Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1724

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14764

Са мало статистике да разбијемо млаћење празне сламе о настрадалим цивилима.

У скоријим сукобима, уколико је бранилац слабији и брани се у насељеном месту, губици цивилног становништва ће бити приближно исти губицима браниоца, док ће нападач имати вишеструко мање губитке.
Оба податка под претпоставком да обе стране знају шта раде, и да су цивили још увек у месту.

Американци су у Фалуџи нападали слабо наоружане устанике, при чему је по њиховим подацима погинуло око преко 600 цивила и преко 1200 устаника, однос од 0,5 цивила по убијеном устанику. По неким другим подацима тај је однос више од 4 убијена цивила за једног устаника. А ради се о слабо опремљеним и обученим устаницима.

Са друге стране, током борби за Мариупољ, видели смо да није било превише бомбардовања зграда (као нпр у Сирији). Јуришне групе би напале зграду, дејствовало би се тенковима директно и ударним групама. Зграде би претрпеле оштећења највише од пожара (пошто је рушењем мостова град одсечен и од воде, пожаре није било могуће гасити).
Украјинске снаге су биле добро снабдевене и опремљене, оклопна возила, артиљерија и ПТ бацачи, укопани положаји, довољно муниције и хране, итд.

Уколико је у Мариупољу убијено око пет хиљада украјинских војника, сасвим је могуће да је настрадало и толико цивила. Владине снаге нису дале цивилима да се евакуишу, борбе су вођене у стамбеним зградама. Чак иако су руске снаге нападале опрезно према цивилима, број страдалих цивила ће очекивано бити у хиљадама.

То су реалности оваквог рата од којих се не може побећи.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Nixon 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 03 Apr 2022
  • Poruke: 393

Malo Točeno ::primice Finsku i Svedsku,
Svedska se vec izjasnila da ulazak u nato nije pametno i da nece.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8376
  • Gde živiš: pecina stroga

Malo karme iz Dnjepropetrovska za pred spavanje

https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_2514022

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Citat:🇷🇺🇺🇦 Обстановка в Восточной Украине к исходу 1 мая 2022 года

🔻Обстановка под Харьковом

▪️Под Харьковом идут бои в Русской Лозовой и Кутузовке. Подразделения ВСУ попытались выбить ВС РФ из укрепрайона в Циркунах и Черкасских Тишках двумя днями ранее, но понесли потери.

Сейчас командование ВСУ прилагает все силы, что закрепиться на достигнутом рубеже, но ВСУ несут крупные потери. К настоящему моменту потери отрядов территориальной обороны, ВСУ и нацбатов достигают нескольких сотен человек убитыми и ранеными.

▪️Оттягивание сил к Русской Лозовой и Циркунам оголило фронт в Казачьей Лопани: ВС РФ сумели отбить два села Турово и Макарово к югу от населенного пункта.

▪️В Харьков продолжается переброска наиболее боеспособных подразделений для проведения диверсий. По нашей информации, задачи по координации ДРГ и диверсионных операций в приграничной с Россией зоны возложены на офицеров Специальной авиадесантной службы Великобритании (SAS).

Одновременно в областной центр прибыло подкрепление наемников из «Интернационального легиона территориальной обороны Украины». На этот раз речь идёт про немецкое подразделение.

🔻Обстановка под Лиманом

▪️Союзные силы закрепились в Александровке и Ставках. Взятие Ямполя позволило обойти Лиман с юго-восточной окраины и занять треугольник дорог Славянск — Лиман — Северск. Маленькие села Диброва и Озерное находятся в серой зоне.

▪️Под Осколом в районе водохранилища вот уже несколько дней «варится в котле» группировка из 1000 военнослужащих ВСУ.

▪️Под Святогорском идут бои, но в сам город ещё никто не входил. После взятия Александровки бои сместились в лесополосу на рубеже Борогодичная — Сосновая — Яровая. Ожесточеннее всего перестрелки под Богородичным.

🔻Обстановка под Попасной и Бахмутом

▪️В Попасной продолжаются ожесточенные бои: союзные силы берут противника измором, методично переламывая подходящие подкрепления. В среднем, потери ВСУ в сутки достигают 50-70 человек убитыми и ранеными, а моральный дух военнослужащих падает.


Укратко....

Харков
већ два дана трају борбе за Руски Розовој и Кутузовку са припадницима ВСУ који су покушали да истерају ОС РФ из тих места, али безспешно...при томе су претрпели губитке.

Сада су се укопали и покушавају да задрже заузету територију, међутим и даље трпе губитке који прелазе неколико стотина убијених и рањених.

Руси ус успели да поврате два села Турово и Макарово у међувремену.

Сумња се да у харкову оперише САС британски и да они коориднирају са диверзантима који праве диверзије по руској граничној зони....

