bi bio isti problem. Ukrajina ne želi da se odrekne svog dela teritorije bez obzira na sve. Zapad isto ne želi da se izvrši podela gube poluge pritiska i propagandno pol delatnosti protivu Rusije.
Sve u svemu ovaj konflikt će trajati još dugo dugo rešenja nema. Minsk je dao smernice za nacionalni dijalog širih razmera koje niko ne zeli da postuje i to sa argumentima. Ukrajina svima osim Ukrajini odgovara ovakva…a oni uziveli se u ulogu zemlje preko koje dve sile rešavaju svoje geopolotičke interese.Da, upravo je tako - pravi grdijev čvor. Jedino rešenje zaista jeste Ukrajina sastavljena iz nekoliko entiteta. Na taj način će Ukrajina ostati celovita a rusija i Zapad zadovoljni jer bi se sve, koiko - toliko, vratilo na pređašnje stanje, za kojim, kliko vidim svi potajno žale.
Možda ovo sada izgleda kao teško izvodljivo i nerealno, no, vreme će pokazati da je to jedino izvodljivo.

offline
 • Pridružio: 07 Dec 2012
 • Poruke: 594
 • Gde živiš: Nis

mean_machine ::Nije sporno da Ukrajina rat gubi ali sta Rusija uopšte dobija? Potpuni gubitak Ukrajine.
Ako govorimo o otvorenom sukobu sirokih razmera:
- Kontrolu nad oko 40% teritorije Ukrajine
- Ovladavanje Crnim morem
- Spajanje sa Pridnjestrovljem
Malo li je? Nacionalni Ukrajinci ih ionako vec mrze do dna duse, to se nece popraviti ni da Zemlja ponovo nastane.

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 2365

@cufo: mali ispravak, tranzitni ugovor je ostao manje više manje isti. Do 24te. Razni novi tokovi su bili odgovor na povećanu potražnju za energentima, prouzrokovani, između ostalog, i planiranim izlazom iz atomske energije (koji vjerovatno neće doći ali to je tema za sebe), npr u njemačkoj poslje Fukušime. Nisu imali za zadaću izgladniti ukrajinu, poljsku ili slično. To je put koji su te zemlje izabrale same otvorenim neprijateljstvom upućenom Rusiji. A svi znamo tko diktira takav narativ. Pogledati obavezno onaj video što je postavio kolega @sremac sa V.V. Putinom. Čovjek jasno prikazuje stanje kako jeste. "Napredni i prosvijetljeni svijet" okcidenta ne podnosi konkurenciju

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 27086

One serviceman of the Donetsk People’s Republic was killed and another was wounded when they were clearing an ammunition dropped by the UAF with a drone. The drone attack was carried out on December 10, near a bus stop in the village of the mine Trudovskaya in the west of Donetsk, according to the Department of the DPR People’s Militia.
https://southfront.org/dpr-fighter-killed-in-drone-attack-of-ukrainian-forces/

12 декабря исполняется 6 лет со дня трагической гибели командира Шестого отдельного мотострелкового полка (казачьего) им. Платова НМ ЛНР Павла Дремова. О годовщине вспоминают авторы «Казачьей медиагруппы» (Стаханов, ЛНР).
Источник: https://rusvesna.su/news/1639233464

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 3206

Ceaser

Au brate pokusala je sve to Rusija i da izbaci Visu i Master card itd, ali bez mnogo uspeha. Pa jel misliš da se Rusiji isplati da izbaci dolar i EU u trgovini? Sta da radi kada kupuje od te EU? Pa ti i dalje ne shvataš koliko su ekonomije globalno povezane. To je lepo na papiru praksa je nešto drugo. Pa sta da radi Rusija, da to uradi cena toliko poskupi da natera EU da joj američki tecni gas bude jeftiniji? SAD to jedva čeka, zasto Rusija daje dugoročno toliko dobre cene Nemcina i EU? Pa da tako rezonuju Rusi odavno bi bankrotirali.
Plus bi ih naterali da odbace ovaj plan o nuklearnoj energiji. Pazi Fra su vec odložili gasenje 9 reaktora do 2025 na 2035 ja mislim. A Makron je odobrio gradnju još 6 novih. Ne ide to tako preko kolena.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 2255

