Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2631

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • raykan 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 15 Feb 2016
  • Poruke: 623

Ekonomija nije nauka,već naučna disciplina. Neki je smatraju naukom,ali greše.
Ekonomija u banani,misice koje rade u FEDu...ne bih komentarisao te budalaštine. Problem je daleko dublji

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Mar 2022
  • Poruke: 197

Da li cemo videti i Armatu u narednim mesecima, posto su poceli skoro sve da isprobavaju 🙂

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6896

Ekonomija jeste nauka ili naučna disciplina... kako god... U zavisnosti od oblasti ume da bude prilično egzaktna (i matematička), u pojedinim oblastima nimalo jednostavna. Nije nauka u smislu da većina principa može da se objasni prostim jezikom a mistifikuju je (ili sa kontra strane lažno pojednostavljuju) oni koji je ne razumeju u potpunosti.

offline
  • Nixon 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 03 Apr 2022
  • Poruke: 393

RobinHood12 ::Idealan tekst i za ove naše forumaše što tvrde da se Rusija izblamirala i da bi ameri to završili za čas posla.
Da su Rusi isli kao Ameri i oni bi to brzo zavrsili,ali onda ne bi bila specijalna operacija,koja je usmjerena samo na vojne ciljeve.
Ameri nemaju takvih operacija,oni prvo par sedmica,ili duze, izbombaju sve sto stignu,skupa sa civilima,pa onda ulaze.
Kad udju,opet tuku sve odreda pa i po civilima.
Ukri imaju i struju i vodu i internet i gradski prijevoz i prodavnice rade.
Kad Ameri rokaju,od toga svega nema nista.

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2006
  • Poruke: 416

Moje misljenje jaka ili slaba za obican narod tamo ne znam, ali za nase ljude katastrofa:

Ako pitate naseg baustelca u rusiji onda je on na$ebo jer je placen u rubljama, i sad moze manje da kupi evra...

A drugi problem je sto je kod njih sve u rubljama uvek ista cena, i sad kad online hocu nesto da kupim iz rusije, to je duplo skuplje u eurima nego sto je bilo prosle godine... upravo sam online uporedio jedan proizvod, prosle godine je 200e a sad je 400e....naravno uz dozu rezerve za online kupovinu

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 92
  • Gde živiš: Beograd

[quote="Steeeefan"]Примећен возић натоварен руским тенковима Т-80БВ, наводно извучени из складишта.
t.me/milinfolive/84788[/quote]

Kako sad to, zar nisu Rusi ostali bez tenkova, hiljade se raspadaju po livadama Sibira pa moraju da šalju T-62 kante jer su im Ukrajinci sve olupali?

Šalu na stranu, jel zna neko da objasni ako je istina da su Rusi digli Su-57ice:
Šta to ustvar iznači? Jel to dobro ili loše?
Vezano za to, zašto sad, zašto ne ranije... ili kasnije?

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2010
  • Poruke: 2411
  • Gde živiš: Beograd

Nikada nije dobro da se naglo menja vrednost valute. Drzave se brane od deflacije kao i od inflacije.

offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

Putine baci Kalibr i budi precizan.

https://www.danas.rs/vesti/politika/nenad-canak-ju.....oj-zemlji/

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3460

Nixon ::
Da su Rusi isli kao Ameri i oni bi to brzo zavrsili,ali onda ne bi bila specijalna operacija,koja je usmjerena samo na vojne ciljeve.
Ameri nemaju takvih operacija,oni prvo par sedmica,ili duze, izbombaju sve sto stignu,skupa sa civilima,pa onda ulaze.
Kad udju,opet tuku sve odreda pa i po civilima.
Ukri imaju i struju i vodu i internet i gradski prijevoz i prodavnice rade.
Kad Ameri rokaju,od toga svega nema nista.

Термин специјална операција нема толико везе са начином борбе приотив Украјинаца. Бар не више откад је промењена тактика. По мени су два основна разлога за употребу тог термина. Прво, ратови се данас више не објављују јер се због међународног права и пре свега пропаганде више не ратује против држава и народа него против "отпадничких режима", "диктатора" итд. а све наводно у интересу становништва државе која се напада. СО је друго име за хуманитарну интервенцију тако драгу западним државама. Руси су једноставно преписали западни рецепт. Други разлог су унутрашње прилике у самој Русији. Док је специјална операција у борбу се шаљу само професионалци и можда добровољци. Да је рат онда би бар теоријски постојала могућност мобилизације, слања момака који служе војни рок, резервиста итд. А када би они почекли да гину и ситуација у Русији би почела да се мења.

