Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1185

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2016
  • Poruke: 2107

vathra ::Што се тиче донација тенкова Украјинцима, морам да приметим нешто чудно.

Украјинци највише користе скорије ремонтоване Т-64БВ мод2017, као и неке старије верзије истих. Тенкове Т-64БМ Булат скоро да нису користили.
Нешто мало су користили Т-72 и Т-80, иако и међу њима има скорије модернизованих примерака.
Да ли то значи да Т-64БМ и Т-80БВ нису више у функцији, или нису довољно поуздани? Ипак се ради о скоро модернизованим тенковима.

Онда имамо молбе Украјинаца за још оклопних возила. При чему добијају раније Т-72, без реактивног оклопа, или чак Леопард-1. У оба случаја то су лошији тенкови од оних које имају у резерви, а доста лошији од Булата и Т-80.


Ja bih rekao da su im nesto nalupali po kasarnama, nesto malo zele da zadrze odnosno ne izgube i da je to sve od modernzijacija koje su radili.

Mada ocekivao sam vise njihovih modernizacija, bar u marketinske svrhe.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 21 Okt 2020
  • Poruke: 893

Još jedna analiza, po kojoj će Rusi jedva uspeti da zauzmu Donbas, i to pod uslovom da imaju "visok moral", ali bilo šta dalje je nemoguće bez rezervista tj. mobilizacije u Rusiji
Binkov's Battlegrounds :
https://youtu.be/vgrtAqFT5V8

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7985
  • Gde živiš: Zagreb

^
auuuu, pa gdje njega nađe?
rijetko pristrani prozapadni "analitičar", inače iz Hrvatske, bez obzira na "rusko" ime.
nema jedan jedini video da se jasno ne favorizira zapadna strana.
moguće i da je na plaći američke ambasade

inače ima priličnu gledanost i sada već oko 700.000 pretplatnika
radi se o trojici likova od kojih mislim da ni jedan nema nikakvo vojno obrazovanje, nego su uz kavu čavrljali o tome čija je bomba veća, pa su zaključili da bi to mogli publicirati.

ok, nije obrazovanje nužno, ali je poželjno ako već radiš takav pretenciozni ŠBBKBB projekt
evo tu o njima:

https://www.telegram.hr/price/ova-tri-decka-snimaj.....-uspijeva/

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Ne znam da li je bilo ranije, ali Skot Riter malo o Tviteru i Buči.

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

Sirius

Sirius ::

Погледај овај текст. Као да сам знао да ћеш то питати...Wink
Овде је објашњен прецизно и њихов правни статус (које конвенције и резолуције то дефинишу, како се која земља према томе односи, какав је њихов статус унутар државе где ратују, итд). Надам се да ћеш наћи све што те интересује.

https://oruzjeonline.com/2022/04/10/psi-rata-vojnici-srece/



tvoj tekst je što bi se reklo, došao u pravo vreme. Svakako kako ova operacija bude odmicala, sve više ćemo se sretati sa svim tim stranim državljanima na privremenom radu u Ukrajini, koji bez obzira na romansirane predstave Holivuda, i imidž koji je izgrađen, nisu uopšte toliko "šarmantni".

Upravo čitam i pomenutu konvenciju pa možemo i polemisati o tome.

Tekst za link


Ono što sam zapazio jeste da su PMC (privatne vojne kompanije) koje se bave nuđenjem usluga ovog tipa nekako uspele da zaobiđu kako zakone matičnih država tako i ovu konvenciju (koju uzgred rečeno nisu svi ni potpisali).

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

S2M ::
https://www.germany.info/us-de/service/staatsangeh.....84[/quote]


Moraću na google translate, jer sam tanak sa nemačkim, na žalost.

offline
  • Pridružio: 07 Jan 2007
  • Poruke: 722
  • Gde živiš: Beograd,Srbija

S2M ::Metanoja ::
Da se odma krenulo na Donbas ovako visilo bi pitanje,šta da smo probali.Probali su,podneli žrtvu,prva bitka za Kijev izubljena.


Definicija izgubljene bitke je?


Po meni ono što smo videli,povlačenje,beg..kako hoćete.Stavio bih naglasak u mom komentaru na "prva bitka".Vratiće se oni,mislim.

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2015
  • Poruke: 144

Metanoja ::

Po meni ono što smo videli,povlačenje,beg..kako hoćete.Stavio bih naglasak u mom komentaru na "prva bitka".Vratiće se oni,mislim.


Битке за Кијев није ни било. Било је само битке за окруживање Кијева, не и намере и покушаја заузимања града. Повлачење и бег нису исто, једно је бежати а друго је повући се плански и са циљем. Да разјасним, чак и да су Руси видели да им се не исплати или да не могу дуже да држе те позиције, Украјинци својим противнападима нису успели да разбију Русе и натерају их на повлачење. Олако се користе неке речи.

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3373

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

bojank ::
Pitanje 1 - kada je dobrovoljac dobrovoljac a kada je placenik?
Pitanje 2 - da li znas da barem deo njih zvanicno ima ukrajinsko drzavljanstvo i da su zvanicni pripadnici oruzanih snaga, te su zasticeni svim konvencijama? Cak i da nisu drzavljani, ako su pripadnici zvanicnih snaga i dalje vaze sve konvencije.



Bojane,

1. Zapravo je sa pozicije konvencije, koliko vidim, ta granica jako tanka. Kao državljanin treće zemlje teško možeš dokazati da si učesnik u sukobu kao dobrovoljac a ne plaćenik. A mislim da je to jako teško i na osnovu našeg zakona.
Ipak, u prošlosti su postojale dobrovoljačke formacije koje su to dokazano i bile. Jedna od najmasovnijih je svakako Waffen SS. Preko 500000 nenemaca su bili pripadnici različitih jedinica Waffen SS. Tretman u toku rata a i onaj posleratni zavisio je od mnogih faktora. Tako je recimo manji broj pripadnika SS Galizien deportovan u SSSR dok je većina ostala u logorima za ratne zarobljenike na zapadu. Slično je i sa baltičkim ss jedinicama.

2. Što se državljanstva tiče, da se radi o nekoj ozbiljnijoj državi, dovelo bi se u pitanje državljanstvo dobijeno za 48h. U Francuskoj čini mi se, čak ni priključenje legiji ne podrazumeva instant državljanstvo. S obzirom da se radi o Ukrajini, a ona danas ne funkcioniše ništa bolje od Biafre ili Zaira, takva brzina sticanja državljanstva je vrlo moguća. No, svakako ćemo videti u kojoj je to meri.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1145 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 7 sakrivenih i 1096 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, amaterSRB, aramis s, Atomski čoban, babaroga, bobomicek, bokisha253, croato, Dannyboy, Denaya, flash12, GenZee, goxin, hooraay, Ivica1102, Još malo pa deda, Kubovac, kybonacci, ladro, laurusri, Lieutenant, mercedesamg, Mi lao shu, milenko crazy north, Milometer, milutin134, nemkea71, novator, Oscar, Ripanjac, S2M, slonic_tonic, Srky Boy, ss10, Stoilkovic, theNedjeljko, Trpe Grozni, YU-UKI, |_MeD_|, 125