-Лиман

Савезничке снаге су се укопале у Александровку и Ставки. Заузимање Јампоља омогућило је да се заобиђе Лиман са југоисточне периферије и заузме троугао путева Славјанск - Лиман - Северск. Мала села Диброва и Озерное су у сивој зони.

Група од 1.000 војника Оружаних снага Украјине већ неколико дана „ври у казану“ код Оскола код резервоара.

У близини Свјатогорска се воде борбе, али у сам град још нико није ушао. Након заузимања Александровке, борбе су се пребациле на шумски појас на прелазу Борогодичнаја - Бор - Јароваја. Најжешћи од свих окршаја код Богородичног.

-Попаснаја и околина...


У Попасни се настављају жестоке борбе: савезничке снаге исцрпљују непријатеља, методично разбијајући одговарајућа појачања. У просеку, губици Оружаних снага Украјине дневно достижу 50-70 погинулих и рањених, а морал војног особља опада.

online
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4878
  • Gde živiš: Novi Sad

Isporučeno je do sada cirka 10k javelina, đe su snimci uništavanja ruskih tenkova dotičnim oružjem?

Ima li rezona ono što priča Scott Ritter da se u Ukr šalju stare verzije sa problematičnom elektronikom ?

Prosto je nemoguće da snimaka dejstava ima toliko da nisu potrebni ni prsti jedne ruke da bi se nabrojali..

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2510
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

mean_machine ::@sremac

Rusija je i pre 2014 bila najveci izvoznik pesenice, a ko ima toliku proizvodnju pesnice pa taj nikako ne moze da kaze da nema hrane.


Није била највећи извозник.Овде можемо видети,како је Русија од 2014.године,након уведених санкција,порадила и уложила у пољопривреду.Разлика у извозу пшенице 2013 и 2021 је више него дупла.



Нису чак имали довољно осталих житарица за сточну храну.Рецимо половину потреба за свињским месом су увозили.

offline
  • Pridružio: 17 Nov 2021
  • Poruke: 444

Rat u Ukrajini je malo zataskao moguci tursko grcki sukob i turske pretnje bugarskoj ratom, ali to i dalje postoji kao realna mogucnost koja tinja.

offline
  • Pridružio: 02 Mar 2022
  • Poruke: 332

Napisano: 01 Maj 2022 23:04

Nixon ::
Svedska se vec izjasnila da ulazak u nato nije pametno i da nece.


Ja sam cuo da su rekli da referendum nije pametan (jer bi narod bio protiv).

Dopuna: 01 Maj 2022 23:05

Neutral-M ::Rat u Ukrajini je malo zataskao moguci tursko grcki sukob i turske pretnje bugarskoj ratom, ali to i dalje postoji kao realna mogucnost koja tinja.

Sta ce Turci u Bugarskoj?

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2016
  • Poruke: 156

Malo Točeno ::Mean ima dobru poentu. Sada kada udje Finska, Ukrajina je nepotrebna. Cak i ukrajinska neutrlanost je sah mat Rusiji. Odradili su da zavade dva oka u glavi, a primice Finsku i Svedsku, imaju Rumuniju, Tursku i Baltik. Odvojili su Rusiju od Evrope, i Evropu od ruskih resursa.

Nema sta, Britanci rade punom parom, dva koraka ispred svih.


Zar se ta "dva oka u glavi" nisu tukla 41-45 ? Zasto nekog zvati bratom ako taj ne zeli da ti bude brat vec neprijatelj ? Prihvatiti realnost i od Kijevske hunte oduzeti one teritorije na kojima Ruski vojnik nece biti smatran okupatorom.
Sto se tice Finske i Švedske, kada udju u NATO, za tretiranje njihovog stannovnistva bice proizveden odredjen broj raketa i to je to.
Sto se tice resursa, odvojiti nekog od resursa danas ili u buducnosti je nemoguce, jednostavno nemoguce. Resursi su kao vazduh, a Rusija ga ima a Evropa nema . Zapad je ljut jer te resurse ne moze da otme ...Svakako u narednih 20 godina sledi prekompozicija i kraj kraja snage "dvije obale Atlantika" pa ce te resurse ako nece da kupuje Evropa, kupovati neko drugi.

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2510
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

Neutral-M ::Rat u Ukrajini je malo zataskao moguci tursko grcki sukob i turske pretnje bugarskoj ratom, ali to i dalje postoji kao realna mogucnost koja tinja.

Неки извор за ово?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1026 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 7 sakrivenih i 995 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, Boris BM, CikaKURE, comi_pfc, Dimitrije Paunovic, draganca, Georgius, Hexe, hyla, Ivan001, jaeger, Još malo pa deda, Kubovac, ladro, Milometer, nenad81, nesa1962, ostoja, raptorsi, S2M, skvara, stegonosa, suton, Vlada1389