Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2121

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Zdrebac

Намерно сам написао МО ЛДНР јер су они до сада били најтачнији.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Feb 2022
  • Poruke: 307

Vobo , mislim da je to zadnje sto si naveo.
Negde sam citao izjavo vojnika regularne vojske Ukrajine koji je upravi to naveo U njegovoj jedinici, valjda ceti, tri takva .
U novostima ima o borbama u celicani i meni ima smisla da zapad gleda da ako ima svojih gradjana da sa Rusima nadje posle predaje neko resenje.

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 274

https://militaryland.net/ukraine/deployment-map/
Evo linka proukrajinske mape .namerno sam je stavio jer je bolje da analiza krene od pesimistične ka optimističnoj.

Po meni Denaya je na dobrom putu kad spomenu ono davljenje.Mada to davljenje ne iskljucuje i opkoljavanje.

Rusi u donbasu imaju tri opcije za opkoljavanje koje su pandan staljingradskoj ofanzivi.Mala opcija(moderni uran) oko severnodonjecka,srednja opcija(moderni mali saturn) u pravcu slavjanska i veliku opciju(moderni saturn) duž linije lozova-pavlograd-v novoselka.Ako sve karte poklope ni treća opcija nije isključena.

Rusi sad koncentrišu snage južno od severnodonjecka.Ka tom gradu vode 4 drumska pravca(seversk-belogorovka; seversk-zolotarevka; bahmut-berestove; popasana-zolotoe) i 2 zeleznička pravca(siversk-zolotarevka; siversk-vikrorevka/vrubevka).U ovih nekoliko dana put preko popasane i belogorovke su presečeni.Dalja ofanziva nastupa severno od popasane i stigla je do kamishevke.Sledeća mesta nakon sto kamishevka padne su viktorevka/vrubevka.Kad njih zauzmu nema više puta do lisičanska istočno od berestove.To će umnogome opteretiti ukr logistiku.Sve navedeno kao i probni napadi na severnodonjeck izazvaće sledeću fazu operacije.

Presek broja brigada ukr vojske pod komandom grupe istok(naglasiću samo regularne jedinice)

Oko Harkova (6)-2 ombr
Harkov- izjum(3)-1ombr,1tbr,1vvd br
Izjum-severnodonjeck (9)-1tbr,1vvdbr,1pesbr,2motbr
Severnodonjeck-donjeck (6)-1tbr,3ombr
Donjeck-zaporožje (6)-1motbr,3ombr

Činjenica da su ukr doveli 58 br iz sumija kod belogorvke i da su oko zaporozja aktivirali 63 ombr iz rezervnog sastava nagovestava da se neće lako odreći najsevernijih linija odbrane.Da bi pojačali odbranu najblize jedinice su im iz harkova ili sa juga.Harkov će osloboditi jedinice samo ako ofanziva koju sprovode bude uspesna.Zato je od vitalnog značaja da ih na tom sektoru što diže zadrže.Ovi na jugu su u strahu da rusi ne probiju odbranu i krenu ka zaporozju .

Verujem da je plan rusa sledeći:
1)ugrozavati severnodonjeck,ali ne i opkoliti
2)unistavati ljudstvo neprijatelja,pomerati se polako(da budu u delokrugu svoje art) i naterati ukr da gube dodatne snage u lokalnim kontraofanzivama
3)primorati ukrajince da dovlače dodatne snage i ne samo da gomilaju potencijalne gubitke u kotlu nego i da ostave mogućnost za srednju ili veliku operaciju.

Dodatne informacije o sukobima u pravcu slavjanska i avdevke govore u prilog ovoj teoriji.r

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2277

vobo ::Ja moram da prokomentarisem i da postavim pitanje (vise onako za sebe) odakle Ukrajinskom vojniku posle 2 meseca zelja za borbom. Kao profesionalni vojnik, svestan sam u kakvoj se nezavidnoj poziciji nalaze, pa mi nije jasno da li je to fanatizam, strah pod uticajem propagandne da Rusi mozda nece uzimati zarobljenike, da li je strah od svojih saboraca koji su ideoloski instrusiani da ce ih likvidirati pri pokusaju predaje...?