dragon986 ::J. Nenad

Pa ne znam da li bi prekid sa evromajdanskim tekovinama rešio problem. Sada je došlo do velikog animoziteta izmedju Ukr i Rus veliko je nepoverenje, kada se tome doda emotivni raskol izmedju dva naroda nisam baš siguran. Za Ukr bi najbolje bilo da izvrse razmenu stanovništva naprave etnički čista dva dela koja bi se podelila i svako svojim putem, ko gde želi ne može biti ništa demokratskije od toga.


Da dodam.
Ja bih u ovom slučaju ostavio animozitete po strani. Odnosno ne bih pridavao značaju više od onoga koliko su oni zaista prisutni. Ne radi se tu o animozitetu koji traje nekoliko stotina godina pa da pričamo o nesavladivosti toga. Pričamo o nečemu što se pojavilo poslednjih sedam godina jer ovakav animozitet pre Evromajdana bio je na nivou statističke greške. Vrlo je moguće da je i prenaduvan upravo od strane Kijeva kako bi stvari prikazali crno-belo, što im, priznaćemo, najviše odgovara. Otuda forsiranje onih naci - bataljona. Činjenica je da niti su svi Ukrajinci nacisti niti su svi iz Donbasa Rusi tako da je ovo raspoloženje od unazad sedam godina više nekakva opšta histerija nego neki trajni animozitet, kako se to predstavlja - i to više na Zapadu i u Kijevu, stičem utisak.
Stoga, mogli bi pre da pričamo o nepoverenju nego o nekom emotivnom raskolu.
Razmena stanovništva je prevaziđen proces i više pripada istoriji. Čak i tada, sa sobom je vukao niz komplikacija i nigde nije prošao bez problema - i to tada, kada je stanovništvo mahom bilo seosko te se i vezivalo primarno za zemlju. Danas, razmena stanovništva je potpuno neizvodljiva iz hiljadu razloga.

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 3206

J.Nenad

Animoziteti i neprijateljstva koja traju dugo vremenom dolazi do opadanja i čak naprotiv lakše je rešaviti probleme.
A kada je ovako sveže nabijeno emocijama sećanjima na mrtve ništa od dogovora. Zamisli sada da Ukri vojska i policija udju u grad ili selo koje su gadjali artiljerijom. U kojem su stradali deca zene, stari, očevi majke. Za njega je svaki vojnik Ukr neprijatelj krvolok. Tako je i sa druge strane. I sa ovim kolegama koji su bili kod nas na seminaru, svaka reč je bila to je naše Rusija otela. Uostalom kao mi, kao i bilo ko na ovom svetu.
Slazem se da je to ne moguće al kažem šta je najbolje.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 2255

dragon986 ::J.Nenad

Animoziteti i neprijateljstva koja traju dugo vremenom dolazi do opadanja i čak naprotiv lakše je rešaviti probleme.
A kada je ovako sveže nabijeno emocijama sećanjima na mrtve ništa od dogovora. Zamisli sada da Ukri vojska i policija udju u grad ili selo koje su gadjali artiljerijom. U kojem su stradali deca zene, stari, očevi majke. Za njega je svaki vojnik Ukr neprijatelj krvolok. Tako je i sa druge strane. I sa ovim kolegama koji su bili kod nas na seminaru, svaka reč je bila to je naše Rusija otela. Uostalom kao mi, kao i bilo ko na ovom svetu.
Slazem se da je to ne moguće al kažem šta je najbolje.