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2016
  • Poruke: 2095

Dejan003 ::
U cemu je razlika izmedju T62 tenka i recimo Leoparda 2 "Revolution" sto se tice oklopne zastite ?
U oba slucaja svaki PORS od 90 tih i mladji oba tenka ce da probusi kao "crnci plavuse na zurkama" A po meni je oklopna zasita najbitnija stvar na svakom tenku, SUV, vatrena moc i mobilnost svakako ali oklopna zastita je po meni 95% bitnosti tenka.
Razvoj navodjenih PORS koji sa 95% vjerovatnoce pogadjaju tenk i sa 99% unistavaju isti (po meni) ova dva tenka stavljaju u istu ravan (ponavljam sto se tice oklopne zastite)
Ucinak tih 30 komada T62 na bojisnici ce bti isti (ako ih posada pravilno upotrebljava) kao i 30 najmodernijih tenkova danasnjice bez aktivnog sistema zastite (Arena , Iron Fist, Tropy)
Oni koju su se sprdali kada su vidjeli da Rusi salju ove tenkove na bojsnicu, pokazali su da ne znaju nista o OMJ, da nikad nisu sjeli u tenk i da o tenkovma ne znaju nista.


Mislim da je ovakav nacin razmisljanja upravo i glavni razlog mimoilazenja misljenja u temi. Imamo "stari kov" koji rado skace u g**na iako se ne mora (i koji opravdava takav pristup, s kojim ne moze da se diskutuje jer ne prihvataju suprotno misljenje iako objektivno potrepljeno informacijama koje mu idu u prilog - tada se pristupa "balkanski spijun" pristupu i clanovi prozivaju) i one koji bi poveli vise brige o ljudima i kojima nije problem da skoce u ta ista g**na ali bi izbegli to ukoliko nema preke ptorebe, pogotov ne ako je razlog toga nebriga i lapanje (samo jedan primer: zahtev za savremenije recne motore pred predsednikom...).
Definisite to kako zelite. Da li je to moderniji pristup, pristup razmazenih, prefekcinizam, korak sa vremenom itd ali tako je.

- Da li se na te tenkove gadja samo modernim POVR? Ne.
- Koliko je procentualno sansa odbrane modernijeg tenka veca naspram zastarelog? Osetno?
- Kompleksnost odrzavanja i raspolozivost rezervnih delova?
- Posada sa clanom vise?
- Logistika?
Sve je to u temi vec pominjano.

Nije mi namera da zatrpavam temu vec skrenem paznju, takav pristup je doneo odredjene brojke na odredjenim papirima kod nas jer eto 5-10% bolja jurisna puska nije bitna, 10% bolja jakna za 20e vise nije bitna i sta sve ne... Lako je vama da se busate iza monitora, niste tamo. Da lis u vasa deca tamo? Nisu. Da ste tamo sve bi vam znacilo.

Nisi naveo konkretno zasto ti ljudi koji su se sprdali i usput obrazlozili svoja misljenja nisu u pravu osim sto si izneo par sturih licnih stavova.

No dobro, jos malo i nijedna jedina razumna poruka u ovoj temi nece vise moci da se procita pa ce i tema na blok.

PS Uostalom zasto su uopste radili modernizaciju T-72 u vise iteracija?! Pa cak i T-90? Pa sta ce im onda i Armata platforma sa drasticnim unapredjenjima na na svim vozilima naslednicima? Koliki je iskorak Bumerang 8x8 samo? Pa ovi silni kamazi i urali? Pa eno i tigar koji nije toliko mator doziveo krupnu modernizaciju da bi ispratio korak s' vremenom. Zasto onda uzimaju one T-80 iz Sankt Pitersburga itd.

PSS Inace u Rusiji je gorivo pojeftinilo u osnosu na cene pre pocetka SO.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1159 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 6 sakrivenih i 1117 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., AK - 230, Asparagus, babaroga, bladesu, BORUTUS, Bubimir, ccoogg123, croato, Duh sa sekirom, FOX, goxin, havoc995, kinez88, krkalon, Kubovac, Lucije Kvint, mean_machine, menges, milanovic, milenko crazy north, naki011, nuke92, opt1, pera bager, raptorsi, Sir Budimir, sombrero, Srky Boy, Stanlio, vasa.93, virked, VP6919, |_MeD_|, 223223