pa ziv je, drzava mu jos postoji, dobija nlaw i gomilu potrepstina sa zapada, ode na twitter pa pogleda snimke, vidi mrtve ruse i misli, jesmo u govnima, ali imamo jos neke sanse da prezivimo sve ovo.

da je tako kao sto ti pises, 1 i 2 sv rat bi trajali 2 meseca.
briti bi pukli na prvu nemacku bombu u londonu a rusi bi se predali nakon izgubljene dve ulice u staljingradu. ne ide to tako.

ma sta tu neki pricali o njima, kakvi su nacisti i sl, ne racunajuci azove i slicne, vecina njih su ipak obicni ljudi, imaju porodicu i sl negde iza fronta. oni misle da brane svoju drzavu i svoju kucu od napada sa strane. naravno da ce se boriti.

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2022
  • Poruke: 339

stemark ::RobinHood12
Човек који је причао о Сармату је професор Милиновић са катедре за ракетну технологију и зна сасвим добро о чему прича.


Vrlo dobro znam ko je prof. Milinović i da, on vrlo dobro zna šta priča.
Juče na Hepiju nije bio profa, bio je neki penzionisani oficir.

Sad ću nađem ko je u pitanju...

EDIT: Miroslav Španović, pukovnik u penziji.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32556

Smrt onlajn
Arrow https://twitter.com/PelmeniPusha/status/1525497334691504128

Luganska oblast rusi dovlače tenkove na labudicama
Arrow https://twitter.com/PelmeniPusha/status/1525505876760662016

Ukri sa M777
Arrow https://twitter.com/war_noir/status/1525486336077086721

offline
  • Pridružio: 08 Mar 2022
  • Poruke: 725
  • Gde živiš: na dnu kace

Kod ove slike navodno zarobljenih oficira u Azovstalju ima jedna zanimljivost: vidi se da je to bilo barem pre mesec dana (kada ih se predalo navodno 1300), vidi se prvi u redu ovaj general (osuseni baja) i secam se da je Sladkov ponosno u kolima tvrdio da je amer (iz komande suhoputnih voisk) prebacen u Moskvu (ja mislio to onaj sa francuskim prezimenom valjda Kanadjanin). E sada ili trguju ili ovaj peva sve sta zna i ne zna...

offline
  • vobo 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 25 Apr 2011
  • Poruke: 1587

Ziv jeste, ali vidi svaki dan da su gubici katastrofalni, da dovlace TO od 45+ godina, da mu je gomila saboraca ranjeno, trpi bombardovanje iz vazduha i od artiljerije, sedi u nekim zemunicama i pitanje je kako i sta jede.
Ako se cuje sa ukucanima onda zna da nije dobio platu dva meseca, da se dnevnice ne uplacuju, da goriva ima sve manje.

offline
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10916

Citat:Negde sam citao izjavo vojnika regularne vojske Ukrajine koji je upravi to naveo U njegovoj jedinici, valjda ceti, tri takva .

A njih ostalih u četi oko osamdeset. I plaše se trojice? I onda se od straha bore sa Rusima?

Oće to.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2277

vobo ::Ziv jeste, ali vidi svaki dan da su gubici katastrofalni, da dovlace TO od 45+ godina, da mu je gomila saboraca ranjeno, trpi bombardovanje iz vazduha i od artiljerije, sedi u nekim zemunicama i pitanje je kako i sta jede.
Ako se cuje sa ukucanima onda zna da nije dobio platu dva meseca, da se dnevnice ne uplacuju, da goriva ima sve manje.


sad si opisao bilo kojeg vojnika koji ucestvuje u nekom ozbiljnijem ratu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 850 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 5 sakrivenih i 802 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, amstel, anta, babaroga, Bobrock1, bojank, bokisha253, cavatina, CikaKURE, dane007, darios, Denaya, Djokislav, DonRumataEstorski, dragoljub11987, FOX, Georgius, Joja, Kaplar2, Karla, kikisp, Koridor, ksyyaj, mik7, milenko crazy north, Milometer, MrNo, Neutral-M, Panter, Petarvu, ruma, shone34, SR-3m, Srle993, Trpe Grozni, vaso1, vathra, VP6919, W123, yrraf, YU-UKI, Zoca, šumar bk2