Dragone, zašto pričam o naduvanim animozitetima. Pre svega, istorijski gledano, nije ovo prvi put da se Ukrajina našla u ovakvoj gunguli. Pre samo sto godina, u revoluciji, ako je u ostalim delovima Rusije bilo gusto, u Ukrajini je bio pravi haos. Sa ne znam koliko vlada i gradova-sedišta, anarhističkom Slobodnom teritorijom (kao zasebnom državom), Ukrajinskom Narodnom Republikom, Zapadno-ukrajinskom Narodnom Republikom (osvojena u ratu sa Poljacima), kozacima, Belima i dr. Nije se znalo ko kosi a ko vodu nosi. Tako da, nije ovo prvi put da su u opštem haosu i rasulu.

A malo i glede tog animoziteta,
Danas, nosioci ukrajinskog nacionalizma su uglavnom na zapadu zemlje, sa centrom u Lavovu. To su pretežno tzv. unijati, koji imaju pravoslavne obrede ali priznaju vrhovnost pape. Dakle ni oni nisu pravi rimokatolici već tzv. grkokatolici (koji su podlegli pritiscima Austrijanaca ili Poljaka). Njih je negde oko 4 miliona. Od ostalog stanovništva koji sebe smatra Ukrajincima (mada ne i nužno nacionalistima) tu su sledbenici Ukrajinske Pravoslavne Crkve koja je deo Moskovske patrijaršije i ujedno jedina kanonski priznata pravoslavna crkva. Njih ima oko 9 miliona. Oko 17 miliona ima sledbenika nepriznate Kijevske patrijaršije (nastala 1995. godine). Oko 4 miliona ima lsedbenika takođe nepriznate Autokefalne Ukrajinske Pravoslavne Crkve.
Istina je da se do rata, ogromna većina staovništva deklarisalo kao Ukrajinci (77.5 odsto) ali ne nužno i kao rusofobi. Kao Rusi se deklarisalo 9 miliona stavnika. Što se jezika tiče, iako ih je 77% kao maternji jezik ukrajinski koristi njih 62%. (uglavnom u zapadnom i centralnom delu zemlje). Ruski jezik kao maternji navodi 35% stanovništva, na istoku i jugu zemlje. Ipak, bez obzir na ove procente, u kući je 46% stanovništva govorilo ruski. Dakle, iako nije bio službeni jezik, ruski je ipak bio podjednako zastupljen u Ukrajini u svakodnevnom govoru i korišćenju. Preko 60% pesama bile su na ruskom. Preko 60% štampanih medija bilo je na ruskom, velika većina magazinakao i velika većina knjiga takođe na ruskom.
Na referendumu o nezavisnosti 1991. godine 92,3 odsto ljudi je podržalo otcepljenje od Sovjetskog Saveza. Zanimljivo je i to da preko 80% istočnog dela Ukrajine je glasao takođe za nezavisnost.
Upravo je to pokazatelj da je ovo Ukrajini jedno u nizu ovakvih stanja, te da i animozitet nije trajno stanje več je pre u pitanju opšta histerija. Tu histeriju podgreva Kijev u dobroj meri.
NA kraju, ako ćemo o žrtvama i gubicima. Koliko je Ukrajinaca stradalo od strane ruskih trupa? Sa druge strane, Donbasu je Ukrop sinonim za naciste tako da je i cela borba i otpor prikazan prvenstveno kao otpor ukro-nacistima i rat sa njima a ne sa narodom Ukrajine.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 787 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 4 sakrivenih i 731 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Arahne, Arhiv, Bubimir, danilopu, darkangel, djordje92sm, dragoljub11987, FileFinder, FOX, Frunze, Gagi193, hyla, ikan, ivica976, Još malo pa deda, KonstantinR, Krusarac, kybonacci, Leonov, mean_machine, mercedesamg, mikrimaus, milimoj, milos.cbr, Mimikrija, miodrag, Mirage 2000N, Mixelotti, mkukoleca, nemkea71, nenad81, pacika, raptorsi, Romibrat, S-lash, S2M, sasa1, solic, StefanopuloZ, stegonosa, Trpe Grozni, vathra, VJ, vobo, vsn111, zhuki8, Zmaj001, ZoranB., |_MeD_|, 125